Nå som grandiosaen er blitt hverdagsmat, kan man heller friste med noe annet godt på fredagskvelden. Om en har unger, er alene, med venner eller en romantisk kveld for 2, så er det mye godt en kan lage med enkle kunnskaper på kjøkkenet. Her har jeg samlet noen gode gjengangere og noen andre forslag for en vellykket fredagskveld. Husk og at pasta, hjemmelagd pizza, kyllingretter, variasjoner av biff er godt på en fredagskveld.
Fredagskos for to
Er man 2 personer så kan hvitt kjøtt være tingen. Prøv denne feks.
500 g kyllingvinger
Grillsaus:
3 ss chilisaus
1 ts sennep
1 ts vineddik
1 ts worcestershiresaus
1 ss olje
1 båt presset hvitløk
salt og pepper
Kalkunboller:
200 g kvernet kalkunkjøtt
1/2 løk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts knust rosmarin
3 ss vann
Legg kyllingvingene på smurt aluminiumsfolie i langpannen. Pensle over med grillsausen. Sett inn på midterste rille i stekeovnen ved 200 °C i ½ time. Til en fredagskos for to hører det også med kalkunboller, guacamole og salsa (kjøpes ferdig). Ekstra kos blir det med følge av brødpinner eller tortillachips.
Kalkunboller:
Bland alle ingrediensene og lag små boller. Stek bollene brune ved middels varme i en stekepanne.
Guacamole:
Del en avokado. Ta ut kjøttet og mos det med en gaffel. Press over litt sitronsaft. Ha i 1 hakket tomat, 1 hakket chili, ½ hakket løk og litt finhakket, frisk koriander.
Fredagsflørt for 2
Denne sjarmerer partneren garantert!!
2 kyllingfileter
1 pakke fersk pasta
eller 150 g båndspagetti
ca. 25 blåskjell/muslinger (hermetiske)
3 båter hvitløk
4 ss hakket persille
1 dl tørr hvitvin
2 dl kremfløte
1 knivsodd safran, eventuelt gurkemeie
Skjær kyllingfiletene i passe store munnfuller. Finhakk hvitløk og persille og fres det i olje til kjøttet er helt hvitt. Tilsett hvitvin og fløte og ha i safran (gurkemeie). La kjøttet trekke noen minutter. Kok pasta etter anvisning på pakken. Sil bort kokevannet og bland pastaen i safransausen sammen med blåskjell. En sprø bagett smaker godt ved siden av.
Server gjerne retten med et glass hvitvin. Husk å avslutte med en deilig dessert, for eksempel flamberte pannekaker (crépe suzette).
Taco skjell
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
06.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Magnus Thor MagnussonIngredienser
Ca 12 tacoskjell
3 ss smør
ca 400 g kjøttdeig (evt noe hakkede pølserester)
1 pose taco krydder blanding
vann
1 løk hakket
1 liten agurk i biter
3 tomater i biter
2 bokser maiskorn
1 salat i strimler
300 g reven ost
Rømme
1 boks tacosaus ferdig fra butikken.
Evt chilisaus for de som liker det hot
Fremgangsmåte
Kutt opp grønnsakene og legg de i små serveringskåler.
Riv osten og legg i skål.
Fyll en skål med rømme.
Stek kjøttdeigen i smør og smuldre den godt.
Tilsett krydderblanding og litt vann til en passe konsistens.
Varm tacoskjellene forsiktig i stekeovnen.
Server slik at hver gjest kan fylle skjellene med det de ønsker. Fyll gjerne salat i bunnen og ost på toppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
126,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lasagne 2
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
15.08.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
Kjøttsaus:
1 løk, hakket
300 g kjøttdeig
1 ss olje
1 fedd hvitløk, hakket
1 boks tomater, hakket
salt
pepper
oregano
Hvit saus:
3 ss hvetemel
6 dl melk
1 ss margarin
salt
pepper
muskat
2 dl revet ost
9-12 (150 g) pastaplater
Ekte lasagne (the real deal) med 2 sauser, plater og reven ost. Bildet er tatt av vår 50/50 lasagne, men er jo likt av utseende. Dvs vi tar å erstatter halvparten av kjøttdeigen med tilsvarende mengde squash og gulrot.
Fremgangsmåte
Lag kjøttsaus: Stek løk og kjøttdeig i olje i en panne. Tilsett hvitløk og tomater. La sausen koke i 5-6 minutter. Smak til med salt, pepper og oregano.
Lag hvit saus: Ha hvetemel og litt melk i en kjele. Rør det klumpfritt. Tilsett resten av melken og margarinen. Kok opp under omrøring til en tynn saus. Smak til med salt, pepper og muskat. Tilsett ost, spar halvparten til overflaten av lasagnen.
