Julen nærmer seg men det er og senhøst med fortsatt mange gode grønnsaker i butikkene. I tidligere artikkel har jeg nevnt potetmosvarianter, men her kommer andre varianter med forskjellige grønnsaker. En enkel rotmos med gulrot, kålrabi ++ er ypperlig som tilbehør til forskjellig julemat eller kjøtt/fisk. Men flere av disse er og nesten ett lite måltid i seg selv. Forskjellige grønnsaker i blandinger smakt til med krydder er godt og enkelt å lage. Og her kan man og bruke rester om en har det. Og selvfølgelig og poteter kan brukes i blanding med grønnsaker. Men kos dere med utvalget under:
Rotmos 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.07.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
1 kg kålrot (2 små)
2-3 gulrøtter
1/2 ts salt til 5 dl vann
5-6 poteter
2 dl kraft
1 buljongterning
salt
pepper
margarin eller smør
Dette er enkelt og godt tilbehør til feks karbonader og andre stekte retter. Kan varieres med andre grønnsaker, også potet. Viktig å smake til skikkelig før servering.Fremgangsmåte
Skrell kålrot og gulrot og skjær dem i biter. Legg dem i et kokekar. Mål opp og hell i vann til det så vidt dekker grønnsakene, tilsett salt, kok opp og la koke i ca 20 minutter.
Skrell potetene og skjær dem i skiver. Legg dem i kokekaret og kok i ytterligere ca 20 minutter til alt er mørt. Hell av kokevannet og ta vare på en del til å spe med.
Mos røtter og poteter med potetmoser eller i purépresse. Spe med kokevannet og smak til med smuldret buljongterning og eventuelt salt og pepper. Tilsett eventuelt litt fett.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
47,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,24.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rotmos med kesam
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
25.12.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
300 g kålrot
3 stk gulrot
100 g knollselleri (sellerirot)
1 stk potet
1 dl kesam original, 8 %
½ ts salt
¼ ts pepper
Rotmos - til pølser, kjøtt og fiskekaker.Fremgangsmåte
Rens og grovdel grønnsaker og potet. Kok det godt mørt i minst mulig vann. Damp grønnsakene godt og mos dem med kesam. Smak mosen til med salt og pepper og server den til pølser eller salt kjøtt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
48,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,41.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kålrotstappe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
29.11.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
Ca 1 kg kålrot
1 liter vann
1/4 ts pepper
2 ts salt
Kraft fra pinnekjøtt
Her er stappen servert med julepølse og vårløk som pynt. Med lettstekt julepølse er dette ett helt måltid før jul. Kålrotstappe kan så forbedres med å bytte vann med litt melk og fløte. Bruk gjerne litt urter eller krydder i også.Fremgangsmåte
Rens og del kålroten i skiver.
Kok skivene møre i lettsaltet vann.
Hell av kokvannet og mot kålroten. Smak til med pepper, salt og kraft fra pinnekjøttet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
16,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 0,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Søtpotetstappe med koriander
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.11.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1 kg søtpoteter, skrelt og hakket
60 g smør
1 løk, finhakket
1 ts malte korianderfrø
1 ss svarte sennepsfrø
3 ss hakket frisk koriander
salt
nymalt svart pepper
En søtpotetstappe som er litt utenom det vi er vant med. Her er det krydder som gjør mye av smaken siden søtpotet i seg selv er ganske kjedelig. Vi hadde i noen dråper sitron for smaken og det er lov å tilsette litt fløte eller creme friche også. Pynt med sesamfrø.Fremgangsmåte
Kok søtpotetene i 10-12 minutter, eller til de er møre. Hell av kokevannet og la dem renne godt av.
Varm i mellomtiden opp smøret i en gryte. Tilsett løken og la den steke forsiktig i 3-4 minutter. Ha i malt koriander og sennepsfrø, og la det steke videre i 1 minutt til.
Mos søtpotetene og bland dem med løken og den friske korianderen. Krydre godt med salt og pepper og server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
119,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,11.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fargerik potetstappe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.03.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
800 g potet
2 dl varm melk
1 ss smør
pepper etter smak
Forslag til grønnsaker:
½ stk finhakket løk
2 dl maiskorn
2 dl grønne erter
100 g brokkoli i små buketter
2 ss finhakkede friske urter - f.eks. timian og/eller basilikum
½ stk finhakket rød paprika
Lag en fristende potetstappe hvor du blander inn grønnsaker og urter. Smaker kjempegodt og ser lekkert ut.Fremgangsmåte
Skrell og del potetene i mindre biter og kok dem møre i usaltet vann.
Sil fra vannet og mos potetene grovt med melk og smør.
Smak til med litt salt og pepper.
Forvell små brokkolibuketter og erter. Bland inn grønnsakene i stappen.
Grønnsakene kan varieres ut fra hva du liker eller har i kjøleskapet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
69,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,23.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Blomkålpuré
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.06.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 stk blomkål
1½ dl melk
2 båt hvitløk
vann
salt og pepper etter smak
1½ dl matfløte
2 ss smør
Blomkålpuré er et nydelig tilbehør til f.eks. litt sterke, grove pølser og til røkt eller saltet kjøtt, stekt fisk og kylling.Fremgangsmåte
Rens blomkålhodet for blader og stilker. Del den i buketter og ha dem i en kjele. Dekk bukettene med vann, melk og litt salt. Kokes til blomkålen er veldig mør. Sil av vannet.
