Fårikål/får i kål er vel ikke den mest spennende retten på våre bord, men den er jo hyperaktuell nå på høsten og vel en av de retter som er mest karakteristisk for Norge. De fleste har ett forhold til fårikål og det er mang en glad gjeng som er samlet over fårikålen nå om høsten.
Fårikål lager seg nesten av seg selv, den har masse smak, den er billig og er en veldig sosial middag iallefall for de som liker lammesmak. Og for de som ikke liker det, prøv tilsvarende med feks oksekjøtt, svinekjøtt eller kjøttdeig.
Ekte fårikål
Denne tilberedes av får og ikke lam. Blant de mest ihuga fårikålelskere skal fåret være feit og godt, og ikke kom med noen slanke, spretne lam. Det kan til nød kalles
lam i kål!
Fårekjøtt har en moden og fyldigere aroma enn lam, og i gamle dager viste man å bruke dette. Så er du ute etter
skikkelig fårikål er det først en tur til slakteren og få skikkelig sauekjøtt med godt med fett. Nå vil nok en del ernæringseksperter riste på hodet over disse fete påstander, men ser man på den ekte smaken fremfor den slanke linje, så...
Det ble sagt at den beste sauen til fårikål er den som er så feit at den ikke klarer å snu seg når den velter over på ryggen!
Og husk at forparten er den beste med brystet, bogen og halsen, kanskje og nyrestykkene.
Tilberedning
Man trenger også selvfølgelig kål til fårikål og her kan flere hodekåltyper brukes. Husk bare å ta vekk den stive stilken inni. Gammel kål har ofte mye kålsmak. Det trengs mye kål og gjerne 1-2 kg pr kg kjøtt.
Kjøttet og kålen skylles og deles opp i passende stykker. Kjøtt kan om ønskes forkokes og skummes av hvis man ønsker det. Dette kan ha 2 hensikter. Først få skummet av skikkelig, siden mye av "ull"smaken ligger i skummet, og hvis man bruker gammel kål har det lett for å bli mye kålsmak. Kålsmak kan og reduseres med at kålen først forvelles og så hiver man vannet.
Flere foretrekker og litt mel mellom lagene, men det er hvis man vil ha sausen litt tykkere. Bruker man mel kan man gjerne røre det ut i litt smør som har smeltet først i gryten. Spe så med litt vann før kjøtt og kål legges lagvis i gryten. Det er greit med det øverste laget med kål, og legg de feteste kjøttstykkene nederst. Vann skal være halvveis opp i gryten. Noen salter og fårikålen men det er ikke nødvendig.
Hel pepper hører til og den skal være løs mener jeg. En god spiseskje er passelig. Det er noe av sjarmen syns mange å plukke pepper ut av maten, og litt grimaser hører til når man tygger en. Men for all del bruke en tøypose hvis du må.
Så er det kokingen. Hvis ikke kjøttet har vært forkokt kan man skumme av litt når det nå koker opp. Men så skal det småsurre under lokk i lang tid. Opp til 3 timer er ideelt for skikkelig fårikål. Og jeg sier småsurre ikke koke. Noen kaller det syde. Og ikke rør i gryten, til nød kan man riste litt på den.
Servering
Når da festmiddagen er ferdig så settes hele fårikålen på bordet og gjerne i en fin terrin eller bolle. La det være noe igjen i gryte som kan holde seg varmt. Nykokte poteter hører til og til drikke bruker man øl og kanskje en liten dram. En enkel rødvin kan og brukes, men ikke noe dyrt for fårikålen ødelegger all smak.
Og husk! Inviter gode venner eller naboer på en fårikål middag nå i høst. Det er enkelt, godt, hyggelig og man bevarer Gamle Norske mattradisjoner.
Under her har jeg den mest brukte oppskriften på fårikål og en for 10 personer. Bon appetitt!
Fårikålfest
Antall porsjoner =
12Dato lagt inn eller oppdatert
22.09.2019Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
4 kg fårikålkjøtt
4-5 kg hodekål
2 ss salt
ca. 4 ss hel pepper
ca. 1 l kokende vann
Fårikål er vel ikke den mest spennende retten på våre bord, men den er aktuell nå på høsten og vel en av de retter som er mest karakteristisk for Norge.
De fleste har ett forhold til fårikål og det er mang en glad gjeng som er samlet over fårikålen nå om høsten.
Tidlig på 70-tallet ble fårikål kåret til Norges ubestridte nasjonalrett i Nitimen. En rykende varm gryte fårikål er verdens beste grunn til å samle familie og venner til fest.Fremgangsmåte
1. Del hodekålen i båter.
2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i spesiell pepperholder.
3. Hell på vann. Kok opp-og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt. ca. 1-2 timer.
4. Fårikålen serveres rykende varm på tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
98,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,78.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++God gammeldags norsk fårikål
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.09.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1½ kg fårekjøtt (lam eller sau)
1½ kg hodekål
2 ts salt
ca 4 ts hel pepper
ca 3 dl kokende vann
Fårikål er norges nasjonalrett, både ved avstemming i 1972 og nå i 2014. Her er en gammel oppskrift på fårikål.Fremgangsmåte
Del hodekål i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.
Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme (med lokk på) til kjøttet er mørt ca 1-2 timer. Pass på så det ikke brenner seg fast i bunnen.
Server rykende varm med nykokte poteter. Fårikål smaker best dagen etter. Kok fårikål og avkjøl raskt. Sett den kaldt natten over. Varm opp igjen og server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
100,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fårikål
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
04.09.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Astrid HalsIngredienser
750 g bog, bryst, side, kam
1 kg hodekål
2 ts salt
1 ts hel eller grovknust pepper
2 ss hvetemel
4-5 dl vann
persille
Fårikål som vi lager det. Norges nasjonalrett i mange år. Det er flere varianter av denne, men vi velger denne varianten uten mel.Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i serveringsstykker. Skjær kålen i skalker. Legg de feteste kjøttstykkene i bunnen av kjelen. Legg så kål, kjøtt, salt, peper og mel lagvis. Avslutt med kål.
Tilsett vann. Gi fårikålen et godt oppkok og la den trekke under lokk i ca 1 1/2 time til alt er mørt. Rist på kjelen av og til. Smak til med salt. Dryss persille over like før servering. Serveres med kokte poteter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
92,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:31