Go’bakst til påsken


Oppdatertdato: 2019-04-17 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson Kilder: Opplysningskontorene for landbruket


Påsken feires ofte sammen med familie og venner med god mat og godt tilbehør, om det er hjemme eller på hytta. Lam og egg er selvskrevent på menyen til frokost og middag, men til det bør det også være godt brød og til kaffekosen fristende kaker. Dette kan du begynne å forberede i god tid slik at det ikke blir for travelt i innspurten mot påsken.

Småkaker kan du oppbevare i tett boks eller glass, saftige formkaker kan godt oppbevares tett pakket kjølig i flere dager. Formkakene kan oftest oppbevares i fryser, hvor også gjærbaksten med fordel holder seg i lang tid. Lag en stor porsjon gjærdeig og form ulike ”brød” slik at du har til ulike måltid. Dette er lettvint å tine eller friske opp på hytta også selv om du ikke har stekeovn. Legg det i en vid kjele eller panne og sett det over svak varme. Baksten blir som ny! Kos deg i denne førpåsketiden med deilig bakst. Selve pyntingen av baksten som gjør det skikkelig ”påskete” venter du med til rett før servering.

Påskens sjokoladekake

100 g mørk sjokolade
100 g smør
2 dl sukker
2 ts vaniljesukker
3 egg
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver

Fyll og pynt:
3 dl kremfløte
1 ss sukker
50 g valnøtter, hakket
aprikoskompott blandet med hermetiske aprikoser

1 liten boks aprikoser
litt revet sjokolade

Rund form, 24 cm i diameter
I stekeovnen: 180 °C, ca. 50 minutter

Smelt sjokoladen i vannbad, eller forsiktig på platen ved svak varme. Rør smør, sukker og vaniljesukker lett og luftig. Bland i sjokoladen. Rør inn eggene, ett av gangen, deretter melet blandet med bakepulver. Hell deigen i smurt form og stek kaken i nederste del av ovnen. Avkjøl kaken og del den i tre. Visp fløten til krem sammen med sukkeret og rør forsiktig inn nøttene. Bland noen av aprikosene med kompotten. Dynk kakebunnene med litt av fruktsaften. Smør halvparten av fløten på den nederste bunnen, aprikosmosen på den neste og resten av fløten på den øverste. Pynt med aprikoser og revet sjokolade.

Søt gjærdeig med kokos

En smidig deig som lett lar seg forme, - spennende smak med kokos.

1 pk. (50 g) gjær
75 g smør
2 dl melk
½ dl sukker
1 egg
2 dl kokos
6 – 7 dl hvetemel

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og hell i melken og la det bli fingervarmt. Slå litt over gjæren og rør til den er oppløst. Hell i resten av væsken. Tilsett egg, sukker, kokos og mel til deigen blir passe fast. Elt til den slipper bollen, dekk til med plast og la den heve på lunt sted ca. 30 minutter.

Lag eventuelt Påskekringler eller Sol-kokosboller

Påskekringler

30 stk.

1 porsjon gjærdeig

Etter at deigen er hevet has den på bakebordet. Elt deigen lett og del i 2 emner. Rull hvert emne til fingertykke strimler og del hver i ca. 15 biter. Rull de ennå tynnere og form dem til små kringler. Legg dem på bakepapir eller smurt plate. La de heve under plast på lunt sted ca. 30 minutter. Stek dem midt i ovnen ved 250 °C ca. 5 minutter.
Pensle de varme kringlene med smørblandet vann og avkjøl dem på rist under et håndklede.

Solkokosboller

Ca. 20 stk.

1 porsjon gjærdeig med kokos

½ l ferdig vaniljekrem

Etter at deigen er hevet has den på bakebordet. Elt deigen til en pølse og del den i ca. 20 emner. Trill boller. Lag en fordypning i hver bolle og legg i ca. 1 ss ferdig vaniljekrem. Legg dem på bakepapir eller smurt plate. Dekk til med plast og hev på lunt sted ca. 30 minutter. Pensle bollene med sammenpisket egg og stek dem. Avkjøl på rist.




Saftig appelsinkake


Prøv også Saftig appelsinkake.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 17.06.2020
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

300 g smør
3 dl sukker
5 stk egg
revet skall av 1 stk appelsin
¾ dl appelsinjuice eller presset appelsinsaft
1 ½ ts bakepulver
6 dl hvetemel

DYNKING AV VARM KAKE:
presset appelsinsaft av 2 stk appelsin

GLASUR:
2 dl melis
1 ½ ss appelsinjuice eller presset appelsinsaft


Denne appelsinkaken er veldig saftig og har svært god holdbarhet. Vi brukte en rund randform. Passer til kaffekos hele året


Fremgangsmåte

1. Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Rør inn ett og ett egg. Rør sammen røren mellom hvert egg. Tilsett appelsinsaften og -skall. Sikt sammen bakepulver og mel, og rør det inn.

2. Fyll røren i en godt smurt springform, ca. 22 cm i diameter. Sett kaken på nederste rille i stekeovnen og stek ved 175 °C i ca. 50 minutter. Stikk huller i kaken med en pinne. Hell presset appelsinsaft over hullene. Avkjøl kaken på rist.

