Det viktigste tilbehøret til den klassiske julemiddagen



Oppdatertdato: 2018-12-20 Tema: Tilbehør Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no


Tilbehør til julemiddag vi variere alt etter hva hovedretten er. Men holder man seg til de vanligste rettene så er det en del kjent tilbehør som går igjen. Nå kan jo mye av tilbehøret kjøpes ferdig og jeg vet at mange gjør det, men ofte trenger det ikke så lang tid å lage, og det er sunnere og lager både juleduft og stemning i heimen. Så bortsett fra poteter og sauser, har jeg funnet frem de beste oppskriftene på følgende: Kålrotstappe, surkål rød og hvit, ertestuing/pure, potetstappe av mandelpotet, medisterkaker til ribbe, sandefjordsmør til fisk og stuffing for kalkun. Alle sammen er de beste ifølge deres egne stemmer, alle er selvfølgelig nærings og allergenberegnet.

Lykke til!



Kålrotstappe


Prøv også Kålrotstappe.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.11.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

Ca 1 kg kålrot
1 liter vann
1/4 ts pepper
2 ts salt
Kraft fra pinnekjøtt


Her er stappen servert med julepølse og vårløk som pynt. Med lettstekt julepølse er dette ett helt måltid før jul. Kålrotstappe kan så forbedres med å bytte vann med litt melk og fløte. Bruk gjerne litt urter eller krydder i også.


Fremgangsmåte

Rens og del kålroten i skiver.

Kok skivene møre i lettsaltet vann.

Hell av kokvannet og mot kålroten. Smak til med pepper, salt og kraft fra pinnekjøttet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 16,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,51.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Surkål eller rødkål


Prøv også Surkål eller rødkål.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2015
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Inkognito

Ingredienser

ca. 750 g hvit eller rød kål
2 epler (kan sløyfes)
1 ts salt
1-2 ts karve
ca. 2 1/2 dl kraft eller vann
ca. 2 ts eddik
ca. 2 ts sukker


Surkål er tradisjonelt tilbehør til jul, og den blir selvfølgelig best om du lager den selv fra bunnen av. Server den til ribbe, skinkestek, og som tilbehør til julens middager.


Fremgangsmåte

Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i båter i en kjele. Tilsett kraft eller vann. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 min. Rør godt innimellom. Smak til med eddik og sukker. Rør evt. inn litt fett fra ribben i surkålen før servering.

Lager du surkål av rødkål bør eddiken blandes inn før koking. På den måten bevares rødkålens farge best.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 33,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,1.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Ertepuré


Prøv også Ertepuré.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

ca. 5 dl frosne selskapserter
1/2 dl buljong
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 dl fløte



Fremgangsmåte

1. Kok opp ertene i buljongen. Bruk en stavmikser og kjør til puré.
2. Smak til med salt, pepper og fløte.

Serveres til lutefisk, røkt lammelår og ulike kjøttretter.

TIPS:
Dette er et godt alternativ til den tradisjonelle ertestuingen laget av tørkede erter. Denne tar kortere tid å lage, og er friskere i smaken.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 95,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,53.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Sandefjordsmør


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 31.12.2002
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen

Ingredienser

1/2 dl kremfløte
2 ss kruspersille, finhakket
200 g meierismør
1-2 ss sitronsaft



Fremgangsmåte

Ha fløte og kruspersille i en kjele og la det koke nesten inn. Skjær smøret i biter og rør det i persilleblandingen til det er helt smeltet. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

Serveres til torsk ved jul

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 609,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 66,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,92.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Medisterkaker.

Medisterkaker


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

3/4 kg medisterdeig,
1/4 kg kjøttdeig,
2 ts salt,
4 - 5 ss potetmel,
snaut 1 ts pepper,
1/2 ts revet muskat,
(1/2 ts ingefær),
ca. 1/2 liter melk



Fremgangsmåte

Bland deigene sammen og elt dem med saltet. Rør inn potetmel og krydderne. Spe med melken, litt etter litt, og rør deigen godt gjennom mellom hver speing. Form til runde kaker og brun dem på alle kanter i smør i panne. Det blir ca. 20 stk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 153,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kålrotstappe med fløte.

Kålrotstappe med fløte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

1 ½ kg kålrot
2 dl kremfløte
2 ss smør
smak til med salt og pepper
¼ ts malt muskat
litt av kokevannet


Kålrotstappe hører med til tradisjonsmat som pinnekjøtt, men prøv også gjerne til annet stekt og røkt kjøtt, sommer som vinter.


Fremgangsmåte

Skrell og del kålroten i biter som kokes møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet, men ta vare på det. Mos kålroten og ha i fløte, kokevann, smør og smak til med salt, pepper og muskat.

Tips:
Skal du servere kålrotstappe til pinnekjøtt, kan du erstatte noe av væsken med kraft fra pinnekjøttet. Du kan også erstatte noe av kålroten med et par gulrøtter eller poteter. Da blir stappen mildere på smak.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 94,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,91.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ertestuing 1.

Ertestuing 1


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.02.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Eksportutvalget for fisk (EFF)

Ingredienser

3 dl erter, tørre
1 dl melk
1 ss hvetemel
1 ts sukker
vann


Ertestuing er et tradisjonelt tilbehør som brukes til mange retter. Du kan kjøpe den ferdig, men det beste er å lage den selv. Det er enklere enn du tror, det tar bare litt lengre tid.


Fremgangsmåte

Legg ertene i bløt i kaldt vann natten over.
Sil bløtevannet fra og kok ertene møre i nytt vann, 30—40 minutter. Lag jevning av mel og melk og visp den i ertene.
Kok ertene videre i ca. 5 minutter.
Smak til med salt, pepper og sukker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 253,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mandelpotetpure.

Mandelpotetpure


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.12.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

600 g mandelpotet
2 dl melk
2 ss smør
1/2 ts nykvernet pepper
1/2 ts salt


Passer til alt og alle… Enkelt og så godt!


Fremgangsmåte

Skrell og kok potetene.
Sil av vannet, og damp dem tørre.
Mos potetene, tilsett melk og smør og rør godt. Smak til med salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 80,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,11.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Den beste! Amerikansk fyll / stuffing til kalkun


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.01.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Monika

Ingredienser

1 kopp løk
1 kopp stangselleri
4-5 store poteter
1 kg kjøttdeig
1 egg
1 kopp smør
1 ts kyllingkrydder (annet grillkrydder)
kan smakes til med pepper og salt



Fremgangsmåte

Skrell og kok potetene. (det går fortere hvis man skjerer de i biter) Sil så vannet av.
Brun løken og sellerien på pannen, steik kjøttdeigen sammen.
Mos poteter, og bland inn kjøttdeig/selleri/løk. Ha i smør, krydder og egg.
Putt fyllet i kalkunen, er det noe til overs, ha det i en ildfast form.
Fyllet ser ikke noe delikat ut men smaker HIMMELSK!! Og det gir en herlig smak i kraften som kommer av kalkunen.
Server fyllet som tilbehør til middagen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 175,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,21.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3182







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.