
Når jordbærsesongen er over oss er det en ide å ta vare på disse bærene til senere bruk. Og når bærene er på sitt billigste kan det være fornuftig å fryse ned eller sylte noen av disse.
I våre dager er det færre og færre som gidder å gjøre dette, det er jo mer lettvint å kjøpe syltetøy i butikken. Men om det ikke lønner seg, kan det være koselig å ta vare på noen bær. Og hjemmelagd syltetøy smaker jo bedre, ikke sant!
Husk og at rips, solbær og bringebær holder på å modne nå.
For raske tips om sylting og annen konservering, ta en titt på mine
konserveringssider
Men her er ett par oppskrifter på frysetøy og syltetøy.
Frysetøy av jordbær
1 kg bær
1 dl sukker
Evt frysepulver eller stivelse.
Frysetøy er rått, frossent syltetøy. Bæra knuses litt og røres med sukker før det fylles i passende beger og fryses. Ikke bruk store enkelt porsjoner. Holder seg dårligere tint enn vanlig syltetøy. Frysetøy blir gjerne litt tynt. Man kan bruke tykningsmiddel for å tykne det.
Syltetøy snarkokt
Jordbær
ca 300 - 500 g sukker pr kg bær
Litt syltepulver. Se oppskrift på posen.
Kok bærene til de er gjennomkokt og møre, tilsett sukker. Rør til sukkeret er oppløst, skru varmen opp og la syltetøyet koke godt 5-20 minutter. Ta gelèprøven. Skum av syltetøyet. Ha det på rene, varme glass. Fyll glassene helt fulle og skru på korken.
Geleprøven:
Ha litt syltetøy på en kald tallerken og la det avkjøle litt. Skyv fra kanten og innover med en kald skje. Overflaten / hinnen skal rynke seg.
Sommersyltetøy
500 g jordbær
500 g bringebær
500 g renset rips, knapt modne
750-800 g sukker
Rens jordbærene, skyll dem hvis nødvendig. Skjær store jordbær i skiver.
Rens ripsen og skyll om nødvendig. Legg jordbær, rips og bringebær lagvis med sukkeret i en kjele. Varm opp på svak varme. Rist på kjelen av og til. Gi syltetøyet et godt oppkok og la det småkoke videre i ca 15 minutter. Skum godt.
Fyll det kokende varme syltetøyet på rene, varme hermetikkglass. Bruk syltetrakt så det ikke kommer søl på kanten. Glassene må fylles helt fulle. Skru lokkene på etter hvert som glassene blir fylt. Oppbevar kjølig.
Rips inneholder mer pektin enn jordbær og bringebær, og vil her hjelpe til å gjøre syltetøyet stivere. Ved å ta mer rips i forhold til de andre bærslagene vil syltetøyet bli enda tykkere.
Jordbærmarmelade med balsamico og svart pepper
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
04.08.2020Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
500 g jordbær
250 g Dansukker Syltesukker
4 ss balsamicoeddik
2-3 ts kvernet svart pepper
Med Dansukkers Syltesukker lager du enkelt og raskt jordbærmarmelade med balsamico og svart pepper. Like god til frokost eller som grillglaze til kveldens kylling eller kjøtt.Fremgangsmåte
Skyll og rens bærene. Kok jordbærene sammen med syltesukkeret i 5 minutter.
Tilsett balsamicoeddik og svart pepper, og kok videre i noen minutter eller til ønsket konsistens. Skum godt av, og hell over på varme, rene glass. Sett på lokk, og oppbevar kjølig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
150,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
36,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Jordbærsyltetøy med Sukrin
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
31.03.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Funksjonell matBildet er tatt av
Funksjonell matIngredienser
1 kg rensede jordbær (2 liter)
110-160 g SukrinMelis (ca 1,5 dl)
Alternativt Sukrin pluss som er dobbelt så søtt som sukker. 100 g Sukrin pluss gir en middels søtning. Hvis du har syrlige bær, eller vil at syltetøyet skal være ekstra søtt kan du bruke opptil 200 g Sukrin pluss (noe som vil tilsvare ca 400 g sukker).
½ pakke Certo/Jam syltepulver
Alternativt kan du lage rørte jordbær. Sunt og godt!Fremgangsmåte
Skyll jordbærene før hamsen fjernes. Del store jordbær. Fjern eventuelle skadede bær.
