Enkel og grei metode for å lage den absolutt beste suppa


Oppdatertdato: 2020-10-02 Tema: Suppe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Rosemarie Pettersen


Gulrot og gresskar før koking
Vi lager ofte suppe hjemme og har kommet frem til en metode som kan brukes med flere forskjellige råvarer og ingredienser. Dette er ganske enkelt og de fleste klarer dette.
Dette er supper som most med stavmikser og tilsatt en type melk, kokosmelk ol.
Råvarene kan varieres med forskjellige grønnsaker som en base, og evt kjøtt eller fisk som tilsettes. Krydder gjør at smaken kan tilpasses gjester og råvarene.
Råvarene kokes møre med vann, men etter mosing tilsetter vi feks kokosmelk, vanlig melk, fløte, rømme ol, dette er litt forskjellig fra oppskrift til oppskrift.

Grønnsaker kan og blandes, men hold deg helst til samme type. Dvs rotgrønnsaker eller kålvekster eller belgfrukter osv. Samtidig bør en og holde seg til samme farge på disse, for om en blander for mye så blir alt fort bare gråbrunt.
Jeg går her gjennom en suppeoppskrift steg for steg og har også noen bilder vi tok underveis. Selve oppskriften jeg beskriver ligger under og heter "Gulrotsuppe med gresskar og kokosmelk" som vil si at vi brukte 50/50 gulrot og gresskar. Men denne kan også lages med bare gulrot eller bare gresskar

Tekniske hjelpemidler til å lage en god suppe

  • 1 litt stor kjele på minst 3 liter
  • 1 skjærebrett, 1 skarp kniv og en stor sleiv + en øse
  • 1 målebeger/litermål og en liten kjøkkenvekt
  • 1 stavmikser
  • 1 komfyr eller kokeplate
Gulrot og gresskar etter koking

Forberedelser og ingredienser

Denne suppa krever følgende ingredienser, så let deg frem i skapene eller evt ta en tur på butikken. Og så måler du opp alle ingrediensene før du setter i gang samt at du kutter opp grønnsakene + steker litt bacon om dere vil ha det på: Selve oppskriften mer nøyaktig ligger lenger nede.
  • Gresskar og gulrot renset og kuttet i biter. 300 gr av hver. Her kan det og brukes kålrot, selleri ol da gresskar er sesongbasert og ikke alltid dukker opp før i oktober.
  • 2 ss rapsolje
  • 2 ts cumin
  • 1 ts karri
  • 1 ts finhakket chili
  • 1 ts gurkemeie
  • 8 dl vann
  • 1 terning grønnsaksbuljong
  • 1 boks kokosmelk
  • 1 appelsin
  • 1 dash salt og pepper
  • Pynt:
  • 1 dl mandler hakket
  • 1 rødt eple i staver
  • 4 skiver bacon sprøstekt
  • 1 dash pepper
  • 1 stilk vårløk, i små biter
  • 4 persilledusker til ekstra pynt
Suppa moses første gang

Hvordan gjør man dette

Dette deles inn i 5 sekvenser:
  • Først: Stek bacon ferdig først samt mål opp og kutt opp alt av grønnsaker
  • Så: Varm litt rapsolje i en stor kjele. Ha i gulrot og gresskarbitene og alt krydderet. La det surre litt før du har i vann og buljongterning. La det koke til grønnsakene er møre. Mos så alt med en stavmikser.
  • Videre: Hell i appelsinsaft, revet skall og kokosmelk. Evt en omgang med mikseren igjen.
  • Så krydrer du litt og smaker til. Hell i tallerkener.
  • Til slutt: Når det er helt opp så pynter du med eplestaver, mandler, stekt bacon, mer pepper og litt vårløk og en persilledusk til slutt
Suppa moses andre gang

Varianter og fakta

  • Suppa som i oppskriften er bare nydelig, men kan og varieres.
  • I de fleste supper passer det med løk og hvitløk
  • Prøv med andre rotgrønnsaker sammen. Selleri, pastinakk, persillerot, kålrot, gulrot og potet
  • Eller med brokkoli, grønnkål, rosenkål og annen kål.
  • Eller feks tomatvarianten med tomater, paprika og chili.
  • Skal man bruke noe fisk eller kjøtt, så har man det i mot slutten av koketiden og ikke mos det med mikseren. Det kan og stekes på forhånd og legges på toppen som i min oppskrift her.
  • Purre og løk passer fint med fisk og skalldyr
  • Rotgrønnsaker med kjøtt og pølser
  • Tomat og paprika med pasta, egg og kjøttboller
  • Egg passer og fint i supper med kål
  • Mye av smaken settes med krydder og urter. Bruk chili for styrke.

