Nå som eplesesongen er i gang så er det en god ide å lage en saftig eplekake. En god eplekake hører høsten til, og de smaker
nydelig servert lun med kald vaniljeis til. Det fins mange typer eplekaker man kan bake og her er en oversikt over våre mest
populære. Her er både kaker og paier
Kanadisk eple-nøttekake
75 g smør
125 g sukker
2 egg
2 ss melk
175 g hvetemel
2 1/2 ts bakepulver
1/2 ts kanel
1/4 ts muskat
1/2 ts salt
50 g hakkede valnøtter
1 eple i små båter
3 ss rosiner
Glasur:
100 g melis
1 1/2 ss vann
Pynt:
sukat
cocktailbær
Rør sukker og smør hvitt. Rør inn eggene og deretter resten av ingrediensene.
Smør en avlang form og ha deigen i den.
Stek midt i ovnen ved 175 C i 1 time.
Sikt melis og rør i vann til glasuren blir passe tykk. Glasér kaken når den er kald.
Pynt med sukat og cocktailbær.
Tarte Tatin
1,5 kg epler
100 g smør
100 g sukker
Tertedeig:
125 g smør
100 g melis
1 egg
125 g hvetemel
litt salt.
Deigen til to terter lager du slik: Bland smør og melis til en krem, tilsett egg, rør om, tilsett hvetemel og litt salt. Elt det
hele til en smidig deig, som du lar hvile kaldt minst 2 timer innpakket i plast. La deigen bli romtemperert før bruk.
Skrell eplene, fjern kjernehusene, del dem i båter. Fordel to tredjedeler av sukkeret og alt smøret i en teflonpanne. Ikke rør i
blandingen, men la den sakte smeltes på lav varme, og idet fargen etter 2 minutter begynner å bli gyllen, trekk pannen av platen.
Legg i eplebåtene med bredsiden ned, strø over resten av sukkeret og surr videre på lav varme i ca 30 minutter.
Sett pannen i ovn på 215 C i 5-10 minutter. Ta pannen ut av ovnen, dekk eplene med den utkjevlede deigen, og stek videre ca 30
minutter, eller til terten er gyllenbrun og eplene myke. Avkjøl i 5-10 minutter. Vend formen og server terten mens den fremdeles er
varm, med crème fraiche.
Eplepai fra Skjulestad
1 ½ kopp hvetemel
½ kopp margarin
4 ss vann
¼ ts salt
(1 kopp = 1 ½ dl.)
Fyll:
6 - 8 epler - etter størrelse
1 kopp sukker
1 ss mel
2 - 3 ss margarin
kanel etter ønske
Alt blandes godt sammen til en sammenhengende paideig. Hvile i kjøleskap i ½ time. Deigen deles i to, og kjevles ut til runde
leiver. En rund form (24 cm) kles med den ene leiven - legg deig også oppover kanten. Legg ett ca. 4 cm. tykt lag med skrelte
matepler, delt i biter. 1 kopp sukker blandet med 1 ss mel strøs over eplene. Noen smørklatter legges hist og her og litt kanel
strøs over. Tilslutt legges den andre leiven over og trykkes ned langs kanten slik at det blir tett lokk. Stikk noen hull oppå
leiven med en kniv for at luften kan komme ut. Stekes først ved 225 grader i 10 min, stek videre ved 200 grader i 20 min.,
tilsammen 30 min.Nydelig lunka med pisket fløte eller is til, men er også god kald
Eplepai fra Bjørum
4 dl hvetemel
2 ss sukker
200 g margarin
4-5 ss kaldt vann
4-6 store epler skåret i skiver
1 dl malt brød
1 1/2 dl sukker
1 1/2 ts kanel
1 dl rosiner
2 1/2 dl fløtemelk
2 små egg
2 ss sukker
1 ss potetmel
1/2 ss vaniljesukker
Smuldre smøret i melet, bland i sukker og vann og arbeid deigen raskt sammen. La den stå kaldt en stund.
Kjevle ut 2/3 av deigen til en leiv som fyller bunnen og kanten av en rund form. Strø på halvparten av brødet, eplene, rosinene og
sukkeret blandet med kanel.
Bland fløtemelk, egg, sukker, potetmel og vaniljesukker i en kjele og la sausen tykne ved svak varme. Avkjøl sausen og hell den
over eplene. Legg på resten av eplene, tørt brød, rosiner, sukker og kanel.
Kjevle ut resten av deigen tl lokk, smør kantene med kaldt vann og trykk dem godt sammen. Prikk lokket og stek ved 200 C i ca 40
minutter.
Serveres lunken med vispet fløte.
Amerikansk eplekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.08.2014Denne retten tar ca
50 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
8 epler
12 ss hvetemel
12 ss sukker
1 ts kanel
125 g smør
1/2 ltr. kremfløte
Spesiell eplekake som er opp/ned, men blir veldig god. Vi pyntet med tyttebær!Fremgangsmåte
Eplene skrelles, deles i båter og legges i godt smurt ildfast form.
Mel, sukker og kanel blandes. Smuldre inn smøret. Fordel deigen over eplene. Inn i ovn - 190oC - steketid 30-45min. Serveres varm eller lunken med pisket krem.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
222,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eksklusiv eplekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
170 g skåldede mandler
1 ½ kg syrlige eple
1 stk. saft av en sitron
6 stk. eggehvite
1 ts hvitvinseddik
85 g sukker
140 g smør
85 g sukker
6 stk. eggeplomme
4 ss sukker
50 g rosiner
2 ts malt kanel
Eplekake for de gode venne på festen. Tar litt tid men forholdsvis enkel. En nydelig kake som bør serveres med vispet kremfløte, is eller vaniljekesam.Fremgangsmåte
Mal skåldede mandler og rist de lett i ovnen på et bakepapir i ca. 5 min ved 200 ºC.
