
Når en begynner med matlaging eller er nybegynner, så er det viktig å følge oppskriften og særlig følge målene som er oppgitt. Mang en rett
som er mislykket, er det på grunn av unøyaktige mål. Nå er det mange oppskrifter hvor man kan slumpe
litt og gjerne ta litt ekstra av noe, men det er best å vente med det til man er litt mer erfaren. Særlig baking er det viktig med riktige mål, mens en ellers ofte kan slumpe litt og evt smake seg til.
Men når en leser oppskrifter er det mange fremmede betegnelser, og jeg skal klargjøre noen av de her.
Det første en bør gjøre er å gå til anskaffelse av et liter mål til å måle dl og liter i. Og så må en
nesten ha en god, nøyaktig vekt. I tillegg kan det være greit med noen mindre mål, en teskje, en
spiseskje og evt ett kryddermål.
Nå bruker vi her i Norge det metriske målsesystemet, men i oppskrifter fra england, USA og andre land
brukes det andre mål. Jeg har en egen
tabell som viser dette. Det er verd å merke seg at teskjeer og
spiseskjeer fins i mange størrelser, og derfor kan det være lurt å gå til anskaffelse av måleskjeer.

Men for de viktigste og mest vanlige mål tar jeg en gjennomgang her.
Først noen forkortelser
- l betyr liter
- dl betyr desiliter
- cl betyr centiliter
- ml betyr milliliter
- ts betyr teskje
- bs betyr barneskje
- ss betyr spiseskje
- krm betyr kryddermål (egen liten skje for krydder)
- kg betyr kilogram
- g betyr gram
- hg betyr hektogram
- kopp(cup) kommer fra amerika og er ca 2,4 dl
- 1 kaffekopp er ca 1,5 dl

Kan en disse så kommer en langt i oppskriftenes verden.
Nå er det ofte at feks tørre råvarer oppgis i desiliter, men da kan man se en overgangs tabell på mine
mål og vekt sider.
Det er viktig å vite at en spiseskje, teskje, barneskje er en skje hvor toppen er like høy som skjeen er
dyp. Altså fint avrundet. Står det toppet foran, skal det være topp på skjeen, og når det står strøken
skal man stryke av med en kniv, slik at det ikke er noen topp.
Oppskrifter er normalt til 4 personer hvis ikke annet er angitt. Men er en bare 2 eller flere enn 4 kan
man bare dele eller gange oppskriften. Men helst ikke når det er angitt feks at det skal i en form eller
lignende. De fleste drinke oppskrifter er for ett glass.
Nytt er at de fleste oppskrifter er definert på porsjoner, slik at man kan gange opp og ned som man vil. På disse er også næringsinnholdet definert og kan ganges/deles som man ønsker.
- Det kan og nevnes at det går 5 kryddermål på en teskje.
- Og det går 3 teskjeer på en spiseskje.
- 1 ss er 15 ml,
- 1 ts er 5 ml,
- 1 krm er 1 ml,
- 1 dl er 7 ss
Så hvis en lærer seg disse enkle mål og vekt reglene, så skulle det ikke være dette det skorter på hvis
maten blir mislykket.
Nytt innen beregning av mengder
I forbindelse med utregning av næringsinnhold på oppskrifter er det lagd en stor tabell som viser vekt på de forskjellige matvarer. Feks hvor mye 1 dl erter veier, 1 boks ananas osv.
Denne tabellen finner dere på denne siden:
Omregningstabell
Det er og lagt ut en forklaring på utregning av næringsinnhold. I denne artikkelen kan man og få en forklaring på mange spørsmål ang mengder ol.
Forklaring på næringsutregning
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:207