De beste gløgg oppskriftene


Oppdatertdato: 2019-12-11 Tema: Julens_drikke Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Det er kaldt ute, kanskje kaldt inne også, men mange anledninger til å invitere på en varm kopp gløgg. Eller kanskje en av variantene dere finner under her. Her finner du flere typer gløgg, bisp og gluhwein. Også noe uten alkohol. Men for de travle i tidsklemma fins det alternativer i butikken som bare skal blandes opp og varmes. Og vi kjenner vel alle den gode tomtegløggen. Men ett annet tips er at mange apotek selger ferdige krydderblandinger for gløgg nå før jul.

Gløggfakta

Gløgg er den skandinaviske varianten av “mulled wine” eller “glühwein”; varm, krydret vin. Denne vinterdrikken har en lang historie, helt tilbake til tidlig middelalder. Den gang kalte man drikken for «Ypocras» eller «Hipocris» etter den greske legen Hippocrates. I det nittende århundre ble glühwein med mandler og rosiner en svært populær drikk i Europa, og er det som vi i dag kjenner som gløgg




Julegløgg


Prøv også Julegløgg.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 03.05.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av matoppskrift.no

Ingredienser

60 g rosiner
40 g mandler snittet
3 dl portvin
1 ss sitronsaft
1 dl appelsinsaft
1 fl rødvin
4 ss sukker
½ ts vaniljesukker
1 lite dryss kanel
2 ss appelsinlikør eller brandy



Fremgangsmåte

Bland rosiner, mandler, portvin, sitron- og appelsinsaft og la det stå varmt og tildekket i 3 timer.

Lunk rødvinen for svak varme og rør sukkeret i. Smak til med vaniljesukker og kanel, fjern vinen fra varmen og tilsett portvinen med fyllet.

La det hele stå varmt i 10 minutter. Smak til med litt brandy eller appelsinlikør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 127,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,02.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Sukkerfri gløgg


Prøv også Sukkerfri gløgg.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.11.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

10 hele nelliker
1 ts. kardemomme
2 dl. vann
3 tsk. søtemiddel
reven skall av 1 appelsin
1 flaske rødvin
1 dl. Snaps eller vodka
1 dl. tørr sherry
15 g. Hakkede mandler


En dansk gløggoppskrift uten sukker, og med både sherry og vodka i. Vi brukte og stevia pulver til søtning. Oppskriften kommer fra min venn Per i Danmark.


Fremgangsmåte

Krydderier kokes med vann. Søtemiddel og appelsinskall tilsettes. Kokes opp og tas av varmen. Trekker noen timer.

Væsken siles. Blandes opp med sprit og vin og varmes opp til kokepunktet. Mandlene tilsettes.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 86,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Gluhwein 2


Prøv også Gluhwein 2.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.11.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

1 l rødvin
2 dl sukker
1 stang kanel
3 nelliker
Skall av 1/2 sitron


Tysk versjon av gløgg. Passende til jul.


Fremgangsmåte

Rødvin, sukker, kanel og nelliker varmes opp i en gryte. Det må ikke koke. Sil drikken gjennom ett kaffefilter før den helles i glass som kan tåle varme. Legg ett stykke sitronskall i hvert glass.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 122,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Bisp (m/ alkohol)


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 23.11.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no

Ingredienser

1 1/2 flaske rødvin
1 1/2 dl solbærsaft
1 1/2 dl vann
150 g sukker
1 bit kanelstang
3 nellikspikre
Saft av en stor sitron
Saft av en stor appelsin



Fremgangsmåte

Kok opp saft og vann med krydderne og la det koke et par minutter. Tilsett appelsin- og sitronsaft. Sil saften. Ha i vinen like før servering. Etter at vinen har kommet i skal bispen bare så vidt komme opp til kokepunktet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 89,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,02.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eple gløgg.

Eple gløgg


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.11.2017
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

2 liter eplesider
1 appelsin i skiver
1 sitron i skiver
2 ss lønnesirup eller honning
4 pinner kanel
6 hele kryddernelliker
1/4 ts muskat
1/4 ts malt ingefær


God og varm gløgg av eplesider passende i førjulstiden. I forhold til utgangspunktet bruke vi noe ekstra stjerneanis i denne.Gjøres alkoholfri alt etter hvilken type sider som brukes.


Fremgangsmåte

Kok opp alt i en stor gryte og la det surre i 30-40 minutter. Sil og server varm.
Vi serverer ofte med litt av krydderet i glasset slik at det ser litt julete ut.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 62,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 16,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Cinnamon & Apricot Dream.

Cinnamon & Apricot Dream


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.12.2010
Denne retten tar ca 10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Haugen Gruppen AS
Bildet er tatt av Trond Husebø

Ingredienser

Twinings Apple, Cinnamon, Raisin tea
4 cl Bols Apricot Brandy



Fremgangsmåte

Bruk et Irish Coffeglass, eller londrinkglass. Skal ikke være oppvarmet, men ha ca romtemperatur.
Vann oppvarmet til kokepunktet, men ikke høyere, helles direkte i glasset.
Ha i en tepose og la trekke / avkjøle i 3 minutter. Ta teposen ut.
Tilsett så de øvrige ingredienser, og rør forsiktig før servering. Smak til med litt ekstra sukker om det ønskes mer sødme i smaksbalansen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 309,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 34,21.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gløgg uten tilsatt sukker.

Gløgg uten tilsatt sukker


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.04.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

2 l vann
4 dl sukkerfri husholdningssaft eller solbærsaft (ublandet)
2 dl Sukrin Gold
1 kanelstang
5 nellikspirer
¼ ts ingefær
¼ - ½ ts kardemomme
Revet skall fra 1 vasket klementin (ikke det hvite)


Nyt en av julens koselige tradisjoner på et sunnere vis!