Bruk en form som passer til å legge pastaplatene i tre, fire lag. Legg kjøttsausen, hvit saus og pastaplater lagvis. Avslutt med hvit saus. Dryss revet ost over.
Stekes på nederste rille på 200 C i 30-35 minutter til overflaten er gyllen og pastaplatene møre. Stikk gjerne en gaffel i kanten på lasagnen for å se om platene er skikkelig møre og lasagnen har satt seg!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
105,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gresk moussaka
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
13.04.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
1 aubergine
500 g poteter
salt
3 løk
2 fedd hvitløk
500 g hakket oksekjøtt
1 ss. olivenolje
140 g tomatpuré
2 ts. oregano
2 1/2 dl Mornaysaus
1/2 ts. revet muskatnøtt
1 egg
75 g revet ost
Tilbehør:
4 tomater
1 rødløk
100 g smuldret fetaost
balsamicoeddik
olivenolje
salt
Gresk moussaka er en klassiker, som alle elsker. Smaken er kraftig og krydret, preget av tomater, hvitløk og auberginer. Server en gresk salat til som vi gjorde eller tomatsalat som i oppskriftenFremgangsmåte
Skjær aubergine og poteter i tynne skiver. Salt aubergineskivene og la dem hvile, mens potetskivene kokes i ca. 8 min., til de er møre. Skyll og vrid aubergineskivene fri for salt. Legg dem i et smurt, ovnfast fat sammen med potetskivene. Hakk løk og hvitløk. Svisj kjøttet i oljen i 5 min., tilsett løk og hvitløk og svisj i 3-4 min. Tilsett tomatpuré og oregano og kok ved svak varme i 5 min.
Hell kjøttsausen over auberginer og poteter. Pisk Mornaysaus med egg og muskatnøtt. Hell den over moussakaen i fatet. Dryss med revet ost og bak moussakaen ved 200 grader i 15-20 min.
Til salaten skjæres tomatene i skiver og løken hakkes fint. Fordel løken over tomatene og smuldre fetaosten over sammen med litt salt. Drypp balsamicoeddik over ved serveringen.
Obs Mornaysaus
Mornaysaus er rett og slett hvit saus med ost. Lag bare en vanlig hvit saus og rør inn ost, gjerne med litt smak.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
98,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Tacopizza
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
21.09.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Gaffel.nuBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
Pizzabunn (enten du lager den selv eller ikke)
1 boks hermetiske tomater (flådde)
1/2 pakke tacokrydder
1/2 liten boks mais
200 gram kjøttdeig
et par never tortillachips
Mye ost
Og etter smak og behag:
Paprika
Jalapenos
Grønn Chili
En sterk opplevelse. Vi brukte chili som vi selv hadde lagt ned hermetisk, og jeg hadde problemer! Men ellers en nydelig pizza, perfekt for venner. Og selvfølgelig kan du bruke ferdig pizzasaus og annen type kjøtt. Vi brukte hakkede spicy kjøttboller fra fryseren.Fremgangsmåte
Ordne pizzabunnen. Enten lager du den fra bunnen, fra poseting eller finner en ferdig i fryseren. Vi har valgt den enkleste metoden denne gangen, og tiner en ferdig en.
Åpne boksen med tomatene nesten helt opp. Finn ett digert glass eller desilitermål eller lignende og hell safta av tomatboksen. Ikke kast eller hell ut i vasken, du trenger det etterpå. Del tomatene i mindre deler så mye som det går ann.
Bruk en skarp kniv, ellers blir det bare søl. Fordel tomatene utover på bunnen. Bland tomatsafta sammen med den halve pakka med tacokrydder. Ha kjøttdeigen i panna, og når den har stekt ferdig heller du over tacokrydder-og-tomat-blandinga. Kok bort vannet og ha den ferdige kjøttdeig-med-saus over på pizzabunnen.
Her kommer den eventuelle chilien eller jalapenosen inn. For sterke mager og ganer er det flott, men om du ikke er ute etter å lage opprør i mageregionen er det ikke å anbefale. Det finnes bokser med svak grønn chili i norske butikker, men det er egentlig ganske bortkasta, det smaker nesten ingen ting.
Ha over den halve boksen med mais. Resten av boksen kan du enten gi til en sulten rotte, eller bruke i salat dagen etter (bare putt boksen i en tett plastpose i kjøleskapet, så holder den seg en stund). Knus tortillachips over, og strø på ost og den paprikaen som er valgfri.
Smekk inn i ovnen på 225 grader. Det tar ca 15 minutter, kommer litt ann på ovnen og om ovnen er varm. Alle kan vel se om en pizza er ferdig eller ikke.
Tips:
Ikke tro at jalapenos ikke smaker sterkt.
Ikke spis pizzaen med en gang den kommer ut av ovnen. VAAAAAAAARMT!
Prøv
rømmedressinoppskriftene her på matoppskrift til pizzaen.
