Våre beste eplekaker

Oppdatertdato: 2018-09-13 Publisert: Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no




Nå som eplesesongen er i gang så er det en god ide å lage en saftig eplekake. En god eplekake hører høsten til, og de smaker nydelig servert lun med kald vaniljeis til. Det fins mange typer eplekaker man kan bake og her er en oversikt over våre mest populære. Her er både kaker og paier

Kanadisk eple-nøttekake

75 g smør
125 g sukker
2 egg
2 ss melk
175 g hvetemel
2 1/2 ts bakepulver
1/2 ts kanel
1/4 ts muskat
1/2 ts salt
50 g hakkede valnøtter
1 eple i små båter
3 ss rosiner

Glasur:
100 g melis
1 1/2 ss vann

Pynt:
sukat
cocktailbær

Rør sukker og smør hvitt. Rør inn eggene og deretter resten av ingrediensene.
Smør en avlang form og ha deigen i den.
Stek midt i ovnen ved 175 C i 1 time.
Sikt melis og rør i vann til glasuren blir passe tykk. Glasér kaken når den er kald.
Pynt med sukat og cocktailbær.

Tarte Tatin

1,5 kg epler
100 g smør
100 g sukker

Tertedeig:
125 g smør
100 g melis
1 egg
125 g hvetemel
litt salt.

Deigen til to terter lager du slik: Bland smør og melis til en krem, tilsett egg, rør om, tilsett hvetemel og litt salt. Elt det hele til en smidig deig, som du lar hvile kaldt minst 2 timer innpakket i plast. La deigen bli romtemperert før bruk.

Skrell eplene, fjern kjernehusene, del dem i båter. Fordel to tredjedeler av sukkeret og alt smøret i en teflonpanne. Ikke rør i blandingen, men la den sakte smeltes på lav varme, og idet fargen etter 2 minutter begynner å bli gyllen, trekk pannen av platen.
Legg i eplebåtene med bredsiden ned, strø over resten av sukkeret og surr videre på lav varme i ca 30 minutter.
Sett pannen i ovn på 215 C i 5-10 minutter. Ta pannen ut av ovnen, dekk eplene med den utkjevlede deigen, og stek videre ca 30 minutter, eller til terten er gyllenbrun og eplene myke. Avkjøl i 5-10 minutter. Vend formen og server terten mens den fremdeles er varm, med crème fraiche.

Eplepai fra Skjulestad

1 ½ kopp hvetemel
½ kopp margarin
4 ss vann
¼ ts salt

(1 kopp = 1 ½ dl.)

Fyll:
6 - 8 epler - etter størrelse
1 kopp sukker
1 ss mel
2 - 3 ss margarin
kanel etter ønske

Alt blandes godt sammen til en sammenhengende paideig. Hvile i kjøleskap i ½ time. Deigen deles i to, og kjevles ut til runde leiver. En rund form (24 cm) kles med den ene leiven - legg deig også oppover kanten. Legg ett ca. 4 cm. tykt lag med skrelte matepler, delt i biter. 1 kopp sukker blandet med 1 ss mel strøs over eplene. Noen smørklatter legges hist og her og litt kanel strøs over. Tilslutt legges den andre leiven over og trykkes ned langs kanten slik at det blir tett lokk. Stikk noen hull oppå leiven med en kniv for at luften kan komme ut. Stekes først ved 225 grader i 10 min, stek videre ved 200 grader i 20 min., tilsammen 30 min.Nydelig lunka med pisket fløte eller is til, men er også god kald

Eplepai fra Bjørum

4 dl hvetemel
2 ss sukker
200 g margarin
4-5 ss kaldt vann
4-6 store epler skåret i skiver
1 dl malt brød
1 1/2 dl sukker
1 1/2 ts kanel
1 dl rosiner
2 1/2 dl fløtemelk
2 små egg
2 ss sukker
1 ss potetmel
1/2 ss vaniljesukker

Smuldre smøret i melet, bland i sukker og vann og arbeid deigen raskt sammen. La den stå kaldt en stund.
Kjevle ut 2/3 av deigen til en leiv som fyller bunnen og kanten av en rund form. Strø på halvparten av brødet, eplene, rosinene og sukkeret blandet med kanel.
Bland fløtemelk, egg, sukker, potetmel og vaniljesukker i en kjele og la sausen tykne ved svak varme. Avkjøl sausen og hell den over eplene. Legg på resten av eplene, tørt brød, rosiner, sukker og kanel. Kjevle ut resten av deigen tl lokk, smør kantene med kaldt vann og trykk dem godt sammen. Prikk lokket og stek ved 200 C i ca 40 minutter.
Serveres lunken med vispet fløte.

Amerikansk eplekake


Prøv også Amerikansk eplekake.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.08.2014
Denne retten tar ca 50 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

8 epler
12 ss hvetemel
12 ss sukker
1 ts kanel
125 g smør
1/2 ltr. kremfløte


Spesiell eplekake som er opp/ned, men blir veldig god. Vi pyntet med tyttebær!


Fremgangsmåte

Eplene skrelles, deles i båter og legges i godt smurt ildfast form.
Mel, sukker og kanel blandes. Smuldre inn smøret. Fordel deigen over eplene. Inn i ovn - 190oC - steketid 30-45min. Serveres varm eller lunken med pisket krem.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 235,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Eksklusiv eplekake


Prøv også Eksklusiv eplekake.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.08.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

170 g skåldede mandler

1 ½ kg syrlige eple
1 stk. saft av en sitron

6 stk. eggehvite
1 ts hvitvinseddik
85 g sukker

140 g smør
85 g sukker
6 stk. eggeplomme

4 ss sukker
50 g rosiner
2 ts malt kanel


Eplekake for de gode venne på festen. Tar litt tid men forholdsvis enkel. En nydelig kake som bør serveres med vispet kremfløte, is eller vaniljekesam.


