2 sure høstdelikatesser


Oppdatertdato: 2022-10-19 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Magnus Thor Magnusson Kilder: Bioforsk


Hvis vi tar en tur ut i skog og mark nå, eller faktisk bare på gangstier i området rundt husene, vil vi se trær som bugner av rognebær og hvis en er ekstra heldig finner en tranebær på myrer. I området rundt her har jeg flere ganger funnet tranebær, men i små mengder. Tranebær kan jo og kjøpes i butikken, og er da importert. I USA er disse utbredt og brukes i mye.

Rognebær kan brukes til flere ting og ikke bare være fuglemat, men de holder på å gå glemmeboken for oss butikkvante mennesker. Og når de nå har fått en frostnatt er de mye bedre å bruke i gele og annet snadder.

Info om rogn fra Bioforsk

De fleste kjenner rogn som treet med de flotte røde bærene om høsten, men det er færre som bruker bærene inne på kjøkkenet. Rognebær kan brukes til syltetøy og gelé og passer spesielt til vilt og andre kjøttretter.

Botanikk

Rogn hører til rosefamilien og blir et tre til ti meter høyt tre eller stor busk. Bladene har ofte seks til åtte par småblad og ett endeblad, alle tannet. Blomsterklasene er hvite med sterk duft og de røde bærene har stor prydverdi, men kan også nyttes som næringsmiddel. Frukten er gulrød eller rød og åtte til ti millimeter i diameter.

Voksested

Rogn vokser i skog og skogkanter og er et vel kjent skogstre. Vanlig rogn er viltvoksende opp til 1500 meter over havet, helt ut til kysten og langt mot nord og finnes over det meste av landet.

Bruk

Rognebær kan brukes til syltetøy og gelé og passer spesielt til vilt og andre kjøttretter. Bærene har en litt stram og bitter smak, men blir mildere etter frysing. Rognebær er rike på C-vitaminer og egner seg godt i blanding med eple.

Dyrking

Rogn passer i små hager, fordi treet ikke blir så stort. Rogn er en undervurdert prydplante og kunne vært bruk hyppigere i grøntanlegg.

Rognebær med epler

1 kg rognebær
5 dl vann
1 kg epler
1 1/2 kg sukker

Risp rognebærene fra klasen. Rens bort alle råtne og markspiste bær. Vei bærene. Skyll dem godt. Ha bærene i en kjele sammen med vannet. Gi bærene et oppkok. Hell bærene i en bolle. Legg på lokk og la bærene stå i vannet i 2 døgn, slik at bærene blir møre. Sil vannet av.

Bland rognebærvannet og sukkeret. Rør på middels varme til sukkeret er oppløst. La sukkerlaken koke et par minutter. Skrell eplene. Del dem i båter og skjær bort kjernehuset. Skjær eplebåtene i mindre terninger.

Kok epleterningene møre i sukkerlaken. Ha rognebærene i og la syltetøyet småkoke til rognebærene er klare og syltetøyet tykt. Skum godt av alt skum.

Fyll det kokende varme syltetøyet på rene, varme glass, helt opp. Skru på lokk med det samme.

Passer godt til stekte kjøttretter, på samme måte som tyttebærsyltetøy.

Rognebærsaus til kjøttretter

4 dl kjøttkraft (evt. vann + buljongterning)
1 dl rødvin
2 gulrøtter
1 purre
1 løk
5 knuste einerbær
ca. 1 dl rognebær
1 ss tomatpuré

1. Hakk grønnsakene i små biter og legg dem over i en gryte med kjøttkraft, rødvin og de øvrige ingrediensene.

2. La det småkoke til sausen har kokt godt inn - ca. 30 minutter. Smak til med salt og pepper.

Rognebær syltetøy med pærer

500 g rognebær
600 g pærer
2 dl vann
700 g sukker
3-4 hele nellik

Bærene vaskes og renses. La de ligge i frysen 1 døgn hvis ikke de har hatt en frostnatt.. Legg dem så i eddikvann ett døgn. 2 ss eddik pr liter vann. Pærene skrelles, renses og deles i båter.

