10 rimelige oppskrifter med høstens grønnsaker


Oppdatertdato: 2024-09-15 Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Når høsten kommer, dukker det opp norske grønnsaker i butikkene. Og ikke alle disse er av den dyre typen, for nå er det mulig å gjøre noen kupp her og der. Enten kjøpe større sekker, uvaskede eller noen som ser rare ut. Det fins og mange gårdsutsalg rundt i Norge med rimelige, ferske og gode grønnsaker for salg. Det være seg kåltyper, kålrot eller andre røtter som gulrot og selleri. Her er 10 retter som lages i stekepanna av grønnsaker, og som ikke koster så mye, er sunne og i noen tilfeller vegetar. Også med en av de første oppskriftene jeg publiserte og tok bilde av, nemlig potetkaker med gulrotstuing, helt tilbake i 2002.
Mvh Knut

Annonse



Smakelig grønnsakkarbonader


Prøv også Smakelig grønnsakkarbonader.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.04.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

200 g kålrot,
200 g gulrøtter,
1 løk, litt melk,
400 g kokte poteter,
3 ss sammalt fin hvete,
salt,
pepper,
smør eller margarin til steking


Vegetarrett som er enkel og god. Her fant vi ut at en må krydre litt ekstra eller evt ha i litt finhakket chili. Funker og med litt løk.


Fremgangsmåte

Riv kålrot og gulrot på rivjernet. Skrell og hakk løken. Skrell potetene og mos dem godt. Bland alt i en bolle. Spe med melk og bland godt sammen. Smak til med salt og pepper. Røres til en god farse.
Formes til karbonader med en skje. Smelt matfett i pannen. Når det er nøttebrunt legges karbonadene i. De skal stekes 3 - 4 minutter på hver side over middels varme.

Serveres med kokte poteter og godt brød, dessuten grønnsaksalat og rørte tyttebær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 70,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Pytt i panne med kålrot


Prøv også Pytt i panne med kålrot.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 27.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

5-6 rå/kokte poteter
2 rå/kokte skiver kålrot
1 1/2 løk
300 g kjøttrester eller pølser
1/4 purre
1/2 rød paprika
1 ts salt
1/4 ts pepper
2-3 ss hakket kruspersille



Fremgangsmåte

Potetene og kålroten skrelles før de skjæres i små biter og stekes ved svak varme. Brukes kokte poteter og kålrot (evt. rester), trengs det ikke så lang steketid. Løken finhakkes og tilsettes. Kjøttet skjæres i biter og brunes sammen med de andre ingrediensene. Deretter tilsettes purre og paprikabiter. Smak til med salt og pepper. Dryss kruspersille over like før servering. Serveres med grov gjærbakst og evt. stekt egg.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 76,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Hverdagspanne med kjøttdeig og ris


Prøv også Hverdagspanne med kjøttdeig og ris.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.03.2018
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1 løk hakket
3 fedd hvitløk hakket
2 ss rapsolje
400 gr kjøttdeig
4 dl tørr ris
8 dl kjøttbuljong
1 ts paprikapulver
0,5 ts allehånde
1 ts kajenne eller chilipulver
1 stor gulrot i biter
1 boks maiskjerner ca 250 gr
1 boks hakkede tomater
1 rød eller grønn paprika + noen ringer til pynt

1 dash salt og pepper


Alt i en stekepanne eller gryte er raskt og enkelt på en hverdag. Her er av de mer smakfulle versjonene med ris, kjøttdeig og grønnsaker. Vi brukte og både grønn og rød paprika, halvparten hver.


Fremgangsmåte

Bruk en dyp stekepanne eller en jerngryte.
Varm oljen og surr løk og hvitløk blank. Ha i kjøttdeig og stek det brunt samtidig som du deler det opp i små biter med en tregaffel.
Ha i ris, krydder, tomater og buljong + gulrot. Kok opp og la surre under lokk i 20-25 min. På slutten har du i mais og paprika biter.
Smak til med salt og pepper. Server med pynt av parika og evt litt grønt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 96,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,76.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Potetkaker med gulrotstuing.

