Informasjon om Vitamin A



Navn:
Vitamin A
Dato oppdatert
19.02.2018
Type stoff
Vitamin
Måleenhet
mcg
Dagsbehov
700-900 mcg RAE retinolekvivalenter. Snitt for menn og kvinner. Barn noe mindre. 1 RAE er lik 1 mcg retinol = 12 mcg betakaroten
Beskrivelse
Måles i mikrogram RAE. Er totalinnholdet av vitamin A.
Kvinner som gir morsmelk trenger mer.

Finnes som retinol og karoten. Retinol i animalske matvarer og karoten i vegetabilske.
Kosttilskudd kan høyst inneholde 1500 mikrogram vitamin A per døgndose. Over dette regnes produktet som et legemiddel.
Rapporter om stoffet og problemer
For mye Vitamin A kan gi problemer. Følgende har eller kan relateres til for mye Vitamin A. Leverskader, lavere bentetthet, gulsot, kvalme, oppkast. Også tørr hud, leddsmerter, hodepine. Disse kommer oftest av for mye Vitamin tilskudd. Vær forsiktig med tilskudd om du har annen sykdom(bla nedatt nyrefunskjon) eller tar enkelte medisiner. Konsulter lege om dette er tilfellet før du tar mye A vitamin.
Fare oppstår med engangsdoser over 100 mg.

Gravide bør være forsiktige med for høyt inntak av vitamin A pga. risiko for fosterskader. Dersom mat fra lever er en del av det faste kostholdet ditt, får du trolig nok vitamin A og bør være forsiktig med ekstra inntak.
Virkemåte
Virker for synet, for hud, slimhinner, bendannelse, luft og urinveier, og immunforsvaret
Anbefales for
Sukkersykepasienter, mage og tarmsykdommer, dårlig fettopptak i tarmen, rene vegetarianere, alkoholikere (komb med sink), eldre og gravide.
Finnes i følgende:
Grønne og gulgrønne grønnsaker, særlig gulrot, grønnkål, lever og leverpostei, tran, margarin, melk, smør, fet fisk, egg og ost
Kilder til informasjon:
Apotek 1
Sosial og helsedirektoratet
Matportalen















Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.