Tradisjonsmat fra Hedmark

Flatbrødbaking på Maihaugen

Maten i Hedmark

Hedmark har rike mattradisjoner med retter fra storgårdene, fjellbygdene og også fra koielivet i storskogene.
Hedmark er landets tredje største fylke - etter Finnmark og Troms. Navnet stammer fra det norrøne Heidmork, som betyr "marken til heinene" - altså skogsfolket. Hedmark består av store skoger, karrige fjellbygder og fruktbare jordbruksdistrikter. Her er rike mattradisjoner med retter fra storgårdene, fjellbygdene og også fra koielivet i storskogene.
Kjøtt og flesk, surpølse, blodklubb og spekemat var de mest brukte middagsrettene til skogsfolket. Fisk var det lite av. De mest brukte rettene i skogsfolkets kosthold var nok sluring, munk og ertekål.
Sluring ble laget av hvetemel og vann og blandet i lettbrunet fleskefett. Sluring ble spist som grøt, gjerne med sukker på.
Munk ligner på sluring, men er en tykkere røre, mer som pannekakerøre laget av vann, hvetemel, natron og salt. Munk stekes på panne i fleskefett.
Ertekål består av kjøtt, flesk, erter, poteter og helgryn. Alt blandes og kokes sammen i en kjele. Dette var en populær middag.

Flatbygdene

Hedmark er ikke bare skog, men også små og store gårder på flatbygdene. Vang prestegård var viden kjent for sitt gode matstell, særlig i den perioden den store matpersonligheten Hanna Winsnes var prestekone her. Hun holdt et svært gjestefritt hus, og heldig var de som fikk benke seg rundt Hanne Winsnes matbord.
På prestegården ble det særlig laget til mye god mat til jul. Da hørte 12 sorter kaker til og i tillegg var det vanlig med vørterbrød. Julekvelden spiste de helgryns melkesuppe, lutefisk, ribbe og pølse. Som drikke var maltøl mest brukt. Før de dro til kirken første juledag, ble det servert mølje med kjøtt og flesk til alle. Ingen kunne dra til kirke uten å ha spist mølje. Blatbrød ble brukket i biter på tallerken, og så ble fettet skummet av gryten og øst over flatbrødet. Fersk kjøttsuppe med grønnsaker og boller var senere menyen første juledag.

Spekemat. Foto Opplysningskontorene for landbruket

Flatbrød fra Folldal

Den vanlege brødsorten i alle bygder var flatbrødet. Først i slutten av forrige århundre kom "kaku" eller gjæra omnsbrød til å vinne innpass i bygdene.

Stabelen med flatbrød sto framme til så å seie alle måltider og var ved sida av mjølkemat, graut og kjøt den viktigaste faktor i kosthaldet.

Mest vanleg var at dei bakte to gonger i året, vår og haust. Arbeidet varte da i fleire dagar, og når dei var ferdige, låg det store brødstablar på fleire hundre leivar på stabburet. Det var ofte "bakstekjerringar" som gjekk rundt i gardane og bakte for betaling. Det var nok eit slitsamt arbeid, men midt i strevet kunne det nok bli tid til hyggestunder. Spesielt borna hadde nok mange hyggestunder i eldhuset hos bakstekona..

Før i tida tvisteikte dei flatbrødet. Fyrste leiven vart steikt berre på den eine sida, så vart den lagt av takka til neste var bakt. Da vart den fyrste lagt på med den usteikte sida ned, og den andre vart lagt oppå og steikt godt på den andre sida også. Så vart begge leivane snudd, og den andre steikt på ei side. Så vart den fyrste teke av og var ferdigsteikt. Den andre som var steikt på ei side, vart lagt til side til den neste var laga. Slik gjentok det seg. Dampen frå den eine går ved steikinga inn i den andre, slik at breimjøl og såer ikkje gjekk til spille. Dette brødet blir no ikkje lenger brukt.

