
Stadig færre barn under 11 år spiser matpakke på skolen, viser tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). Det bekymrer Melk.no, som ber foreldrene ta ansvar og sørge for at de minste etablerer sunne matvaner i tidlig alder.
– Barn er avhengig av å få i seg skikkelig næring i løpet av skoledagen, men hele 50.000 barneskoleelever har ikke med seg matpakke daglig, og går kanskje hele skoledagen uten mat, sier Ida Berg Hauge i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
I henhold til en landsrepresentativ barne- og ungdomsundersøkelse gjennomført av Ipsos MMI hadde 96 prosent av alle 8-11-åringer i 2004 med seg matpakke på skolen. Nesten 10 år senere ligger tallet på 89 prosent. Videregåendeelever har derimot blitt flinkere til å ta med matpakke, der det har vært en økning fra 37 prosent i 2004 til 53 prosent i 2013.
– Det er bekymringsfullt at så mange barn og unge dropper matpakken. Vi mener at ansvaret ligger hos foreldrene. Nordmenn blir stadig mer opptatt av et sunt kosthold og da kan vi ikke glemme at barna våre skal ha samme mulighetene når de er på skolen, understreker Ida Berg Hauge.
Matpakkespising henger sammen med alder. Etterhvert som barna blir eldre kutter du ut matpakken. Kun 67 prosent av ungdomsskoleelevene, og 53 prosent blant de som går på videregående skole, har med seg matpakke daglig, mot 89 prosent av barneskoleelevene.
Foreldrenes utdanningsnivå påvirker
Andel barn som har med seg matpakke henger også sammen med foreldrenes utdanningsnivå. 76 prosent av elever som har foreldre med høyskole- eller universitetsutdanning har med seg matpakke daglig, mens andelen er 65 prosent blant elever som har foreldre med lavere utdanning.
Det er en sammenheng mellom det å være med på skolemelkordningen og det å ha med matpakke daglig. 88 prosent av dem som er med på skolemelkordningen har med matpakke daglig, mot 78 prosent blant dem som ikke er med på skolemelkordningen. Også skolemelkoppslutningen faller med alderen. Omtrent 50 % av elevene i barneskolen er med på skolemelkordningen, men kun 17 % av elevene i ungdomsskolen, viser Barne- og Ungdomsundersøkelsen fra 2013.
-Kombinasjonen av grovt brød og melk er ernæringsmessig god, fordi melk inneholder det korn har lite av, og omvendt. Både melk og brød inneholder proteiner. Brød er i tillegg en god kilde til selen, fiber og vitamin B1, mens melk er en god kilde til kalsium, jod og B-vitaminene B2 og B12, forteller Ida Berg Hauge.
– Et skikkelig måltid midt på dagen gir et stabilt blodsukker som er viktig for at elevene skal få mer overskudd, bedre humør, bedre konsentrasjon og bedre prestasjonsevne, understreker Berg Hauge.
Verst blant Oslo-elevene
Det er Oslo-elevene som i minst grad har med seg matpakke daglig (62 prosent), mot landsgjennomsnittet på 71 prosent. Nord-Norge er flinkest i landet. Der har 81 % av elevene med seg matpakke daglig.
– Dette kan trolig skyldes at tilbudet av kiosker og butikker i nærheten av skolene er større enn i landet for øvrig. Man må imidlertid spørre seg hva slags kioskmat elevene egentlig velger, påpeker Ida Berg Hauge.
For matpakke-tips fra Melk.no her:
Hva er en god matpakke?
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt kompetansesenter for melk og meieriprodukter. Vi ønsker å bidra til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring, samtidig som vi skal være en inspirasjonskilde til matglede i hverdagen. For mer informasjon, se
www.melk.no.
Se 59 matpakker fra matoppskrift.no:
Gulrotrundstykker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
03.09.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Brodogkorn.noIngredienser
5 dl lettmelk
1 pk gjær
4 ss olje
2 ts sukker
1 ts salt
1 ts malt kardemomme
2 stk gulrot (ca. 3 dl revet gulrot)
2 dl solsikkekjerner
1 dl hvetekli
350 g sammalt hvete, grov
500 g hvetemel
Et spennende rundstykke som passer godt til turmatpakken.Fremgangsmåte
Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i den lunkne melken. Ha i resten av ingrediensene. Elt deigen godt. Dryss i mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen. Dekk bakebollen og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter, på et lunt sted.
Ha deigen ut på melet bakebord. Del den i 16 like store emner. Trill dem til boller og legg dem på en stekeplate med bakepapie. Dekk rundstykkene med klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.
Pensle dem lett med vann, og dryss over solsikkekjerner. Stek rundstykkene midt i ovnen på 220 °C i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
251,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
35,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grove vafler 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.09.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Audun AagreIngredienser
1 ½ dl hvetemel
1 ½ dl sammalt hvete, fin
1 dl havregryn
½ ts salt
½ ts bakepulver
4 dl melk
2 stk egg
2 ss smør
Grove vafler er et ypperlig alternativ å bruke i matpakken istedenfor det tradisjonelle brødet. Man kan også spise nystekte vafler til frokost eller som et godt måltid når man kommer hjem fra skolen - eller etter søndagsturen.Fremgangsmåte
Ha alle tørrvarene i en bakebolle. Tilsett melk, egg og smeltet smør, og rør alle ingrediensene sammen til en glatt røre med en visp. La den svelle i 15 - 20 minutter.
Stek vaflene og legg dem oppå hverandre etter hvert som de er stekt.
Vafler egner seg godt til frysing og de tiner raskt. Vaflene kan også brukes som et alternativ til brød i matboksen.
Forslag til pålegg:
Ost og skinke
Smøreost og paprika
Kaviar og cottage cheese
Kaviar og egg
Smør, ost og agurkskiver
Brunost
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
181,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
20,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,08.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lunsjsalat med byggryn
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
22.07.2009Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Brodogkorn.noIngredienser
200 g byggryn
8 dl vann
1 ts salt
1 stk hodesalat
8 – 10 stk cherrytomat, rød
1 stk gul paprika , el. rød/orange
1 stk slangeagurk
1 pose tørkede tranebær (ca. 100 g)
Dressing:
3 dl kesam eller matyoghurt
2 ss finhakket frisk koriander eller tørket
2 ss finhakket frisk rosmarin eller tørket
1 ss sitronsaft
nykvernet salt og pepper
En salat som passer godt som matpakke på jobb eller på tur. Pakk salat og dressing hver for seg, og du har en deilig, frisk matpakke.Fremgangsmåte
Legg byggrynene i vann kvelden før eller minst 8 timer i forveien. Kok byggrynene i bløtevannet sammen med salt i ca. en halv time til grynene er myke, men fremdeles har en hard kjerne midt i. Sil av overflødig vann og avkjøl byggrynene.
Lag dressingen ved å blande sammen ingrediensene og smak til med nykvernet salt og pepper. La dressingen stå kaldt i minimum 20 minutter, slik at smaken fra krydderurtene får satt seg.
Skyll grønnsakene og la dem renne godt av. Del tomatene i to. Kutt opp paprika, agurk og salat i pene, små biter. Bland alt sammen med de avkjølte byggrynene og tørkete tranebær.
Server salaten med dressing.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
93,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2965