
Påsken feires ofte sammen med familie og venner med god mat og godt tilbehør, om det er hjemme eller på hytta. Lam og egg er selvskrevent på menyen til frokost og middag, men til det bør det også være godt brød og til kaffekosen fristende kaker. Dette kan du begynne å forberede i god tid slik at det ikke blir for travelt i innspurten mot påsken.
Småkaker kan du oppbevare i tett boks eller glass, saftige formkaker kan godt oppbevares tett pakket kjølig i flere dager. Formkakene kan oftest oppbevares i fryser, hvor også gjærbaksten med fordel holder seg i lang tid. Lag en stor porsjon gjærdeig og form ulike ”brød” slik at du har til ulike måltid. Dette er lettvint å tine eller friske opp på hytta også selv om du ikke har stekeovn. Legg det i en vid kjele eller panne og sett det over svak varme. Baksten blir som ny! Kos deg i denne førpåsketiden med deilig bakst. Selve pyntingen av baksten som gjør det skikkelig ”påskete” venter du med til rett før servering.
Påskens sjokoladekake
100 g mørk sjokolade
100 g smør
2 dl sukker
2 ts vaniljesukker
3 egg
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
Fyll og pynt:
3 dl kremfløte
1 ss sukker
50 g valnøtter, hakket
aprikoskompott blandet med hermetiske aprikoser
1 liten boks aprikoser
litt revet sjokolade
Rund form, 24 cm i diameter
I stekeovnen: 180 °C, ca. 50 minutter
Smelt sjokoladen i vannbad, eller forsiktig på platen ved svak varme.
Rør smør, sukker og vaniljesukker lett og luftig. Bland i sjokoladen. Rør inn eggene, ett av gangen, deretter melet blandet med bakepulver. Hell deigen i smurt form og stek kaken i nederste del av ovnen.
Avkjøl kaken og del den i tre. Visp fløten til krem sammen med sukkeret og rør forsiktig inn nøttene. Bland noen av aprikosene med kompotten.
Dynk kakebunnene med litt av fruktsaften. Smør halvparten av fløten på den nederste bunnen, aprikosmosen på den neste og resten av fløten på den øverste. Pynt med aprikoser og revet sjokolade.
Søt gjærdeig med kokos
En smidig deig som lett lar seg forme, - spennende smak med kokos.
1 pk. (50 g) gjær
75 g smør
2 dl melk
½ dl sukker
1 egg
2 dl kokos
6 – 7 dl hvetemel
Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og hell i melken og la det bli fingervarmt. Slå litt over gjæren og rør til den er oppløst. Hell i resten av væsken. Tilsett egg, sukker, kokos og mel til deigen blir passe fast. Elt til den slipper bollen, dekk til med plast og la den heve på lunt sted ca. 30 minutter.
Lag eventuelt Påskekringler eller Sol-kokosboller
Påskekringler
30 stk.
1 porsjon gjærdeig
Etter at deigen er hevet has den på bakebordet. Elt deigen lett og del i 2 emner. Rull hvert emne til fingertykke strimler og del hver i ca. 15 biter. Rull de ennå tynnere og form dem til små kringler. Legg dem på bakepapir eller smurt plate. La de heve under plast på lunt sted ca. 30 minutter. Stek dem midt i ovnen ved 250 °C ca. 5 minutter.
Pensle de varme kringlene med smørblandet vann og avkjøl dem på rist under et håndklede.
Solkokosboller
Ca. 20 stk.
1 porsjon gjærdeig med kokos
½ l ferdig vaniljekrem
Etter at deigen er hevet has den på bakebordet. Elt deigen til en pølse og del den i ca. 20 emner. Trill boller. Lag en fordypning i hver bolle og legg i ca. 1 ss ferdig vaniljekrem. Legg dem på bakepapir eller smurt plate. Dekk til med plast og hev på lunt sted ca. 30 minutter. Pensle bollene med sammenpisket egg og stek dem. Avkjøl på rist.
Saftig appelsinkake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
17.06.2020Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
300 g smør
3 dl sukker
5 stk egg
revet skall av 1 stk appelsin
¾ dl appelsinjuice eller presset appelsinsaft
1 ½ ts bakepulver
6 dl hvetemel
DYNKING AV VARM KAKE:
presset appelsinsaft av 2 stk appelsin
GLASUR:
2 dl melis
1 ½ ss appelsinjuice eller presset appelsinsaft
Denne appelsinkaken er veldig saftig og har svært god holdbarhet. Vi brukte en rund randform. Passer til kaffekos hele åretFremgangsmåte
1. Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Rør inn ett og ett egg. Rør sammen røren mellom hvert egg. Tilsett appelsinsaften og -skall. Sikt sammen bakepulver og mel, og rør det inn.
2. Fyll røren i en godt smurt springform, ca. 22 cm i diameter. Sett kaken på nederste rille i stekeovnen og stek ved 175 °C i ca. 50 minutter. Stikk huller i kaken med en pinne. Hell presset appelsinsaft over hullene. Avkjøl kaken på rist.
