Mål og vekt tabeller med steketider. koketider. ovnsvarme. bakemål mm.

Oppdatertdato: 2018-02-27 Publisert: Tema: Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no




Jeg har nå fornyet disse tabellene for mål og vekt. Her er en enkel omregningstabell for mål og vekt (med noen engelske og amerikanske mål), en for bakemål og en for stekeovnsvarme. I tillegg er det en omfattende tabell for steketider. Disse kan utvides når jeg får samlet flere opplysninger, og evt nye tabeller kan legges inn.

Omregning av enheter og annet

En stor omregningstabell mellom de fleste enheter og gram vil dere finne her:
Omregningstabell for ingredienser, fra enhet til gram

En liten mål og vekt guide for nybegynnerer finnes her:
Liten mål og vektguide for nybegynnere

Og her en oversikt over mitt beregningssystem for næringsinnhold:
Informasjon om beregningsmåter for næringsinnhold


Jeg må presisere at alle steketider er ca tider og en bør bruke steketermometer for å være sikker. Vær og obs på at steketid kan variere ved bruk av varmluft. Og normalt kan man si at man kan redusere temperatur med ca 10-25 grader om det er snakk om en eldre oppskrift med oppgitt temperatur for gammel ovn. Og omvendt om du har oppskrift med varmluft temperatur og ikke skal bruke varmluft.

Tabell for mål og vekt


Vekt

Tilsvarer
1 kg 1000 gram
1 gram 1000 mg
1 mg 0,001 gram
1 Ib (pound) 0,453 kg
1 gr (grain 64,8 milligram
1 oz (ounces) 28,35 gram
3,5 oz 100 g
1 st (stone) 6,35 kg
1 qu (quarter) 2 stones
Volum Tilsvarer
1 liter 10 dl
1 liter 100 cl
1 liter 1000 ml
1 fl oz (fluid ounze-Eng) 0,28 dl
1 fl oz (fluid ounze-US) 0,3 dl
1 kopp ca 2,4 dl
1 tekopp ca 2,5 dl
1 kaffekopp ca 1,5 dl
1 pint eng 5,68 dl
1 pint amerkansk 4,73 dl
1 cup eng 2,84 dl
1 cup US 2,37 dl
1 quart eng 1,136 l
1 quart amerikansk 9,5 dl
1 gal (gallon) eng 4,551 liter
1 gal (gallon) US 3,791 liter
1 gill (gi) eng 1,42 dl
1 imperial gallon eng 4,55 l
1 tablespoon US 14,7 ml
1 dry quart US 1,1 liter
1 dry pint US 5,51 dl
1 matskje (ms) 1 spiseskje
1 spiseskje (ss) 15 ml
1 teskje (ts) 5 ml
1 kryddermål 1 ml

Barmål

Tilsvarer
1 dash 0,9 ml
1 splash 3,7 ml
1 shot 29,5 ml

Antall

Tilsvarer
1 gross 144 stk
1 dusin 12 stk
1 snes

20 stk

Mål til vekt/volum ved baking



Mål

Ingrediens

Tilsvarer vekt
1 liter Hvetemel 0,5 kg
1 dl Hvetemel 50 g
1 dl Grovt Mel 55 g
1 ss Mel 10-12 g
1 dl Potetmel 80 g
1 dl Havregryn 35 g
1 ts Bakepulver 3-4 g
1 ss Salt 20-25 g
1 ts Salt 5 g
1 dl Sukker 85 g
1 ss Sukker 15-20 g
1 dl Melis 60 g
1 ts Støtt Krydder 3-4 g
1 dl Nøttekjerner 50 g
1 dl Sirup 150 g
1 ss Sirup 20-25 g
1 dl Rosiner 60 g
1 ss Smør 25 g
1 ss Smeltet Smør 15 g
1 dl Væske 5 store ss
1 dl Olje 80-90 g
1 dl Salt 115 g
1 dl Semule 65-70 g
1 dl Risengryn 95 g
1 dl Erter 95 g
1 dl Brune Bønner 100 g
1 dl Knust Kavring 40-50 g
1 dl Tørkede Nyper 35-50 g
1 dl Mandler 65 g
1 dl Hakket Løk 50 g
1 dl Frisk Sopp 1/4 boks hermetisk
1 liter Rå Poteter 700 g
1 liter Kokte Poteter 600-700 g
1 liter Kokte Epler 500 g
1 liter Bær 500-600 g
1 ts 5 ml
1 ss 15 ml
1 kopp



2,4 dl

Tabell for stekeovnsvarme(ved varmluft så bruk den nedre verdien)



Svak varme

150-200 grader
Svak-middels varm ovn 175-225 grader
Middels varme 200-250 grader
Middels varm-varm ovn 225-275 grader
Varm ovn 250-275 grader
Varm-meget varm ovn 275-300 grader
Meget varm ovn 300-325 grader

Husk 212 fahrenheit er

100 grader celsius
Husk 32 Fahrenheit er

0 grader celsius

Sentrumstemperatur for kjøtt



Type

Rosa

Lett Rosa

Stekt
Okse kjøtt 60 grader 65 grader 70 grader
Kalvestek 60 grader 68 grader 70 grader
Lammestek 70 grader 75 grader
Svine mørbrad 60 grader 65 grader 70 grader
Svinestek 70 grader 76 grader
Kalkunbryst 62 grader 70 grader
Fugler





