Oppskrifter med Gjess.


Fakta om gjess.

Stor fugl som ales opp i landbruket. Finns og vill i flere varianter. Brukes oftest til høytider i england og sentral europa, og særlig til Mortensmesse 11. november, til minne om Martin fra Tours. Ved servering av helstekt gås er det vanlig å beregne 600-700 g pr. person, litt avhengig av hva man serverer som tilbehør. En ferdig gås på 5-6 kg holder til 10-12 personer.

I enkelte land tvangsfôrer man gås for å få ekstra stor og feit lever til produksjon av gåseleverposei. Det blir puttet ett rør ned i halsen og man trykker ned mat. Huff! Gåseleverpostei er en stor delikatesse i bla Frankrike. .
Gås har vært brukt i lange tider i Norge. Men er ofte knyttet til festmat. Mest kjent er vel Mortensmesse (11. nov) med mortensgås. Denne skikken er utbredt blant annet i Sverige.

Gås kommer stort sett fra oppdrettere, men det er også noe jakt. Her i Norge har vi ville gjess, og mest kjent er grågås, kortnebbgås, sædgås og canadagås I Norge finnes det 2 slekter gjess i vill tilstand, nemlig Anser og Branta. Slekten Anser har 6 arter og Branta 4 arter.




Bruksområde.

Helstekt, grillet.
Gås kan tilberedes lignende kalkun. Kan fylles med epler og svisker. Det finnes også folk som bruker elghakk som stuffing i gås.

Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Mortensgås 1.
Prøv også Stekt gås med sjysaus og stekte poteter.






De mest populære oppskriftene med gjess

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Stekt gås fra Rogaland4.814.84128.70.55.80.42.3
Gås med fruktfyll4.711.32117.64.34.50.81.8
Smaalensgås4.70
Mortensgås4.511.59140.73.87.10.73.5
Mortensgås 14.49.58123.84.56.113.1Oppskriften har bilde
Skåne-gås412.91149.85.76.60.82.4
Stekt gås med fruktfyll3.811.04116.32.35.40.42.4
Mortensgås 23.57.76102.44.84.70.71.6
Villgås i sidersaus3.512.57164.79.67.30.33
Fylt gås3.39.49113.66.93.71.21.4
Gås med urtefyll314.411291.15.71.32.2
Stekt gås med sjysaus og stekte poteter2.50Oppskriften har bilde
Bresert gås28.2894.834.50.61.8
Stekt gås211.79130.83.360.62.6

Se alle oppskriftene






Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!