Alt om grilling


Oppdatertdato: 2019-05-10 Tema: Grilling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Jonny Syversen, Astrid Hals, Stock.xchng, Knut Pettersen


Her finner du alt som er verd å vite om grilling. Grilltyper, utstyr, tips og råvarer

I tillegg kan du åpne min grillstartside for mer info:

Grilltyper

Kullgrill:
Kullgrillen gir ofte høyere effekt enn mange gass- og elektriske griller. Det tar gjerne litt lengre tid før kullgrillen er startklar. Du kan bruke grillkull eller briketter. Briketter brenner lengre, og det finnes flere varianter i handelen. En åpen grill egner seg best til pølser og kjøtt i skiver. Skal du grille hele steker og fileter bør du ha en grill med lokk. Det reduserer også faren for at maten brennes. Det bør være mulighet til å regulere avstanden mellom grillristen og glørne.

Elektrisk grill:
Foretrekkes av stadig flere. Man slipper osen av tennvæske og den er renslig i bruk. Den er godt egnet til mindre husholdninger, eller til steder hvor det ikke er lov å bruke gass- og kullgrill. Elektriske griller er enkle å bruke, lette å holde rene og alltid klare til bruk. Varmen kan reguleres, men slike griller har ofte liten kapasitet. Grillrist i støpejern holder ekstra godt på varmen.

Gassgrill:
Gassgrillen blir stadig mer populær, og den har klart mange fordeler. Den er alltid klar til bruk, og er lett å holde ren. Man kan enkelt regulere varmen og gassgrillen egner seg dermed godt til allslags grillmat. Gassgrill brukes nesten alltid med lokket igjen for å oppnå en god effekt, da er det enkelt å grille store stykker som lammestek eller hele fileter. Ved å justere varmen kan man ettersteke kjøttet på svak varme slik at kjøttet blir ekstra saftig og godt.

Engangsgrill:
Enkel og grei grill til å ha med på tur. Engangsgrillen blir fort varm, men risten ligger nær kullene og det er ingen mulighet for å regulere avstanden. Denne grillen egner seg derfor best til mat som trenger kort steketid, slik som hamburgere, pølser og tynne grillskiver. NB! Ikke kast engangsgriller i naturen!
Det er i de siste årene kommet små turgriller som man kan ta med seg. Disse er beregnet på flergangsbruk og er mye mer miljøvennlige enn engangsgrillen. Og så kan man justere varme og avstand bedre.

GRILLEN

Bruker du en vanlig trekullgrill er den vanligste feilen at man begynner grillingen for tidlig. Grillen tennes opp og like etterpå legges maten på. For å få ekstra fres slik at grillingen skal gå fort, pøses det tennvæske over pølser, burgere, kjøtt og annet godt. Resultat: Svartbrent mat som smaker tennvæske.

Grill skal være kos og smaker best hvis man tar seg tid til å virkelig nyte både grillingen, spisingen og samværet med familien og gode venner.

Ett lurt tips er å kle bunnen i grillen med aluminiumsfolie, lag noen små hull i bunnen for å sikre god trekk. Folien er lett å fjerne etter grilling og renholdet lettes. Legg grillkull i bunnen på grillen, hell over litt tennvæske og vent et par minutter før grillen tennes. Etter opptenning bør du vente i 30-40 minutter til kullene har fått et jevnt lag av grå aske. Da er grillen klar, og du får et bra resultat.

Et alternativ til den tradisjonelle grillen kan være gassgrill. Propan gir deg raskt riktig grilltemperatur, dessuten unngår du både tennvæske og grillkull. Det er også lettere å regulere varmen. Den gode grillsmaken er der fortsatt, selv om noen kanskje savner den spesielle smaken av tennvæske...

Uansett grillkull eller gass, de har til felles den spesielle atmosfæren som oppstår når forventningene til en hyggelig kveld med mye god mat brer seg.

Grillutstyr

Noe utstyr er påkrevd for å gjøre grillingen enklere og grunnpakken bør derfor se slik ut:

Grillkull/briketter er en selvfølge om du ikke har gassgrill eller elektrisk grill. Forskjellen på grillkull og grillbriketter er at brikettene brenner lengre, men kull har ofte bedre effekt. Det er viktig at kullene er ordentlig tørre. Helst bør de være pakket i papirpose med en innerpose av plast. Les bruksanvisningen på pakken.

