Det er kaldt ute, kanskje kaldt inne også, men mange anledninger til å invitere på en varm kopp gløgg. Eller kanskje en av variantene dere finner under her. Her finner du flere typer gløgg, bisp og gluhwein. Også noe uten alkohol. Men for de travle i tidsklemma fins det alternativer i butikken som bare skal blandes opp og varmes. Og vi kjenner vel alle den gode tomtegløggen. Men ett annet tips er at mange apotek selger ferdige krydderblandinger for gløgg nå før jul.
Gløggfakta
Gløgg er den skandinaviske varianten av “mulled wine” eller “glühwein”; varm, krydret vin. Denne vinterdrikken har en lang historie, helt tilbake til tidlig middelalder. Den gang kalte man drikken for «Ypocras» eller «Hipocris» etter den greske legen Hippocrates. I det nittende århundre ble glühwein med mandler og rosiner en svært populær drikk i Europa, og er det som vi i dag kjenner som gløgg
Julegløgg
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
03.05.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
matoppskrift.noIngredienser
60 g rosiner
40 g mandler snittet
3 dl portvin
1 ss sitronsaft
1 dl appelsinsaft
1 fl rødvin
4 ss sukker
½ ts vaniljesukker
1 lite dryss kanel
2 ss appelsinlikør eller brandy
Fremgangsmåte
Bland rosiner, mandler, portvin, sitron- og appelsinsaft og la det stå varmt og tildekket i 3 timer.
Lunk rødvinen for svak varme og rør sukkeret i. Smak til med vaniljesukker og kanel, fjern vinen fra varmen og tilsett portvinen med fyllet.
La det hele stå varmt i 10 minutter. Smak til med litt brandy eller appelsinlikør.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
127,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 14,02.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sukkerfri gløgg
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Alletiders kogebogBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
10 hele nelliker
1 ts. kardemomme
2 dl. vann
3 tsk. søtemiddel
reven skall av 1 appelsin
1 flaske rødvin
1 dl. Snaps eller vodka
1 dl. tørr sherry
15 g. Hakkede mandler
En dansk gløggoppskrift uten sukker, og med både sherry og vodka i. Vi brukte og stevia pulver til søtning. Oppskriften kommer fra min venn Per i Danmark.Fremgangsmåte
Krydderier kokes med vann. Søtemiddel og appelsinskall tilsettes. Kokes opp og tas av varmen. Trekker noen timer.
Væsken siles. Blandes opp med sprit og vin og varmes opp til kokepunktet. Mandlene tilsettes.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
86,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 13,62.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gluhwein 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.11.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
PixabayIngredienser
1 l rødvin
2 dl sukker
1 stang kanel
3 nelliker
Skall av 1/2 sitron
Tysk versjon av gløgg. Passende til jul.Fremgangsmåte
Rødvin, sukker, kanel og nelliker varmes opp i en gryte. Det må ikke koke. Sil drikken gjennom ett kaffefilter før den helles i glass som kan tåle varme. Legg ett stykke sitronskall i hvert glass.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
122,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,81.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Bisp (m/ alkohol)
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
23.11.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noIngredienser
1 1/2 flaske rødvin
1 1/2 dl solbærsaft
1 1/2 dl vann
150 g sukker
1 bit kanelstang
3 nellikspikre
Saft av en stor sitron
Saft av en stor appelsin
Fremgangsmåte
Kok opp saft og vann med krydderne og la det koke et par minutter. Tilsett appelsin- og sitronsaft. Sil saften. Ha i vinen like før servering. Etter at vinen har kommet i skal bispen bare så vidt komme opp til kokepunktet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
89,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,02.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eple gløgg
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.11.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
2 liter eplesider
1 appelsin i skiver
1 sitron i skiver
2 ss lønnesirup eller honning
4 pinner kanel
6 hele kryddernelliker
1/4 ts muskat
1/4 ts malt ingefær
God og varm gløgg av eplesider passende i førjulstiden. I forhold til utgangspunktet bruke vi noe ekstra stjerneanis i denne.Gjøres alkoholfri alt etter hvilken type sider som brukes.Fremgangsmåte
Kok opp alt i en stor gryte og la det surre i 30-40 minutter. Sil og server varm.
Vi serverer ofte med litt av krydderet i glasset slik at det ser litt julete ut.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
62,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 16,62.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gløgg uten tilsatt sukker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
05.04.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Funksjonell matBildet er tatt av
Funksjonell matIngredienser
2 l vann
4 dl sukkerfri husholdningssaft eller solbærsaft (ublandet)
2 dl Sukrin Gold
1 kanelstang
5 nellikspirer
¼ ts ingefær
¼ - ½ ts kardemomme
Revet skall fra 1 vasket klementin (ikke det hvite)
Nyt en av julens koselige tradisjoner på et sunnere vis!Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en kjele og kok opp. La gløggen trekke under lokk på svak varme i 30 minutter, gjerne lenger. Sil av gløggen og tilsett gjerne hakkede mandler og rosiner/gojibær.
Blir ca 2,5 liter
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
2,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,41.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gløgg med sitron og appelsin
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
26.11.2019Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norsk TradisjonsmatBildet er tatt av
IituliituIngredienser
11/2 dl vann
125 g sukker
5 g kanel (hel)
3 stk nellikspiker
1 stk sitron
1 stk appelsin
100 g rosiner
11/2 dl akevitt
1 stk flaske rødvin
100 g mandler
Tradisjonsrik juledrikk med sitron og appelsin. Denne er fra hedmark, men gløgg ble drukket over hele landet.Fremgangsmåte
Bland sammen sukker, vann, kanel og nellik i en gryte.
