Informasjon om Svoveldioksid (svovelsyrling)



Navn:
Svoveldioksid (svovelsyrling)
Dato oppdatert
20.02.2018
E-nummer
E 220
Type stoff
Konserveringsmiddel
ADI (Akseptabelt maks daglig inntak)
0,7 mg/kg
Beskrivelse
Er en giftig gass. Omstridt. Billig
Brukes til:
Øl, vin, tørket frukt, potetmos osv. Mye brukt og brukt i mange år.
Rapporter om stoffet og problemer
Svoveldioksid og sulfitter brukes som antioksidanter og konserveringsmidler. De hemmer vekst av bakterier og i mindre grad mugg og gjær. De har tradisjonelt vært mye brukt i vin, frukt og grønnsaker. Spesielt brukes sulfitt mye i tørket frukt (aprikoser), grønnsaker (tomater) og potet, fordi de hindrer disse produktene i å bli mørke.

Svoveldioksid og sulfitter kan utløse sterke astmaanfall hos astmatikere, selv hos de som ikke er direkte allergiske mot sulfitt. Det skjer ved at svoveldioksid frigjøres fra maten når den når magesekken. Den frigjorte svoveldioksid innhaleres dermed og påvirker luftveiene. Astmatikere som reagerer på disse stoffene, bør dermed unngå disse produktene.
Usikkert, mange forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Kilder til informasjon:
Matportalen
The food additives comission















Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.