Tradisjonsmat fra Oppland

Motiv fra Maihaugen

Produkter fra egen gård

I motsetning til mattradisjonene langs kysten har aldri fersk fisk vært noen viktig matkilde i Oppland. Rett og slett fordi man ikke hadde noe særlig tilgang.

Fisk ble stort sett spist som salt sild, og sto ofte på bordet, eller i form av lutefisk. Noe ferskvannsfisk spiste de også. I all hovedsak er det nok jordbruksprodukter fra egen gård opplendingene er fostret opp på, med melk, korn og poteter som særlig betydningsfulle matvarer.

Her er en matseddel fra en gård i Oppland i 1890-årene:

kl. 06: Ertelefse eller brødskive. Pultost, smør eller myssmør til pålegg. Kaffe eller melk.
kl. 10: Mjølkesuppe, sild og poteter.
kl. 14: Suppe kokt på salt flesk, kjøtt og poteter.
kl. 16: En kaffekopp og ei brødskive med myssmør eller prim (sønning).
kl. 19: Vassgraut og sur melk.

Opplysningsmannen og "akevittens far", Christopher Hammer, bodde på gården Melbostad på Gran på Hadeland. Han var opptatt av hvordan bøndene best kunne utnytte de ressurser de hadde til rådighet her i landet, uten å benytte seg av kostbare, importerte varer. I 1776 ga han ut en avhandling som blant annet inneholdt oppskrifter på forskjellige akevitter.


Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Rømmegrøt fra Aulestad.
Prøv også Rømmegrøt fra Slidre.
Prøv også Gresskarmarmelade.
Prøv også Totenkringler.
Prøv også Grynpølse fra Hadeland.
Prøv også Krumkaker.
Prøv også Fårikål.
Prøv også Småbrød fra Gudbrandsdalen.
Prøv også Totenkringler 2.
Prøv også Flesk og duppe 3.
Prøv også Rosetbakkels 2.






