13 gode tips til en bedre salat

Oppdatertdato: 2018-09-20 Publisert: Tema: Salat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Silvia, Pixabay




En oversikt med mange tips til å lage en bedre salat. Her er det lille ekstra som gjør salaten om fra en grønn ubestemmelig greie til en knasende sprø og smakfull rett som gir kokken beundrende blikk. Denne oversikten hører sammen med min andre artikkel om å bygge sin egen salat.
Bygg selv din egen perfekte salat

Inspirasjon til denne oversikten kommer og fra Gladimat sine hefter fra flere år tilbake. Dette var ICA sine hefter som nå er lagt ned her i Norge.
Salat med tilbehør

1. Vask og tørk salaten før bruk

Legg bladsalaten en halvtime i iskaldt vann. Da blir den ekstra sprø og god, særlig om den har ett par dager i kjøleskapet og er slapp. Husk å tørke salaten skikkelig i en salatslynge eller i et kjøkkenhåndkle slik at dressingen «fester» seg bedre. Man skyller også bort sand og andre uhumskheter på denne måten.

2. Ikke vær redd for friske urter

Urter i en salat gir mer smak og vitaminer. Hovedurtene som basilikum, koriander og persille passer til det meste. Andre gir andre smaker og noen med mye smak kan man bruke litt av.

3. Ris, pasta, bønner og linser

Du kan løfte salaten fra å være et tilbehør til å bli en fullgod lunsj eller middag ved å blande i pasta, ris, couscous, bønner eller linser. Disse er ganske nøytrale i smaken, men tar lett til seg smak fra urter og dressing. De gir og mer fylde og en mettende følelse. Bønner og linser gir en del planteprotein og de tar til seg smak.

4. Kjøtt i salaten

Rester av kylling, storfe, svinekjøtt kan fint blandes inn. Om ikke kan man steke fort noen strimler med kjøtt som man tilsetter. Stek en ekstra pakke kjøttdeig til fredagstacoen, bland inn en boks chilibønner, og vips er du på god vei til en knallgod tacosalat.

5. Fisk i salaten

Rester av fisk passer og i en salat. Stekte laksebiter kan de fleste ha. Tunfisk biter fra boks, reker og krabbebiter er godt.

6. Nøtter, frø og kjerner gir sprøhet

Bruk nøtter og kjerner i salaten. Det gir god smak og tilfører sprø konsistens. La nøtter og kjerner få en rask tur i stekepanna først, da får du frem nøttesmaken. Sesamfrø og pinjekjerner smaker enda bedre om du rister de i litt olje i en stekepanne til de får en gyllen farge. Dryss gjerne på litt salt til slutt.

7. Bruk krutonger

Brødrester kan bli til fantastiske hjemmelagde krutonger. Bryt brødet opp i passe store biter, legg det i en ildfast form, hell over noen gode klunker med olivenolje, litt salt og pepper, og stek det i ovnen på ca 170-180 grader i 15-20 minutter, eller til de blir sprø og har fått en fin, gyllen farge.
De fyller opp i en salat, gir smak og er fine til pynt.

8. Kjøp en mandolin eller bruk ostehøvel

For å skjære grønnsaker, for eksempel reddiker og rødbeter, i veldig tynne skiver, bruker ofte kokkene en mandolin. Dette er rett og slett en skjærefjøl med et fastmontert sylskarpt knivblad. En mandolin finner du i større kjøkkenbutikker. Du kan også bruke en grønnsaksskreller eller ostehøvel til å lage lange, tynne, fine strimler av grønnsaker som gulrot, agurk og asparges.

9. Grønnsaker

Om det er sommer og du allerede har fyrt opp grillen, må du gjerne slenge på noen grønnsaker. Grillede grønnsaker får en litt mer søtlig og karamellisert smak som egner seg godt i salater. Grill f.eks. paprika til de blir helt svarte. Legg de i en plastikkpose i et kvarter, da blir det lettere å flå av skinnet. Fjern kjerne og frøene, og del paprikaen opp i passe store biter. Bland den lun i en salat eller ha som et lite tilbehør til grillmaten.

10. Det lille ekstra

I salaten eller på toppen kan det lønne seg med det lille ekstra. For litt styrke ha i litt hakket chili. For mildhet ha i små osteterninger. Tørkede frukter og bær passer alltid, som rosiner, aprikos ol. Og litt spenstig frukt som epleterninger gjør susen.