Stålbørste. Det er ikke hyggelig å lage mat på en grill som er full av rester. Disse kan dessuten begynne å brenne slik at maten blir svidd og lite delikat. Vask derfor grillristen etter bruk. Børsten har en metallskrape til å fjerne fastbrente rester, samt en effektiv børste til rengjøring av grillen.

Vannflaske er nødvendig å ha for hånden når du griller med kull/briketter. Kjøttet avgir kjøttsaft og fett. Dette drypper ned på kullet og flammer kan blusse opp og brenne kjøttet. NB! Bruk ikke vann på gassgrill. Vannet slukker flammen, men gassen fortsetter å sive ut!

Grillpensel med langt skaft er lurt å ha med. Det er bra å pensle kjøttet underveis, både for å gi god smak og for å smøre kjøttet slik at det ikke sitter fast på risten.

Burger-rist/dobbelrist er perfekt for grilling av burgere. Ofte kan burgerne feste seg til grillristen, slik at de går i stykker når man skal snu dem. Pensle burgerne med litt olje så fester de seg ikke til risten.

Steketermometer trenger du når du griller store stykker. Uten det er det vanskelig å vite når kjøttet er ferdig stekt. Stikk termometeret dypt og midt inn i kjøttet, men ikke mot et ben.

Grillklyper er en nødvendighet. Unngå å bruke gafler til å snu kjøttet, fordi kjøttsaften kan sive ut når du stikker i det. Det finnes et godt utvalg av grillklyper i metall og tre. Vær klar over at metallhåndtak kan bli svært varme.

Grillvotter er viktig å ha i nærheten. Både grillen og det som ligger på grillen blir svært fort varmt og det er fort gjort å brenne seg.

Grillspyd kommer en ikke utenom i løpet av sesongen. Husk at grillspyd med håndtak av metall fort blir varme. Grillspyd av tre bør bløtlegges en halv time før bruk, ellers kan de lett begynne å brenne.

Trancheringssett består av en god kniv og en god stekegaffel. Griller du store stykker som stek eller filet, er det godt å ha skikkelig redskap for hånden til oppdeling.

Nå er det bare å tenne opp grillen og kose seg gjennom sommeren i hager, terrasser eller ute i det fri!

Raske grilltips

 • En grill med lokk er å foretrekke. Du sparer tid og har også bedre kontroll over flammene. Flytt lokket til side i stedet for å løfte det rett opp. Da unngår du å dra med deg aske opp i maten.
 • Husk å rengjøre og pensle risten med olje før bruk.
 • Finn fram gode grillvotter, matklyper, stekespader, forkle, pensel til marinade, salt og pepperkvern og vannflaske/vannslange.
 • Grill råvarer som har romtemperatur, også pølser og hamburgere.
 • La ikke grillen stå i vinden.
 • Ved kullgrill: Bruk skikkelige briketter. Ikke grill før 20-30 minutter etter at du har tent på. Og husk å la tennvæsken trekke inn i grillkullene før du tenner på.
 • Pensle litt olje på den varme grillristen, så setter ikke maten seg fast.
 • Ta kjøttet ut av kjøleskap minst 30 minutter før grilling, men ikke ha det stående på benken mer enn en time.
 • Ikke stikk hull i kjøttet.
 • Husk at de tykke kjøttstykkene krever lavere varme og lengre tid enn de tynne. Tynne biffer og hamburgere skal stekes i kort tid på begge sider, på sterk varme. Tips! Medium stekt er tingen. Godt stekt er bare stekt, ikke godt.
 • La alt kjøtt hvile noen minutter før de serveres. Da beholder kjøttet den gode saften.
 • Bruk gjerne en fiskerist for grilling av fisk
 • Mariner før grilling. Maten smaker mye bedre. Se mine marinader og krydderblandinger
 • Husk at sukker- og tomatbaserte sauser har lett for å brenne. Pensling med slike marinader bør derfor kun skje helt mot slutten av stekingen.
 • Pass på tøyet ved grilling, lett å ta fyr..
 • Ikke flytt på grillen mens den ennå er varm.
 • Ikke la barn og hunder leke uten tilsyn mens grilling pågår.
 • Oppbevar grillkull og grillutstyr på et tørt sted.
 • Ikke la engangsgriller ligge igjen i naturen.
 • Griller skal stå støtt.
 • Prøv noe annet enn pølser, koteletter og hamburgere
 • Ha skarpe kniver, grillklype, skjærebrett, anretningsbrett og spruteflaske med vann klar.(ved flammer i kull)

Hva slags kjøtt skal man velge?