Oppskrifter fra Oppland

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Augagraut32.96125.89.48.10.54.9
Avletter4.53.8929422.120.71.313.3
Avletter 132.63200.621.110.61.27
Avletter eller stryller43.92292.421211.313.5
Betagraut30
Betagryn med skjåkgryn31.63294.30.30.80.1
Blandasmør fra Vågå4.51.8546.54201.2
Blodklubb fra Oppland3.60
Blodpannekaker med skjåkmel30
Blodpudding med skjåkgryn35.14260.729.8101.82.9
Blodpudding med skjåkgryn 232.76121.718.40.82.60.1
Blodpølse med skjåkmel34.38183.110.5101.45
Brød med skjåkgryn40.98161.122.94.84.70.9
Byggryns melkesuppe31.3176.66.74.10.82.6
Byggrynskrem av skjåkgryn33.21208.418.7131.48.5
Byggrynssuppe av melk31.4143.66.20.80.80.5
Byggrynssuppe med skjåkgryn21.83104.614.831.41.9
Dessertsuppe med tyttebær31.7666.69.230.81.9
Elgbiff fra Oppland4.620.33150.407.504.4
Enerøl33.1336.983.40.10.40
Eplekake fra Hadeland43.41470.457242.415.1
Eplekake med skjåkmel32.38180.725.86.51.73.6
Festfin fjellfisk311.96195.60.716.40.58
Fint brød med timian31.21216.7383.830.6
Fisk og fiskesupe frå Lesja35.2872.404.400.9
Fiskesupe4.53.44224.911.1181.610.9
Fiskesuppe med byggryn31.9998.26.46.81.14
Flatbrød av skjåkmel4.51.41134.126.30.53.80.1
Flatbrød eintsekt31.33135.6270.730.2
Flesk og duppe 34.87.08200.14.216.30.16.5Oppskriften har bilde
Fleskepannekake 34.23.86174.114.39.50.63.7
Fleskesuppe33.811136.17.70.82.9
Fløtemunker35.58298.315.823.40.713.9
Fårikål4.12.3993.55.651.32.1Oppskriften har bilde
Gammeldagse wienerbrød3.32.9364.626.725.91.416.1
Gresskarmarmelade32.75122.729.80.10.30Oppskriften har bilde
Grovt brød av skjåkmel31.06210.434.844.90.6
Grovt brød med havregryn31.15242.737.565.50.9
Grovt brød med kli4.61.26218.931.55.76.90.8
Grynpysje4.59.96116.436.70.52.7
Grynpølse fra Hadeland4.22.79131.317.82.53.20.7Oppskriften har bilde
Grynpølse med skjåkgryn30
Gubb fra Oppland31.6556.34.52.801.8
Gudbrandsdalsvafler54.06264.418.218.20.411.1
Gudbrandsdøler32.93257.230.510.93.76.6
Gulrotsuppe 434.8974.143.70.51.7
Heitsøll30
Hjemmelaget karamellpudding fra Krageberg gård3.72.46130.715.55.102.2
Horrkaker32.0266.38.21.90.20.9
Hvit sagosuppe4.21.6753.77.51.200.8
Jegerbiff318.72161.61.79.30.15.2
Jegergryte 23.510.8691.82.94.50.62.7
Karbonader av rein517.04132.71.46.90.13.8
Karbonader med korn4.32.43134.922.72.43.41.1
Karvekålsuppe fra Oppland32.41254.110.807
Kjøtsuppe med skjåkgryn33.03129.212.23.82.71.2
Kjøtt og spa30
Klarasuppe fra Amlien Gård31.5449.17.60.80.80.5
Klininggrøt32.88178.310.613.30.98.7
Kokt ørret med suppe30
Kromgraut30.84152.430.40.63.80.1
Krumkaker4.23.36401.742230.913.7Oppskriften har bilde
Kål fra Sør-Fron5.20
Lappar fra Oppland32.81186.224.35.70.81.9
Lappebrød30
Lefse eller potetlompe fra Idstad3.31.89105.119.11.82.10.6
Leverbiff av rein313.07188.58.89.30.34.8
Leverpostei 24.56.982135.814.40.75
Leverpostei 335.93181.21.112.60.24.8
Leverpostei fra Fagernes35.99183.11.811.90.24.1
Lille julaftens-kake33.9635135.418.53.94
Lillehammerkake33.38364.639.820.21.112.6
Lyse grønn potetsuppe m/bacon fra Gran gård53.0173.76.63.80.91.8
Løvepudding fra Aulestad32.51171.71980.34.2
Makaronisuppe fra Oppland5.21.8183.17.54.10.22.5
Mjukbrød (lefse)4.71.38159.932.90.52.30.1
Mjølkegryn 231.3262.611.20.21.20.1
Mjølkegryn med skjåkgryn4.50
Nepsuppe31.1233.86.80.11.10
Pannekaker med skjåkmel33.01226.429.86.31.81.7
Potetsuppe fra Øvre Tromsnes3133.46.40.20.90.1
Raumgraut og fisk37.66206.46.515.50.48
Reinsdyrsteik fra Oppland313.76127.727.40.14.2
Rosetbakkels 23.51.73169.729.82.31.10.8Oppskriften har bilde
Rumbrød43.58424.44126.12.110.4
Ryper i gryte3.615.42152.80.7904.4
Rømmegraut med byggryn34.84302.611.2270.817.6
Rømmegrøt fra Aulestad2.53.61199.49.416.50.210.6Oppskriften har bilde
Rømmegrøt fra Slidre45.3830910.328.20.418.1Oppskriften har bilde
Rømmevafler fra Brennsetra4.72.73217.919.813.60.98.5
Råkåfisk frå Lesja3.50
Sekkjepysje mauk34.6146.118.60.52.50.1
Sildegryn fra Oppland31.6857.73.92.90.80.7
Sildestomp frå Dovre34.44201.515.89.81.82.5
Sildesupe32.01142.910.49.80.96.3
Skjørost fra Dovre5.20
Skrivarbrød fra Lesja53.6195.92.919.5012.8
Småbrød fra Gudbrandsdalen4.43.08415.444.822.82.38.7Oppskriften har bilde
Steikt aure4.610.93210.32.515.10.16.1
Sterkt øl m/malt fra Fagernes40.69121.725.40.33.30.1
Stompekaker (natronstomp) fra Brandvold4.63.07224.536.67.905
Storrumbrød (hardt)32.47293.725.618.82.66.7
Storrumbrød (mjukt)32.03245.434.29.52.83.3
Stryllo34.4235442.818.30.911.3
Suppe av kalvekjøtt36.23801.95.10.42.8
Suppe av rein38.66490.51.40.20.6
Suppeprim32.0265.24.84.60.33
Surostsuppe 232.87134.7147.91.35.1
Survelling21.9648.552.70.31.6
Totenkringler3.62.27310.245.210.826.4Oppskriften har bilde
Totenkringler 232.12319.449.69.82.15.8Oppskriften har bilde
Totensuppe4.51.7259.45.13.70.92.4
Tvisteikt brød31.21194.8371.35.20.5
Tvisteikt brød fra Sør-Fron30
Vaflar med skjåkmel21.88163.222.95.21.12
Viltgryte med skjåkgryn311.49123.66.66.11.33.6
Øl m/ humle fra Fagernes2.80.1519.54.8000



Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!