Svar på spørsmål:Hva ligger bak utregning av energiprosent og hva er det?


Det er nå publisert fordeling av energiprosent på alle oppskrifter som har utregnet næringsinnhold. Dette regnes ut på følgende måte, med følgende verdier som er etter norsk standard!
  • 1 gram tilgjengelig karbohydrat(karbo minus fiber) gir 4 kcal
  • 1 gram protein gir 4 kcal
  • 1 gram fett gir 9 kcal
  • 1 gram kostfiber gir 2 kcal
  • 1 gram alkohol gir 7 kcal

Dette regnes ut på følgende måte
På hver ingrediens i oppskriften regnes mengden av karbohydrat, protein, fett, kostfiber og alkohol ut i gram. Ett totalt kaloriinnhold i kcal regnes da ut, og så beregnes fordelingen av disse næringsstoffene i prosent etter tabellen over.

Verdiene på innhold av disse næringstoffene hentes fra www.matvareguiden.no sin database, hvor informasjonen kommer fra bla Den Store Matvaretabellen til sosial og helsedirektoratet, Dansk fødevarebank, Svenske livsmedelverket, Canadien Nutrient files og flere andre som er beskrevet på matvareguiden, samt flere produsenter.

Verdiene oppdatereres jevnlig i matvareguiden og forandres umiddelbart på oppskriftene, da energiprosenten regnes på nytt hver gang en oppskrift åpnes.

Hvilken nytte kan en ha av dette?

Fordelingen av energiinntak har nytte for alle de som følger med på sitt eget energiinntak, som feks de som følger ett lavkarbo kosthold hvor det er viktig å holde grensen for inntak av karbohydrater. Det være seg om en er i ketose eller ikke. På denne måten kan de da flytte energiinntak fra karbo til feks fett/protein, ved å velge oppskrifter med lite karboinnhold.
Også for dere som trener aktivt kan det være nyttig å vite fordelingen av energiinntak.


Forrige sideAnsvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.