Det å få geleen stiv kan være ett problem for mange og etter flere forespørsler om dette, vil jeg ta opp dette temaet og komme med noen råd. I skrivende stund er det slutten av Juli og midt i sesongen for bær og frukt. Selv har vi lagd allerede en del syltetøy, men ikke gele enda i år.
Pektin
Pektin eller stivelse på godt norsk, er stoffet i bærene som gjør at en gele blir stiv. Derfor er det viktig at bærene eller frukten inneholder mest mulig pektin, ellers så må vi evt tilføre det med f eks Certo fruktpektin eller feks ferdig gelesukker.
Når pektinet kommer i sammen med sukker og sitronsyre vil det svelle og gjøre saft om til gele. Derfor er det følgende råd for for en vellykket gele.
Frukt og bærtyper
Pektinrike bær og frukt er: Tyttebær, rognebær, tranebær, + lite modne epler, rips, solbær og stikkelsbær. Ved bruk av andre bær-frukt kan det lønne seg å blande med en som inneholder mye pektin. Husk og at som regel er det mer pektin i lite modne bær/frukt. Vanlige bær som jordbær og bringebær har lite pektin.
Er det for lite syre i bærne kan det tilsettes sitronsyre(evt saft av 1 sitron) eller litt umodne epler.
Det fins og midler å få kjøpt i butikken som kan hjelpe her. Både syltepulver og flytende fruktpektin kan brukes. Det er ofte bruksanvisning på pakken/flasken.
Man kan og sette smak på geleen ved å koke med urter og krydder. F eks mynteblader, roseblader og feks forskjellige likører/hetvin/brennevin som tilsettes til eplegele.
Geleprøven
Før man tar geleen på glass, må man sjekke om den blir stiv. Og da bruker man geleprøven.
Det gjør man ved å ta en spiseskje saft (gelé), helle på en flat tallerken eller skål, og la geleen avkjøles helt. Trekk fingeren igjennom flekken. Den skal da ikke løpe sammen igjen. Gjør den det, må den koke mer evt tilsette pektin.
Hva om geleen ikke stivner?
Om ikke geleen vil bli stiv kan det være følgende årsaker:
- Man har brukt for modne bær. I modne bær er det mindre naturlig pektin
- Vannholdige bær. Gjerne etter mye nedbør som feks regnfulle somrer
- Gal sukkermengde. Gjerne at en har brukt for lite.
- For kort koketid.
Om den ikke blir stiv kan man gjøre følgende:
- Om en har fusket med sukkermengden kan man ta i mer sukker og koke opp igjen.
- Man kan koke opp alt igjen og bruke flytende/pulver fruktpektin etter oppskrift på pakken, også evt tilsette mer sukker og sitronsyre.
- Man kan koke noe saft ut av eplekart og tilsette før man koker opp igjen.
Husk å alltid ta geleprøven før en heller alt på glass. Det er kjedelig med 10 liter saft i stedenfor gele. Ett godt råd om en er usikker er å lage en liten mengde først. Særlig om en skal lage mye.
Generell fremgangsmåte ved tillaging av gele.
Følgende er fremgangsmåten ved gele, for mål og mengde se oppskrifter.
- Først. Ikke kok opp store mengder eller doble og tredoble oppskrifter. Prøv først med en liten mengde.
- Rens og skyll bær og frukt godt. La vannet renne godt av. Vei bær etter dette.
- Vask og rens glass nøye.
- Legg frukt/bær i en kjele med angitt mengde vann, eller ikke vann i det hele tatt. Kok langsomt opp. Store frukter kuttes opp.
- Trekker på svak varme til bærne safter seg. Følg oppskrift. Koker de for lenge kan gele bli uklar. Bær kan og dampkokes, blir da klarere.
- Sil og mål saften.
- Tilsett sukker og evt sitronsyre etter oppskrift og da evt pektin, gelesukker, syltesukker, certo osv.