Nesten alle typer kjøtt kan grilles. Kjøtt i stykker og skiver med og uten ben, pølser og innmat. Kjøttet bør være mørt og er kjøttet fryst, bøt det tines i god tid før du skal grille.

Storfekjøtt:
En rekke forskjellige kjøttstykker fra storfe blir ypperlig grillmat. Biff er en gjenganger, men sørg for å bruke godt mørnet kjøtt. Flatbiff og mørbrad kan grilles som hverdagsbiffer eller kuttes i biter og brukes på grillspyd.

Lam:
Lammekoteletter er like enkle å tilberede som de er gode å spise. Lammelåret blir lekker grillmat når det skjæres i skiver eller deles i mindre steker. Prøv også med grillet lammeribbe. Det er flott festmat.

Svinekjøtt:
Du kommer ikke unna svinekotelettene eller flintstek når du skal grille. Spareribs, helgrillet indrefilet eller grillspyd med svinekjøtt og ananas – her er det bare å velge.

Pølser:
Pølser er alltid like populært - og ikke bare barnas favoritt. Det finnes et rikt utvalg av pølser på markedet så her er det bare å velge og vrake. Pølsebiter er også naturlig innslag på grillspyd.

Grilling av fisk

All fisk egner seg for grilling. Fet og mellomfet fisk som ørret, laks, makrell, sild, steinbit, breiflabb, kveite, sik, røye og lagesild kan legges rett på grillristen. Mager fisk som sei, hyse, hvitting og abbor faller lettere fra hverandre og bør derfor grilles i dobbelrist.
Skalldyr som reker og blåskjell kan stekes på spidd eller legges på aluminiumsfolie.

Grilltiden

Avstand fra glørne og steketid på hver side:

Skiver og fileter: 6-7 cm - 4-7 min
Hel fisk på ca 300 g: 10-15 cm - 6-10 min
Hel fisk på ca 1 kg: ca 15 cm - 15-20 min

Fisken er ferdig når fiskekjøttet løsner fra bena.
For at fiskekjøttet ikke skal sette seg ved, er det viktig å pensle fiskeskivene med olje eller smør. Grill dem gyllenbrune på hver side. Dryss på salt og pepper når de er ferdig grillet. Fiskeskivene blir ekstra saftige og smakfulle hvis de får trekke i en marinade i ca 1 time før grilling.

Marinade

4 ss olje
4 ss sitronsaft
1 liten revet løk
5 knuste pepperkorn
1 fedd presset hvitløk
2 ts salt

Bland alle ingrediensene og hell marinaden over fisken.
Agurksalat lager du lett ved å høvle en slangeagurk i tynne skiver. Bland lett med et beger Créme Fraiche. Smak til med salt. Anrett i bolle med salatblader og finklippet dill.
Som tilbehør til fisken kan det serveres en frisk agurksalat og kokte poteter

Annonse






Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Blodfersk grilltorsk.

Blodfersk grilltorsk


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 20.07.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matsiden
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

400 g fersk torskefilet
1 stor løk
1 stor purre
2 gulrøtter
1 rød paprika
salt og hvit pepper
hakkede friske urter
smør


Overraskende godt. Vi brukte en hel filet og grillet over hele grillen. Prøv og med andre typer fisk


Fremgangsmåte

Skjær renset torskefilet i serveringsbiter. Fordem dem på et stort, dobbelt folieark (godt smurt). Salte og pepre. Skrell løk og vask purre. Skjær i biter og fordel under og over fisken. Rens gulrøtter og paprika og skjær i skiver/ringer. Fordeles på toppen. Dryss over hakkede urter og legg på noen smørklatter til slutt.

Lukk pakken skikkelig og legg den på varm grill ca. 15 minutter (etter tykkelse).