11. Krydder

Bruk salt og pepper for smak. Litt salt kan fremheve smaker og pepper gir litt styrke. Eller ta den mer ut med ett dryss av chili/kajenne pulver.

12. Salt og syre i dressing

Som all annen mat trenger også salater et innslag av salt og syre for å fremheve og friske opp smakene. Bruk av salt og syre er nok de to tingene som ofte skiller proffe kokker fra hjemmekokkene. Fine kilder til syre er sitron, lime og eddik. Smak derfor alltid til dressingen din med nok syre.
Rømmebaserte dressinger er godt men har en tendens til å overdøve resten.

13. Lag din egen enkle dressing

Et enkelt utgangspunkt for mange oljebaserte dressinger eller vinagrette, som det også kalles, er følgende:

2 dl extra virgin olivenolje
½ dl hvitvinseddik
en klype salt og pepper
Visp alt sammen i en bolle og smak underveis; litt mer eddik, litt mer olje? Smak til med salt og pepper til slutt.

Dette er som sagt et utgangspunkt og du kan blande inn hva du vil av friske urter og tørkede krydder.

Her er noen klassikere til inspirasjon:

Sennepsvinagrette
Blande inn en spiseskje Dijonsennep i basisoppskriften. Denne kan du igjen gjøre om til en litt søtere variant ved å blande inn en spiseskje med honning.

Italiensk vinagrett
Bland inn en ½ teskje finhakket hvitløk, en ½ teskje tørket oregano og en spiseskje finhakket bladpersille.

Asiatisk variant
Bytt ut hvitvinseddiken med riseddik i basisoppskriften. Bland inn 1-2 teskjeer soyasaus, 2 teskjeer sesamolje, 1 teskje finhakket ingefær, et lite fedd finhakket hvitløk og litt finhakket chili.

Og så noen enkle og populære salater med diverse ingredienser


Italiensk grønn salat


Prøv også Italiensk grønn salat.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 21.03.2008
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

¼ pk. ruccula
1 stk. hjertesalat
¼ stk. radicchio rosso
1 glass rød hermetisk pimiento i strimler
1 ½ dl oliven
1 stk. mozzarella
5 stk. cherrytomat delt i to
1 boks hermetiske artiskokker
1 stk. rødløk i ringer
2 ss olivenolje
2 ss eddik
4 ss pesto
1 dl parmesan i flak
salt og pepper



Fremgangsmåte

Vask salaten og del den opp i mindre biter.

I en stor bolle blandes salaten med mozzarella, tomater, oliven, pimiento, artiskokker og rødløk.

Hell over olje og eddik, krydre med salt og pepper og vend rundt. Anrett på tallerkener og hell over pesto og revet parmesan.

Tips:
Reker, krepsehaler, ristede kamskjell eller andre skalldyr trives godt i denne salaten.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 137,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,48.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Thai spicy mango salat


Prøv også Thai spicy mango salat.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 27.12.2011
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Canadian Living Magazine: May 2005
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1/2 kopp grovhakkede peanøtter
2 faste mango,
1 søt rød paprika
2 gulrøtter, grovt revet
4 kopper revet blandet grønn salat
2 kopp tynne skiver grønn løk
2 ss grovhakket frisk mynte

Dressing:
1/4 kopp vegetabilsk olje
1 ts revet lime skall
2 ss lime juice
1 ss fiskesaus eller soya sauce
2 ts granulert sugar
1 ts hakket hot chilipepper
1/4 ts salt
1/4 ts pepper


Styrken kan reguleres med chilipepper.


Fremgangsmåte

I en stekepanne rist peanøtter over middels varme til de er duftende og mørk gyldne, ca 8 minutter. Settes til side.

Skrell, rens og tynnskjære mango i lengderetningen. Utkjerne og tynnskjære paprika. Sett til side.

Dressing:
I en stor bolle, visp sammen olje, lime skall og saft, fiskesaus, sukker, chili, salt og pepper. Legg mango, paprika, gulrøtter, blandet salat, vårløk og mynte, røres om. Serveres drysset med peanøtter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 97,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Egg- og kyllingsalat


Prøv også Egg- og kyllingsalat.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.07.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

250 g grillet kylling (uten skinn)
4 hardkokte egg
1 stk issalat
1/2 agurk
1/2 blomkålhode
4 tomater
400 g kokte poteter
dill


Dette er en fin middagssalat. Som dressing er det bare å bruke rømme med en smakstilsetning i. Jeg brukte rømme smakt til med chilisaus. Denne blir en faktisk mett av.