3. Rør ut melis med appelsinsaft til glasur og fordel den over kaken. Hinnefrie appelsinbåter og strimler av appelsinskall er smakfullt tilbehør og dekorativ pynt.

Tips:
Du kan gjerne fryse kaken, men da må den være uten glasur.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 304,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 36,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,79.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Havre-/sjokoladecookies


Prøv også Havre-/sjokoladecookies.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 25.02.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

200 g smør
5 dl sukker
1 ts vaniljesukker
6 ½ dl havregryn
2 egg
3 dl hvetemel
1 ts salt
1 ts bakepulver
200 g (2 plater) mørk sjokolade

I stekeovnen: 150 °C, 10 – 15 minutter


Noen helt utrolig gode cookies. Vår deig ble litt tørr og vi hadde i ett ekstra egg, som passet fint. Kakene flyter ut og blir ganske store.
Gode til kaffekosen.


Fremgangsmåte

Bland smør, sukker og vaniljesukker og rør til det blir kremaktig. Tilsett havregryn. Visp eggene lett sammen og rør det i smørblandingen. Bland mel med salt og bakepulver, hakk sjokoladen grovt og bland dette i det øvrige. Sett deigen på bakepapir med skje, ha godt mellomrom og trykk dem litt ned. Stek kakene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 434,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 60,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,76.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Roald Amundsens havrekjeks


Prøv også Roald Amundsens havrekjeks.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.10.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

500 g havregryn
500 g smør
100 g sukker
6 ts bakepulver
5 dl kald melk
500 g hvetemel


Dette er en deig som blir ganske mange. Vi halverte og fikk 25-30 kjeks som vel var ganske tykke. Ellers er den enkel å lage og de smaker nydelig. Ikke så søtt men samtidig god smak.


Fremgangsmåte

Smelt smør og sukker, bland i melken, hell over grynene og la stå over natten.
Bland bakepulver og mel og kna det sammen med det andre. Kjevles ut og stikk ut kjeks.
Stekes ved svak varme. 175 grader i 10-15 minutter

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 384,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 22,22 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Påskekake.

Påskekake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 22.03.2015
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

4 egg
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver

Fyll og pynt:
6 dl kremfløte
4 appelsiner


En kake så enkel at selv jeg kan lage den.
Tips:
Kutt opp 3 appelsiner i terninger litt før og legg de i en bolle. Er de sure tilsett litt sukker. Når du da skal bruke disse, heller du av saften og dynker kaken med den når du har delt den i 2.
Og vi hadde bare 3 dl fløte, men brukte en blanding av vaniljekesam og krem inni + resten av kremen på toppen.
Og kaken er best etter en dag i kjøleskapet.


Fremgangsmåte

Egg og sukker piskes til en fyldig eggedosis. Bland inn mel og bakepulver som på forhånd er rørt sammen. Røra helles over i en smurt kakeform. Inn i ovn, 160oC. Stekes ca. 30 min.(Vi brukte ikke varmluft). Avkjøles.
Kaken må deles i to før den kan fylles og pyntes. Fylles med et lag krem og rikelig med appelsinterninger. Pyntes med krem og appelsinskiver.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 195,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Påskens nøttekake.

Påskens nøttekake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.03.2003
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

4 egg
200 g koke poteter
150 g haselnøttkjerner
1 ts bakepulver
100 g smør/margarin
2 dl (180g) sukker
revet skall av 1/2 sitron

Pynt:
1 kiwi
hermetiske mandariner
gul- og grønn farget marsipan

Appelsinkrem:
90 g smør
200 g sukker
2 egg
2 eggplommer
revet skall av 1 appelsin
1/2 dl appelsinsaft



Fremgangsmåte

Skill eggene. Mos potetene og finhakk nøttene. Rør smør og sukker hvitt. Tilsett en eggplomme om gangen. Rør inn poteter, nøtter og sitronskall. Vend forsiktig inn stivpisket egghvite. Stek kaken ved 175 °C i ca. 45 minutter.

Bland alle ingrediensene til kremen og la den tykne over svak varme. Den må ikke koke. Hell kremen over kaken og pynt med kiwi, mandariner, marsipanegg og blader.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 330,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 29,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 20,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,1.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Påskemuffins.

Påskemuffins


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.01.2004
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

200 g smør
300 sukker
5 egg
300 hvetemel
2 ts bakepulver
1 dl appelsinjus

1 1/2 ss kakao tilsettes halvparten av muffinsrøra.



Fremgangsmåte

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn ett og ett egg. Sikt hvetemel og bakepulver og tilsett vekselsvis med appelsinjus. Ta halvparten av røra i en ny bolle og sikt inn kakao. Nå kan du enten lage marmor-muffins eller halvparten av hvert med vanlige muffins og sjokolademuffins. Fyll muffinsformene 3/4 fulle ved hjelp av teskjeer.Stek ved 175°C i ca. 20 minutter. Avkjøl muffinsene og pynt med melisglasur (melis utrørt i vann), sjokoladeglasur (melisglasur med litt kakaopulver) og marsipanfigurer, seigmenn, non-stop e.l.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 354,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,97.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sjokoladekake i appelsiner ny.