Ha fløte og smørterninger samt hakket hvitløk i en kjele og la det koke opp. La det koke under lokk i noen minutter. Sil av hvitløken og ha fløten over i kjelen med blomkålen. Visp godt sammen med en stålvisp til en stappe med grov struktur.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
68,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,84.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kålrotstappe med fløte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.12.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 ½ kg kålrot
2 dl kremfløte
2 ss smør
smak til med salt og pepper
¼ ts malt muskat
litt av kokevannet
Kålrotstappe hører med til tradisjonsmat som pinnekjøtt, men prøv også gjerne til annet stekt og røkt kjøtt, sommer som vinter.Fremgangsmåte
Skrell og del kålroten i biter som kokes møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet, men ta vare på det. Mos kålroten og ha i fløte, kokevann, smør og smak til med salt, pepper og muskat.
Tips:
Skal du servere kålrotstappe til pinnekjøtt, kan du erstatte noe av væsken med kraft fra pinnekjøttet. Du kan også erstatte noe av kålroten med et par gulrøtter eller poteter. Da blir stappen mildere på smak.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
93,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Brokkolipuré
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
05.08.2015Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 stk brokkoli
2 ss limesaft
2 ss kesam® mager, 1 %
3 dråpe tabasco
hvit pepper
En deilig puré av brokkoli som er kjempegod f.eks. ved siden av hvit fisk. Smak til pureen med limesaft og et par dråper tabasco.Fremgangsmåte
Del brokkolien i biter, bruk også stilken.
Kok opp en kjele med vann og la brokkolibitene koke til den er mør. Ha gjerne tabasco og limesaft i kokevannet også. Hell av vannet.
Mos brokkoli til en jevn konsistens med en stavmikser eller en stapper. Tilsett kesam og smak til med tabasco og hvit pepper.
Spe med kokevannet om den blir for tykk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
32,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rotstappe fra Sunndal
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
24.01.2011Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 ½ kg fårikålkjøtt
3 stk kålrot
5 stk gulrot
7 stk potet
250 g smør
1 ½ dl lettrømme
pepper etter smak
Denne retten ble i sin tid kåret til Sunndals nasjonalrett. Hovedingrediensen er deilige og smakfulle rotgrønnsaker sammen med lamme- eller sauekjøtt.Fremgangsmåte
Kok kjøttet dagen før i lett saltet vann til det er mørt. Ta av fettet på kraften når det er blitt kaldt. Kraften varmes opp til en sjy når maten skal serveres.
Kok grønnsakene og mos dem til en litt grov stappe. Rør i smør og rømme.
Kjøttet skjæres i små biter og blandes i stappen.
Server retten i en bolle og strø litt kjøtt på toppen. Server med varm sjy til.
Det smaker godt med flatbrød til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
119,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Mos med brokkoli
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
03.12.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
300 g potet
500 g brokkoli
2 ss kesam mager
4 ss hakket frisk kruspersille
2 dl varm melk
1 ss smør
salt og pepper etter smak
Server rykende varm mos med brokkoli og poteter til middag. Og sett en ekstra spiss på den med noen ristede pinjekjerner over, om du vil.Fremgangsmåte
Skrell potetene og del dem i biter.
Skyll brokkolien og del i biter.
Kok brokkoli- og potetbiter mørt - i hver sin kjele - i så lite vann som mulig. Ikke la brokkolien koke for lenge, da blir den grå.
Hell fra kokevannet, men ta vare på det.
La potetene dampe litt.
Mos poteter og brokkoli sammen, rør inn smør, kesam og finhakket kruspersille.
Spe med litt av kokevannet til passe konsistens.
Smak til med salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
55,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ertepuré 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
31.01.2012Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Eksportutvalget for fisk (EFF)Ingredienser
500 g erter, fryst
2 ss smør
1 ts sukker
2 ts timian, frisk
salt og pepper
Ertepuré er et godt tilbehør til lutefisk, men passer også til mange andre sjømatretter. Basert på fryste eller hermetiske erter er dette et raskt tilbehør å lage.Fremgangsmåte
Kok ertene møre i vann, ca 10 minutter, koketiden kan variere litt mellom de ulike typer erter.
Hell overflødig kokevann av.
Mos ertene og rør inn smør.
Smak til med timian, salt og pepper.
Til denne oppskriften kan du også bruke hermetiske erter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
107,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Mos med rødbeter
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
03.12.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
300 g rødbete
200 g mandelpotet
4 stk finhakkede sjalottløk
2 dl melk
2 ss smør
noen dråper sitronsaft
finhakket frisk timian
Lag rød potetmos med mandelpoteter og rødbeter. Smak til med sitronsaft og deilig hakket timian. Enkelt og kjempegodt.Fremgangsmåte
Skrell, del og kok rødbetene og potetene sammen med finhakket sjalottløk i melk til alt er helt mørt.
Hell av litt av melken og mos poteter og rødbeter.
Rør inn smør og eventuelt mer av melken til du får passe konsistens.
Smak mosen til med pepper, sitronsaft og finhakket timian.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
68,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,24.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rotmos 3
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
29.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 kålrot i terninger
8-10 poteter i terninger
1 sellerirot i terninger
4 dl lett eller ekstra lettmelk
salt
pepper
finhakket hvitløk eller friske urter etter smak
Lag en hjemmelaget rotmos, passer til røkt kjøtt, pølser, pinnekjøtt og så mye mer.Fremgangsmåte
Kok alle rotgrønnsakene møre i lettsaltet vann. Mos alt med en potetstampe og spe med melk. Smak til med salt, pepper og eventuelt hvitløk eller urter. Varm mosen på svak varme før servering, pass på så den ikke brenner seg i bunnen av kjelen.
Tips! Ved å blande potetene med kålrot og sellerirot får stappen masse smak. Den egner seg like godt til dampet og ovnsbakt fisk som til karbonader og pølser. Dersom du lager denne rotmosen til lørdagsmiddagen kan du bytte ut 1-2 dl melk med matfløte for å få en rundere og mer fyldig smak. Lag en stor porsjon, så har du til to dager.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
50,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,1.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3252