Om en ikke har tid, anledning eller ork til å lage noen stor meny på 17 mai, så viser jeg her 2 enkle forslag om en skulle få noen gjester. Forslagene er basert på vanlige råvarer en får kjøpt de fleste steder.
Det ene er basert på grilling ute og det andre passer om en må holde seg inne. For mere kompliserte menyforslag så finnes det på
denne siden.
Meny inne
Denne menyen er basert på laks som er tradisjonell mat på en 17 mai for oss i Sør. Men for de som ikke liker fisk har jeg biff som alternativ.
Dampet asparges med smør eller hollandaisesaus
4 porsjoner
En bunt Grønn asparges
vann og salt
4 klatter meierismør eller
1 posesaus type hollandaise
Dette er en enkel forrett som gjør seg godt på tallerkenen.
Man tar å kutter vekk det nederste på aspargesen og koker opp rikelig vann med 2 ss salt pr liter.
La aspargesen koke i ca 3-4 minutter.
Dander fint på tallerken og enten med en klatt smør eller litt hollandaisesaus.
Kokt/stekt laks, agurksalat, poteter, gulrot og smør.
4 porsjoner
4 store skiver med laks
Agurksalat
1 agurk
Sitronsaft
Sukker
vann
Lakseskiver kan kokes eller stekes.
Koking:
Kok opp vann med litt salt, en sprut sitronsaft og ett par laurbærblader.
Ta til side på platen og legg i laksen. Frossen laks tines først.
La trekke i 10-12 minutter. Du kan sjekke med en kniv om den er kokt. Pirk langs midtbenet og det skal løsne.
Steking
Brun litt smør i en stekepanne. Ikke for varmt. Tørk av lakseskivene(må være tinte) og legg dem forsiktig i. Brunes på begge sider og ligger så noen minutter på svak varme til de er stekte gjennom. Krydre med litt salt og pepper.
Agurksalat
Ha i 2-3 ss konsentrert sitronsaft og 1 ++ ss sukker(eller etter smak) i en bolle. Smak til sausen som du ønsker den. Skiv agurken på en ostehøvel i bollen og rør litt om.
Servering
Kokt laks serveres med agurksalat, kokte gulrotskiver, poteter og smeltet smør.
Stekt laks serveres med en klatt rømme på hver skive, agurksalat, poteter, gulrot og feks en posehollandaisesaus.
Biff med tilbehør
Biff er en slager så lenge en ikke er mer enn 4 personer. Ved mange gjester blir det fort klabb ved steking.
Til 4 personer.
4 biffer ca 200 g pr stk. Det er bare å velge i kjøledisken, gjerne slike ferdig krydrete. Biff omfattes av indrefilet, ytrefilet, entrecôte, mørbrad og flatbiff.
1 løk
4 store bakepoteter
Grønnsaker som feks brokkoli, blomkål eller det man har.
1 pose bernaisesaus.
Bakte poteter.
Potetene vaskes godt før de legges over på stekeplata eller over i en ildfast form og så inn i stekeovn som holder 225 grader C. Baketiden må beregnes fra 60 - 80 minutter, alt etter hvor store potetene er.
Skjær så et stort kryss i de ferdig bakte potetene og klem på potetene slik at de åpner seg og innholdet presses litt opp. En klatt smør i ved servering.
Steking av biff
Tørk av kjøttet og legg det klart.
Sett platen på full styrke, sett på stekepannen og la den varme seg godt før du legger i stekefettet. La stekefettet bli varmt før biffene legges i.
La de ligge en liten stund til de har oppnådd en fin farge(saft pipler opp), snu biffene, fortsett å steke på full styrke litt til, og senk temperaturen når passe farge nærmer seg. Går det for hett for seg, trekk pannen litt vekk fra varmen.
Det som er viktig nå er at varmen skal trekke seg forsiktig inn i biffen.
Steketider
Tidene variere litt med tykkelse, varme osv. Men generelle tider er:
Ønsker man biffen rå, stekes den 1 minutt på hver side. Medium biff stekes ca 2-3 minutter på hver side. Avhenger av tykkelse. Godt stekt biff , med grå snittflate stekes 1 minutt på hver side på sterk varme, stekes deretter på svak varme i ca 4 minutter på hver side. Det er viktig å snu biffen ofte.
Server biffene med stekt løk, bakt potet, valgfrie grønnsaker og bernaisesaus
Jordbær med fløte
Nå er det litt tidlig med norske jordbær men det fins jo alltids utenlandske(med mindre smak)! Men dette kan en ikke bomme på. Det er lurt å dele jordbær i 2 før servering.
Bringebær, bjørnebær og evt andre passer også med fløte. Og for de rette dessert ekspertene bruker man vaniljesaus på bærene!
Meny ute:
Er det fint vær holder man seg ute ved grillen. Av grillmat er det nå ett veldig utvalg av forskjellig kjøtt, pølser og fisk.
Personlig har jeg falt for ferdig marinert kjøtt av forskjellige typer. Det smaker godt og er enkelt å grille. Og selv om det for mange såkalte gourmetkokker er som å banne i kjerka, så smaker marinert flintstek sinnsykt godt.