Og her er selve oppskriften med linker til full versjon, næringsinnhold og allergener, + noen gode andre lignende supper




Gulrotsuppe med gresskar og kokosmelk


Prøv også Gulrotsuppe med gresskar og kokosmelk.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.10.2018
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

300 gr gresskar kuttet i biter
300 gr gulrot skrelt i biter
2 ss rapsolje
2 ts cumin
1 ts karri
1 ts finhakket chili
1 ts gurkemeie
8 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong
1 boks kokosmelk
1 appelsin
1 dash salt og pepper

Pynt:
1 dl mandler hakket
1 rødt eple i staver
4 skiver bacon sprøstekt
1 dash pepper
1 stilk vårløk, i små biter
4 persilledusker til ekstra pynt


En av de beste supper vi har lagd. Denne er perfekt etter Halloween når dere har gresskarrester. Vår versjon blir pyntet med eple og sprøstekt bacon.
Denne er nesten lik tilsvarende suppe med bare gulrot og uten bacon. Denne metoden for å lage suppe er enkel og suppa blir veldig god og blandet. Stavmikser kan brukes på de fleste supper hvor suppa skal blendes slik.


Fremgangsmåte

Varm litt rapsolje i en stor kjele. Ha i gulrot og gresskarbitene og alt krydderet. La det surre litt før du har i vann og buljongterning. La det koke til grønnsakene er møre. Mos så alt med en stavmikser.
Hell i appelsinsaft, revet skall og kokosmelk. Evt en omgang med mikseren igjen.
Krydre litt med salt og pepper før den helles opp i tallerkner.
Pynt med eplestaver, mandler, stekt bacon, mer pepper og litt vårløk og en persilledusk til slutt

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 85,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Brokkolisuppe med reker 2


Prøv også Brokkolisuppe med reker 2.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 10.08.2010
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 stk løk
1 stk potet
250 g brokkoli
1 l grønnsakbuljong (utblandet)
salt og pepper etter smak
2 dl matfløte
100 g reker
50 g parmesan
50 g brødkrutonger
1 ss finklippet frisk gressløk


Hjemmelaget suppe laget av friske grønnsaker. Hva kan være bedre? Denne suppen lager du på 10-15 minutter og er et godt og sunt middagsalternativ. Frist med reker og høvlet parmesan på toppen.


Fremgangsmåte

Skrell løk og poteter og del i terninger. Del brokkolien i mindre biter. Kok opp grønnsakbuljongen og ha i grønnsakene. La alt koke i 10 minutter.
Kjør suppen glatt med en stavmikser. Smak til med salt og pepper og tilsett matfløte. La suppen få et oppkok.
Hell suppen i dype tallerkener og pynt med reker, høvlet parmesan og brødkrutonger. Dryss over finklippet gressløk like før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 56,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Sellerisuppe med brokkoli


Prøv også Sellerisuppe med brokkoli.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 26.11.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 løk, hakket
400 gr sellerirot hakket
1 ss olivenolje

300 gr hakkede poteter
8 dl grønnsakbuljong

2,5 dl melk
2,5 dl fløte
3 ss arrowrot pulver

0,75 dl frisk persille
Salt og pepper
Litt muskat

300 gr brokkoli
300 gr rosenkål
1 ss smør


Enda ett av våre forsøk på gode supper. Her bruker vi løk og selleri som utgangspunkt og tilsetter lettstekt brokkoli og rosenkål. Rimelig vellykket. Og vi beholder den lyse fargen på suppa. Tips er å røre inn litt creme fraiche eller rømme før servering


Fremgangsmåte

Fres selleri og løk i olivenolje. Ha det i en gryte med poteter og buljong. Kok til potetene er myke. Bruk en stavmikser og kjør denne i suppa, men la det være igjen noen biter. Ha i melk, fløte, bland arrowrot med litt veske og ha det i. Det kan og tyknes med maisenna
Kok opp og la det koke til det tykner. Ha i krydder og persille, smak til med evt mer krydder.
Ved siden av stekes rosenkål og brokkoli i litt smør. Del rosenkål i halvdeler og brokkoli i buketter før bruning. Skal bare bli gjennomvarme og litt brune.
Tilsett til tallerken ved servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 70,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,92.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Kremet soppsuppe.

Kremet soppsuppe


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

350 g kantarell eller en blanding av forskjellige matsopper
4 stk. sjalottløk
40 g smør
8 dl hønsebuljong (utblandet)
1 dl matfløte
1 dl crème fraîche
1 ss maisennamel
1 stk. eggeplomme
salt
pepper


En nydelig smakfull suppe, som varmer. Kan serveres som en forrett eller bare som en lett kveldsrett.