Pakk opp ved bordet og ha agurk og rømme, kokte nypoteter og mer urter i tillegg.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 53,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Duftende laksepakke.

Duftende laksepakke


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.07.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matsiden
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

600-700g laksefilet
2 store løk
4 gulrøtter

Marinade:
Olivenolje
Salt og peppermix
2 hakkede hvitløkbåter


Det er flere variasjoner av slike pakker på grillen. I vår variant droppet vi gulerøttene, men supplerte med paprika og reddiker. Og krydderurter over, dill ol.


Fremgangsmåte

Rens laksefilet og skjær i serveringsstykker. Bland sammen marinaden og ha den i en form.
Legg i laksestykkene og ha folie over. La dem stå i kjøleskapet noen timer. Vendes av og til.
Legg laksen på et stort dobbelt folieark. Brett opp kantene. Hell på marinade. Skrell løk og skjær i skiver. Rens gulrøtter og skjær i skiver. Fordeles over laksen.

Pakk sammen tett pakke og legg den på varm grill (eller bruk stekepose i varm stekeovn). Laksen trenger ca. 20 minutter på grillen (etter tykkelse).

Server den duftende fisken direkte fra pakken. Kokte nypoteter og agurksalat er herlig tilbehør.
Fiskekraft/olje fra pakken er den beste saus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 124,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Entrecote på grillen.

Entrecote på grillen


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 27.07.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 kg entrecôte
1 1/2 ts salt
1 ts pepper


Entrecote på grillen er både saftig og smakfullt. Man kan selvfølgelig også skjære skiver før en griller, slik vi gjorde. Som tilbehør hadde vi blant annet egenproduserte sukkererter og små løk.


Fremgangsmåte

Gni entrecôten inn med salt og pepper. Kjøttet grilles på sterk varme ca.4-5 minutter på hver side. Etterstekes på middels varme til den har oppnådd ønsket temperatur. Grilltiden er avhengig av hvor godt man ønsker kjøttet stekt. Kjøttet er rosa ved 65° C. Ved 70° C er det grått.

Legg gjerne hele entrecôten på en fjel og la gjestene selv skjære seg skiver.

Denne retten krever godt tilbehør og da har vi følgende forslag: Hvitvin- og smørdampede vårgrønnsaker og ovnsbakte potetbåter.

Tips:
Når du griller store stykker, kan det være godt å ha en liten grillsnacks å by på først. Dette bør være gjort klart på forhånd slik at det legges på grillen i det gjestene kommer. Grillsnacks kan være svisker med baconskive rundt. Små pølsebiter med bacon rundt. Paprika og ananasbiter på pinner.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 184,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 20,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Helgrilling av lam (Asado).

Helgrilling av lam (Asado)


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 07.06.2003
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 helt lam

Utstyr:
tynn ståltråd
knipetang
kyllingsaks eller rosesaks
utbeningskniv
oppskjærskniv
stor skjærefjel
pensel m/ langt skaft
2 steketermometer
20 - 25 kg trekull.


Asado er argentinsk og betyr helgrilling av lam. Mange griller helstekt lam til store begivenheter. Det krever en del forberedelser og arbeid i løpet av grillingen, men de fleste tror at det er vanskeligere enn det er. Poenget er å steke varsomt over forholdsvis lang tid. Dette gjør kjøttet ekstra saftig og mørt - så praktisk talt hver bit av lammet kan spises.


Fremgangsmåte

Slik velger du lam:
1. Den ideelle størrelsen for grilling er et lam på 15-20 kg. Det er mat nok til 30-40 personer.
2. Beregn 500 g kjøtt per person.
3 .Lammet bør være rundt og kjøttfullt med en jevn fetthinne utenpå.

Slik forbereder du:
1. For å helsteke et lam på 15-20 kg, trenger du et solid grillstativ, hvor du kan feste lammet godt - og enkelt kunne vende det over grillen.
2. Lammet må være tint, og gjerne litt temperert før du begynner.
3. Knip over ribbena helt inne ved ryggraden, slik at ribbene kan brettes ut.
4. Legg stekespydet i buken inntil ryggraden, og fest det på 5 steder med ståltråd. (Ståltråden stikkes gjennom ryggen, rundt spydet, og vris/strammes på innsiden med en tang.)
5. Stikk ett steketermometer inn i låret, bakfra - og ett foran, mellom bog og bryst.

