Når høsten kommer, dukker det opp norske grønnsaker i butikkene. Og ikke alle disse er av den dyre typen, for nå er det mulig å gjøre noen kupp her og der. Enten kjøpe større sekker, uvaskede eller noen som ser rare ut. Det fins og mange gårdsutsalg rundt i Norge med rimelige, ferske og gode grønnsaker for salg. Det være seg kåltyper, kålrot eller andre røtter som gulrot og selleri. Her er 10 retter som lages i stekepanna av grønnsaker, og som ikke koster så mye, er sunne og i noen tilfeller vegetar. Også med en av de første oppskriftene jeg publiserte og tok bilde av, nemlig potetkaker med gulrotstuing, helt tilbake i 2002.
Mvh Knut
Smakelig grønnsakkarbonader
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
13.04.2014Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Egil Bratnes hjemmesideBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
200 g kålrot,
200 g gulrøtter,
1 løk, litt melk,
400 g kokte poteter,
3 ss sammalt fin hvete,
salt,
pepper,
smør eller margarin til steking
Vegetarrett som er enkel og god. Her fant vi ut at en må krydre litt ekstra eller evt ha i litt finhakket chili. Funker og med litt løk.Fremgangsmåte
Riv kålrot og gulrot på rivjernet. Skrell og hakk løken. Skrell potetene og mos dem godt. Bland alt i en bolle. Spe med melk og bland godt sammen. Smak til med salt og pepper. Røres til en god farse.
Formes til karbonader med en skje. Smelt matfett i pannen. Når det er nøttebrunt legges karbonadene i. De skal stekes 3 - 4 minutter på hver side over middels varme.
Serveres med kokte poteter og godt brød, dessuten grønnsaksalat og rørte tyttebær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
70,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,62.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pytt i panne med kålrot
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
27.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
5-6 rå/kokte poteter
2 rå/kokte skiver kålrot
1 1/2 løk
300 g kjøttrester eller pølser
1/4 purre
1/2 rød paprika
1 ts salt
1/4 ts pepper
2-3 ss hakket kruspersille
Fremgangsmåte
Potetene og kålroten skrelles før de skjæres i små biter og stekes ved svak varme. Brukes kokte poteter og kålrot (evt. rester), trengs det ikke så lang steketid. Løken finhakkes og tilsettes. Kjøttet skjæres i biter og brunes sammen med de andre ingrediensene. Deretter tilsettes purre og paprikabiter. Smak til med salt og pepper. Dryss kruspersille over like før servering. Serveres med grov gjærbakst og evt. stekt egg.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
76,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,42.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hverdagspanne med kjøttdeig og ris
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.03.2018Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1 løk hakket
3 fedd hvitløk hakket
2 ss rapsolje
400 gr kjøttdeig
4 dl tørr ris
8 dl kjøttbuljong
1 ts paprikapulver
0,5 ts allehånde
1 ts kajenne eller chilipulver
1 stor gulrot i biter
1 boks maiskjerner ca 250 gr
1 boks hakkede tomater
1 rød eller grønn paprika + noen ringer til pynt
1 dash salt og pepper
Alt i en stekepanne eller gryte er raskt og enkelt på en hverdag. Her er av de mer smakfulle versjonene med ris, kjøttdeig og grønnsaker. Vi brukte og både grønn og rød paprika, halvparten hver.Fremgangsmåte
Bruk en dyp stekepanne eller en jerngryte.
Varm oljen og surr løk og hvitløk blank. Ha i kjøttdeig og stek det brunt samtidig som du deler det opp i små biter med en tregaffel.
Ha i ris, krydder, tomater og buljong + gulrot. Kok opp og la surre under lokk i 20-25 min. På slutten har du i mais og paprika biter.
Smak til med salt og pepper. Server med pynt av parika og evt litt grønt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
96,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,76.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Potetkaker med gulrotstuing
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
11.07.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
5 kokte poteter
1 ss finhakket løk
1/2 dl bacon/skinke
1/2 ts muskatnøtt
1 ts salt
1 fedd hvitløk
1 egg (kan sløyfes)
1-2 ss smør/margarin
Gulrotstuing
3 gulrøtter i skiver
1-2 ss smør
1-2 ss mel
Salt og pepper
2-3 dl melk/kraft
Fremgangsmåte
Bacon/skinken finhakkes før det blandes sammen med kokte og mosete poteter. Reven muskatnøtt, salt, finhakket eller presset hvitløk og evt. sammenpisket egg tilsettes. Rør til en smidig "deig" som formes til små kaker som igjen brunes i gyllent smør. Potetkakene serveres nystekte med brun saus og salat eller stuede gulrøtter til.
