Fredagskos



Oppdatertdato: 2019-02-15 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no


Nå som grandiosaen er blitt hverdagsmat, kan man heller friste med noe annet godt på fredagskvelden. Om en har unger, er alene, med venner eller en romantisk kveld for 2, så er det mye godt en kan lage med enkle kunnskaper på kjøkkenet. Her har jeg samlet noen gode gjengangere og noen andre forslag for en vellykket fredagskveld. Husk og at pasta, hjemmelagd pizza, kyllingretter, variasjoner av biff er godt på en fredagskveld.

Fredagskos for to

Er man 2 personer så kan hvitt kjøtt være tingen. Prøv denne feks.

500 g kyllingvinger

Grillsaus:
3 ss chilisaus
1 ts sennep
1 ts vineddik
1 ts worcestershiresaus
1 ss olje
1 båt presset hvitløk
salt og pepper

Kalkunboller:
200 g kvernet kalkunkjøtt
1/2 løk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts knust rosmarin
3 ss vann

Legg kyllingvingene på smurt aluminiumsfolie i langpannen. Pensle over med grillsausen. Sett inn på midterste rille i stekeovnen ved 200 °C i ½ time. Til en fredagskos for to hører det også med kalkunboller, guacamole og salsa (kjøpes ferdig). Ekstra kos blir det med følge av brødpinner eller tortillachips.

Kalkunboller:
Bland alle ingrediensene og lag små boller. Stek bollene brune ved middels varme i en stekepanne.

Guacamole:
Del en avokado. Ta ut kjøttet og mos det med en gaffel. Press over litt sitronsaft. Ha i 1 hakket tomat, 1 hakket chili, ½ hakket løk og litt finhakket, frisk koriander.

Fredagsflørt for 2

Denne sjarmerer partneren garantert!!

2 kyllingfileter
1 pakke fersk pasta
eller 150 g båndspagetti
ca. 25 blåskjell/muslinger (hermetiske)
3 båter hvitløk
4 ss hakket persille
1 dl tørr hvitvin
2 dl kremfløte
1 knivsodd safran, eventuelt gurkemeie

Skjær kyllingfiletene i passe store munnfuller. Finhakk hvitløk og persille og fres det i olje til kjøttet er helt hvitt. Tilsett hvitvin og fløte og ha i safran (gurkemeie). La kjøttet trekke noen minutter. Kok pasta etter anvisning på pakken. Sil bort kokevannet og bland pastaen i safransausen sammen med blåskjell. En sprø bagett smaker godt ved siden av.
Server gjerne retten med et glass hvitvin. Husk å avslutte med en deilig dessert, for eksempel flamberte pannekaker (crépe suzette).



Taco skjell


Prøv også Taco skjell.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 06.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Magnus Thor Magnusson

Ingredienser

Ca 12 tacoskjell
3 ss smør
ca 400 g kjøttdeig (evt noe hakkede pølserester)
1 pose taco krydder blanding
vann
1 løk hakket
1 liten agurk i biter
3 tomater i biter
2 bokser maiskorn
1 salat i strimler
300 g reven ost
Rømme
1 boks tacosaus ferdig fra butikken.
Evt chilisaus for de som liker det hot



Fremgangsmåte

Kutt opp grønnsakene og legg de i små serveringskåler. Riv osten og legg i skål. Fyll en skål med rømme.
Stek kjøttdeigen i smør og smuldre den godt. Tilsett krydderblanding og litt vann til en passe konsistens. Varm tacoskjellene forsiktig i stekeovnen.

Server slik at hver gjest kan fylle skjellene med det de ønsker. Fyll gjerne salat i bunnen og ost på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 124,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,22 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Lasagne 2


Prøv også Lasagne 2.

Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 15.08.2017
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

Kjøttsaus:
1 løk, hakket
300 g kjøttdeig
1 ss olje
1 fedd hvitløk, hakket
1 boks tomater, hakket
salt
pepper
oregano

Hvit saus:
3 ss hvetemel
6 dl melk
1 ss margarin
salt
pepper
muskat
2 dl revet ost
9-12 (150 g) pastaplater


Ekte lasagne (the real deal) med 2 sauser, plater og reven ost. Bildet er tatt av vår 50/50 lasagne, men er jo likt av utseende. Dvs vi tar å erstatter halvparten av kjøttdeigen med tilsvarende mengde squash og gulrot.


Fremgangsmåte

Lag kjøttsaus: Stek løk og kjøttdeig i olje i en panne. Tilsett hvitløk og tomater. La sausen koke i 5-6 minutter. Smak til med salt, pepper og oregano.

Lag hvit saus: Ha hvetemel og litt melk i en kjele. Rør det klumpfritt. Tilsett resten av melken og margarinen. Kok opp under omrøring til en tynn saus. Smak til med salt, pepper og muskat. Tilsett ost, spar halvparten til overflaten av lasagnen.

