Informasjon om Karminer (kochenille, karminsyre)



Navn:
Karminer (kochenille, karminsyre)
Dato oppdatert
03.06.2015
E-nummer
E 120
Type stoff
Fargestoff
Stoffet kan ha animalsk opprinnelse
ADI (Akseptabelt maks daglig inntak)
5 mg/kg
Beskrivelse
Rødt.
Dette er et naturlig fargestoff som fremstilles ved ekstraksjon av ryggskallet på gravide hunnlus av typen Dactylopius coccus. Fargestoffet er mye brukt fordi det er meget stabilt. Fargestoffet er også mye brukt i kosmetikk og sannsynligvis har kombinasjon mat og kosmetikk økt sensibiliseringen.
Kilde Matportalen

Obs
E 120 er ikke Halal pga bruk av insekter. Men ikke nødvendigvis pga svin. Men er absolutt Haraam. Jeg har tatt vekk advarselen på denne foreløpig inntil evt nærmere opplysninger kommer frem.
Brukes til:
Melkeprodukter, crabsticks, syltetøy, iskrem, sauser og godteri. fruktblandinger, bakervarer. Campari. Leppestift danskepølser. Cheddarost, desserter
Rapporter om stoffet og problemer
Dette er et av de fargestoffene som det er rapportert flest reaksjoner mot, også allergiske reaksjoner som anafylaktisk sjokk, urikaria, astma og ødem. Årsaken til de allergiske reaksjonene kan komme av rester av protein i fargestoffet.
Usikkerhet. lite forsket på. Ikke gis til hyperaktive.
Kilder til informasjon:
Matportalen
The food additives comission















Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.