Serveres gjerne sammen med tortillachips og salsadip.
Smak:
Liker du både taco og pizza må dette virkelig være tingen for deg =)
Pluss/minus:
+ NAM!
+ Det er taco OG pizza på en gang
- Det tar tid å lage
- Supermektig, øynene vil ha mer enn magen har plass til
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
155,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
20,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tacos på meksikansk
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
03.05.2003Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
PixabayIngredienser
900 g svinekjøtt (du kan også bruke kyllingbryst)
3 hvitløksfedd
1 medium løk
4 ss olivenolje
1,3 kg tomater, skåret i terninger
8 mellomstore grønne tomater, skåret i terninger
1 mellomstor løk, opphakket
15 grønne oliven, opphakket
15 kapers, opphakket
4 ts rosiner
110 g skåldede mandler
1/2 ts malt kryddernellik
1/2 ts malt kanel
1/2 ts malt svart pepper
2 ts eddik
1 ts sukker
2 dl kjøttkraft
Taco med tortillas. Den originale måten å servere taco på. Fyll og tilbehør er valgfritt og det meste går an å putte i en lefse.Fremgangsmåte
Kok kjøttet i vann med hvitløk, løk og salt. La det avkjøles, og skjær kjøttet opp i strimler etter at du har fjernet skinnet.
Varm opp oljen og mykgjør løken i tre minutter.
Deretter har du i hvitløken, de røde og grønne tomatene, de opphakkede mandlene, rosinene, olivenene, kryddernelliken, kanel og svart pepper og lar det småkoke i 15-20 minutter.
Tilsett så kjøttet, eddiken, sukker, salt og kjøttkraft, og la det småkoke i ytterligere ti minutter. Smak til med salt og pepper. Serveres med tortilla.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
95,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Biff på kinesisk
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
09.03.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
200 g biff i strimler
1 ts olivenolje
1 liten gulrot i tynne skiver
1 stilk selleri i tynne skiver
1 liten løk i tynne skiver
1 ss soyasaus
1 ts hvitløkpulver
1/4 ts pepper
1/2 squash i små terninger
1 ss
maizena 1 dl vann
Enkel og rask wok rett. For mer smak tilsett litt oystersaus (ca 1 ss).Fremgangsmåte
Varm oljen i en stekepanne, og ha kjøttet porsjonvis for å få best bruning. Skru ned varmen, og ha i gulrot, selleri, løk, soyasaus og krydder. Dekk med lokk, og surr til grønnsakene er myke. Tilsett squash, og la det steke 3-4 min. Rør maisenna ut i vann, og hell det over kjøttblandingen. Rør godt i pannen til alt har fått et tynt glanslag. Kokt ris smaker godt til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
56,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,98.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Indonesisk wokgryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
31.01.2011Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
3 stk kyllingfilet
½ stk finsnittet kinakål
1 stk rød chili
1 stk rødløk
4 dl kokosmelk
1 stk gul paprika i strimler
1 stk sitrongress
1 ts karri
1 ss revet frisk ingefær
2 båt hakket hvitløk
saften av ½ stk lime
salt etter smak
Dette er oppskriften på en enkel gryterett som lages i en wok og som er inspirert av østens kjøkken. Deilig krydder sammen med friske grønnsaker og kylling gir en spennende og eksotisk middagsrett.Fremgangsmåte
Skjær kyllingen i strimler og stek dem i olje i en varm wok eller panne. Rens chili for frø og hinner og finhakk den.
Del sitrongress i fire på langs og bank litt på stilken på den tykkeste delen.
Ha kokosmelk i en kjele tilsatt stekt kylling, finhakket chili, løk i båter og gul paprika i strimler.
La det småkoke i ca. 3 minutter. Smak til med salt, frisk ingefær, hvitløk og limesaft. Tilsett sitrongresset. Det skal bare ligge i woken/pannen for å gi god smak.
Server gryteretten med kokt ris, for eksempel jasminris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
126,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,63.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Chilipølsegryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
Ca. 600 g pølse, f. eks. chilipølse eller kjøttpølse
3 ss olivenolje eller smør
2 sjalottløk eller 1 vanlig løk
2 båter hvitløk
1 rød chili
1 boks hermetiske tomater
1 ss tomatpure
1 dl eplemost
1 laurbærblad
1 ss frisk timian eller 1 ts tørket
1 ts salt
1/2 ts pepper
Fremgangsmåte
1. Skjær pølsene i skiver og brun dem raskt i litt smør/olje. Legg dem tilside.
2. Hakk løk, hvitløk og chili og stek dette raskt. (Ta frøene ut av chilien). Ha i tomater, tomatpure, eplemost og krydder
3. Kok opp, rør av og til og la koke til sausen begynner å tykne
4. Legg pølseskivene over så de blir gjennomvarme
Server med salat og f. eks. grovt brytebrød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
137,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:385