Informasjon om Jod



Navn:
Jod
Dato oppdatert
19.02.2018
Type stoff
Mineral
Måleenhet
mcg
Dagsbehov
150 mcg for voksne, 50-120 mcg for barn
Beskrivelse
Hjelper ved produksjon av hormonet thyroxin som styrer stoffskifte.
Jod (I) er et mineral som er nødvendig for at skjoldkjertelen (tyreoidea) skal produsere stoffskiftehormon. De beste matvarekildene er saltvannsfisk og meieriprodukter. Vanlig bordsalt kan også være tilsatt jod. Mangel på jod er sjelden.
Rapporter om stoffet og problemer
Man kjenner ikke til tilstander hvor jod i anbefalte mengder skal ha negativ innvirkning.
Et høyere inntak enn anbefalt over lengre tid kan gi forstyrrelser i skjoldkjertel.
Øvre grense for daglig inntak er 1000 mikrogram.
Virkemåte
Jod er viktig for normal funksjon av skjoldbruskkjertelen og dens produksjon av hormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Mangel på jod i kosten er assosiert med forstørrelse av skjoldbruskkjertelen (thyroidea), med utvikling av struma med påfølgende effekter som redusert vekst og mental retardasjon hos barn, og lavt stoffskifte, nedsatt blodtrykk og muskelsvakhet hos voksne.
Kilde matportalen
Anbefales for
Struma, folk som ikke spiser fisk, gravide(mangel kan gi fosterskader). Innvandrere med lavt forbruk av meieriprodukt. Vegetarianere og allergikere som ikke inntar meieriprodukt eller fisk.
Finnes i følgende:
Melk og melkeprodukter, fisk og skalldyr
I Norge er meieriprodukter (pga. jodberiket fôr) og fisk og annen sjømat de viktigste jodkildene i kostholdet, mens internasjonalt er jodisert salt den viktigste kilden. Fisk og fiskeprodukter bidrar gjennomsnittlig med omtrent 23 prosent av kostens totale innhold av jod for voksne.
Kilder til informasjon:
Apotek 1
Sosial og helsedirektoratet
Matportalen















Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.