Det vart mykje brukt raud og kvit geitost på flatbrødet - "betta". Laga dei seg en riktig stor "betta", vart det kalla "bjøllkubeta". Kjøtt, flesk, fisk, graut, poteter og smør vart brukt til "betta av flatbrød". "Søyll"-flatbrød og tettmjølk, sur eller søt mjølk ved sida av spekemat var sikker kost i onnene og blir framleis brukt.

Matliste fra Ringsaker

Skrur vi tiden hundre år tilbake, finner vi følgende fordeling av dagens måltider fra en gård i Ringsaker:

Førdugurd - mellom klokken 0400-0430:

- Melkevelling (av byggmel) og erteflatbrød
- Spekepølse og erteflatbrød
- Flatbrød med smør og ost

Dugurd - mellom klokken 0800-0830:

- Grynpølse
- Sild og poteter
- Ertepannekake
- Raspekumme

Middag - mellom 1400-1500:

- Vassgraut med syrnet melk
- Ertekål
- Flatbrødsoll med spekeflesk
- Salt kjøtt og flesk
- Blodmat

Eftasverd - mellom klokken 1730-1800:

- Brødskiver og hjemmebrygget øl

Kveldsmat mellom klokken 1900-2000:

- Sild og poteter
- Velling og flatbrød
- Brød og øl


Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Tilslørte bondepiker fra Stange.
Prøv også Fersk kjøtt og suppe fra Stange Gjestegård.
Prøv også Lammekjøtt kokt med dill fra Hedmark.
Prøv også Jordbæromelett.
Prøv også Rømmebrød 2.
Prøv også Potetlefser fra Hedmark.
Prøv også Jurpe.
Prøv også Honningkake 3.