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en kjele og kok opp. La gløggen trekke under lokk på svak varme i 30 minutter, gjerne lenger. Sil av gløggen og tilsett gjerne hakkede mandler og rosiner/gojibær.
Blir ca 2,5 liter

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 3,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,41.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hvit gløgg 5.

Hvit gløgg 5


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 06.04.2010
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1 flaske tørr hvitvin
1 1/2-2 dl (135–180 g) Sukker
2 stk. pomeransskall
1 stk. tørket ingefær
2 stk. hel kanel
8 kryddernelliker
10 cl gin (kan sløyfes)



Fremgangsmåte

1. Varm vinen til den er fingervarm. Hell i sukker, og tilsett alt krydderet. La det stå kaldt i ett døgn.

2. Filtrer, og tilsett ev. gin. Drikken varmes opp før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 133,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 17,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Indisk gløgg / Kashmiri kawa.

Indisk gløgg / Kashmiri kawa


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2016
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Nirus Verden
Bildet er tatt av Nirus Verden

Ingredienser

2 kopper vann
3 kardemommekapsler
1 kanelstang
1 ts brunt sukker
3-4 tråder safran
5 mandler


Nå som vi er i ”gløgg” modus, kom jeg til å trekke paralleller til Indias svar på gløgg. Forskjellen er at den drikkes når vinteren er i anmarsj eller du er forkjølet og ikke orker krydret mat eller å spise i det hele tatt.


Fremgangsmåte

Kok opp vann med krydder og sukker. Ha i safran tråder, la alt trekke i 2-3 min med lokket på.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 19,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gløgg med sitron og appelsin.

Gløgg med sitron og appelsin


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 26.11.2019
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norsk Tradisjonsmat
Bildet er tatt av Iituliitu

Ingredienser

11/2 dl vann
125 g sukker
5 g kanel (hel)
3 stk nellikspiker
1 stk sitron
1 stk appelsin
100 g rosiner
11/2 dl akevitt
1 stk flaske rødvin
100 g mandler


Tradisjonsrik juledrikk med sitron og appelsin. Denne er fra hedmark, men gløgg ble drukket over hele landet.


Fremgangsmåte

Bland sammen sukker, vann, kanel og nellik i en gryte.
Rasp skallet av 1/2 sitron og 1/3 appelsin og ha det i gryten. Varm opp til kokepunkter, og la det deretter trekke i minst 12 timer. Sett samtidig rosinene i bløt i akevitten under lokk.

Før servering:
Sil ekstraktet, tilsett saft av 1/2 sitron og 1 appelsin. Tilsett rødvin og bland.
Varm til kokepunktet, og tilsett rosinene og akevitten like før servering.
Mandlene grovhakkes og kan serveres til, eller has oppi gløggen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 144,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tart Cherry-gløgg på 1-2-3.

Tart Cherry-gløgg på 1-2-3


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.11.2017
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Soma
Bildet er tatt av Soma

Ingredienser

2-3 dl eplejuice
2 ss Supernature Tart Cherry
1 båt appelsin
2 ts kokosblomstsukker
1 kanelstang
1 ts malt kanel


Her er hemmeligheten bak en smartere og friskere julegløgg uten raffinert sukker!

Det viktigste er ikke hva du spiser mellom jul og nyttår, men hva du spiser mellom nyttår og jul. Hørt den før? Vi tuller selvsagt ikke med juletradisjoner, men hvorfor ikke bruke ingredienser som er bra for deg, uten at det går utover tradisjoner eller god smak på gløggen?

Julegløgg med en liten vri

Hemmeligheten bak den friske julegløggen er rød og heter Supernature Tart Cherry! Dette er surkirsebær rik på farge og smak, samlet i en flaske. Drikken er en kilde til jern, som er bra for immunsystemet. Jern er også gunstig for energiomsetningen din, i tillegg til at det bidrar il å redusere tretthet og utmattelse.
Tart Cherry er elsket for sin friske og syrlige smak, og inneholder også plantestoffene antocyaniner og bioflavonoider som gir drikken sin karakteristiske, sterke rødfarge.
Er det rart vi digger å lage julegløgg av denne? Prøv selv!


Fremgangsmåte

Varm forsiktig opp eplejuice, Tart Cherry og kanel
Ta kjelen av varmen og rør inn kokosblomstsukker
Hell i krus, og dekorer med kanelstang og appelsin.
Mer til overs? Prøv Tart Cherry som saus på riskremen! Og du? Hvis du i tillegg tilsetter 3-5 dråper Supernature Aloe Vera i gløggen, hjelper du fordøyelsen mellom de tunge julemåltidene.

Tart Cherry selges i helsekost og på Soma.no. Det er konsentrert surkirsebær (Prunus cerasus) som ikke Inneholder noen tilsetningsstoffer.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 50,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,64.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Apple & Cinnamon Heaven.

Apple & Cinnamon Heaven


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.12.2010
Denne retten tar ca 10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Haugen Gruppen AS
Bildet er tatt av Trond Husebø

Ingredienser

Twinings Apple, Cinnamon, Raisin tea
4 cl Xante
1 ts brunt sukker



Fremgangsmåte

Bruk et Irish Coffeglass, eller londrinkglass. Skal ikke være oppvarmet, men ha ca romtemperatur.
Vann oppvarmet til kokepunktet, men ikke høyere, helles direkte i glasset.
Ha i en tepose og la trekke / avkjøle i 3 minutter. Ta teposen ut.
Tilsett så de øvrige ingredienser, og rør forsiktig før servering. Smak til med litt ekstra sukker om det ønskes mer sødme i smaksbalansen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 317,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 34,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 48,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3257






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.