- Kok opp og la det fosskoke i noen minutter etter oppskrift. Skum av. Brukes det feks certo så tilsettes det før det koker opp her.
- Ta av litt saft og ta geleprøven. Stivner ikke geleen så følg råd over.
- Når den er godkjent så helles den på rengjorte og steriliserte glass.
Klikk her for alle våre gele og syltetøy oppskrifter
Rognebærgelé med eple
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.09.2014Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2 liter rognebær, ca 1 kg
1/2 kg epler
7 1/2 dl vann
9 dl sukker
Rognebærgele er perfekt til høstens viltretter.Fremgangsmåte
Skyll bær og frukt godt. Skjær eplene i biter.
Kok bær, frukt og vann til mos. Sil massen og la den stå og renne av seg i 30 minutter.
Mål opp saften og kok den opp. Strø over sukkeret under omrøring og kok ytterligere 10-20 minutter. Ta en geléprøve.
Ta gryten vekk fra varmen og la geleen avkjøles noe. Skum. Hell geleen på glass og la den stå og stivne. Sett på tette lokk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
166,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
41,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tranebærgele(tyttebærgele)
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
14.11.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 kg tranebær (tyttebær)
ca 3 dl vann pr. kg bær
ca 700 g sukker pr liter saft
Fremgangsmåte
Samme oppskrift brukes ved tyttebærgele. Tranebær vokser på myrer og på hytta mi på fjellet, har jeg funnet en del tranebær inne på fjellmyrene.
1. Mål safta og ha den i en lav, vid kasserolle. La det koke
et par minutter. Tilsett sukker litt etter litt, og rør godt slik at alt blir oppløst før safta begynner å koke igjen.
2. La safta småkoke uten å røre i den. Koketida kan variere fra 5 til 20 minutter Den bør ikke koke for lenge, for da blir den seig og ikke stiv.
3. Geléprøven er viktig for å finne ut om geléen er ferdig. Ta litt gelé på en tallerken og trekk ei skei gjennom når den er kald. Hvis geléen rynker seg foran skeia, er den ferdig, hvis ikke, må den koke noen minutter til.
4. La den ferdige geléen stå noen minutter. Bruk ei hullsleiv og ta forsiktig vekk skummet og den tynne hinna som dannes på overflata. Hvis det ikke blir ei slik hinne, er det et tegn på at geléen ikke kommer til å bli stiv. Da må man tilsette litt ekstra sukker og koke den opp igjen.
5. Ha geléen oppi varme, steriliserte små glass.La den bli kald. Hvis den skal oppbevares litt lenge, er det lurt å ha smeltet parafinvoks over, men det er svært brannfarlig og må håndteres av voksne. Voksen skal alltid smeltes i vannbad for å unngå brannfaren.
Blir ikke geleen stiv? Les her:
Tips til gele. Raskt næringsinnhold
Denne retten har
28,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 19,9.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pæremarmelade med safran og chili
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
24.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 kg moden pære
½ g safran
3 dl lys sirup
1 stk rød chili
4 dl syltesukker
En kjempegod og litt annerledes marmelade med pære, safran og chili. Marmeladen er nydelig bl.a. til stekt kjøtt og selvfølgelig som pålegg på brødskiva.Fremgangsmåte
Skrell pærene. Del dem og fjern kjernehusene. Skjær dem i tynne skiver og legg dem i en kjele sammen med safran og lys sirup. La koke under lokk i 5-10 minutter.
Skyll og rens chilien fri for frø og hinner, del den og kutt den i svært små biter.
Ha chilien og syltesukkeret over i kjelen og kok videre i 2 minutter til.
Hell marmeladen over på varme og rene glass.
Oppbevares kjølig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
185,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,89.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Tranebærgele(tyttebærgele)
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
14.11.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 kg tranebær (tyttebær)
ca 3 dl vann pr. kg bær
ca 700 g sukker pr liter saft
Fremgangsmåte
Samme oppskrift brukes ved tyttebærgele. Tranebær vokser på myrer og på hytta mi på fjellet, har jeg funnet en del tranebær inne på fjellmyrene.