Du kan også bruke frosne bær fra frysedisken.
Gi bærene et hurtig oppkok uten Sukrin.
Rør syltepulveret sammen med jordbærene. Kok blandingen i ca 2 min. under omrøring. Rør inn Sukrin og gi syltetøyet et godt oppkok, så alt blir oppløst og syltetøyet gjennomkokt.
Fyll syltetøyet straks på rene, varme glass. Fyll glassene helt fulle.
Skru lokkene godt på, og sett glassene opp ned til de er avkjølt.
Oppbevar syltetøyet kjølig.
Dette syltetøyet inneholder 80% bær og gir kun 23 kalorier pr 100 g,
dvs. en besparelse på 90% i forhold til fullsukret syltetøy.
Alternativt Sukrin pluss som er dobbelt så søtt som sukker. 100 g Sukrin pluss gir en middels søtning. Hvis du har syrlige bær, eller vil at syltetøyet skal være ekstra søtt kan du bruke opptil 200 g Sukrin pluss (noe som vil tilsvare ca 400 g sukker).
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
29,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,13.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Jordbær- og rabarbramarmelade
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.10.2010Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
500 g rabarbra
500 g jordbær
500 g syltesukker
1 stk vaniljestang
5 stk hele rosépepper
Jordbær og rabarbra er gode smaker sammen! Her har vi laget en spennende marmelade med hel rosépepper. Høres kanskje rart ut, men det er faktisk kjempegodt, f.eks. sammen med en litt skarp ost.Fremgangsmåte
Skjær jordbær og rabarbra i mindre biter. Ha frukten i en kjele sammen med sukkeret, en vaniljestand skåret på langs og hele pepperkorn.
Kok marmeladen i ca. 10 minutter. Skum.
Ha marmeladen på glass, og oppbevar den tørt og kjølig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
151,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
36,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,77.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Rabarbra- og jordbærsyltetøy
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.05.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
250 g rabarbra i biter
250 g jordbær i biter
Revet skall av 1 ubehandlet sitron
1/2 kg Dansukker Syltesukker
Syltetøy i små mengder
125 g jordbær
125 g rabarbra
1 1/2–2 dl Dansukker Syltesukker
Nå skyter rabarbraen i været, og det er på tide å høste de første spede stilkene. Rabarbraen, som opprinnelig kommer fra Kina, ble tidligere ansett for å ha styrkende egenskaper. Rabarbrapai er en klassiker, men alternativene er mange og lekre.
Her som syltetøy sammen med jordbærFremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en kasserolle, og kok i 5 minutter under omrøring. Skum godt av. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
208,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
50,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,05.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Jordbærsyltetøy balsamico
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
30.07.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
2 liter jordbær
2 dl vin
1 dl balsamicoeddik
1 kg Dansukker Syltesukker
Syltetøy i små mengder
250 g jordbær
½ dl vin
¼ dl balsamicoeddik
2 dl Dansukker Syltesukker
Fremgangsmåte
Skyll og rens jordbærene. Skjær dem i biter. Bland jordbær, vin og eddik i en gryte, og la koke under lokk i 5 minutter. Tilsett sukkeret og kok i 2 minutter til. Ta gryten av platen og skum godt av. Hell syltetøyet over på varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevar syltetøyet kjølig.
Rødvin og mørk balsamicoeddik gir et mørkt syltetøy, mens hvitvin og lys balsamicoeddik gir et lysere syltetøy.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
187,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,8.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Syltetøy av vannmelon og jordbær
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
04.05.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
250 g vannmelon
250 g jordbær
Saften av 1 sitron
300 g Dansukker Syltesukker
Sommermånedene er tiden for spontanitet og glede. Med sine lange, lyse dager er det mange anledninger for nytelse.
Her med syltetøy av vannmelon og jordbær, uvanlig men godt.Fremgangsmåte
Fjern kjernene fra vannmelonen ved å presse den gjennom en sil. Skyll og rens jordbærene.
Legg i en gryte, og mos alt med en stavmikser. Tilsett sitronsaft og syltesukker. La koke i 3–6 minutter eller til konsistensen er fast. Hell over på varme, rene glass. Skru på lokk, og oppbevar kjølig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
158,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
38,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:314