Potetkaker med gulrotstuing


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 11.07.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

5 kokte poteter
1 ss finhakket løk
1/2 dl bacon/skinke
1/2 ts muskatnøtt
1 ts salt
1 fedd hvitløk
1 egg (kan sløyfes)
1-2 ss smør/margarin

Gulrotstuing
3 gulrøtter i skiver
1-2 ss smør
1-2 ss mel
Salt og pepper
2-3 dl melk/kraft



Fremgangsmåte

Bacon/skinken finhakkes før det blandes sammen med kokte og mosete poteter. Reven muskatnøtt, salt, finhakket eller presset hvitløk og evt. sammenpisket egg tilsettes. Rør til en smidig "deig" som formes til små kaker som igjen brunes i gyllent smør. Potetkakene serveres nystekte med brun saus og salat eller stuede gulrøtter til.

Stuede gurløtter
Kok gulrøttene møre i litt vann. Hell av vannet, men ta vare på det. Legg gulrøttene til side. Smelt smør i gryten og tilsett mel. Rør inn. Tilsett så en blanding av gulrotkraft og melk. Rør hele tiden under oppkoking. La dette småkoke i 5-10 min. Smak til med salt og pepper. Ha i gulrøttene og rør de godt inn.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 102,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Røsti med kålrot og poteter.

Røsti med kålrot og poteter


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.09.2010
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 stk kålrot (450 g)
6 stk mandelpotet
1 ss hakket frisk kruspersille
salt etter smak
1 ss smør
1 ss olje


Lyst på en vri på tradisjonelle poteter? Lag en røstikake. Røsti kan du variere i det uendelige med f.eks. hakkede krydderurter og hakket løk. Den kan serveres som en egen rett eller som tilbehør til middager.


Fremgangsmåte

Skrell og riv kålrot og poteter på den fine siden av råkostjernet. Press ut så mye væske som mulig. Rør inn hakket kruspersille og smak blandingen til med salt.

Varm olje og smør i stekepannen og klem kålrot- og potetblandingen ut til en flat kake. Stek den gyllen og sprø på undersiden, snu kaken og stek den ferdig på den andre siden.

Skjær røstien i snipper ved servering - gjerne i stedet for poteter til kjøttkaker, stekte kjøttpølser, fiskekaker eller andre retter av stekt kjøtt eller fisk, eller som her; som en selvstendig rett sammen med sprøstekt bacon og tyttebærsyltetøy.

Har du ikke mandelpoteter, går det greit med andre sorter også.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 56,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,44.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fiskekaker på grønnsaksseng.

Fiskekaker på grønnsaksseng


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.02.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

8 ferdig lagde fiskekaker av luksustypen
250 gram aspargesbønner
1 løk i ringer
0,5 blomkål i små biter
Andre grønnsaker etter hva man har: Gulrot, paprika, squash, purre, selleri, erter osv.

2 ss rapsolje.
Salt, pepper etter smak.

1 pose kyllingsaus eller annet

4 porsjoner med poteter, ris eller pasta


Navnet høres så flott ut, men hvorfor ikke ta en liten vri på fiskekakene og lag det litt fristende for både store og små.


Fremgangsmåte

Sett potet, ris eller pasta til kok.

Så gjør ferdig grønnsakene:
Alt kuttes i staver, ringer og små biter. Stekes møre i stekepannen med litt smør/olje, salt/pepper og settes så til side.

Fiskekakene:
Om en har hjemmelagde eller kjøper gjør ikke så mye, men ikke kjøp disse vakum/plast pakkede, de smaker ikke noe særlig. Vi brukte hjemmelagde som vi hadde i fryseren, og når de er ferdige skal de bare stekes lett i stekepannen.

Saus:
Vi brukte ferdigsaus, Sauce Cafe de Paris fra Knorr, men en lys kyllingsaus pose passer greit her. Også vanlig brun saus.

Anretning/servering:
Legg grønnsaker i midten av tallerkenen, fiskekaker over og sprinkle med saus. Server poteter, ris eller pasta ved siden av i egen bolle.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 65,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grønnsakskarbonader à la Lindstrøm.

Grønnsakskarbonader à la Lindstrøm


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.02.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 stk. kokt potet
2 stk. revet gulrot
1 sk. revet kålrot
1 stk. finhakket rødløk
1 stk. revet rødbete (evt. 4-5 skiver syltet)
4 stk. finhakkede soltørkede tomater
2 ss finhakket sylteagurk i skiver
1 dl revet hvitost
2 stk. egg
1 ss potetmel
ca. 2 ss hakket frisk kruspersille
ca. 1 ss hakket frisk timian
1 ts salt
½ ts pepper

Rotmos
3 stk. søtpotet
½ kg mandelpotet
1 l vann
ca. ¼ ts pepper
ca. 2 ts salt
2 cl matfløte
ca. ½ ts revet muskatnøtt



Fremgangsmåte

Bland ingrediensene. Lag karbonader av deigen og stek dem i en middels varm panne til de blir brune og gjennomstekte. Serveres med hamburgerbrød, ost og en frisk salat, eller med ovnsstekte grønnsaker eller rotmos til.