Skru ned varmen i ovnen til 165 ºC
Skrell eplene og fjern kjernehuset og del dem i båter. Legg eplebåtene i en plastpose og hell saften av en sitron over.
Visp de romtempererte eggehvitene tilsatt eddik til stivt skum i en kjøkkenmaskin. Deretter tilsetter du sukkeret litt etter litt mens du fortsatt visper, slik at det blir en stiv og luftig marengs. Ha marengsen over i en annen bolle. Sett den kaldt mens du lager neste del av røren.
Pisk romtemperert smør og sukker lyst og luftig i den samme bollen som du lagde marengsen i. Tilsett de romtemperert eggeplommene, et om gangen. Pisk godt mellom hver gang.
Tilsett forsiktig de ristede malte mandlene i deigen. Skjær så marengsen forsiktig inn massen.
Fordel halvparten av røren jevnt i en rund kakeform, 24 cm i diameter. Stek ved 165 ºC i 15 minutter midt i ovnen.
Mens første del av røren stekes, kokes eplene knapt møre med sitronsaft, sukker, rosiner og kanel i en dyp stekepanne eller en stor kasserolle ved middels varme. Rør jevnlig slik at eplene blir jamt møre.
Hell av væsken som har dannet seg under kokingen og fordel de møre eplene oppå den stekte røren. Fordel resten av røren jevnt over eplene. Kaken stekes ved 165 ºC i ca. 30 min med mest overvarme.
Dryss et tynt lag med melis på kaken før servering og server den med pisket kremfløte eller vaniljeis.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
179 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kalles eplekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.10.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
150 g hvetemel
150 g sukker
1 ts bakepulver
150 g meierismør
2 egg
4-5 epler
2 ss sukker
1 ts kanel
1/2 dl mandler, hakkede
Eplekake som er enkel å lage og smaker godt. Ikke spar på eplene
Rund kakeform, 24cm. i diameter
I stekeovnen: 180*C, ca. 30-40 minutter. Vi bruker alltid nær 40 minutter, men hold ett øye med den.
Denne er en av våre favoritter og er bare nydelig. Her har vi servert med vaniljesaus.Fremgangsmåte
Bland mel, sukker, bakepulver, smør og egg i foodprocessor og kjør til en jevn røre. Smør røren over bunnen av en godt smurt kakeform. Skrell eplene og del dem i båter. Fordel eplene over røren og dryss på sukker, kanel og mandler. Stek kaken og server den varm eller kald med vispet krem, vaniljekrem eller iskrem til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
252,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
29,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Bestefars beste eplekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
11.08.2014Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
3 egg
150 g sukker
150 g smør
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
4-5 epler
2 ss sukker
1-2 ts kanel
1/2 dl hakkede nøtter
Bestefars eplekake er en av våre beste oppskrifter og en favoritt her hjemme sammen med ett par andre eplekakeoppskrifter vi har. Saftig og frisk. Denne har vi lagd flere ganger og blir bare bedre og bedre etter som teknikken sitter. Husk bare å stikke eplene godt ned i deigen før steking, og det gjør ikke noe om en har ett eller 2 epler ekstra.Fremgangsmåte
Pisk eggedosis av egg og sukker, ha i smeltet smør og hvetemel/bakepulver vekselsvis. Fordel deigen utover en rund kakeform, 22 cm i diameter. Skrell eplene i båter, stikk de ned i deigen, dryss over med kanel, sukker og hakkede nøtter. Stek ved 180 °C i ca 30 minutter. Server varm med krem til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
249,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
28,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,06.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Amerikansk eplepai (20cm paiform)
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.06.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Funksjonell matBildet er tatt av
Funksjonell matIngredienser
Paideig:
300 g mel
25 g Sukrin Gold
1 ts salt
2oo g smør (gjerne usaltet)
5-6 spiseskjeer kaldt vann
Fyll:
6 epler
60 g Sukrin Gold
Saft av 1 friskpresset sitron
1/2 ts muskat (valgfritt)
1/2 ts kanel
1 ts maisenna-mel
2 ts smør
Nydelig pai på amerikansk vis.Fremgangsmåte
Paideig:
Ha mel, Sukrin Gold og salt i en bolle. Smuldre inn smøret til deigen får en grov konsistens. Rør inn 5 skjeer vann, slik at deigen blir fuktig. Hvis deigen fortsatt ser tørr ut, tilsetter du en skje til. Kna deigen ut med litt mel. Del deigen i to deler, den ene litt større enn den andre.
Trykk den største delen ut i en smurt paiform. Trykk den andre utover på en 20 cm stor tallerken (dette skal bli lokket på paien). Ha plastfolie over, og sett begge delene i kjøleskapet i minst en time (gjerne lengre).
Fyll:
Kutt opp 6 epler i tynne skiver. Ha skivene i en bolle og ha over saften fra en friskpresset sitron. Rør sammen Sukrin Gold, muskat, kanel og maisenna i en bolle, og strø det over eplene mens du rører.
Steking:
Paibunnen forstekes ved 200 grader i 5-10 min. Legg deretter på epleblandingen, og tilsett smøret. Legg den minste delen av deigen over som lokk. Stek hele paien i stekeovnen ved 175 grader i ca 40 minutter. Paien er ferdig når deigen har blitt gyldenbrun.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
208,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
21,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,33.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1713