3. Rør ut melis med appelsinsaft til glasur og fordel den over kaken. Hinnefrie appelsinbåter og strimler av appelsinskall er smakfullt tilbehør og dekorativ pynt.
Tips:
Du kan gjerne fryse kaken, men da må den være uten glasur.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
305,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
36,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Havre-/sjokoladecookies
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
25.02.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
200 g smør
5 dl sukker
1 ts vaniljesukker
6 ½ dl havregryn
2 egg
3 dl hvetemel
1 ts salt
1 ts bakepulver
200 g (2 plater) mørk sjokolade
I stekeovnen: 150 °C, 10 – 15 minutter
Noen helt utrolig gode cookies. Vår deig ble litt tørr og vi hadde i ett ekstra egg, som passet fint. Kakene flyter ut og blir ganske store.
Gode til kaffekosen.
Fremgangsmåte
Bland smør, sukker og vaniljesukker og rør til det blir kremaktig. Tilsett havregryn. Visp eggene lett sammen og rør det i smørblandingen. Bland mel med salt og bakepulver, hakk sjokoladen grovt og bland dette i det øvrige. Sett deigen på bakepapir med skje, ha godt mellomrom og trykk dem litt ned. Stek kakene.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
436,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
60,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,76.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Roald Amundsens havrekjeks
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.10.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
500 g havregryn
500 g smør
100 g sukker
6 ts bakepulver
5 dl kald melk
500 g hvetemel
Dette er en deig som blir ganske mange. Vi halverte og fikk 25-30 kjeks som vel var ganske tykke. Ellers er den enkel å lage og de smaker nydelig. Ikke så søtt men samtidig god smak.Fremgangsmåte
Smelt smør og sukker, bland i melken, hell over grynene og la stå over natten.
Bland bakepulver og mel og kna det sammen med det andre.
Kjevles ut og stikk ut kjeks.
Stekes ved svak varme. 175 grader i 10-15 minutter
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
386,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
38,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
21,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Påskekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
22.03.2015Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
4 egg
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
Fyll og pynt:
6 dl kremfløte
4 appelsiner
En kake så enkel at selv jeg kan lage den.
Tips:
Kutt opp 3 appelsiner i terninger litt før og legg de i en bolle. Er de sure tilsett litt sukker. Når du da skal bruke disse, heller du av saften og dynker kaken med den når du har delt den i 2.
Og vi hadde bare 3 dl fløte, men brukte en blanding av vaniljekesam og krem inni + resten av kremen på toppen.
Og kaken er best etter en dag i kjøleskapet.Fremgangsmåte
Egg og sukker piskes til en fyldig eggedosis. Bland inn mel og bakepulver som på forhånd er rørt sammen. Røra helles over i en smurt kakeform. Inn i ovn, 160oC. Stekes ca. 30 min.(Vi brukte ikke varmluft). Avkjøles.
Kaken må deles i to før den kan fylles og pyntes. Fylles med et lag krem og rikelig med appelsinterninger. Pyntes med krem og appelsinskiver.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
194,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Påskens nøttekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.03.2003Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
4 egg
200 g koke poteter
150 g haselnøttkjerner
1 ts bakepulver
100 g smør/margarin
2 dl (180g) sukker
revet skall av 1/2 sitron
Pynt:
1 kiwi
hermetiske mandariner
gul- og grønn farget marsipan
Appelsinkrem:
90 g smør
200 g sukker
2 egg
2 eggplommer
revet skall av 1 appelsin
1/2 dl appelsinsaft
Fremgangsmåte
Skill eggene. Mos potetene og finhakk nøttene. Rør smør og sukker hvitt. Tilsett en eggplomme om gangen. Rør inn poteter, nøtter og sitronskall. Vend forsiktig inn stivpisket egghvite. Stek kaken ved 175 °C i ca. 45 minutter.
Bland alle ingrediensene til kremen og la den tykne over svak varme. Den må ikke koke. Hell kremen over kaken og pynt med kiwi, mandariner, marsipanegg og blader.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
330,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
29,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
20,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,1.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Påskemuffins
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.01.2004Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
200 g smør
300 sukker
5 egg
300 hvetemel
2 ts bakepulver
1 dl appelsinjus
1 1/2 ss kakao tilsettes halvparten av muffinsrøra.