Husk og at slike marinerte grillkjøtt biter enkelt kan tilberedes inne også. De kan stekes i panne/grillpanne eller grilles i stekeovner med grillelement.
Marinert grillkjøtt med potetsalat og maiskolber
Marinert grillkjøtt etter smak.+ ett par sterke grillpølser, chili ol til forrett.
På denne tiden hermetiske maiskolber.(evt vakumpakkede)
Ferdig grillpotetsalat(her er mange nye typer som er gøy å prøve)
Fyr opp grillen og vent til den er god og varm. Kullet skal være hvitt på overflaten. Selvfølgelig kan det brukes gassgrill eller elektrisk.
Pensle risten med litt solsikkeolje og legg den på.
Legg på pølsene, som blir fort ferdige, sammen med kjøttet og maiskolbene ved siden av. La kjøttet bli brunt på den ene siden før en snur. Når det er brunt på begge sider så løftes risten litt lenger vekk fra varmen, eller varmen dempes.
Maiskolbene snus hele tiden.
Server med potetsalat og evt en vanlig grønn salat(mange fine ferdige poser i butikken). Det passer fint med ett par pølser på grillen om det er noen som er sultne og vil ha en liten forrett. De er jo ferdige ganske fort.
Iskrem med bærsaus
Ferdigkjøpt iskrem etter smak.
Frosne eller friske bær som jordbær, bringebær, bjørnebær ol.
Melis.
Hiv bærene i en hurtigmikser med melis. Ca 1 ss melis til 2,5 dl bær, eller smak til etterhvert. Brukes det sukker får man knasende saus, som mange liker.
Kjøres i mikseren til jevn blanding.
Server til iskremen
Tips!
Bruk valgfri iskrem og server med varmt syltetøy(noen sekunder i mikroen). Kjempegodt.
Grønn asparges med saus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.05.2014Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 boks asparges, 16-20 stengler
Saus:
2 ss smør
2 1/2 ss hvetemel
2 dl aspargeskraft
2 dl kaffefløte
salt
hvit pepper
litt reven muskat
Vi lagde denne med frisk asparges, smaker mye bedre. Grønn asparges skal bare kokes i noen få minutter. Som kraft kan man bruke litt grønnsaksbuljong
Fremgangsmåte
Varm aspargesen i kraften
Smelt smøret, ha hvetemelet i og spe med melk og aspargeskraft.
Smak sausen til med krydder. Legg aspargesen pent opp på fat.
Hell sausen over slik at toppene på aspargesen synes.
Dryss hakket persille over. Server retten til røket laks, kokt skinke eller bare hardkokte egg. Ristet loff til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
82,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,77.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Biff med scampi 2
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
21.11.2022Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
2 tykke biffer à 180 gram (mørbrad, ytre- eller indrefilet)
ca. 1/2 ts salt
ca. 1/4 ts pepper
ca. 2 ss smør/margarin
6 rå scampi
2 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
1 ts hakket fersk chilipepper
1 båt hvitløk
1/4 ts tandoorikrydder
1/4 ts salt
1/2 bunt grønn asparges
Sjysaus med epler og timian
1 pose sjysaus
1 grønt eple
2 ss hakket timian evt. 1 ts tørket
Surf & turf er et kjent amerikansk begrep som betegner en kombinasjon av mat fra land og hav. Som oftest et stykke mørt oksekjøtt servert sammen med en krabbeklo, sjøkreps, hummer, eller scampi - som vi har valgt i denne oppskriften.Fremgangsmåte
Surf & turf er et kjent amerikansk begrep som betegner miksen av mat fra land og hav; som oftest et stykke mørt oksekjøtt med en krabbeklo, sjøkreps, hummer eller scampi.
1. Lag marinade av olivenolje, sitronsaft, hakket chilipepper, finhakket hvitløk, tandoorikrydder og salt. Rens scampiene og hell over marinaden.
2. Krydre biffene og stek dem som beskrevet foran.
Ta biffene ut av pannen og hold dem varme.
3. Træ scampiene på spyd og fres dem i marinaden i
2-3 minutter. Stikk spydet i biffen og hell over litt av marinaden.
Server med asparges og sjysaus tilsatt epler og timian.
TIPS:
En biff som gjennomstekes blir lett tørr og hard.
Sjysaus med epler og
timian
Lag saus etter oppskrift på posen. Tilsett eple skåret i små terninger og hakket timian. La sausen koke et par minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
97,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Iskrem med Gyllen Saus
Antall porsjoner =
5Dato lagt inn eller oppdatert
30.06.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
100 g Gudbrandsdalsost
2 dl kremfløte
1 ss sukker
1 ts kanel
1 liter iskrem
Mandler
Fremgangsmåte
Riv osten og smelt den i varm fløte. Tilsett sukker og kanel og rør til sausen er jevn og passe tykk. Server sausen varm til iskrem, pærer eller epler.
Snittede mandler og iskjeks er godt tilbehør.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
250,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
21,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1335