Informasjon om Vitamin D Kalsiferol



Navn:
Vitamin D Kalsiferol
Dato oppdatert
19.02.2018
Type stoff
Vitamin
Måleenhet
mcg
Dagsbehov
Anbefalt inntak av vitamin D er 10 mikrogram/dag fra 6-23 måneders alder og for de eldre enn 60 år. For barn og voksne fra 2 år opp til 60 års alder er anbefalingen 7,5 mikrogram/dag.

Det anbefales at spedbarn får tilskudd med 10 mikrogram vitamin D per dag fra 4 ukers alder. Eldre personer som er lite ute i dagslys bør få tilskudd med 10 mikrogram vitamin D per dag i tillegg til inntaket fra kostholdet.

Øvre tolerabelt nivå for langvarig inntak av vitamin D er av EUs Scientific Committee on Food satt til 25 mikrogram/dag for barn og 50 mikrogram/dag for voksne. Øvre tolerabelt inntaksnivå representerer et daglig inntak folk flest kan ha hele livet uten at det oppstår risiko for helseskade.
Kilde Sosial og helsedirektoratet
Beskrivelse
Kalsiferol Virker som ett hormon. Viktig i oppbygging av knokler og tenner. Mye av inntakte fås ved soling. Når solen treffer huden dannes det melanoin som beskytter mot for mye D vitamin. Gis ofte sammen med kalsium.

Få matvarer har et naturlig innhold av vitamin D. Industrielt framstilt vitamin D (ergokalsiferol eller vitamin D2) har samme vitamin D-aktivitet som den naturlige formen (D3).
I noen sammenhenger oppgis vitamin D fortsatt som internasjonale enheter (i.e., engelsk i.u.): 1 i.e. vitamin D = 0,025 µg vitamin D.

Vitamin D er et fettløselig vitamin som lages i kroppen når sollys treffer huden. En viktig funksjon for vitamin D er å sikre nok opptak av kalsium fra tarmen, og tilstrekkelig med vitamin D fra barndommen av har betydning for å kunne unngå beinskjørhet i eldre år. Vitamin D fins kun i mat som fet fisk, fiskerogn og lever.
Virkemåte
D- vitamin er helt nødvendig for at kroppen skal kunne nyttiggjøre seg kalsium til benbygningen. Hjelper for utvikling av sterke tenner og knokler. Virker mer som ett hormon. Også hjelp ved opptak av fosfor.
Anbefales for
Småbarn, gravide, ammende, eldre og andre med tett klesdrakt, vegetarianere. Ved mangel sees bla irritasjon, svekket styrke, engelsk syke og benskjørhet. Voksne og barn med mørk hudfarge.
Finnes i følgende:
Margarin, tran, egg, fet fisk, sollys, ost, melk. Vitamin D dannes i huden (fra kolesterol) når sollys, UVB-stråler, treffer huden. Flere melkeprodukter, melk, smør og margarin er tilsatt Vitamin D.
Kilder til informasjon:
Apotek 1
Sosial og helsedirektoratet
Matportalen
Tine.no














Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.