Rotmos
Skrell og del potetene i biter som kokes møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos potetene. Smak til med krydder og fløte. Nydelig å servere til røkte kjøttretter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 47,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stekt fiskepudding med rotgrønnsaker.

Stekt fiskepudding med rotgrønnsaker


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.04.2012
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Alf Börjesson

Ingredienser

1 kg fiskepudding
smør

Soppsaus
100 g sjampinjong
1 stk sjalottløk
1 ss smør
2 ss hvetemel
3 dl melk
salt og pepper

Tilbehør
4 stk potet
2 stk gulrot
1 stk persillerot
1 stk sellerirot


Fiskepudding passer fint i en travel hverdag; kjøp en ferdig fiskepudding på butikken. Stek den på stekepannen og server med sesongens grønnsaker. Enklere blir det ikke!


Fremgangsmåte

Start med sausen.
Surr sopp og løk i smør i 2—3 minutter uten at det blir brunt. Rør inn hvetemel og spe med melk.
La sausen småkoke i 5—10 minutter, til den tykner. Smak den til med salt og pepper, og hold den varm.
Rens og skjær grønnsakene i terninger. Kok dem passe møre i lettsaltet vann.
Skjær fiskepuddingen i skiver og brun dem i smør på middels varme så de blir gjennomvarme uten å bli for brune.
Server fiskepuddingen på en seng av grønnsaker og hell soppsausen rundt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 63,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,98.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Koteletter med rotgrønnsaker.

Koteletter med rotgrønnsaker


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.05.2002
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

4 svinekoteletter
1/2 ss smør
1 skive kålrot
1 persillerot
2 skiver selleri
2 gulrøtter
1 purreløk
salt og pepper
5 dl eplesider


Koteletter er enkelt, billig og godt, men tilbehøret er viktig. Og det finnes annet en surkål og poteter. Her brukte vi forskjellige smørstekte grønnsaker i staver og biter. Og i vår versjon la vi og på knutekål og grønn paprika. Men oppskriften er foreslår at grønnsakene trekker seg møre i cider, noe som og gir masse smak.


Fremgangsmåte

1. Vask og rens grønnsakene. Skjær kålrot, persillerot, selleri og gulrot i ca. 1 cm brede strimler. Skjær purren i tynne ringer.

2. Brun kotelettene raskt i varm panne, ta dem opp og legg dem tilside.
3. Ha alle grønnsakene i pannen, legg kotelettene oppå, strø på salt og pepper og hell eplesideren over. Legg på lokk og la det trekke ca. 10 minutter.

Serveres med kokte poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 92,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,38.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grønnsak-karbonader med sprøstekte selleristaver.

Grønnsak-karbonader med sprøstekte selleristaver


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.07.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 stk kokt potet
2 stk revet gulrot
1 stk revet persillerot
1 skive revet kålrot
1 stk revet rødbete
1 stk finhakket rødløk
4 stk finhakkede soltørkede tomater
2 ss sylteagurk, hakket
1 dl revet hvitost
1 båt hvitløk - finhakket
2 stk egg
2 ss potetmel
2 ss hakket frisk kruspersille
1 ss hakket frisk timian
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss soyaolje

Garnityr:
1 skive knollselleri (sellerirot) i fyrstikktynne staver
1 ss soyaolje
½ boks alfalfaspirer
4 skive grovt brød



Kan vi friste med karbonader laget av herlige revne rotgrønnsaker? Server dem med grovt brød og sprøstekte staver av sellerirot. Sunt, enkelt og supergodt!


Fremgangsmåte

Riv og hakk alle grønnsakene og urtene, og bland alle ingrediensene til deigen. La deigen hvile litt.
Skjær sellerirot i fyrstikktynne staver, og stek dem sprø i en panne med litt olje. Legg over på papirhåndkle.
Form karbonader av deigen og stek dem i olje i en middels varm panne til de blir gylne og gjennomstekte.
Server grønnsakkarbonadene med grovt brød, sprøstekte selleristaver og alfalfaspirer, og også gjerne noen skiver rødløk, cherrytomat og sylteagurkskive.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 102,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,98.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3359
Grillmat.Smoothies.
Småretter.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.