Informasjon om Selen



Navn:
Selen
Dato oppdatert
20.02.2018
Type stoff
Mineral
Måleenhet
mcg
Dagsbehov
40-50 mcg for voksne. Barn 15-40 mcg
Beskrivelse
Selen (Se) er en av naturens kraftigste antioksidanter. Gode kilder er innmat, fisk og kornprodukt, men jordsmonnet betyr mye for innholdet av selen i matvarer. Mangel kan oppstå hos de med cøliaki (glutenintoleranse) og alkoholikere.
Har mange funksjoner i kroppen, bla immunforsvar.
Selen er et essensielt sporelement og er viktig i avgiftningsreaksjoner av ulike tungmetaller. Mangel på selen kan lede til svekkelse av hjertemuskelen og er knyttet til økt risiko for hjerte- og karsykdom.
Rapporter om stoffet og problemer
Et for høyt inntak av selen medfører kvalme og oppkast, og man kan få en stinkende ånde som minner om hvitløksånde.
Virkemåte
Er viktig for antioksidant - forsvaret, men har og betydning som beskyttelse mot tungmetaller som kvikksølv og bly. Stimulerer immunforsvar og beskytter mot infeksjoner. Regulerer vevshormoner. Øker det gode kolesterolet. Gjør celler mer motstandsdyktige moy kreft. Virker som motgift mot radioaktiv stråling, cellegift, alkohol, bly, kvikksølv, arsen
Anbefales for
Folk med dårlige matvaner, røykere, gravide og vegetarianere. Cøliaki. Eldre.
Finnes i følgende:
Korn og fiber. Kjøtt, innmat, fisk, skalldyr, nøtter, ølgjær, krydder, egg
Kilder til informasjon:
Apotek 1
Sosial og helsedirektoratet
Matportalen

USDA National Agricultural Library














Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.