Svar på spørsmål:



Forklaring på betegnelsen brødenheter


Verdiene for brødenheter er foreløpig tatt vekk pga unøyaktigheter vedr disse verdiene

Etter forespørsler er verdien brødenheter lagt inn på alle matvarer som har registrert innhold av karbohydrater.
Brødenheter er en verdi som brukes av de som er på lavkarbo diett og dette er ytterligere blitt aktualisert når boken Bedre Uten Brød ble gitt ut i ny utgave på norsk i 2007.

I denne boken beskrives brødenheter på denne måten: (Sitat fra presentasjon av boken)
For å gjøre det enkelt å følge dette opplegget har vi valgt et spesielt begrep som beskriver mengden av utnyttbart karbohydrat i enhver gitt matmengde, nemlig brødenhet (eller BE). Begrepet brødenhet ble innført for diabetikere i Wien tidlig på 1800-tallet. Allerede den gangen visste man at diabetikere måtte begrense inntaket av karbohydrater.
Hver brødenhet tilsvarer 12 gram utnyttbart karbohydrat. Med vårt opplegg kan du innta 6 BE daglig:
12 gram x 6 BE = 72 gram utnyttbart karbohydrat

Hvordan regnes det ut i matvareguiden?

I matvareguiden har vi på alle matvarer som har registrert innhold av karbohydrater regnet dette ut.
Selve formelen er følgende:
Brødenhet = (karbohydratmengde / 12) x matvaremengde i gram/100
Ved denne formelen vil hele tiden brødenheten bli regnet riktig ut i forhold til mengde av produktet.

Karbohydrater

I matvareguiden er det oppgitt flere verdier for karbohydrat.
  • Karbohydrater Viser totalt karbohydrater unntatt kostfiber. Denne verdien brukes ved utregning av brødenheter.
  • Fruktose Fruktsukker som fins i mange matvarer. Fruktose er ett monosakkarid sammen med glukose(druesukker) og galaktose.
  • Laktose Sukkertype som fins i melkeprodukter. Er ett disakkarid som er bygd opp av galaktose og glukose.
  • Kost fiberEr ett samlebegrep på en del ufordøyelige karbohydrater som fins i fiberrike matvarer fra planteriket, bla cellulose, lignin mfl. Kostfiber har god effekt på tarmfunksjonen.
  • Mono/ disakkariderEr summen av sukker unntatt stivelse. Her legges og de som bare kaller innholdet for sukkerarter.
  • Sakkarose Vanlig sukker. Er bygd opp av fruktose og glukose. Er ett disakkarid.
  • Stivelse. Er ett karbohydrat som består av amylose og amylopektin. Stivelse spaltes i kroppen for at vi skal nyttegjøre det.

I våre verdier fra produsenter er vår karbohydrat verdi det samme som som står på produkter som karbohydrater. Ett forbehold her er om noen oppgir kostfiber inkludert i karbohydratverdien.

Fraskrivelse av ansvar

Jeg tar ikke ansvar for mulige feil i dette systemet pga gale karbohydratverdier. Utregningen er gjort etter ovenstående metode og dette gjøres automatisk. Dette er ment som en hjelp for dere som er opptatt av lavkarbo kosthold.
MVH Knut Pettersen




Forrige side



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.