Slik tenner du opp:
1. Tenn opp en real haug med ca. 10 kg kull i midten av grillen.
2. Når det er blitt skikkelige glør, rakes kullene ut under forparten og bakparten for at ikke midtparten skal bli for hardt stekt.
3. Det går med ca. 20 kg kull i steking under normale værforhold.

Slik griller du:
1. Løft stekespydet med lammet opp på stativet, og pensle med marinaden.
2. Stekehøyden reguleres etter varmen på grillen.
3. Grill "aktivt", dvs så nær varmen som mulig uten at kjøttet blir brent.
4. Da er grilltiden 2 1/2 - 3 timer på et 18 kgs lam. Med større lam eller mer "passiv" grilling må du beregne lengre steketid.
5. Lammet er ferdig når steketermometeret viser 70° C (rosa stekt) eller 76° C (grått).
6. Snu lammet og pensle med marinade hvert 5. minutt. Marinaden trekker godt inn i kjøttet og gir god smak, samtidig som den virker dempende på temperaturen i kjøttet.
7. Pass alltid på å fylle på mer trekull når varmen dabber av. Fra tid til annen vil fett dryppe ned i glørne og flamme opp. Dette bør slukkes straks med en glorake eller med vann fra en dynkeflaske.

Slik deler du opp lammet:
1. Bogene: Ta tak i knokene, skjær inn mellom bog og bryst samtidig som bogen trekkes forsiktig utover mens du skjærer.
2. Lammestekene: Hold i knoken og skjær langs med halen inn mot hoftebenet samtidig som låret trekkes ut til siden. Bruskfestet vil slippe, og låret kan skjæres av.
3. Skjær av begge sidene der benene ble kneppet over. Skjær opp ribbene mellom benene.
4. Løft ryggen av spydet og skjær filetene løs fra ryggbenet. Skjæres i litt tykke skiver.
Skjær kjøttet fra bogene og stekene, og la gjestene få smake på både stek, ribbe og filet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 104,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,01.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Blåskjell i kokosmelk og karri.

Blåskjell i kokosmelk og karri


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.03.2017
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

2 kg blåskjell
2,5 dl kokosmelk
2 ts currypasta, rød
2 ss persille, frisk
4 stk aluminiumsfolie

Tilbehør
brød


Når du legger blåskjell på grillen kan du variere smaken i ulike retninger. I denne oppskriften er retningen øst, med asiatiske smaker av kokosmelk og karri. Dette er rask og lekker grillmat!


Fremgangsmåte

Skrubb blåskjellene og kontroller at alle skjellene er lukket. Kast tvilsomme skjell.
Bruk tykt grillfolie eller et dobbelt lag vanlig folie. Fordel skjellene på foliearkene.
Rør sammen kokosmelk og currypasta og rør inn persille. Fordel det over blåskjellene og pakk folien godt rundt.
Sett pakkene på grillen med skjøten opp. Stek dem i ca. 10-12 minutter til skjellene åpner seg.
Spis skjellene rett fra pakken med godt brød til.

Tips:
Du kan også pakke alle skjellene i en stor foliepakke. Beregn da omtrent dobbelt så lang tid.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 139,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,65.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Helgrillet indrefilet av storfe.

Helgrillet indrefilet av storfe


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 02.11.2010
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

Ca. 1,2 kg indrefilet av storfe
2 ss olje
2 ts salt
1 ts pepper


Å grille hele fileter er mye enklere enn du tror og er perfekt å servere når du har gjester.


Fremgangsmåte

1. Pensle fileten med olje og ha på krydder. Grill den ved god varme til den blir fint brun rundt det hele. Snu ofte.

2. Reduser grillvarmen og stek den videre ca. 35-45 minutter. Bruk steketermometer i midten av fileten. Fileten er ferdig når det viser 60-65° C (hvis du ønsker den medium stekt). La fileten hvile minst 15 minutter før den skjæres opp.

Serveres med potetsalat med stilkkapers, salat, aïoli og focaccia.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 144,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 32,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:830
Slanking.Bananer.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.