Rasp skallet av 1/2 sitron og 1/3 appelsin og ha det i gryten. Varm opp til kokepunkter, og la det deretter trekke i minst 12 timer. Sett samtidig rosinene i bløt i akevitten under lokk.
Før servering:
Sil ekstraktet, tilsett saft av 1/2 sitron og 1 appelsin. Tilsett rødvin og bland.
Varm til kokepunktet, og tilsett rosinene og akevitten like før servering.
Mandlene grovhakkes og kan serveres til, eller has oppi gløggen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
144,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Indisk gløgg / Kashmiri kawa
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2016Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Nirus VerdenBildet er tatt av
Nirus VerdenIngredienser
2 kopper vann
3 kardemommekapsler
1 kanelstang
1 ts brunt sukker
3-4 tråder safran
5 mandler
Nå som vi er i ”gløgg” modus, kom jeg til å trekke paralleller til Indias svar på gløgg. Forskjellen er at den drikkes når vinteren er i anmarsj eller du er forkjølet og ikke orker krydret mat eller å spise i det hele tatt.Fremgangsmåte
Kok opp vann med krydder og sukker. Ha i safran tråder, la alt trekke i 2-3 min med lokket på.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
19,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tart Cherry-gløgg på 1-2-3
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.11.2017Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
SomaBildet er tatt av
SomaIngredienser
2-3 dl eplejuice
2 ss Supernature Tart Cherry
1 båt appelsin
2 ts kokosblomstsukker
1 kanelstang
1 ts malt kanel
Her er hemmeligheten bak en smartere og friskere julegløgg uten raffinert sukker!
Det viktigste er ikke hva du spiser mellom jul og nyttår, men hva du spiser mellom nyttår og jul. Hørt den før? Vi tuller selvsagt ikke med juletradisjoner, men hvorfor ikke bruke ingredienser som er bra for deg, uten at det går utover tradisjoner eller god smak på gløggen?
Julegløgg med en liten vri
Hemmeligheten bak den friske julegløggen er rød og heter Supernature Tart Cherry! Dette er surkirsebær rik på farge og smak, samlet i en flaske. Drikken er en kilde til jern, som er bra for immunsystemet. Jern er også gunstig for energiomsetningen din, i tillegg til at det bidrar il å redusere tretthet og utmattelse.
Tart Cherry er elsket for sin friske og syrlige smak, og inneholder også plantestoffene antocyaniner og bioflavonoider som gir drikken sin karakteristiske, sterke rødfarge.
Er det rart vi digger å lage julegløgg av denne? Prøv selv!Fremgangsmåte
Varm forsiktig opp eplejuice, Tart Cherry og kanel
Ta kjelen av varmen og rør inn kokosblomstsukker
Hell i krus, og dekorer med kanelstang og appelsin.
Mer til overs? Prøv Tart Cherry som saus på riskremen! Og du? Hvis du i tillegg tilsetter 3-5 dråper Supernature Aloe Vera i gløggen, hjelper du fordøyelsen mellom de tunge julemåltidene.
Tart Cherry selges i helsekost og på Soma.no. Det er konsentrert surkirsebær (Prunus cerasus)
som ikke Inneholder noen tilsetningsstoffer.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
50,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hvit gløgg 5
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
06.04.2010Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1 flaske tørr hvitvin
1 1/2-2 dl (135–180 g) Sukker
2 stk. pomeransskall
1 stk. tørket ingefær
2 stk. hel kanel
8 kryddernelliker
10 cl gin (kan sløyfes)
Fremgangsmåte
1. Varm vinen til den er fingervarm. Hell i sukker, og tilsett alt krydderet. La det stå kaldt i ett døgn.
2. Filtrer, og tilsett ev. gin. Drikken varmes opp før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
133,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 17,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Cinnamon & Apricot Dream
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.12.2010Denne retten tar ca
10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Haugen Gruppen ASBildet er tatt av
Trond HusebøIngredienser
Twinings Apple, Cinnamon, Raisin tea
4 cl Bols Apricot Brandy
Fremgangsmåte
Bruk et Irish Coffeglass, eller londrinkglass. Skal ikke være oppvarmet, men ha ca romtemperatur.
Vann oppvarmet til kokepunktet, men ikke høyere, helles direkte i glasset.
Ha i en tepose og la trekke / avkjøle i 3 minutter. Ta teposen ut.
Tilsett så de øvrige ingredienser, og rør forsiktig før servering. Smak til med litt ekstra sukker om det ønskes mer sødme i smaksbalansen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
309,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
26,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 34,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Apple & Cinnamon Heaven
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.12.2010Denne retten tar ca
10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Haugen Gruppen ASBildet er tatt av
Trond HusebøIngredienser
Twinings Apple, Cinnamon, Raisin tea
4 cl Xante
1 ts brunt sukker
Fremgangsmåte
Bruk et Irish Coffeglass, eller londrinkglass. Skal ikke være oppvarmet, men ha ca romtemperatur.
Vann oppvarmet til kokepunktet, men ikke høyere, helles direkte i glasset.
Ha i en tepose og la trekke / avkjøle i 3 minutter. Ta teposen ut.
Tilsett så de øvrige ingredienser, og rør forsiktig før servering. Smak til med litt ekstra sukker om det ønskes mer sødme i smaksbalansen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
317,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
34,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 48,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3257