Informasjon om Mangan



Navn:
Mangan
Dato oppdatert
20.02.2018
Type stoff
Mineral
Måleenhet
mg
Dagsbehov
1,8-2,3 mg, barn under 1,8 mg
Beskrivelse
Mangan (Mn) er et sporstoffmineral som er viktig for flere enzymer. Gode kilder er brød, nøtter og grønne grønnsaker.
Hjelper ved utvikling av bein. Deltar og i stoffskiftet.
Rapporter om stoffet og problemer
Overdose og store doser over lang tid kan gi nerveskade, trøtthet og depresjon og gi symptomer som kan ligne symptomer ved Parkinsons sykdom. Overdosering er kjent fra gruvearbeidere som har pustet inn manganholdig støv.
Virkemåte
Utvikling av brusk, knokler og ledd, fører til lavt kolesterol, viktig ved vekst, deltar i stoffskifte prosesser.
Anbefales for
Storforbrukere av kjøtt og melk. Alkoholmisbruker, stabilisering av blodsukker.
Finnes i følgende:
Hvetekim, peanøtter, ost, fisk, poteter, krydder, sammalt hvete, salt, te og frukt
Kilder til informasjon:
Apotek 1
Sosial og helsedirektoratet
Matportalen
USDA National Agricultural Library














Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.