Oppskrifter fra Hedmark

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Appelsinmarmelage fra Åsnes3.30
Barselsuppe fra Åmot30
Benløse fugler 22.511.74170.32.812.90.25.8
Benløse fugler fra Brandval39.141425.69.21.12.6
Bestemors Hasleruds jordbæromellet fra Brandval33.57219.530.66.60.31.8
Betagryn fra Fagernes31.1553.45.82.11.30.7
Bisp33.9553.68.800.20
Blandsmør38.81230.711.9190.212.1
Blandsmør fra Rendalen30
Blandsmør fra Sollia2.76.53333.24.534022.4
Blandsmør fra Tylldalen4.50
Blodklubb3.85.5570.40.20.20.10
Blodklubb (feittklubb) Folldal30
Blodklubb (flatklubb) fra Ringsaker3.56.0376.90.10.20.10
Blodklubb fra Folldal33.79158.28.210.20.95
Blodklubb m/ duppe fra Folldal3.50
Blodpannekaker fra Tolga2.70
Blodpudding fra Åsnes4.50
Blodpølse (påsåpølse) fra Brøttum30
Blodpølse fra Folldal30
Blodpølse fra Tufsingdal34.11186.214.39.71.24.8
Brumunddalsøl4.50.4446.411.3000
Dallraut. laggraut. barselgraut30
Dravle fra Hedmark20
Duppe til klubb54.3621613.416.70.210.8
Einerbærøl (øl av bruselåg) fra Brandval3.70.1220.95.2000
Einerøl fra Folldal40
Elgstek fra Østerdalen3.912.1796.91.75.50.23.3
Enebærøl30
Engerdalsøl4.50.1938.29.5000
Engerdal-øl30.7737.98.9000
Eplekake av brødrester fra Brandval34.6481.751.226.44.414.3
Eplesuppe fra Hedmark31.0438.78.80.10.70
Erterkål fra Y. Rendal5.20
Farsert tunge fra Åsnes315.48184.32.613.406.1
Fersk kjøtt og suppe fra Stange Gjestegård2.53.9783.82.75.30.12.6Oppskriften har bilde
Ferskt kjøtt og suppe av lam fra Tolga39.63157.9110.20.54.6
Fettduppe fra Brandval20
Fettklubb fra Fagernes30
Fettklubb fra Solør30
Fillebunk30
Fiskefarse fra Åsnes35.061333.51006.4
Fiskesuppe fra Rendalen50
Flatbrød fra Dalsbygda55.49329.838.61558.8
Flatbrød fra Tynset2.70
Flatbrød fra Ytre Rendal40.57134.523.72.23.10.4
Flatbrød fra Øvre Rendal3.50
Flatklubb30.67147.429.60.53.70.1
Flatklubb fra Fagernes. Furnes og Ringsaker30
Flatklubb fra Solør30
Fleskapannekake fra Åmot30
Fleskepannekake fra Brandval45.48190.711.311.80.54.3
Fløtekrummer33.94365.941.520.20.913.1
Fløtekrummer fra Dalsbygda33.94364.539.520.61.113.3
Fløtekrummer fra Koppang32.18357.661.67.82.64.6
Fløtekrummer fra Tynset34.3366.434.823.40.815.2
Fløtepudding 239.87304.51423.7015.6
Fylt kålhode35.4959.74.21.11.40.6
Gammelost 73.20
Geitmysost fra Folldal og Dalsbygda30
Gjedde. tørket30
Goro fra Mogrenda33.87423.433.628.61.68.6
Grautbrød fra Tolga32.38407.64622.61.37.1
Grisesodd (fersk suppe) m/ melboller fra Åmot4.70
Grynpølse fra Hedmark5.49.73371.513.829.12.310.9
Grynpølse fra Nes. H.35.55211.732.24.54.91.6
Grynsodd fra Kirkenær og Grue30
Grynsodd fra Åmot40
Gubb30
Gubb (gomme)3.70
Gubbost30
Gulrottynnkaku fra Koppang30
Havregrynsuppe4.70.8863.6640.42.6
Helgrynssaftsuppe fra Brandval4.50.2237.17.40.11.20
Hodepølse (huepølse) fra Telnetset30
Honningkake 33.66.74313.766.62.51.51.4Oppskriften har bilde
Hvordan en laget løpe i Gjesåsen30
Hårdagsbrød30
Innmatkaker fra Tolga31.619617.21.22.20.3
Jordbæromelett4.53.2322139.44.30.61.1Oppskriften har bilde
Jurpe32.2172.316.99.81.16.2Oppskriften har bilde
