Når rakettene er sendt opp og man er kommet inn i varmen igjen, kan det smake godt med noe varmt og salt. En enkel servering med suppe ol, passer godt nå. Her er forskjellige supper som garantert varmer. Først noen forslag til noe varmt uten bilder og lenger nede 3 varme forslag med bilder.
Lag disse på forhånd og så er det bare å varme opp gryts når folk er ferdige med fyrverkeriet kl 12.
Ertesuppe vegetar til 4 pers
1/2 kilo grønne, halve erter
2 l. buljong
1 løk, opphakket
2 selleristilker i biter
2 store gulrøtter i skiver
1 kålrot, skåret i terninger
1 potet skåret i terninger
2 ss. soyasaus
1/2 ts. hvitløkspulver
1 ts. basilikum
1/4 ts. havsalt
1/8 ts. chilipulver
2 hvitløksfedd, finhakket
2 laubærblader
3 ss. bygg
Ha ertene i buljongen, og kok opp på middels varme. Senk varmen, ha i løk, selleri, en av gulrøttene, kålroten, poteten, soyasausen og krydrene. Fjern laubærbladene, hell suppa (gjerne porsjonsvis) oppi en mikser og bland det hele på middels hastighet i ett minutt. Ta i hvitløken mens du blander. Ha så suppa opp i gryta igjen, og tilsett bygget, den andre gulroten, laubærbladene, og evt. krydder etter smak. Kok suppa på lav varme i 2 timer under jevn omrøring.
Ertesuppe med rester etter julematen
4 personer
600 g salt og røkt kjøtt (rester av lettsaltet lammelår, juleskinke eller pinnekjøtt)
200 g gule erter
1 løk
1 purreløk
2 gulrøtter
1 sellerirot
1 ts timian
2 liter vann
1. Legg ertene i vann natten over. Hell av vannet før du begynner med forberedelsene. Er kjøttet ferdig kokt fra før av, skjæres dette fra benene.
2. Kok opp erter,løk selleri i biter og knoke og ben. Tilsett timian og la alt småkoke i ca. 2-21/2 time. Ta opp knoke og ben og ta av resten av kjøttet.
3. Tilsett gulrøtter, purre og kjøtt som er skåret i biter. La suppen småkoke til grønnsakene er kokt ca. 20 minutter. Serveres med flatbrød.
Lammesodd
4 personer
600 g benfritt, lettsaltet lammekjøtt
200 g kålrot
200 g gulrot
200 g poteter
persille
2 l vann
pepper.
Kokt lammekjøtt sammen med norske rotgrønnsaker blir en herlig suppe. Etter mye tung mat i julen kan det kanskje smake med en god og varm suppe på natta nyttårsaften.
Kutt kjøttet, grønnsakene og potetene i terninger. Kok kjøttet ca. 40 minutter. Ha i grønnsakene og potetene til alt er mørt. Smak til med pepper og salt. Dryss pepper over.
Serveres med hjemmelaget flatbrød eller nybakt brød.
Nordmørssodd
1 kg sauekjøtt i biter
½ kg svinekjøtt i biter
½ kg oksekjøtt i biter
200 ml bløytet byggmel
kålrot
timian
salt og pepper
Kok kjøtt og bygg sammen i vann til mørt. Tilsett grønnsaker og løk de siste 30 min. Server suppen i en skål, med kjøtt og grønnsaker på en tallerken. Server med kokte poteter, hjemmelaget flatbrød og øl.
Sodd med melboller
1 kg svinekam med flesk
2 liter vann
200 g gulrøtter
200 g hodekål
1 løk
1/2 purre
persille
1/2 ts ingefær
salt
poteter
Melboller:
1 egg
fettskum fra kjelen
1 dl fløte
1/2 ts muskatnøtt
hvetemel
Del opp kjøttet og flesket i passende stykker, vask det og sett det over varmen i kaldt vann.
Kok opp, skum, tilsett salt og la kjøttet trekke over svak varme i ca 30 minutter.
Rens og vask grønnsakene, grovhakk løken og skjær purren i ringer. Kok dette sammen med kjøttet til alt er mørt. Smak suppen til med salt og krydder.
Bland sammen ingrediensene til melbollene og legg disse i kraften. Kok det hele lett til melbollene flyter opp.
Rens og vask potetene, kok dem i en egen kjele og legg dem i suppeskålene ved servering.
Ertesuppe fra Stryn
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
27.05.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
500 g gule erter
250 g byggryn
2 kg kjøtt/flesk
6 gulrøtter
hodekål
kålrot
poteter
Fremgangsmåte
Ertesuppe eller ertresuppe, som det også ble kalt, ble myebrukt under høstingen og treskingen. Alle grønnsaker som var tilgjengelig, ble som regel brukt, samt det kjøttet eller flesket som kunne brukes. Kjøttet og flesket var som regel røykt, tørket eller saltet. Det ble som regel servert flatbrød til og alltid kokte poteter. Flatbrødet ble som regel duppet i kraften på suppen under måltidet.
Legg erter og byggryn i vann natten over. Vann ut kjøttet noen timer hvis det er salt. Kok erter og byggryn i ca 3,5 liter vann sammen med kjøttet. Dette må koke til kjøttet er mørt.
Ta så i grønnsakene. Potetene taes til slutt, og pass på at de ikke blir for mye kokt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
268,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tacosuppe 1
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
02.08.2018Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Petra ÅmotBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
1 stk løk
1 fedd hvitløk
1/4 chillipepper
200 g kjøttdeig
1 ss margarin eller olje
1 boks knuste tomater
1/2 liten boks mais
75 g tomatpuré
1/2 pk taco kryddermiks blanding
Nachoschips, revet ost, lettrømme.
Nydelig og varm suppe for kalde kvelderFremgangsmåte
1. Hakk løken og steik den blank i smør eller olje sammen med hvitløk og finhakket chilli. Tøm det over i en gryte.
2. Steik kjøttdeigen og ha den oppi gryta.
3. Ha i tomater, mais, tomatpuré, vann og krydder, og la suppa småkoke til alt er mørt, ca 40-50 min.
4. Sett skåler med nachoschips, revet ost og rømme på bordet.
5. Øs opp suppa i tallerkenen og ha revet ost, nachoschips og rømme på toppen.
Server godt brød eller rundstykker til. Dette blir en ganske tykk suppe som passer til middag eller kveldskos.
Kjempe god!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
41,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kjøttmølja fra Troms
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
16.09.2012Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 kg grytekjøtt av lam
1 kg potet
500 g kålrot
500 g gulrot
Ca. 5 dl vann
2 ss salt
1 ss pepper
På den tiden man ikke hadde frysemuligheter, ble kjøttet brukt som ferskt og saltet utover høsten. Både i innlandet og ved kysten var sauekjøtt en del av matkulturen.Fremgangsmåte
Mat av sau og lam har lange tradisjoner i Troms. Fersk som salt ble den brukt når man ikke hadde frysemuligheter. Både innenlands og ved havet ble lam en del av matkulturen.
1.Del kjøttet i passe store stykker, ca 3x4 cm.
2.Del grønnsakene i passe store biter, ca 2x2 cm.
3.Ha kjøtt og grønnsaker i en kjele. Hell på vann til det dekker og kok til kjøttet er passe mørt, ca. 45 minutter.
4.Smak til med salt og pepper.
Serveres i store dype tallerkener med skje, kniv og gaffel, med hjemmelaget flatbrød ved siden av. Bløt flatbrødet i møljekraften.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
86,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:113