Informasjon om Natrium



Navn:
Natrium
Dato oppdatert
20.02.2018
Type stoff
Mineral
Måleenhet
mg
Dagsbehov
400 til 1900 mg. Man får som regel mer enn nok natrium gjennom kosten.

På tallerken vises det omregnet salt fra natrium i gram.
Beskrivelse
1 g salt inneholder ca. 0,4 g natrium, eller mer nøyaktig 0,393 g. Hovedjobben til natrium er å holde på forskjellen i trykk mellom inne og utenfor cellene (osmotisk trykk)

Innholdet av natrium (Na) er lavt både i animalske og vegetabilske råvarer. Hvor mye salt som tilsettes under industriell produksjon og ved husholdningsmessig tillaging, kan variere mye.

Det er en sammenheng mellom inntak av salt (natrium), økt blodtrykk og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Dagens saltinntak er beregnet til å være ca. 10 gram per person per dag. En gradvis reduksjon av det gjennomsnittlige natriuminntaket til en mengde som tilsvarer 5 g koksalt (NaCl) per person og dag er ønskelig på lang sikt. Anbefalt nivå for befolkningens kosthold i et kortere tidsperspektiv og til bruk ved planlegging er 6 gram salt per dag (tilsvarer 2,3 gram natrium per dag). For barn under 2 års alder bør saltinntaket ikke være høyere enn 0,5 gram per MJ. Dette for å unngå at barn venner seg til et kosthold med et høyt saltinnhold. For barn fra 2 til 10 års alder bør saltinntaket begrenses til 3-4 gram per dag.
Salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 g natrium (Na). Et saltinntak ned mot 1,5 gram salt per dag vil for de fleste voksne være tilstrekkelig til å dekke behovet for natrium ved alminnelig fysisk aktivitet i et norsk klima.

Rapporter om stoffet og problemer
De fleste av oss få i seg for mye salt.
Virkemåte
Bevarer osmotisk trykk i celler,
Anbefales for
Etter sterk diare, oppkast eller sterk svetting. Vegetarianere,
Finnes i følgende:
Koksalt, ferdigmat og hermetikk. Alle mine oppskrifter har verdier for natrium. Disse er enten beregnet ut fra saltinnhold eller natrium direkte. 393 mg natrium tilsvarer 1 g salt.
Kilder til informasjon:
Sosial og helsedirektoratet














Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.