Fremgangsmåte

Mal skåldede mandler og rist de lett i ovnen på et bakepapir i ca. 5 min ved 200 ºC.

Skru ned varmen i ovnen til 165 ºC

Skrell eplene og fjern kjernehuset og del dem i båter. Legg eplebåtene i en plastpose og hell saften av en sitron over.

Visp de romtempererte eggehvitene tilsatt eddik til stivt skum i en kjøkkenmaskin. Deretter tilsetter du sukkeret litt etter litt mens du fortsatt visper, slik at det blir en stiv og luftig marengs. Ha marengsen over i en annen bolle. Sett den kaldt mens du lager neste del av røren.

Pisk romtemperert smør og sukker lyst og luftig i den samme bollen som du lagde marengsen i. Tilsett de romtemperert eggeplommene, et om gangen. Pisk godt mellom hver gang.

Tilsett forsiktig de ristede malte mandlene i deigen. Skjær så marengsen forsiktig inn massen.

Fordel halvparten av røren jevnt i en rund kakeform, 24 cm i diameter. Stek ved 165 ºC i 15 minutter midt i ovnen.

Mens første del av røren stekes, kokes eplene knapt møre med sitronsaft, sukker, rosiner og kanel i en dyp stekepanne eller en stor kasserolle ved middels varme. Rør jevnlig slik at eplene blir jamt møre.

Hell av væsken som har dannet seg under kokingen og fordel de møre eplene oppå den stekte røren. Fordel resten av røren jevnt over eplene. Kaken stekes ved 165 ºC i ca. 30 min med mest overvarme.

Dryss et tynt lag med melis på kaken før servering og server den med pisket kremfløte eller vaniljeis.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 175,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,43.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Kalles eplekake


Prøv også Kalles eplekake.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.10.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

150 g hvetemel
150 g sukker
1 ts bakepulver
150 g meierismør
2 egg
4-5 epler
2 ss sukker
1 ts kanel
1/2 dl mandler, hakkede


Eplekake som er enkel å lage og smaker godt. Ikke spar på eplene
Rund kakeform, 24cm. i diameter
I stekeovnen: 180*C, ca. 30-40 minutter. Vi bruker alltid nær 40 minutter, men hold ett øye med den.

Denne er en av våre favoritter og er bare nydelig. Her har vi servert med vaniljesaus.


Fremgangsmåte

Bland mel, sukker, bakepulver, smør og egg i foodprocessor og kjør til en jevn røre. Smør røren over bunnen av en godt smurt kakeform. Skrell eplene og del dem i båter. Fordel eplene over røren og dryss på sukker, kanel og mandler. Stek kaken og server den varm eller kald med vispet krem, vaniljekrem eller iskrem til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 257,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 30,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Bestefars beste eplekake.

Bestefars beste eplekake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 11.08.2014
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

3 egg
150 g sukker
150 g smør
150 g hvetemel
1 ts bakepulver

4-5 epler
2 ss sukker
1-2 ts kanel
1/2 dl hakkede nøtter


Bestefars eplekake er en av våre beste oppskrifter og en favoritt her hjemme sammen med ett par andre eplekakeoppskrifter vi har. Saftig og frisk. Denne har vi lagd flere ganger og blir bare bedre og bedre etter som teknikken sitter. Husk bare å stikke eplene godt ned i deigen før steking, og det gjør ikke noe om en har ett eller 2 epler ekstra.


Fremgangsmåte

Pisk eggedosis av egg og sukker, ha i smeltet smør og hvetemel/bakepulver vekselsvis. Fordel deigen utover en rund kakeform, 22 cm i diameter. Skrell eplene i båter, stikk de ned i deigen, dryss over med kanel, sukker og hakkede nøtter. Stek ved 180 °C i ca 30 minutter. Server varm med krem til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 252,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 29,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,02.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Amerikansk eplepai (20cm paiform).

Amerikansk eplepai (20cm paiform)


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.06.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

Paideig:
300 g mel
25 g Sukrin Gold
1 ts salt
2oo g smør (gjerne usaltet)
5-6 spiseskjeer kaldt vann

Fyll:
6 epler
60 g Sukrin Gold
Saft av 1 friskpresset sitron
1/2 ts muskat (valgfritt)
1/2 ts kanel
1 ts maisenna-mel
2 ts smør


Nydelig pai på amerikansk vis.


Fremgangsmåte

Paideig:
Ha mel, Sukrin Gold og salt i en bolle. Smuldre inn smøret til deigen får en grov konsistens. Rør inn 5 skjeer vann, slik at deigen blir fuktig. Hvis deigen fortsatt ser tørr ut, tilsetter du en skje til. Kna deigen ut med litt mel. Del deigen i to deler, den ene litt større enn den andre.
Trykk den største delen ut i en smurt paiform. Trykk den andre utover på en 20 cm stor tallerken (dette skal bli lokket på paien). Ha plastfolie over, og sett begge delene i kjøleskapet i minst en time (gjerne lengre).

Fyll:
Kutt opp 6 epler i tynne skiver. Ha skivene i en bolle og ha over saften fra en friskpresset sitron. Rør sammen Sukrin Gold, muskat, kanel og maisenna i en bolle, og strø det over eplene mens du rører.

Steking:
Paibunnen forstekes ved 200 grader i 5-10 min. Legg deretter på epleblandingen, og tilsett smøret. Legg den minste delen av deigen over som lokk. Stek hele paien i stekeovnen ved 175 grader i ca 40 minutter. Paien er ferdig når deigen har blitt gyldenbrun.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 200,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,27.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1713





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.