Stuede gurløtter
Kok gulrøttene møre i litt vann. Hell av vannet, men ta vare på det. Legg gulrøttene til side. Smelt smør i gryten og tilsett mel. Rør inn. Tilsett så en blanding av gulrotkraft og melk. Rør hele tiden under oppkoking. La dette småkoke i 5-10 min. Smak til med salt og pepper. Ha i gulrøttene og rør de godt inn.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
102,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Røsti med kålrot og poteter
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.09.2010Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 stk kålrot (450 g)
6 stk mandelpotet
1 ss hakket frisk kruspersille
salt etter smak
1 ss smør
1 ss olje
Lyst på en vri på tradisjonelle poteter? Lag en røstikake. Røsti kan du variere i det uendelige med f.eks. hakkede krydderurter og hakket løk. Den kan serveres som en egen rett eller som tilbehør til middager.Fremgangsmåte
Skrell og riv kålrot og poteter på den fine siden av råkostjernet. Press ut så mye væske som mulig. Rør inn hakket kruspersille og smak blandingen til med salt.
Varm olje og smør i stekepannen og klem kålrot- og potetblandingen ut til en flat kake. Stek den gyllen og sprø på undersiden, snu kaken og stek den ferdig på den andre siden.
Skjær røstien i snipper ved servering - gjerne i stedet for poteter til kjøttkaker, stekte kjøttpølser, fiskekaker eller andre retter av stekt kjøtt eller fisk, eller som her; som en selvstendig rett sammen med sprøstekt bacon og tyttebærsyltetøy.
Har du ikke mandelpoteter, går det greit med andre sorter også.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
56,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,44.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fiskekaker på grønnsaksseng
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.02.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
8 ferdig lagde fiskekaker av luksustypen
250 gram aspargesbønner
1 løk i ringer
0,5 blomkål i små biter
Andre grønnsaker etter hva man har: Gulrot, paprika, squash, purre, selleri, erter osv.
2 ss rapsolje.
Salt, pepper etter smak.
1 pose kyllingsaus eller annet
4 porsjoner med poteter, ris eller pasta
Navnet høres så flott ut, men hvorfor ikke ta en liten vri på fiskekakene og lag det litt fristende for både store og små.Fremgangsmåte
Sett potet, ris eller pasta til kok.
Så gjør ferdig grønnsakene:
Alt kuttes i staver, ringer og små biter. Stekes møre i stekepannen med litt smør/olje, salt/pepper og settes så til side.
Fiskekakene:
Om en har hjemmelagde eller kjøper gjør ikke så mye, men ikke kjøp disse vakum/plast pakkede, de smaker ikke noe særlig. Vi brukte hjemmelagde som vi hadde i fryseren, og når de er ferdige skal de bare stekes lett i stekepannen.
Saus:
Vi brukte ferdigsaus, Sauce Cafe de Paris fra Knorr, men en lys kyllingsaus pose passer greit her. Også vanlig brun saus.
Anretning/servering:
Legg grønnsaker i midten av tallerkenen, fiskekaker over og sprinkle med saus. Server poteter, ris eller pasta ved siden av i egen bolle.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
65,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,77.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grønnsakskarbonader à la Lindstrøm
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.02.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 stk. kokt potet
2 stk. revet gulrot
1 sk. revet kålrot
1 stk. finhakket rødløk
1 stk. revet rødbete (evt. 4-5 skiver syltet)
4 stk. finhakkede soltørkede tomater
2 ss finhakket sylteagurk i skiver
1 dl revet hvitost
2 stk. egg
1 ss potetmel
ca. 2 ss hakket frisk kruspersille
ca. 1 ss hakket frisk timian
1 ts salt
½ ts pepper
Rotmos
3 stk. søtpotet
½ kg mandelpotet
1 l vann
ca. ¼ ts pepper
ca. 2 ts salt
2 cl matfløte
ca. ½ ts revet muskatnøtt
Fremgangsmåte
Bland ingrediensene. Lag karbonader av deigen og stek dem i en middels varm panne til de blir brune og gjennomstekte. Serveres med hamburgerbrød, ost og en frisk salat, eller med ovnsstekte grønnsaker eller rotmos til.
