Fotograf:
Esten Borgos
Ingredienser
150 g pr. person
Salting av rakfisk:
10 kg fisk
700 g salt
1 ss sukker
1/4 ts saltpeter
Fremgangsmåte:
Fisken renses og vaskes før den legges ned i nyrensede butter. Det er viktig at bukveggene er helt rene og at fisk som skal ligge i samme butt, er omtrent jevnstore.
Dryss grovt salt i bunnen av butten, og deretter drysses fisken med salt i buken og på skinnsiden. Fisken legges tett i bunnen med buksiden opp, og det drysses litt salt og 1 ss sukker mellom hvert lag fisk.
Etter som butten fylles med fisk, legges press på det øverste fiskelaget ved hjelp av et par trefjøler og en sten. Trefjølene og stenen må være rengjort i kokende vann.
Fisken må hele tiden være dekket av laken. Kokt og kald lake, laget av 70 g salt pr. liter vann fylles på til fisken er dekket av lake.
Rakfisken lagres i en kald kjeller ved 2-8 C i ca tre måneder. Man må sørge for å "lufte" fisken i løpet av lagrings-tiden. Denne luftingen består ganske enkelt i at man løfter bort trefjelene og rører litt rundt.
Når den er ferdig vaskes fisken godt før den fileteres skinn- og benfri.
Rakfiskfileten skjæres i 3 cm brede strimler på tvers. Anrett den som hel filet sammen med rødløkringer.
Til rakfisken serveres rømme, lefse, flatbrød, smør og kokte poteter.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:
Knut Pettersen
Kilde:
Matoppskrift.no
(Intern: 11655)
Oppskriften er
middels vanskelig å tilberede
Kategori:
Røkt/gravet/saltet
Land:
Norge
Fylke:
Nordland
Nasjonal/tradisjonsrett
Innlagt dato:2013-04-10
Oppdatert dato:2013-04-10
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.
Prøv en lignende oppskrift