Fremgangsmåte
Rør smør og sukker hvitt. Rør inn ett og ett egg. Sikt hvetemel og bakepulver og tilsett vekselsvis med appelsinjus. Ta halvparten av røra i en ny bolle og sikt inn kakao. Nå kan du enten lage marmor-muffins eller halvparten av hvert med vanlige muffins og sjokolademuffins. Fyll muffinsformene 3/4 fulle ved hjelp av teskjeer.Stek ved 175°C i ca. 20 minutter. Avkjøl muffinsene og pynt med melisglasur (melis utrørt i vann), sjokoladeglasur (melisglasur med litt kakaopulver) og marsipanfigurer, seigmenn, non-stop e.l.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
356,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,97.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gresk påskebrød 3
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
02.07.2009Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Yina ChanIngredienser
½ pk gjær
4 dl yoghurt naturell
2 ss rapsolje
1 ss salt
cirka 1 l hvetemel
5 stk hele egg med skall
1 stk sammenvipisket egg til pensling
Dette greske påskebrødet er syrlig, og er et spennende brød som passer godt til påskefrokosten.Fremgangsmåte
Smuldre opp gjæren i den lunkne yoghurten og rør det sammen. Tilsett olje, salt og hvetemel. Elt deigen til den er smidig. (Ca 5 minutter i kjøkkenmaskin.) Ha eventuelt i mer mel eller litt vann til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 60 minutter).
Del deigen i tre deler. Kjevle en av delene til en rund plate. Kle en rund, smurt springform med platen. Trill de to siste delene til tykke fingerrunde pølser og del dem i seks deler. Legg to av pølsene i kryss i formen. Lag fire ringer av de siste pølsene og legg dem i formen i mellomrommene til krysset.
Plasser 5 ukokte egg med skall i formen: ett i hver av ringene og ett i midten. Dekk over med et kjøkkenhåndkle og en plastpose og etterhev i 45 – 60 minutter.
Varm opp ovnen til 200 °C. Pensle overflaten forsiktig med pisket egg. Stek brødet i 30 minutter i den nedre delen av ovnen, og avkjøl brødet på rist.
Kutt opp brødet i store kakestykker med ett egg i hvert stykke og server!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
224,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
32,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,68.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Påskerullekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
20.02.2018Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
5 eggehviter
3 dl Dansukker Sukker
3 dl mandelmel
2 ss potetmel
2 ss vaniljesukker
25 g mandelspon
Fyll
200 g hvit sjokolade
2 dl kremfløte
Revet skall av en økologisk sitron
Pynt
1 ½–2 dl kremfløte
Ananasbiter
Sitronmelisse
Rullekake også til påske, nydelig.Fremgangsmåte
Begynn med fyllet. Kok opp fløten. Bryt sjokoladen i små biter, ha bitene i den varme fløten og rør til sjokoladen har smeltet. Avkjøles i kjøleskap. Når blandingen er kald, tilsettes sitronskallet. Visp blandingen til en stiv krem.
Visp eggehvitene stive. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du visper.
Bland resten av ingrediensene, og vend inn i eggehviterøren. Hell røren i en langpanne, 30 x 40 cm, med smurt bakepapir. Strø på mandelspon. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 25 minutter. Hvelv kaken over på et bakepapir, og la den avkjøles.
Fordel fyllet over kaken, og rull den sammen. Skjær kaken i biter, og pynt med vispet krem, ananas og sitronmelisse.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
343,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
39,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
19,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sjokoladekake i appelsiner ny
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.04.2019Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
4 stk appelsin
Kakerøre:
2 stk egg
1 dl sukker
2 dl hvetemel
2 ss kakaopulver
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 dl soyaolje
8 stk grovhakkede valnøttkjerner
2 ss kokosmasse
Appelsiner og sjokolade er en perfekt kombinasjon. Bak kjempegode sjokoladekaker i appelsinskall på grillen, over bålet eller i ovnen.Fremgangsmåte
Pisk sammen egg og sukker godt.
Bland inn de tørre ingrediensene og oljen.
Del appelsinene i to. Skjær et snitt i bunnen slik at de står støtt. Hul ut mesteparten av innmaten og skjær appelsinkjøttet i biter. Ha appelsinbitene og saften du får ut over i røren.
Hell kakerøren i appelsinskallene, men ikke fyll mer enn 3/4 fulle - de hever ganske mye.
Grovhakk valnøttkjerner og ha på toppen av røren. Om du ønsker kan du gjerne ha litt finhakkede valnøtter i røren også.
Steking i ovn:
Sett appelsinene på et bakebrett og stek dem på 180 grader i 20-25 minutter. Det er forskjell på ovnene, så følg med. De kan gjerne være litt myke inni. Saften som er igjen i appelsinskallet bidrar til at konsistensen blir litt fondant-aktig om de ikke steker for lenge. Sjekk med en stekepinne. Dryss kokos over når de er ferdige.
Steking på grillen eller bålet:
Pakk hver appelsin i aluminiumsfolie. Ikke pakk helt tett, men ha en liten åpning slik at luft kommer både ut og inn og at det er plass for heving. Sett hver appelsinpakke på grillen, gjerne indirekte varme og rett og stødig og stek dem i 20-25 minutter til de er gjennomstekte. Sjekk pakkene innimellom. Du kan også steke disse på bålet. Legg dem da på en rist over glørne.
Spises med skje rett fra skallet mens de fremdeles er litt lune.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
184,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,53.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:164