Svar på spørsmål:Viktig om allergener på oppskrifter


Nyhet for allergikere som er unikt i Norge

Alle oppskrifter som har beregnet næringsinnhold har nå også definert allergener. Dette er beregnet etter hver ingrediens sine allergener, og vises under ingrediensene.

Men husk følgende: Det er alltid emballasjen på ingrediensen som sier hva det er av allergener i produktet.

Hvilke allergener vises?

Allergenene som er definert ut er: Gluten, skalldyr, egg, fisk, peanøtter, soya, nøtter, melk, selleri, sennep, sesamfrø, sulfitt, lupin og bløtdyr.
Det skilles mellom de ingredienser som inneholder allergenet og de som kan inneholde det. Da er det i så fall nevnt som "Spor av bla bla".

Men vær obs

Jeg kan ikke garantere at det jeg legger ut stemmer da innhold ofte forandrer seg. Og nå i begynnelsen kan det og mangle allergener på en del ingredienser som har. Dette er særlig sammensatte ingredienser
Derfor må dere alltid sjekke pakningen for en ingrediens
Samtidig er ikke ingredienser som legges ut som eksempel: "Serveres med" ol med i allergenberegning. Dette er jo ofte poteter, ris, brødskiver ol.

Denne informasjonen legger jeg ut etter mange henvendelser ang diverse ingredienser og allergi. Jeg har selv Crohns Sykdom gjennom 40 år og er veldig opptatt av disse tingene, men har ikke noen ernæringsfaglig utdannelse.

Hva er allergi og allergener?


  • Allergi er når man har ett immunsystem som reagerer unormalt på feks ytre stimuli, mat og drikke. Man kan feks reagere på en katt (hårene). pollen i luften, gluten i maten mm.
  • Autoimmun sykdom. Dette er når kroppen sine egne celler produserer antistoffer som angriper de friske cellene i kroppen. Normalt så produserer kroppens celler antistoffer som hjelper med å bekjempe uønskede bakterier, men noen ganger produseres stoffer som angriper de friske cellene i kroppen. Mange kjente sykdommer er autoimmune, bla min egen sykdom Crohns Sykdom. Andre er bla cølikai, psoriasis, ulcerøs colitt, MS + mange flere.
  • Matvareallergi. Dette er når man reagerer på stoffer i mat som frembringer allergiske reaksjoner i kroppen. Disse stoffene kalles allergener

Muligheter fremover

Det vil nå fremover jobbes med muligheten for dere med allergi å kunne forandre på en oppskrift slik at den blir tilpasset dere, I den enkleste for å bytte for eksempel ut glutenmel med glutenfritt. Grunnlaget er lagt her og det er nå bare å kunne trekke ut flere tjenester og løsninger fra mitt system.Forrige sideAnsvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.