75 grader

Tabell for steketider fra kald ovn


Svinekjøtt, lammekjøtt og fugl. Bruning er 10 min ved 225 grader.
Type Steketid i ovn Temp
Svinekam med svor,
uten ben, 2 kg
90 min 200 gr
Nakkefilet, 1½ kg 105 min 200 gr
Ribbestek, 1½ kg 90 min 200 gr
Svinestek bog/skinke 50 min pr kg 160 gr
Lammekølle, 1½ kg 90 min 200 gr
Lammerygg, 2½ kg 90 min 200 gr
And, 3 kg 45 min pr kg 160 gr
Kalkunbryst, helt 50 min 200 gr
Kalkun 2,5 kg etter bruning 120-150 min 160 gr
Kalkun lår 50 min 200 gr
Kalkun 5 kg etter bruning 240 min 160 gr
Gås 3 kg etter bruning 150 min 160 gr
Kylling 800 g etter bruning 45 min 160 gr
Kylling, 1400 g 90 min 200 gr
Kylling lår 45 min 200 gr
Kylling bryst m. ben 45 min 200 gr
Okse og kalvekjøtt. Bruning er i stekepanne eller gryte. Evt ovn.
Type Steketid i ovn Temp
Bog med ben 1 kg 2-2,5 timer 150 gr
Bog med ben 1 kg 2,5 timer 200 gr
Høyrygg med ben og fett 3 kg 2,5 timer 200 gr
Mørbrad 750 gram 30 min 200 gr
Roastbiff 1 kg 1 time 200 gr
Tynnstek 1 kg 50-60 min 200 gr
Tykkstek 1 kg 1 time 200 gr
Kalvebog med ben 1 kg 1,5-2 timer 200 gr
Kalvestek 1 kg lår 1 time 200 gr
Kalvekam med fett og ben 3 kg 1,5 timer 200 gr
Mørbrad 750 gram 30 min 200 gr
Tykk og tynn stek 1 kg

45 min

200 gr

Steketider på grill for kjøtt



Dette er ca tider. Mye spiller inn så prøv deg frem. Varmen, mengde kull, gassgrill, utforming grill, kjøttype osv
Type Tykkelse Avstand til glør Minutter på hver side
Biff av filet 1,5 cm 5 cm 3
Helstekt indrefilet 1 kg 10 20 min totalt
Helstekt entrecote 1 kg 10 50 min totalt
Entrecote 2 cm 5 cm 4
Burger 2 cm 5 cm 3-5
Grillspyd 3-4 cm 5 cm 5 og 8 for rent kjøtt
Oksestek 1 kg 10-20 cm 40-60 minutter
Mørbrad En hel 10 cm 20-40 min
T bein stek 2 cm 5 cm 3 min
Tournedos 3 cm 5 cm 4-5 min
Grillspyd kalv 5 cm 5 cm 5-10 min
Kalvekotelett 2 cm 5 cm 4-5 min
Kalveschnitzel 1 cm 5 cm 3-4 min
Kalvemedaljong 3 cm 5 cm 4-7 min
Lammestek 1 kg 10 cm 60 min totalt dreiespyd
Lammestek u ben 2 kg 10 cm 1,5-2 timer totalt
Lammeskiver 5 cm 3-4 min
Lammefilet 5 cm 3-4 min
Kylling 1 kg 10 cm 40 min totalt dreiespyd
Bacon Skive 5 cm 1-2 min
Lammekotelett 2 cm 5 cm 3-4 min
Pølser Pr stk 5 cm 4
Flintstek 1 kg 10 cm ca 15-20 min totalt
Skinkebiff 1,5 cm 5 cm 4-5 min
Ribbe 1,5 kg 10 45 min totalt
Indrefilet av svin 1 stk 10 ca 20 min totalt
Svinekotelett 2 cm 5 cm 6-7 min
Grillben



5 cm

30 min totalt. Snus jevnlig

Steketider på stekepanne for kjøtt



Dette er ca tider. Avhengig av tykkelse, varme og kvalitet.
Type Tykkelse Minutter på hver side
Biff av filet 2 cm 3
Entrecote 2 cm 4
Burger 2 cm 3-5
Kjøttkake små 6-7
Kylling filet 6-8
Kalkunsnitzel 2-3
Lever og nyre i skiver 1 cm 3-4
Nakkekotelett svin 1,5 cm 5-6
Svinekotelett 1,5 cm 4
Wienersnitzel 1 cm 4
Seiefilet 5-6
Fiskekaker 6-7
Makrell filet 5-6
Flyndre filet 3-4
Sildefilet 3-4
Torskefilet 4-6
Ørretfilet



4-6

Koketider for friske grønnsaker



Grønnsak

Mengde/størrelse

Koketid ca. minutter
Artisjokker 1 stk 30-40
Asparges 7 stilker 10-15
Bønner grønne 150 gr 5-10
Bønner lima 400 gr 20-25
Beter røde og hvite 150 g stk hele 35-45
Broccoli 225 g 10-15
Hodekål 150 g 5
Gulrøtter 150 g 10-15
Aubergine 1/4 i skiver 5-10
Løk 225 g hele 20-30
Poteter 1 stk 20-25
Spinat 300 gr 5
Squash 225 gr 5-10
Tomater

225 gr oppkuttet

5-10 uten vann


Ang bruk av varmluft

Nå er det blitt vanlig med bruk av varmluftsovner, og de er ypperlige ved baking av flere brett feks. Eldre oppskrifter har ofte temperatur for gammel ovn og da bør man sette ned temperaturen om en skal bruke varmluft. Generelt ca 10%. Men alle varmluftsovner har vanlig over og undervarme som man evt kan bruke.
Om man finner oppskrifter som krever varmluft, så øker du varmen 10% i en vanlig ovn uten varmluft. Men om en varmluftsoppskrift feks sier at du skal legge inn 2-3 brett med kaker så stek bare ett av ganga om du har vanlig ovn.
Hjemme pleier vi ofte å varme opp ovnen med varmluft og så skru over til over/undervarme.









Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2761





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.