Sjokoladekake i appelsiner ny


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.04.2019
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

4 stk appelsin

Kakerøre:
2 stk egg
1 dl sukker
2 dl hvetemel
2 ss kakaopulver
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 dl soyaolje
8 stk grovhakkede valnøttkjerner
2 ss kokosmasse


Appelsiner og sjokolade er en perfekt kombinasjon. Bak kjempegode sjokoladekaker i appelsinskall på grillen, over bålet eller i ovnen.


Fremgangsmåte

Pisk sammen egg og sukker godt.
Bland inn de tørre ingrediensene og oljen.
Del appelsinene i to. Skjær et snitt i bunnen slik at de står støtt. Hul ut mesteparten av innmaten og skjær appelsinkjøttet i biter. Ha appelsinbitene og saften du får ut over i røren.
Hell kakerøren i appelsinskallene, men ikke fyll mer enn 3/4 fulle - de hever ganske mye.
Grovhakk valnøttkjerner og ha på toppen av røren. Om du ønsker kan du gjerne ha litt finhakkede valnøtter i røren også.

Steking i ovn:
Sett appelsinene på et bakebrett og stek dem på 180 grader i 20-25 minutter. Det er forskjell på ovnene, så følg med. De kan gjerne være litt myke inni. Saften som er igjen i appelsinskallet bidrar til at konsistensen blir litt fondant-aktig om de ikke steker for lenge. Sjekk med en stekepinne. Dryss kokos over når de er ferdige.

Steking på grillen eller bålet:
Pakk hver appelsin i aluminiumsfolie. Ikke pakk helt tett, men ha en liten åpning slik at luft kommer både ut og inn og at det er plass for heving. Sett hver appelsinpakke på grillen, gjerne indirekte varme og rett og stødig og stek dem i 20-25 minutter til de er gjennomstekte. Sjekk pakkene innimellom. Du kan også steke disse på bålet. Legg dem da på en rist over glørne.

Spises med skje rett fra skallet mens de fremdeles er litt lune.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 185,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,53.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Påskerullekake.

Påskerullekake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 20.02.2018
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

5 eggehviter
3 dl Dansukker Sukker
3 dl mandelmel
2 ss potetmel
2 ss vaniljesukker
25 g mandelspon

Fyll
200 g hvit sjokolade
2 dl kremfløte
Revet skall av en økologisk sitron

Pynt
1 ½–2 dl kremfløte
Ananasbiter
Sitronmelisse


Rullekake også til påske, nydelig.


Fremgangsmåte

Begynn med fyllet. Kok opp fløten. Bryt sjokoladen i små biter, ha bitene i den varme fløten og rør til sjokoladen har smeltet. Avkjøles i kjøleskap. Når blandingen er kald, tilsettes sitronskallet. Visp blandingen til en stiv krem.

Visp eggehvitene stive. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du visper.
Bland resten av ingrediensene, og vend inn i eggehviterøren. Hell røren i en langpanne, 30 x 40 cm, med smurt bakepapir. Strø på mandelspon. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 25 minutter. Hvelv kaken over på et bakepapir, og la den avkjøles.
Fordel fyllet over kaken, og rull den sammen. Skjær kaken i biter, og pynt med vispet krem, ananas og sitronmelisse.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 344,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 39,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,33.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gresk påskebrød 3.

Gresk påskebrød 3


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.07.2009
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Yina Chan

Ingredienser

½ pk gjær
4 dl yoghurt naturell
2 ss rapsolje
1 ss salt
cirka 1 l hvetemel
5 stk hele egg med skall
1 stk sammenvipisket egg til pensling


Dette greske påskebrødet er syrlig, og er et spennende brød som passer godt til påskefrokosten.


Fremgangsmåte

Smuldre opp gjæren i den lunkne yoghurten og rør det sammen. Tilsett olje, salt og hvetemel. Elt deigen til den er smidig. (Ca 5 minutter i kjøkkenmaskin.) Ha eventuelt i mer mel eller litt vann til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 60 minutter).

Del deigen i tre deler. Kjevle en av delene til en rund plate. Kle en rund, smurt springform med platen. Trill de to siste delene til tykke fingerrunde pølser og del dem i seks deler. Legg to av pølsene i kryss i formen. Lag fire ringer av de siste pølsene og legg dem i formen i mellomrommene til krysset.

Plasser 5 ukokte egg med skall i formen: ett i hver av ringene og ett i midten. Dekk over med et kjøkkenhåndkle og en plastpose og etterhev i 45 – 60 minutter.

Varm opp ovnen til 200 °C. Pensle overflaten forsiktig med pisket egg. Stek brødet i 30 minutter i den nedre delen av ovnen, og avkjøl brødet på rist.

Kutt opp brødet i store kakestykker med ett egg i hvert stykke og server!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 221,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 32,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:164






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.