Bruk en form som passer til å legge pastaplatene i tre, fire lag. Legg kjøttsausen, hvit saus og pastaplater lagvis. Avslutt med hvit saus. Dryss revet ost over.

Stekes på nederste rille på 200 C i 30-35 minutter til overflaten er gyllen og pastaplatene møre. Stikk gjerne en gaffel i kanten på lasagnen for å se om platene er skikkelig møre og lasagnen har satt seg!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 104,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Gresk moussaka


Prøv også Gresk moussaka.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.04.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 aubergine
500 g poteter
salt
3 løk
2 fedd hvitløk
500 g hakket oksekjøtt
1 ss. olivenolje
140 g tomatpuré
2 ts. oregano
2 1/2 dl Mornaysaus
1/2 ts. revet muskatnøtt
1 egg
75 g revet ost

Tilbehør:
4 tomater
1 rødløk
100 g smuldret fetaost
balsamicoeddik
olivenolje
salt


Gresk moussaka er en klassiker, som alle elsker. Smaken er kraftig og krydret, preget av tomater, hvitløk og auberginer. Server en gresk salat til som vi gjorde eller tomatsalat som i oppskriften


Fremgangsmåte

Skjær aubergine og poteter i tynne skiver. Salt aubergineskivene og la dem hvile, mens potetskivene kokes i ca. 8 min., til de er møre. Skyll og vrid aubergineskivene fri for salt. Legg dem i et smurt, ovnfast fat sammen med potetskivene. Hakk løk og hvitløk. Svisj kjøttet i oljen i 5 min., tilsett løk og hvitløk og svisj i 3-4 min. Tilsett tomatpuré og oregano og kok ved svak varme i 5 min.

Hell kjøttsausen over auberginer og poteter. Pisk Mornaysaus med egg og muskatnøtt. Hell den over moussakaen i fatet. Dryss med revet ost og bak moussakaen ved 200 grader i 15-20 min.

Til salaten skjæres tomatene i skiver og løken hakkes fint. Fordel løken over tomatene og smuldre fetaosten over sammen med litt salt. Drypp balsamicoeddik over ved serveringen.

Obs Mornaysaus
Mornaysaus er rett og slett hvit saus med ost. Lag bare en vanlig hvit saus og rør inn ost, gjerne med litt smak.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 98,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Tacopizza.

Tacopizza


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 21.09.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gaffel.nu
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

Pizzabunn (enten du lager den selv eller ikke)
1 boks hermetiske tomater (flådde)
1/2 pakke tacokrydder
1/2 liten boks mais
200 gram kjøttdeig
et par never tortillachips
Mye ost

Og etter smak og behag:
Paprika
Jalapenos
Grønn Chili


En sterk opplevelse. Vi brukte chili som vi selv hadde lagt ned hermetisk, og jeg hadde problemer! Men ellers en nydelig pizza, perfekt for venner. Og selvfølgelig kan du bruke ferdig pizzasaus og annen type kjøtt. Vi brukte hakkede spicy kjøttboller fra fryseren.


Fremgangsmåte

Ordne pizzabunnen. Enten lager du den fra bunnen, fra poseting eller finner en ferdig i fryseren. Vi har valgt den enkleste metoden denne gangen, og tiner en ferdig en.
Åpne boksen med tomatene nesten helt opp. Finn ett digert glass eller desilitermål eller lignende og hell safta av tomatboksen. Ikke kast eller hell ut i vasken, du trenger det etterpå. Del tomatene i mindre deler så mye som det går ann.
Bruk en skarp kniv, ellers blir det bare søl. Fordel tomatene utover på bunnen. Bland tomatsafta sammen med den halve pakka med tacokrydder. Ha kjøttdeigen i panna, og når den har stekt ferdig heller du over tacokrydder-og-tomat-blandinga. Kok bort vannet og ha den ferdige kjøttdeig-med-saus over på pizzabunnen.
Her kommer den eventuelle chilien eller jalapenosen inn. For sterke mager og ganer er det flott, men om du ikke er ute etter å lage opprør i mageregionen er det ikke å anbefale. Det finnes bokser med svak grønn chili i norske butikker, men det er egentlig ganske bortkasta, det smaker nesten ingen ting.

Ha over den halve boksen med mais. Resten av boksen kan du enten gi til en sulten rotte, eller bruke i salat dagen etter (bare putt boksen i en tett plastpose i kjøleskapet, så holder den seg en stund). Knus tortillachips over, og strø på ost og den paprikaen som er valgfri.

Smekk inn i ovnen på 225 grader. Det tar ca 15 minutter, kommer litt ann på ovnen og om ovnen er varm. Alle kan vel se om en pizza er ferdig eller ikke.

Tips:
Ikke tro at jalapenos ikke smaker sterkt.
Ikke spis pizzaen med en gang den kommer ut av ovnen. VAAAAAAAARMT!
Prøv rømmedressinoppskriftene her på matoppskrift til pizzaen. Serveres gjerne sammen med tortillachips og salsadip.

