Svar på spørsmål:Hvordan bruker dere informasjon om allergener?


Som en nyhet er det lagt ut allergener på ingrediensene. Dette vises enda ikke på alle, men etter hvert som jeg får inn informasjonen vil dette legges ut. Dette er ett møysommelig og tidkrevende arbeid

Men vær obs her
Det er alltid emballasjen på ingrediensen som sier hva det er av allergener i produktet.
Og jeg kan ikke garantere at det jeg legger ut stemmer da innhold ofte forandrer seg. Og nå i begynnelsen vil det og mangle allergener på en del ingredienser som har.
Derfor må dere alltid sjekke pakningen for en ingrediens
Denne informasjonen legger jeg ut etter mange henvendelser ang diverse ingredienser og allergi. Jeg har selv Crohns Sykdom gjennom 35 år og er veldig opptatt av disse tingene, men har ikke noen ernæringsfaglig utdannelse.

Hva er allergi og allergener?
  • Allergi er når man har ett immunsystem som reagerer unormalt på feks ytre stimuli, mat og drikke. Man kan feks reagere på en katt (hårene). pollen i luften, gluten i maten mm.
  • Autoimmun sykdom. Dette er når kroppen sine egne celler produserer antistoffer som angriper de friske cellene i kroppen. Normalt så produserer kroppens celler antistoffer som hjelper med å bekjempe uønskede bakterier, men noen ganger produseres stoffer som angriper de friske cellene i kroppen. Mange kjente sykdommer er autoimmune, bla min egen sykdom Crohns Sykdom. Andre er bla cølikai, psoriasis, ulcerøs colitt, MS + mange flere.
  • Matvareallergi. Dette er når man reagerer på stoffer i mat som frembringer allergiske reaksjoner i kroppen. Disse stoffene kalles allergener
  • Allergener. De mest vanligste allergener som brukes er disse 14: Gluten, skalldyr, egg, fisk, peanøtter, soya, nøtter, melk, selleri, sennep, sesamfrø, sulfitt, lupin og bløtdyr.
    I tillegg bruker jeg følgende stoffer i mine lister for å gjøre det mer utfyllende for allergikere:
    Laktose, melkeprotein, sennepsfrø, løk, hvitløk, hvetestivelse, Paprika, Gjær, Muskat, Karri, Erter Og samtidig markerer jeg ut om det er spor av allergenet
Eksempel: En drikke med allergenet melk i seg kan deles inn i følgende. Om det inneholder melkeprotein og med eller uten laktose. Mange reagerer på laktosen men ikke proteinet, og dermed kan jeg definere feks laktosefri melk med allergen melkeprotein, men uten laktose.


Forrige sideAnsvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.