Jønnbrød54.11311.919.923.8115.5
Jønnbrød - avletter fra Os33.73317.126.620.91.313.5
Jønnbrød - avletter fra Tolga3.34.03306.324.220.91.513.3
Jønnbrød - avletter fra Tynset44.22282.712.124.51.216
Kald kjernemelksuppe32.3111.212.850.12.9
Karveøl fra Vingelen30.2114.93.600.10
Kinnsæpost (kjernemjølkost) fra Våler30
Kneppkaker32.36276.554.33.11.10.8
Kneppkaker 242.58325.260.35.91.63.1
Kogt faarekjød med dillsaus fra Åsnes30
Kokost fra Hedemarken2.50
Kokost fra Tylldalen. Rendalen. Stor-Elvdal3.60
Koksøll (mølske) fra Tynset40
Kokt spekeskinke fra Y. Rendal30
Kringler3.53.45372.442.319.21.912
Kurv (påskekurv) fra Øiset33.118827.14.94.11.9
Kålsuppe med sirup30.4513.820.30.40.1
Lagsild fra Nes. H.30
Lammekjøtt kokt med dill fra Hedmark36.0578.44.74.10.51.6Oppskriften har bilde
Lapper 1 fra Tolga31.71230.146.321.31
Lapper 2 fra Tolga33.15277.6448.21.25.1
Lapper I fra Tolga31.74231.645.52.41.31.1
Lapper II fra Tolga33.15277.6448.21.25.1
Lefse med gjær30
Lefse med sur melk eller saup31.636.14.50.500.3
Lefse med sur mjølk eller saup fra Folldal31.636.14.50.500.3
Lefseost31.7267.55.23.60.12.3
Lemse 2 fra Tolga4.51.79254.934.59.82.16
Lemse fra Engerdal30
Lemse fra Tolga32.7531526.521.71.413.9
Lemse fra Vingelen32.23350.1588.64.94.9
Leverpølse fra Tolga30
Ludefisk (gammel oppskrift)30
Lutefisk fra Hedmark fylke20
Lutefisk fra Tylldalen4.30
Lyserød Fløtepudding fra Mesnali31.5585.415.11.61.61
Løpsund fra Trysil20
Magapølse fra Brøttum30
Melkesuppe med brune bønner33.02124.77.17.71.33.6
Mjølkegryn31.2364.17.52.50.41.6
Mjølkegryn fra Hedmark30
Mjølkeringer fra Gjesåsen30
Mjølkesuppe m/ brune bønner fra Hodalen31.6885.58.23.31.52.1
Mjølketynnkake Fra Koppang32.38326.122.923.81.25.6
Mjølketynnkake Fra Rendalen31.66300.526.119.61.24.1
Mor Sæthers snipper fra Knapper5.12.2827542.410.606.6
Mormors oksestek fra Nes. H.2.58.5275.92.230.31.7
Mors Hjemmelagde Blomkålsuppe2.74.04252.50.22.30
Motti52.25172.828.53.23.90.7
Motti fra Grue Finskog4.70
Mugler30
Munk (Kålbulle)3.74.6167.511.210.40.53.8
Myk potetlefse4.10
Myseklubb fra Våler31.45176.631.12.531.4
Myssmørgryn30.43173.20.20.40.1
Myssmørgrøt4.51.1145.58.50.50.90.2
Myssmørgrøt 330.7748.53.70.82.4
Myssmørlemse30
Myssmørpålegg37.34121.419.62.70.61.5
Mølske fra Folldal5.20
Mølske fra Tufsingdal. Rendalen. Vingelen30
Nøkkelost 330
Ostesoll30
Pannekake stekt på takke4.51.2496.817.90.31.80.1
Pannerusk fra Mo og Austervatn4.90
Potet- og pølsesuppe4.51.4738.24.21.60.70.7
Poteter og pultostduppe30
Potetkake med havremel30
Potetlefser fra Hedmark51.4137.128.40.42.30Oppskriften har bilde
Pultost fra Folldal. Rendalen. Vingelen. Tylldalen40
Pølsegryn fra Åmot30
Rakfisk fra Hodalen30
Rakfisk fra Vingelen30
Rakfisk på grinalsk vis fra Elverum20
Rasperisk (potetrisk)4.91.45107.621.30.82.40.4
Risengrynssuppe fra hedmark30
Risengrynssuppe med flesk33.25116870.13.4
Risengrynsuppe m/ flesk fra Telneset4.53.25116870.13.4
Risk (revrisk. raspepannekaker. skrubbtosse. potetrisk)4.50
Rullepølse fra Folldal40
Rygg-høgg fra Odalen32.86120.97.16.61.42.5