Smak:
Liker du både taco og pizza må dette virkelig være tingen for deg =)
Pluss/minus:
+ NAM!
+ Det er taco OG pizza på en gang
- Det tar tid å lage
- Supermektig, øynene vil ha mer enn magen har plass til

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 153,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,18.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Biff på kinesisk.

Biff på kinesisk


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 09.03.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

200 g biff i strimler
1 ts olivenolje
1 liten gulrot i tynne skiver
1 stilk selleri i tynne skiver
1 liten løk i tynne skiver
1 ss soyasaus
1 ts hvitløkpulver
1/4 ts pepper
1/2 squash i små terninger
1 ss maizena
1 dl vann


Enkel og rask wok rett. For mer smak tilsett litt oystersaus (ca 1 ss).


Fremgangsmåte

Varm oljen i en stekepanne, og ha kjøttet porsjonvis for å få best bruning. Skru ned varmen, og ha i gulrot, selleri, løk, soyasaus og krydder. Dekk med lokk, og surr til grønnsakene er myke. Tilsett squash, og la det steke 3-4 min. Rør maisenna ut i vann, og hell det over kjøttblandingen. Rør godt i pannen til alt har fått et tynt glanslag. Kokt ris smaker godt til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 56,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,98.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tacos på meksikansk.

Tacos på meksikansk


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 03.05.2003
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

900 g svinekjøtt (du kan også bruke kyllingbryst)
3 hvitløksfedd
1 medium løk
4 ss olivenolje
1,3 kg tomater, skåret i terninger
8 mellomstore grønne tomater, skåret i terninger
1 mellomstor løk, opphakket
15 grønne oliven, opphakket
15 kapers, opphakket
4 ts rosiner
110 g skåldede mandler
1/2 ts malt kryddernellik
1/2 ts malt kanel
1/2 ts malt svart pepper
2 ts eddik
1 ts sukker
2 dl kjøttkraft


Taco med tortillas. Den originale måten å servere taco på. Fyll og tilbehør er valgfritt og det meste går an å putte i en lefse.


Fremgangsmåte

Kok kjøttet i vann med hvitløk, løk og salt. La det avkjøles, og skjær kjøttet opp i strimler etter at du har fjernet skinnet.

Varm opp oljen og mykgjør løken i tre minutter.

Deretter har du i hvitløken, de røde og grønne tomatene, de opphakkede mandlene, rosinene, olivenene, kryddernelliken, kanel og svart pepper og lar det småkoke i 15-20 minutter.

Tilsett så kjøttet, eddiken, sukker, salt og kjøttkraft, og la det småkoke i ytterligere ti minutter. Smak til med salt og pepper. Serveres med tortilla.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 94,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,01.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Indonesisk wokgryte.

Indonesisk wokgryte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 31.01.2011
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

3 stk kyllingfilet
½ stk finsnittet kinakål
1 stk rød chili
1 stk rødløk
4 dl kokosmelk
1 stk gul paprika i strimler
1 stk sitrongress
1 ts karri
1 ss revet frisk ingefær
2 båt hakket hvitløk
saften av ½ stk lime
salt etter smak


Dette er oppskriften på en enkel gryterett som lages i en wok og som er inspirert av østens kjøkken. Deilig krydder sammen med friske grønnsaker og kylling gir en spennende og eksotisk middagsrett.


Fremgangsmåte

Skjær kyllingen i strimler og stek dem i olje i en varm wok eller panne. Rens chili for frø og hinner og finhakk den.
Del sitrongress i fire på langs og bank litt på stilken på den tykkeste delen.
Ha kokosmelk i en kjele tilsatt stekt kylling, finhakket chili, løk i båter og gul paprika i strimler.
La det småkoke i ca. 3 minutter. Smak til med salt, frisk ingefær, hvitløk og limesaft. Tilsett sitrongresset. Det skal bare ligge i woken/pannen for å gi god smak.

Server gryteretten med kokt ris, for eksempel jasminris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 126,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chilipølsegryte.

Chilipølsegryte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

Ca. 600 g pølse, f. eks. chilipølse eller kjøttpølse
3 ss olivenolje eller smør
2 sjalottløk eller 1 vanlig løk
2 båter hvitløk
1 rød chili
1 boks hermetiske tomater
1 ss tomatpure
1 dl eplemost
1 laurbærblad
1 ss frisk timian eller 1 ts tørket
1 ts salt
1/2 ts pepper



Fremgangsmåte

1. Skjær pølsene i skiver og brun dem raskt i litt smør/olje. Legg dem tilside.

2. Hakk løk, hvitløk og chili og stek dette raskt. (Ta frøene ut av chilien). Ha i tomater, tomatpure, eplemost og krydder
3. Kok opp, rør av og til og la koke til sausen begynner å tykne
4. Legg pølseskivene over så de blir gjennomvarme

Server med salat og f. eks. grovt brytebrød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 136,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:385







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.