Rotmos
Skrell og del potetene i biter som kokes møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos potetene. Smak til med krydder og fløte. Nydelig å servere til røkte kjøttretter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
47,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt fiskepudding med rotgrønnsaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.04.2012Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Alf BörjessonIngredienser
1 kg fiskepudding
smør
Soppsaus
100 g sjampinjong
1 stk sjalottløk
1 ss smør
2 ss hvetemel
3 dl melk
salt og pepper
Tilbehør
4 stk potet
2 stk gulrot
1 stk persillerot
1 stk sellerirot
Fiskepudding passer fint i en travel hverdag; kjøp en ferdig fiskepudding på butikken. Stek den på stekepannen og server med sesongens grønnsaker. Enklere blir det ikke!Fremgangsmåte
Start med sausen.
Surr sopp og løk i smør i 2—3 minutter uten at det blir brunt.
Rør inn hvetemel og spe med melk.
La sausen småkoke i 5—10 minutter, til den tykner.
Smak den til med salt og pepper, og hold den varm.
Rens og skjær grønnsakene i terninger. Kok dem passe møre i lettsaltet vann.
Skjær fiskepuddingen i skiver og brun dem i smør på middels varme så de blir gjennomvarme uten å bli for brune.
Server fiskepuddingen på en seng av grønnsaker og hell soppsausen rundt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
63,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,98.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Koteletter med rotgrønnsaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
13.05.2002Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
4 svinekoteletter
1/2 ss smør
1 skive kålrot
1 persillerot
2 skiver selleri
2 gulrøtter
1 purreløk
salt og pepper
5 dl eplesider
Koteletter er enkelt, billig og godt, men tilbehøret er viktig. Og det finnes annet en surkål og poteter. Her brukte vi forskjellige smørstekte grønnsaker i staver og biter. Og i vår versjon la vi og på knutekål og grønn paprika. Men oppskriften er foreslår at grønnsakene trekker seg møre i cider, noe som og gir masse smak.Fremgangsmåte
1. Vask og rens grønnsakene. Skjær kålrot, persillerot, selleri og gulrot i ca. 1 cm brede strimler. Skjær purren i tynne ringer.
2. Brun kotelettene raskt i varm panne, ta dem opp og legg dem tilside.
3. Ha alle grønnsakene i pannen, legg kotelettene oppå, strø på salt og pepper og hell eplesideren over. Legg på lokk og la det trekke ca. 10 minutter.
Serveres med kokte poteter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
92,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,38.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grønnsak-karbonader med sprøstekte selleristaver
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.07.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 stk kokt potet
2 stk revet gulrot
1 stk revet persillerot
1 skive revet kålrot
1 stk revet rødbete
1 stk finhakket rødløk
4 stk finhakkede soltørkede tomater
2 ss sylteagurk, hakket
1 dl revet hvitost
1 båt hvitløk - finhakket
2 stk egg
2 ss potetmel
2 ss hakket frisk kruspersille
1 ss hakket frisk timian
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss soyaolje
Garnityr:
1 skive knollselleri (sellerirot) i fyrstikktynne staver
1 ss soyaolje
½ boks alfalfaspirer
4 skive grovt brød
Kan vi friste med karbonader laget av herlige revne rotgrønnsaker? Server dem med grovt brød og sprøstekte staver av sellerirot. Sunt, enkelt og supergodt!Fremgangsmåte
Riv og hakk alle grønnsakene og urtene, og bland alle ingrediensene til deigen. La deigen hvile litt.
Skjær sellerirot i fyrstikktynne staver, og stek dem sprø i en panne med litt olje. Legg over på papirhåndkle.
Form karbonader av deigen og stek dem i olje i en middels varm panne til de blir gylne og gjennomstekte.
Server grønnsakkarbonadene med grovt brød, sprøstekte selleristaver og alfalfaspirer, og også gjerne noen skiver rødløk, cherrytomat og sylteagurkskive.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
102,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,98.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3359