Fremgangsmåte

Børst soppen ren, eller vask den under rennende kaldt vann, og kutt den i små biter.

Rens løken og kutt den i små biter. Smelt smøret i en stor kasserolle og tilsett oppkuttet løk og sopp. Krydre med salt og pepper.

La det surre under omrøring til soppen og løken er gylden, ca. 8 minutter.
Tilsett hønsebuljong i gryten og la det hele småkoke i ytterlige 10 minutter. Tilsett fløten. Rør crème fraiche, eggeplomme og maisstivelse sammen og pisk det inn i suppen.

Varm suppen til like under kokepunktet og smak til med salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 65,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Blomkål/brokkolisuppe.

Blomkål/brokkolisuppe


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 11.04.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

ca 400 g blomkål /brokkoli, i biter
1 stk. liten løk , finhakket
2 båt hvitløk , finhakket
1 ss smør
5 dl vann
1 stk. grønnsaksbuljong (terning)
1 dl melk eller matfløte
¼ ts pepper


En god suppe som både er er lett og rask å lage. Her pyntet vi med hakket spekeskinke og dryss med persille. Og i tillegg så moste vi ikke all kålen, men hakket den heller i små biter. Det er godt med litt å tygge på.


Fremgangsmåte

Skyll, rens og del opp grønnsakene, også stengelen. Smelt smøret i en kjele. Tilsett løk og hvitløk, og rør til løken blir myk og blank. Tilsett grønnsakene, vann og buljongterningen. La suppen småkoke i ca 10 minutter. Mos suppen med en stavmikser. Tilsett melken/matfløten. Smak til med pepper.

Tips:
Du kan godt bruke bare brokkoli eller bare blomkål i suppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 29,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,94.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kremet kyllingsuppe med ramsløk.

Kremet kyllingsuppe med ramsløk


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 28.03.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

1/3 purre i biter
2 båter revet hvitløk
ca. 400 g poteter i biter
200 g sellerirot, i biter
1 l kyllingkraft/buljong
2 dl kremfløte/cremè fraîche
salt og kvernet pepper

1/4 purre i strimler
1 ss ramløksolje evt. annen urteolje
2 kyllingfileter i strimler

brød



Fremgangsmåte

Vask purren godt og del den i biter. Surr purre og hvitløk i litt smør. Tilsett poteter og sellerirot og hell over kraft. Kok til det er mørt. Ha alt over i en matprosessor og kjør suppen glatt. Sil suppen hvis ønskelig og tilsett fløte. Kok opp og smak til med salt, kvernet pepper og eventuelt litt mer buljong.

Skjær kyllingfileten i strimler og la dem trekke i suppen noen minutter.

Hell suppen i serveringsboller og legg i noen kyllingstrimler. Drypp over litt ramsløkolje og pynt med friterte purrestrimler. Server med godt brød.

Tips for variasjon:
Liker du smaken av karri kan du tilsett litt grønn karripasta og erstatte det meste av fløten med kokosmelk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 66,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,51.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fersk suppe med sursøt saus.

Fersk suppe med sursøt saus


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 22.01.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Stian Sander
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

2 kg oksebog
1 hodekål
2 sellerirøtter
4 gulrøtter
2 løk
2 purrer
Sursøt saus:
2 ss smør
2 ss mel
5 dl kraft fra suppa
eddik
sukker


En skikkelig tradisjonsrik suppe hvor vi serverte på tallerken med saus ved siden av, og suppe i egen tallerken. Jeg moste poteter og helte suppe over etter bildet ble tatt, som jeg pleier.


Fremgangsmåte

Kok kjøttet i i stor kjele med vann, til det er skikkelig mørt (2-3 timer). Fjern skummet som legger seg på overflaten med en øse. Ta kjøttet ut når det er mørt, og rens det for bein og hinner.
Skjær kjøttet i store biter.

Ha i finhakkede grønnsaker i krafta, og kok dette mørt. Ha kjøttet tilbake i suppa, og smak til med salt og pepper.

Saus:
Smelt smøret i en kjele, og rør inn mel. Spe med kraft fra suppa, til passe konsistens. Kok i 5 min. Smak til med salt, pepper, eddik og sukker. Det skal smake skikkelig sursøtt! Servèr suppe først i dype tallerkener, med revet muskatnøtt på. Spis så avsilte grønnsaker og kjøtt, kokte poteter og sursøt saus. Pils drikkes til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 64,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er noen andre aktuelle artikler



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3172






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.