Fremgangsmåte

Skjær kyllingkjøttet i små biter, kok egg og poteter. Legg strimlet salat sammen med agurkskiver, blomkålbuketter og tomatbåter i en skål. Tilsett kyllingen, potetebåter og eggebåtene. Serveres med en god dressing.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 71,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,67.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Fancy laksesalat.

Fancy laksesalat


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 30.12.2016
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

2 små poteter i terninger
1 liten boks aspargesbiter
1/4 salt
1/4 pepper
250 g laksefilet uten skinn, i terninger
1 ts olivenolje
1 ss balsamicoeddik
1 ss pesto
1/2 isbergsalat, revet i biter
2 ss hakket purre
4 cherrytomater delt i 2


En salat med mye smak. Vi gjorde en vri med å woke raskt purre, salat, tomater og aspargesbiter. Bare så de ble litt myke og varme. Vi serverte dressing ved siden av, men prøvde og med en rømmedressing.


Fremgangsmåte

Kok potetterninger 10 min. Tilsett aspargesbiter mot slutten. Dryss salt og pepper over lakseterningene, og stek dem på middels varme i oljen. Bland eddik og pesto. Ha alle ingrediensene i en stor salatbolle, og vend inn eddik- og pesto-blandingen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 122,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kyllingsalat på russisk.

Kyllingsalat på russisk


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 28.09.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

700 g skinn- og benfri kokt kyllingkjøtt
5 hardkokte egg
300 g små, godt vaskede nypoteter, kokt og avkjølt
125 g dypfryste grønne erter
2 dl fint hakkede sursyltede agurker
1 1/2 dl majones
1 1/2 dl crème fraîche
2 ts worcestersaus
salt
nymalt svart pepper
200 g gode svarte oliven
1 ss finhakket dill
2 ss kapers


En god kyllingsalat som kan brukes som lett middag eller som tilbehør evt kveldsrett. Faktisk og passende på brødskiver.


Fremgangsmåte

Skjær kyllingkjøttet i ca 1 cm tykke skiver og staver. Skrell eggene og finhakk to av dem. Skjær potetene i tynne skiver, skyll ertene i varmt vann og la dem renne godt av.

Legg kyllingkjøtt, eggehakk, poteter, erter og agurkhakk i en stor bolle og bland godt, men varsomt. Visp sammen majones og crème fraîche i en annen bolle. Smak til sausen med salt, pepper og worcestersaus.

Bland halvdelen av sausen inn i kyllingblandingen. Legg salaten i en haug midt på et serveringsfat. Hell resten av sausen over. Del resten av sausen over. Del resten av eggene i skiver og legg dem i en ring rundt med en oliven på hver skive. Strø over dill og kapers, og la salaten stå i kjøleskapet i ca 30 minutter før servering.

Server gjerne med ristet hvitløkbrød og kaldt øl.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 187,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Thai biffsalat med grillet biff.

Thai biffsalat med grillet biff


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 31.01.2018
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

250 gr roastbiff eller ytrefilet
1 dash salt og pepper
2 ss matolje

4 stk vårløk, snittede
1 stk agurk i skiver
1 stk løk i skiver
1 stk gulrot i tynne skiver
2 stk tomat i skiver
1 håndfull strimlet rødkål
3 ss friske mynteblader
2 ss koriander, hakket
1 ss finhakket, frisk sitrongress

Saus:
1 ss sitronsaft
2 ss fiskesaus
2 ts vineddik eller mirin
1 ts hakket, rød chili
2 ts olivenolje
1 ss sukker

2 ss hakkede peanøtter
1 dash chiliflakes evt.


Her kan en og bruke ferdig stekt roastbiff. Thai biffsalat er en kjent salat som vi har spist mange ganger under våre besøk her nede.


Fremgangsmåte

Roastbiff eller ytrefilet krydres og grilles i en grillpanne med litt olje. Skjæres i skiver når det er ferdig.
Bland alt til sausen og alt av grønnsaker. Kjøttet blandes med grønnsakene og sausen helles over. Til slutt pyntes det evt med peanøtter og litt chili om en ønsker mer styrke.
Server evt risnudler ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 74,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,93.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3159





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.