1. Mål safta og ha den i en lav, vid kasserolle. La det koke
et par minutter. Tilsett sukker litt etter litt, og rør godt slik at alt blir oppløst før safta begynner å koke igjen.
2. La safta småkoke uten å røre i den. Koketida kan variere fra 5 til 20 minutter Den bør ikke koke for lenge, for da blir den seig og ikke stiv.
3. Geléprøven er viktig for å finne ut om geléen er ferdig. Ta litt gelé på en tallerken og trekk ei skei gjennom når den er kald. Hvis geléen rynker seg foran skeia, er den ferdig, hvis ikke, må den koke noen minutter til.
4. La den ferdige geléen stå noen minutter. Bruk ei hullsleiv og ta forsiktig vekk skummet og den tynne hinna som dannes på overflata. Hvis det ikke blir ei slik hinne, er det et tegn på at geléen ikke kommer til å bli stiv. Da må man tilsette litt ekstra sukker og koke den opp igjen.
5. Ha geléen oppi varme, steriliserte små glass.La den bli kald. Hvis den skal oppbevares litt lenge, er det lurt å ha smeltet parafinvoks over, men det er svært brannfarlig og må håndteres av voksne. Voksen skal alltid smeltes i vannbad for å unngå brannfaren.
Blir ikke geleen stiv? Les her:
Tips til gele. Raskt næringsinnhold
Denne retten har
28,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 19,9.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ripsgele
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2016Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
Rips
900 g sukker pr liter saft
Litt sitronsaft
Kok gelé av rips når sesongen er på topp, så har du til høstens og vinterens viltmiddager.Fremgangsmåte
Bær som skal brukes til gelé bør knapt være modne. Jo mer modne bær - jo lavere innhold av pektin (stivelse). Bruk bare bær av førsteklasses kvalitet.
Kok/damp bærene sakte opp sammen med vann i maks. 30 minutter - til bærene faller sammen
Sil saften gjennom et rent klede. Mål opp saften.
Hell den sure saften over i en kjele og kok den et par minutter.
Tilsett sukker - litt etter litt - og rør til alt er oppløst.
La saften småkoke uten å røre i den i ca. 15 minutter.
Geléprøven: Drypp en dråpe gelé på en skål og treff skaftet på en skje eller kniv igjennom dråpen. Er geleen ferdig, så samler ikke dråpen seg igjen. Renner dråpen sammen, så tilsett litt mer sukker og kok opp igjen.
Hell geleen over på rene glass.
Oppbevares mørkt og kjølig.
Blir ikke geleen stiv? Les her:
Tips til gele. Raskt næringsinnhold
Denne retten har
186,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
43,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rognebær- og eplegelé
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2016Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Kim HoltheIngredienser
2 liter rensede rognebær
500 g syrlige epler
7 1/2 dl vann
800 g sukker pr. liter silt saft
Hjemmelaget gelé av rognebær og epler er kjempegodt på brødskiva eller som alternativ til tyttebær ved siden av kjøttkakene eller viltkjøttet, eller som pålegg på brødskiven.Fremgangsmåte
Stilker og alt av råtne og markspiste bær må være renset bort. Skyll rognebærene ekstra godt. Fjern stilk og blomsterfeste på eplene. Skjær eplene i biter. La skall og kjernehus være med. Ha rognebærene og eplebitene i en kjele. Tilsett vann. Varm langsomt opp til det koker. La det stå og trekke på svak varme til eplene er møre og rognebærene er blitt blasse. Blandingen bør ikke koke helt til mos, for da kan saften bli uklar.
Sil saften. Mål den og ha den i en ren kjele. Gi saften et oppkok og la den koke i 5 minutter. Dryss sukkeret i, litt om gangen, og rør til det er oppløst. La geléen koke i 5-20 minutter.