Rømmebrød 22.53.36461.244.428.82.118.3Oppskriften har bilde
Rømmebrød fra Tolga33.1429.944.425.42.17.3
Rømmetynnekaker fra Østerdalen32.4830520.322.60.814.4
Rømmetynnkake35.38335.822.4251.315.5
Råfløtepudding fra Tufsingdal33.25309.231.919.5012.7
Råjok40
Råmelkskake fra Tolga33.68325.736.919.1012.5
Råmelkspannekaker3.30
Råmjølkost30
Råmjølkspudding fra Brandval30
Råmjølkspølse fra Tolga31.51145.523.72.911.7
Saupmøsmør fra Rendalen30
Seterdøler fra Tolga32.04244.348.831.21.7
Sildegryn / Grynsodd fra Ø. Rendal30.1933.66.70.11.10
Sildegryn fra Tolga32.3784.64.20.81
Sildegryn fra Tolga 730
Sildeklubb fra Os og Åsmarka34.06133.45.68.10.51.9
Sildekål fra Brøttum30
Sildepudding fra Sollia30
Sildepudding m/ egg eller råmjølk fra Tolga og Åsm30
Sildesuppe fra Romedal30
Sirupskaka fra Fagernes31.93276.759.81.52.30.7
Sirupskake fra Ringsaker3.52.46317.748.310.95.82.6
Siruptynnkake fra Folldal52.46304.23515.915.5
Siruptynnkake fra Koppang4.54.130917.426.10.112.5
Siruptynnkake fra Rendalen4.82.57317.437.1171.66.4
Sjokoladepudding (billig)5.12.28120.217.13.91.12.5
Skalkesuppe fra Østerdalen30
Skjeklubb30.67147.429.60.53.70.1
Skjørost fra Rendalen. Tynset. Dalsbygda30
Skrøve40
Slurring4.54.25144.47.310.20.64
Sodd med melboller2.72.38731.15.90.42.3
Soingraut (songgraut) fra Folldal og Øvre Rendal30
Spekepølsa av innmat fra Ringsaker411.82383.5036.6013.8
Spekepølse av innmat fra Tolga314.95177.40.29.603.8
Spidhakk fra Tolga30
Sprutbakkels33.3295.238.111.81.26.4
Stekt blandsmør fra Stor-Elvdal40
Stekt flesk m/ duppe fra Brandval4.50
Stekt flesk m/ duppe fra Åmot45.42189.44.415.80.16.6
Stekt flesk m/ hvit løksaus fra Brøttum3.50
Stekt flesk med duppe47.12234.93.120.80.18.2
Stekt Tiur eller Røy4.213.59137.55.27.90.53
Stekte epler fra Brandval31.69113.627.30.11.30
Stinge31.4270.510.61.20.30.7
Stivlefse fra Folldal30
Surost30
Surostdrikke30
Surost-grøt30.5638.67.50.30.90.1
Surost-suppe21.5679.565.80.23.8
Surprimost - Surmyssost30
Surpølse 1. fra Tolga og Tynset5.45.2989.66.230.61.5
Surpølse 2 fra Ø. Rendal36.577.95.61.10.90
Surpølse 2. fra Tolga og Tynset32.12255.649.11.77.60.7
Surpølse fra Os3.51.91327.965.41.210.70.2
Surpølse fra Tylldal4.50
Surpølse fra Ø. Rendal31.9327.365.41.110.70.2
Surstek fra Åsnes38.1482.551.600.7
Søngrøt4.50
Søngrøt m/vafler4.50
Søtmyssmør - ”møssmør”3.20
Søtmøssmørsvine30
Takk-kaku fra Folldal30
Talg-graut fra Telneset33.38162.111.41105.1
Talg-grøt fra Os31.9599.96.26.703.3
Talg-grøt fra Tylldalen31.57634.53.502.3
Talg-grøt fra Tynset34.52326.915.926.80.613.1
Talg-grøt fra Tynset 230
Tilslørte bondepiker fra Stange44.86323.330.921.20.913.3Oppskriften har bilde
Trysilsteik39.74246020.909
Tullepåsuppe30
Tynkakesnipp fra Fagernes33.83470.931.338.30.115
Tynnkaker fra Østerdalen44.61252.414.119.81.412.4
Tørket og røkt gjedde4.50
Vafler fra Dalsbygda21.63157.326.62.62.31.5
Vassgraut fra Hedmark3.20
Vetlgraut fra Nes30
Væmmælsnipper4.52.7832137.618.207.6
Ysting av kvit ost fra Hedmark3.90
Øl fra Tufsingdalen40.1314.63.6000




Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!