Kok pærene i vann, sukker og nellik til de er møre. Ta dem opp og hell av vannet på rognebærne. Ha dem oppi sukkerlaken og la dem koke 5-10 minutter. Ta dem opp. Kok inn laken i 10 minutter og ha alt oppi igjen. Kok opp og fyll på rene, varme glass. Helt fulle. Tett lokk og settes kaldt.

Rognebærgelé

3-4 dl vann
1 kg rensede rognebær
1/2 kg epler, delt i mindre biter
1 kg sukker pr. l saft

Kok opp vannet i syltekjelen. Ha i bær og frukt.
Kok til bærene har saftet seg godt. Sil.
Mål hvor mye saft du har. Hell den tilbake i syltekjelen.
Kok saften med sukkeret ca 15 minutter.
Ta geléprøve, dvs ha noen dråper på en kald skål, sett den kaldt og se hvor stiv geléen blir.
Skum.
Hell geléen på tørre, varme, sterile glass. Bind over eller sett på lokk neste dag.


Tranebær

Tranebær er og en glemt delikatesse her i landet. I USA er det stor produksjon av disse bærne, men de vokser vilt enkelte steder her i landet og fås selvfølgelig i utvalgte butikker. Tranebær brukes ikke bare som juice i drinker, men kan og brukes til syltetøy, likør og grøt! Og både tranebær og rognebær er følgesvenner til en skikkelig viltmiddag.

Så ta for dere av naturens overskudd og prøv litt nytt i mat og drikke veien.

Tranebærsyltetøy

3,5 kg tranebær
2 kg sukker
1 liter vann

Tranebær kjøpes i butikker med bra utvalg og forhandles som "cranberry". Det finnes og i fjellet i Norge, men er ikke vanlig i store mengder. Rens bærene og kok de i vannet i 10 minutter. Ta av gryten og løs opp sukkeret. Kok opp igjen og helles på rene glass som lukkes og forsegles med en gang. Lagres i 5-6 uker før bruk. Passer til kjøttretter og spesielt vilt. Oppskriften kan reduseres.

Tranebærgele

1 kg tranebær
ca 3 dl vann pr. kg bær
ca 700 g sukker pr liter saft

Samme oppskrift brukes ved tyttebærgele. Tranebær vokser på myrer og på hytta mi på fjellet, har jeg funnet en del tranebær inne på fjellmyrene.

1. Mål safta og ha den i en lav, vid kasserolle. La det koke et par minutter. Tilsett sukker litt etter litt, og rør godt slik at alt blir oppløst før safta begynner å koke igjen.

2. La safta småkoke uten å røre i den. Koketida kan variere fra 5 til 20 minutter Den bør ikke koke for lenge, for da blir den seig og ikke stiv.

3. Geléprøven er viktig for å finne ut om geléen er ferdig. Ta litt gelé på en tallerken og trekk ei skei gjennom når den er kald. Hvis geléen rynker seg foran skeia, er den ferdig, hvis ikke, må den koke noen minutter til.

4. La den ferdige geléen stå noen minutter. Bruk ei hullsleiv og ta forsiktig vekk skummet og den tynne hinna som dannes på overflata. Hvis det ikke blir ei slik hinne, er det et tegn på at geléen ikke kommer til å bli stiv. Da må man tilsette litt ekstra sukker og koke den opp igjen.

5. Ha geléen oppi varme, steriliserte små glass.La den bli kald. Hvis den skal oppbevares litt lenge, er det lurt å ha smeltet parafinvoks over, men det er svært brannfarlig og må håndteres av voksne. Voksen skal alltid smeltes i vannbad for å unngå brannfaren.

Tranebærsaus

200 g tranebær
100 g brunt sukker
500 g syrlige epler
1-2 ts revet skall av appelsin
malt nellik

Skyll tranebærene om nødvendig og fjern evt. rusk og dårlige bær. Ha bær og brunt sukker i en vid kasserolle. Tilsett 1 1/4 dl vann.

Skrell eplene, del dem i fire og fjern kjærnhusene. Skjær eplene i skiver og legg dem straks over i kasserollen med tranbærene.

