Hvordan beregnes lavkarbooppskrifter?
Beregning av lavkarboretter er noe komplisert, men jeg forklarer det her slik det blir gjort og beregnet på matoppskrift.no.
Når en oppskrift beregnes gjøres det slik!
- Alle ingrediensene har oppgitt karboinnold + de fleste andre næringsstoffer.
- Energi innholdet i en oppskrift er satt sammen av energien i karbo, fett, protein, fiber og alkohol.
- Denne fordelingen beregner jeg på hver oppskrift.
- Grenseverdier for lavkarbo er følgende som prosent av den totale energimengden. Dette er ikke i gram men beregnet prosent og siden de forskjellige stoffene gir forskjellig energi så stemmer den ikke med gram mengde
- Ketogent: Når karbo er under 6% av totalt energimengde.
- Lavkarbo: Når karbo er mellom 6 og 26% av totalt energimengde.
- Middels karbo: Når karbo er mellom 26 og 45% av totalt energimengde.
- Høykarbo: Når karbo er over 45% av totalt energimengde.
På alle oppskrifter blir nå dette vist direkte på oppskriften. Det vises mengden energi fra karbo i prosent og tekst om den er lavkarbo eller ikke. Jeg viser tekst om den er lavkarbo eller ikke. Grensen går på 26%.
PS: Mulige feil
I dette søket og andre er det mulighet for feil. Disse ryddes vekk når jeg får vite om det, men dette kan forekomme.
- Enheter mangler på ingredienser. Om en ingrediens er definert som for eksempel 1 dl og jeg ikke har denne i omformersystemet, blir det feil.
- Ingredienser uten mål og vekt. Disse er ikke med i beregninger og vil derfor ikke vises, men om det står" Server med poteter" så øker jo karboen masse om du bruker poteter. Disse oppskriftene blir oppdatert når jeg oppdager de.
- Ketogene oppskrifter er det ikke så mange av blant retter som tradisjonelt lages av mel/gryn. Men lavkarbo finnes det masse av.