Vinterens vakreste sjømatfest


Oppdatertdato: 2020-03-13 Tema: Tapas Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Godfisk ved Synøve Dreyer og Katrine Lunke


Det skrider mot lysere tider, og hva er vel bedre enn å invitere til vinterfest med havets skatter på bordet?
Mange forbinder fisk og skalldyr med sommer, men det mange ikke vet er at mye av sjømaten faktisk er på sitt aller beste om vinteren. I tillegg er det er godt for både gane og kropp. — Sjømat, og spesielt sild, er en viktig bidragsyter i vinterhalvåret med sitt rike innhold av D-vitamin, sier Synne Guldbrandsen, prosjektleder i Norges sjømatråd.
Sjømattapas er utrolig godt, og gir et hav av variasjonsmuligheter. — Tapasretter med sild, kveite, torsk og blåskjell er et godt utgangspunkt for en variert meny, med mange gode og spennende smaker, sier Guldbrandsen.

Bord, dekk deg!

Interiørstylist Birgitta Roald gir tips til hvordan du kan lage et vakkert vinterfestbord når du skal servere sjømattapas til gjestene dine. Hun forteller at spesielt marmor og metall i ulike variasjoner, som gull, messing og kobber, er i vinden igjen. — Ta fram den arvede messingen og marmorgjenstandene fra 80-tallet når du dekker opp til sjømatfest, anbefaler interiørstylisten.

Hun mener folk flest allerede har mye spennende i skuffer og skap, som de kan lete fram og finne nye bruksområder til. — Bruk avispapir som bordbrikker og magebelte rundt glass og vaser, bruk gassbind som pynt, og ta inn elementer fra naturen. Trefjøler som du vanligvis bruker til å skjære brødet på, kan også få sin renessanse som serveringsfat for brød til tapasretter, foreslår Roald.

Interiørstylisten liker å blande ulike former og høyder, men mener det er ett praktisk råd det er viktig å få med seg når du dekker et bord: — Uansett hvordan du dekker bordet, bør du dekke det slik at gjestene ser hverandre, sier Roald.

Oppskrifter på sjømattapas

Sjømatrådet har sammen med dyktige norske kokker utviklet oppskrifter på retter som er velegnet å kombinere til sjømattapas. Hver av oppskriftene er beregnet til fire porsjoner. Alle er oppdatert nå pr 2020 med næringsinnhold og allergener




Sitrusmarinert matjessild med salat og grillet paprika


Prøv også Sitrusmarinert matjessild med salat og grillet paprika.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 10.02.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Katrine Lunke, Apeland

Ingredienser

400 g matjessildfilet
2 stk sitron
2 stk paprika, rød
50 g pinjekjerner
1 stk crispisalat
1 ss olivenolje
2 ss gressløk, frisk

Tilbehør
rømmedressing


I denne oppskriften er matjessild marinert i sitronsaft, paprika grillet i stekeovnen og pinjekjerner ristet i stekepanne. Sammen med salat er det en smakfull rett.


Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på full styrke eller grill.
Skjær matjessild i biter og legg i en skål eller på et fat.
Press saften av sitron over matjessilden og la marinere i ca. 10 minutter.
Del paprika i to, fjern frø og stilk, og legg på et stekebrett med skinnsiden opp.
Sett stekebrettet inn i stekeovnen og la stå til paprikaskinnet er nesten helt svart.
Ta dem ut, dekk med aluminiumsfolie eller plast og avkjøl. Riv av skinnet og skjær kjøttet i strimler.
Rist pinjekjerner i tørr stekepanne.
Ha salat, matjessild, grillet paprika og pinjekjerner på et serveringsfat, og ha olivenolje over. Dryss over finhakket gressløk.
Server med rømmedressing ved siden av.

Tips:
I stedet for å grille paprika i stekeovnen kan du bruke grillet paprika på glass, som du får kjøpt i enkelte dagligvarebutikker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 119,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Fennikelsild


Prøv også Fennikelsild.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.11.2019
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Katrine Lunke, Apeland

Ingredienser

6 stk saltsildfilet
0,5 stk fennikel, frisk
3 dl vann
2 dl sukker
2 stk laurbærblad
1 stk stjerneanis
1 dl eddik, 7%

Salat
0,5 stk fennikel, frisk
1 stk eple
0,5 stk agurk
1 stilk dill, frisk


Prøv denne smakfulle oppskriften neste gang du vil lage din egen sildesalat. Den kan serveres som pålegg eller med en salat av fennikel, eple og agurk.


Fremgangsmåte

Smak på sildefiletene og legg dem i vann dersom de er for salte. Skjær sildefiletene i biter, og fennikel i strimler.
Kok opp vann, sukker, laurbærblad og stjerneanis, og la småkoke i ca. 2 minutter. Ha i fennikel og eddik, og avkjøl laken.
Ha sild og lake lagvis i et glass eller krukke, og legg på lokk. Silden bør trekke minst et døgn i kjøleskapet før den spises.

Salat
Skjær fennikel, eple og agurk i tynne strimler. Bland sammen ingrediensene til salaten.
Dryss over dill.
Server silden på salaten eller som pålegg.
Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 2 uker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 80,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Sild med pepperrot og rødløk


Prøv også Sild med pepperrot og rødløk.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.02.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Katrine Lunke, Apeland

Ingredienser

500 g sursild
1,5 ss pepperrot
1 stk eple
0,5 stk rødløk
3 ss eplecidereddik
2 ts sukker
2 dl crème fraîche
3 dl yoghurt, naturell
3 ss gressløk, frisk


Dette er oppskriften på en smakfull påleggssild med pepperrot, rødløk, eple, crème fraîche og yoghurt. Med en ekstra dag i kjøleskapet får den enda mer smak.


Fremgangsmåte

Ta sildebitene opp av laken og la dem renne av seg på tørkepapir.
Riv pepperrot fint og eple grovt, og skjær rødløk i tynne ringer.
Bland sammen pepperrot, eple, rødløk, eplecidereddik og sukker i en bolle.
Tilsett sildebiter, crème fraîche, yoghurt og hakket gressløk, og bland godt.
Ha det hele over i et glass eller krukke og legg på lokk.
Silden bør trekke minst et døgn i kjøleskap før den spises.
Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 1 uke.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 151,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,89.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++











Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2856




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.