Rør om, legg på lokk og kok opp. La sausen koke på svak varme i ca 15 minutter. Rør ofte og tilsett litt mer vann hvis sausen blir for tørr. Smak til sausen med appelsinskall og litt malt nellik.

I velassorterte grønnsakdisker kan du finne slike store tranbær - cranberries - som brukes i denne sausen, og som dyrkes i USA.

Det finnes mange varianter av denne sausen, som er tradisjonelt tilbehør til stekt kalkun, noen uten epler, noen med appelsin og noen med mer krydder.

Tranebærdram

Tranebær vokser på torvmyrer over hele landet. Tranebær er rik på C-vitaminer. De smaker surt pga et uvanlig høyt syreinnhold. Blant de syrene som inngår er benzosyre, kjent som et godt konserveringsmiddel. Tranebær brukes i likhet med tyttebær mye i matlagingen (saft) og til matretter (syltetøy).
Tranebær skal ha frost, og det får de best i fryseren. Mens de ennå er frosset fylles de i et glass med tett lokk og dekkes med brennevin i 2 måneder. Efter filtrering gjennem et kaffefilter, fortynnes det etter smak, ca. 1 - 6.

Tranebærlikør

1 liter tranebær
1 flaske 60 prosent sprit

Sukkerlake pr. liter:
2 dl vann
6 dl sukker

Rens og skyll bærene og legg dem i en vidhalset flaske eller i et sylteglass. Hell over spriten og sett på lokk eller kork. Sett det hele bort for å trekke ca 3 uker. Rist av og til. Sil av og mål spriten.

Kok sukkerlaken og la den avkjøles. Bland den med spriten og fyll likøren på flasker. Likøren bør lagres en tid før den serveres.

Tranebærgrøt

5 dl tranebær
1 l vann
300 g sukker

100 g potetmel
3 dl vann

Knus bærne og sett de over i kaldt vann. Kok opp og la trekke ett par minutter. Sil av saften og smak til med sukker. La jevning av potetmel og vann. Kok opp saften og ta av platen og tilsett jevning. Kok msåvidt opp igjen. Helles i bolle. Server som dessert.

AnnonseTranebærgele(tyttebærgele)


Prøv også Tranebærgele(tyttebærgele).

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 14.11.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 kg tranebær (tyttebær)
ca 3 dl vann pr. kg bær
ca 700 g sukker pr liter saftFremgangsmåte

Samme oppskrift brukes ved tyttebærgele. Tranebær vokser på myrer og på hytta mi på fjellet, har jeg funnet en del tranebær inne på fjellmyrene.

1. Mål safta og ha den i en lav, vid kasserolle. La det koke et par minutter. Tilsett sukker litt etter litt, og rør godt slik at alt blir oppløst før safta begynner å koke igjen.
2. La safta småkoke uten å røre i den. Koketida kan variere fra 5 til 20 minutter Den bør ikke koke for lenge, for da blir den seig og ikke stiv.

3. Geléprøven er viktig for å finne ut om geléen er ferdig. Ta litt gelé på en tallerken og trekk ei skei gjennom når den er kald. Hvis geléen rynker seg foran skeia, er den ferdig, hvis ikke, må den koke noen minutter til.
4. La den ferdige geléen stå noen minutter. Bruk ei hullsleiv og ta forsiktig vekk skummet og den tynne hinna som dannes på overflata. Hvis det ikke blir ei slik hinne, er det et tegn på at geléen ikke kommer til å bli stiv. Da må man tilsette litt ekstra sukker og koke den opp igjen.

5. Ha geléen oppi varme, steriliserte små glass.La den bli kald. Hvis den skal oppbevares litt lenge, er det lurt å ha smeltet parafinvoks over, men det er svært brannfarlig og må håndteres av voksne. Voksen skal alltid smeltes i vannbad for å unngå brannfaren.