Ta geléprøven ved å øse litt av geléen på en kald asjett. Avkjøl. Skyv gelémassen sammen med baksiden av en skje. Danner det seg rynker på geleen, er den ferdig.
Sett kjelen til side et par minutter. Skum av alt skum og den tynne hinnen på overflaten. Fyll geléen i varme små glass eller kopper. Glass med tett lokk kan lukkes med det samme. Gelé i kopper må avkjøles uten tildekking. Øs litt smeltet syltevoks over den kalde geleen, og dekk med plastfolie.
Blir ikke geleen stiv? Les her:
Tips til gele. Raskt næringsinnhold
Denne retten har
19,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 0,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eplegelé med calvados
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
30.07.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1 kg sure epler
1/2 liter vann
2 kanelstenger
2 stjerneanis
1 ss vaniljesukker
Dansukker Gelésukker Multi, 1 dl per dl avrent saft
5 cl calvados
Voksen eplegeleFremgangsmåte
Skjær eplene i biter, og legg dem i en kasserolle. Tilsett vann, kanel og stjerneanis. Kok på svak varme i 20 minutter. Ha over i en silduk, og la renne av i 15 minutter. Mål opp saften, og hell den tilbake i den rengjorte kasserollen. Tilsett vaniljesukker og gelésukker. Kok opp og la koke i 1/2 minutt. Tilsett calvadosen. Skum godt av. Hell over på varme, rene glass. Oppbevares i kjøleskap.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
43,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,75.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gelé laget på juice/vin
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
30.07.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1 dl Gelésukker Multi
2 dl juice eller vin
Fremgangsmåte
Bland sammen ingrediensene i en kasserolle og la det koke 1/2–1 minutt.
Hell over på varme, godt rengjorte glass.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
174,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
31,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,26.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Appelsingelé enkel
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
03.01.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1 kg økologiske appelsiner
7 dl vann
1 kg Dansukker Syltesukker
Godt på ristet brød og scones.Fremgangsmåte
Vask appelsinene grundig. Skjær av det ytterste av skallet på to appelsiner, og strimle det. Del appelsinene i to, legg dem i en kasserolle og hell over vannet. La koke under lokk i 15 minutter.
Ta opp appelsinene. Sil væsken, slik at det ikke er appelsinrester igjen. Vask kasserollen, og hell tilbake appelsinvannet.
Tilsett det strimlede skallet og syltesukkeret.
La koke i 5 minutter.
Fjern eventuelt skum. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
159,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
39,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,81.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eplegele fra Kjetil
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.09.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kjetil PettersenBildet er tatt av
PixabayIngredienser
1-2 kg epler
5 dl vann
750- 900 g sukker per liter saft
Eplegele fra min sønn. Vær nøye og ha god tidFremgangsmåte
Vask og rens eplene. De trenger ikke skrelles. Del de i biter og kok de sakte opp med vann. Frukten må ikke koke så lenge at den går i stykker og blir moset, da vil safta og geleen bli uklar.
Sil saften.
Mål opp saften og ha den i en stor vidbunnet kjele. Kok saften i 5 minutter. Rør sukkeret i , litt om gangen og rør til det er oppløst.
Kok geleen uten å røre i den i 10-15 minutter.
Ta geleprøve. Løft kjelen av platen og la den stå 15 minutter. Ta bort skum og den tynne hinnen på overflaten. Fylles på varme glass.
Geleprøve:.
Ta litt gele på en skje. La den renne langsomt av. Hvis dråpen henger på skjeen til slutt er geleen ferdig.
Eller gjør det slik: Ta en spiseskje saft (gelé), hell den på en flat tallerken eller skål, og la geleen avkjøles helt. Trekk fingeren igjennom flekken. Den skal da ikke løpe sammen igjen. Gjør den det, må den koke mer evt tilsette pektin. Eller man kan ta en titt her under:
br>
Blir ikke geleen stiv? Les her:
Tips til gele. Raskt næringsinnhold
Denne retten har
36,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,58.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:938