
I disse jakttider er det mange som har elg i forskjellige varianter til middag. Vi har selv tilgang på elgkjøtt, sammen med både hjort og rådyr.
Elg er kjøtt som ligner storfekjøtt og kan som regel brukes på samme måte. Noen ganger så kjenner man viltsmaken i kjøttet, men dette kan reduseres ved utvanning av kjøttet før bruk. Kjøtt av eldre dyr og særlig okser gir også kraftig smak i kjøttet.
Favoritter hos oss er tradisjonelle retter som karbonader og elgsteik. Men og filet stekt som biff når vi får tak i det. Kjøtt som ikke er så fint bruker vi og i gryteretter.
Jeg har satt sammen noen av de oppskriftene som vi bruker og som dere selv har stemt frem med gode karakterer.
Elggryte 1
4 porsjoner
600 gr benfritt elgkjøtt, i biter 3x3 cm
1 stk finhakket løk
12 stk sjalottløk hver delt i 2
2 dl vann
1 ss mel
10 stk knuste Enerbær
2 dl Crème fraîche
2 ss Tomatpuré
2 ss dijon sennep
Salt, pepper
Olje / smør til steking
Brun kjøtt og løk i en gryte.
- Ha vann, mel og enerbær i gryten og la alt småputre under lokk til kjøttet er mørt.
- Ha i crème fraîche, tomatpuré og sennep og la det koke med i 10 minutter.
- Smak til med salt og pepper.
Skogsgryte
4 porsjoner
700 gr oksekjøtt benfritt eller elgkjøtt
smør/margarin til steking
1 stk løk
Ca 2,5 stk gulrøtter
1 stk persillerot eller sellerirot
5 stk einerbær, knuste
Ca 4 dl kraft/vann
Ca 7 stk sjampinjonger
5 ss rømme
1 dl melk
1 ss hvetemel
2 ss solbærsaft
salt og pepper
timian
Skjær kjøttet i terninger og brun det i varm panne med smør og ha det over i en gryte. Skjær gulrøtter og persillerot i skiver, løken kan brukes hel eller deles i to. Brun lett i pannen og tilsett gryten. Knus enebær og tilsett i gryten med vannet. Kok opp og la trekke ved svak varme i ca. 30 minutter. Brun soppen og tilsett i gryten sammen med rømme, solbærsaft, salt, krydder og jevning (hvetemel rørt ut i melk). La alt få et oppkok og la det trekke i ca. 5 minutter. Serveres med kokte poteter og rørte tyttebær.
Smaker skikkelig godt og er ypperlig når en skal samle venner en kveld. Vi brukte elgkjøtt i gryten og det var ett godt valg.
Elggryte 2
5 porsjoner
Ca 1 kg benfritt elgkjøtt, f.eks. stek
100 gr røkt sideflesk el. bacon
Ca 1,5 ss margarin,
3,5 ss hvetemel
2 ts salt
20 stk pepperkorn, sorte
2 ts timian
3 fedd hvitløk
1 stk laurbærblad
0,5 dl tomatpurè
Ca 5 dl kraft eller vann
0,66 halvflaske(r) bayer eller bokkøl
12 stk lite løk
4 stk gulrøtter
Ca 600 gr sopp
Skjær flesket i terninger og brun det sprøtt i stekepanne. Legg det over i en gryte. Skjær kjøttet opp i passe store biter og brun det i fleske- fettet. Bruk litt margarin hvis det blir for lite fett. Brun kjøttet i flere omganger og legg det over i gryten. Kok ut pannen med litt vann og hell det over kjøttet. Strø melet over kjøttet og bland det godt. Tilsett salt og krydder, hvitløken skåret i tynne skiver og tomatpurè. Spe med resten av vannet (kraften) og ølet. La kjøttet koke ved svak varme under lokk. Skrell imens gulrøtter og løk. Skjær gulrøttene i biter.
Tilsett grønnsakene når kjøttet har kokt vel ½ time. Skyll og rens soppen og la den koke med de siste 10 minuttene. Koketid ialt ca. 1 time, men dette avhenger av hvor mørt kjøttet er, og hvilket stykke som er brukt. Smak til med salt.
Serveres med tyttebær og kokte poteter, gjerne pressede.
Elgkarbonader
4 porsjoner
1 kg elgkjøtt, grovmalt
1 ts salt
2 dl kremfløte
2 dl vann
2 ss potetmel
0,25 ts malt pepper
Ca 3,5 stk knuste einebær
Rør sammen kjøtt og salt. Spe med fløte og vann. Rør inn potetmel og krydder og form farsen til pene kaker.
Stek elgkakene i pannen. Server med kokte poteter, grønnsaker, brun saus eller viltsaus og tyttebærsyltetøy.
Knut´s enkle elgbiff
1 porsjon
200 gr Filet av elg
Løk
Valgfritt tilbehør, som feks: Erter, bønner, broccoli, eller andre grønnsaker
Bernaise saus eller annen saus.
Elgbiff kan stekes som storfekjøtt.
Tilbehøret lages ferdig først. Jeg brukte erter/bønner, champignon og stekt løk med paprika. Lag og sausen ferdig først, om en bruker ferdig pose eller hjemmelagd er opp til dere.
Biffen tørkes godt og brunes godt på begge sider i smør. Bruk salt og pepper. La biffen surre litt for å bli ønsket farge inni.
Server med poteter, bakt potet eller pommes frites som jeg brukte. Kryddersmør på toppen av biffen smaker ekstra godt. Bruk slik ferdig du kjøper i butikken.
Tjelknul
5 porsjoner
Ca 1,5 kg dypfrosset beinfritt elgstek.
Krydret saltlake :
1 liter vann
1 dl salt
1 ts sukker
0,5 ts knust svartpepper
1 stk laurbærblad, knust
15 stk einerbær, knuste
Legg det frosne kjøttet i en ildfast form. Sett steken inn nederste rille i stekeovnen ved 100 grader. Stikk et steketermometer midt i steken etter 2 - 3 timer ( da har kjøttet tint). La steken stå i ovnen i 10 - 12 timer. Når steketermometeret viser 60 grader er kjøttet rosa, og når det viser 75 grader er det helt gjennomstekt. Kok opp vannet til laken, tilsett salt og krydder og la dette koke i 3 - 4 minutter. Legg det varme kjøttet i en bolle (ikke plast - det kan sette smak). Hell over den varme laken, som skal dekke kjøttet.
La det stå kaldt og tildekket i 4 - 5 timer, kjøttet tar da smak av laken. Ta opp kjøttet og skjær det i tynne skiver.
Serveres med fløtegratinerte poteter, potetsalat eller stekte potetbåter og med soppsaus og en god salat.
Blir det rester igjen av steken etter måltidet er dette utmerket som pålegg.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1747