Blir ikke geleen stiv? Les her:
Tips til gele.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 28,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 19,9.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Tranebær te


Prøv også Tranebær te.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.06.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

450 g tranebær
1,25 dl honning
2,4 liter vann
4 kanelstenger
2 ts hele hel nellik
2,5 dl appelsinjuiceFremgangsmåte

Kok opp under lokk tranebær, vann og honning. La småkoke en stund. Ha i kanel og nellik. Kok videre til lukten brer seg. Ha i appelsinjuice. Sil alt og server varm. Ha evt i litt sitronsaft.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 27,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Rognebærgelé med eple


Prøv også Rognebærgelé med eple.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.09.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 liter rognebær, ca 1 kg
1/2 kg epler
7 1/2 dl vann
9 dl sukker


Rognebærgele er perfekt til høstens viltretter.


Fremgangsmåte

Skyll bær og frukt godt. Skjær eplene i biter.

Kok bær, frukt og vann til mos. Sil massen og la den stå og renne av seg i 30 minutter.

Mål opp saften og kok den opp. Strø over sukkeret under omrøring og kok ytterligere 10-20 minutter. Ta en geléprøve.

Ta gryten vekk fra varmen og la geleen avkjøles noe. Skum. Hell geleen på glass og la den stå og stivne. Sett på tette lokk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 166,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Rognebær- og eplegelé.

Rognebær- og eplegelé


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.08.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Kim Holthe

Ingredienser

2 liter rensede rognebær
500 g syrlige epler
7 1/2 dl vann
800 g sukker pr. liter silt saft


Hjemmelaget gelé av rognebær og epler er kjempegodt på brødskiva eller som alternativ til tyttebær ved siden av kjøttkakene eller viltkjøttet, eller som pålegg på brødskiven.


Fremgangsmåte

Stilker og alt av råtne og markspiste bær må være renset bort. Skyll rognebærene ekstra godt. Fjern stilk og blomsterfeste på eplene. Skjær eplene i biter. La skall og kjernehus være med. Ha rognebærene og eplebitene i en kjele. Tilsett vann. Varm langsomt opp til det koker. La det stå og trekke på svak varme til eplene er møre og rognebærene er blitt blasse. Blandingen bør ikke koke helt til mos, for da kan saften bli uklar.

Sil saften. Mål den og ha den i en ren kjele. Gi saften et oppkok og la den koke i 5 minutter. Dryss sukkeret i, litt om gangen, og rør til det er oppløst. La geléen koke i 5-20 minutter.

Ta geléprøven ved å øse litt av geléen på en kald asjett. Avkjøl. Skyv gelémassen sammen med baksiden av en skje. Danner det seg rynker på geleen, er den ferdig.

Sett kjelen til side et par minutter. Skum av alt skum og den tynne hinnen på overflaten. Fyll geléen i varme små glass eller kopper. Glass med tett lokk kan lukkes med det samme. Gelé i kopper må avkjøles uten tildekking. Øs litt smeltet syltevoks over den kalde geleen, og dekk med plastfolie.

Blir ikke geleen stiv? Les her:
Tips til gele.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 19,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rognebærsaft 2.

Rognebærsaft 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.09.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Tradisjoner
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 kg rognebær
650 g sukker
2 l vann
12 dråper vaniljeessens


Saft av rognebær høres rart ut, men det går faktisk an og har en frisk smak.


Fremgangsmåte

Rognebærene skal ha hatt en frostnatt (eller en natt i fryseren). Bærene kokes i 10-15 minutter med 1 1/2 l av vannet. Ha bærmassen i et klede og la det henge til neste dag. Hell resten av vannet over bærene og vri kledet til resten av saften kommer ut. Kok saft og sukker i 1/2 time, ha i vaniljedråpene og fyll saften på varme, rene flasker. Sett kork på med en gang.

(Fra internettsiden "Nesten alt om rogn")

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 98,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rognebærlikør.

Rognebærlikør


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 22.09.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Tradisjoner
Bildet er tatt av Tradisjoner

Ingredienser

1 dl rognebær
35 cl 45 % sprit
2 dl sukker
1 dl vann
1 bit vaniljestangFremgangsmåte

Rognebærene skal ha hatt en frostnatt (eller en natt i fryseren). Rensede bær og vanlijebiten legges på en flaske. Hell spriten over. Sil av etter 2 uker. Kok sukkerlake og bland den i. La blandingen stå i flere måneder.

(Fra internettsiden "Nesten alt om rogn")

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 247,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 28,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 22,04.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:396
Grillmat.Kina.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.