Gode ideer til jordbær



Oppdatertdato: 2019-07-01 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Kim Holthe


Når jordbærsesongen er over oss er det en ide å ta vare på disse bærene til senere bruk. Og når bærene er på sitt billigste kan det være fornuftig å fryse ned eller sylte noen av disse.
I våre dager er det færre og færre som gidder å gjøre dette, det er jo mer lettvint å kjøpe syltetøy i butikken. Men om det ikke lønner seg, kan det være koselig å ta vare på noen bær. Og hjemmelagd syltetøy smaker jo bedre, ikke sant!

Husk og at rips, solbær og bringebær holder på å modne nå.

For raske tips om sylting og annen konservering, ta en titt på mine konserveringssider

Men her er ett par oppskrifter på frysetøy og syltetøy.

Frysetøy av jordbær


1 kg bær
1 dl sukker
Evt frysepulver eller stivelse.

Frysetøy er rått, frossent syltetøy. Bæra knuses litt og røres med sukker før det fylles i passende beger og fryses. Ikke bruk store enkelt porsjoner. Holder seg dårligere tint enn vanlig syltetøy. Frysetøy blir gjerne litt tynt. Man kan bruke tykningsmiddel for å tykne det.

Syltetøy snarkokt


Jordbær
ca 300 - 500 g sukker pr kg bær
Litt syltepulver. Se oppskrift på posen.

Kok bærene til de er gjennomkokt og møre, tilsett sukker. Rør til sukkeret er oppløst, skru varmen opp og la syltetøyet koke godt 5-20 minutter. Ta gelèprøven. Skum av syltetøyet. Ha det på rene, varme glass. Fyll glassene helt fulle og skru på korken.

Geleprøven:
Ha litt syltetøy på en kald tallerken og la det avkjøle litt. Skyv fra kanten og innover med en kald skje. Overflaten / hinnen skal rynke seg.

Sommersyltetøy

500 g jordbær
500 g bringebær
500 g renset rips, knapt modne
750-800 g sukker

Rens jordbærene, skyll dem hvis nødvendig. Skjær store jordbær i skiver.

Rens ripsen og skyll om nødvendig. Legg jordbær, rips og bringebær lagvis med sukkeret i en kjele. Varm opp på svak varme. Rist på kjelen av og til. Gi syltetøyet et godt oppkok og la det småkoke videre i ca 15 minutter. Skum godt.

Fyll det kokende varme syltetøyet på rene, varme hermetikkglass. Bruk syltetrakt så det ikke kommer søl på kanten. Glassene må fylles helt fulle. Skru lokkene på etter hvert som glassene blir fylt. Oppbevar kjølig.

Rips inneholder mer pektin enn jordbær og bringebær, og vil her hjelpe til å gjøre syltetøyet stivere. Ved å ta mer rips i forhold til de andre bærslagene vil syltetøyet bli enda tykkere.



Jordbærmarmelade med balsamico og svart pepper


Prøv også Jordbærmarmelade med balsamico og svart pepper.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 04.06.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

500 g jordbær
250 g Dansukker Syltesukker
4 ss balsamicoeddik
2-3 ts kvernet svart pepper


Med Dansukkers Syltesukker lager du enkelt og raskt jordbærmarmelade med balsamico og svart pepper. Like god til frokost eller som grillglaze til kveldens kylling eller kjøtt.


Fremgangsmåte

Skyll og rens bærene. Kok jordbærene sammen med syltesukkeret i 5 minutter.
Tilsett balsamicoeddik og svart pepper, og kok videre i noen minutter eller til ønsket konsistens. Skum godt av, og hell over på varme, rene glass. Sett på lokk, og oppbevar kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 150,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 36,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,79.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Jordbærsyltetøy med Sukrin


Prøv også Jordbærsyltetøy med Sukrin.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 31.03.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

1 kg rensede jordbær (2 liter) 110-160 g SukrinMelis (ca 1,5 dl) Alternativt Sukrin pluss som er dobbelt så søtt som sukker. 100 g Sukrin pluss gir en middels søtning. Hvis du har syrlige bær, eller vil at syltetøyet skal være ekstra søtt kan du bruke opptil 200 g Sukrin pluss (noe som vil tilsvare ca 400 g sukker). ½ pakke Certo/Jam syltepulver


Alternativt kan du lage rørte jordbær. Sunt og godt!


Fremgangsmåte

Skyll jordbærene før hamsen fjernes. Del store jordbær. Fjern eventuelle skadede bær.
Du kan også bruke frosne bær fra frysedisken.

Gi bærene et hurtig oppkok uten Sukrin.
Rør syltepulveret sammen med jordbærene. Kok blandingen i ca 2 min. under omrøring. Rør inn Sukrin og gi syltetøyet et godt oppkok, så alt blir oppløst og syltetøyet gjennomkokt.
Fyll syltetøyet straks på rene, varme glass. Fyll glassene helt fulle. Skru lokkene godt på, og sett glassene opp ned til de er avkjølt. Oppbevar syltetøyet kjølig.

Dette syltetøyet inneholder 80% bær og gir kun 23 kalorier pr 100 g, dvs. en besparelse på 90% i forhold til fullsukret syltetøy.

Alternativt Sukrin pluss som er dobbelt så søtt som sukker. 100 g Sukrin pluss gir en middels søtning. Hvis du har syrlige bær, eller vil at syltetøyet skal være ekstra søtt kan du bruke opptil 200 g Sukrin pluss (noe som vil tilsvare ca 400 g sukker).

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 29,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,13.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Jordbær- og rabarbramarmelade


Prøv også Jordbær- og rabarbramarmelade.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.10.2010
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

500 g rabarbra
500 g jordbær
500 g syltesukker
1 stk vaniljestang
5 stk hele rosépepper


Jordbær og rabarbra er gode smaker sammen! Her har vi laget en spennende marmelade med hel rosépepper. Høres kanskje rart ut, men det er faktisk kjempegodt, f.eks. sammen med en litt skarp ost.

Jordbær- og rabarbramarmelade til høyre på bildet.


Fremgangsmåte

Skjær jordbær og rabarbra i mindre biter. Ha frukten i en kjele sammen med sukkeret, en vaniljestand skåret på langs og hele pepperkorn.
Kok marmeladen i ca. 10 minutter. Skum.
Ha marmeladen på glass, og oppbevar den tørt og kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 151,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 36,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Jordbærsyltetøy balsamico.

Jordbærsyltetøy balsamico


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 30.07.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

2 liter jordbær
2 dl vin
1 dl balsamicoeddik
1 kg Dansukker Syltesukker

Syltetøy i små mengder
250 g jordbær
½ dl vin
¼ dl balsamicoeddik
2 dl Dansukker Syltesukker



Fremgangsmåte

Skyll og rens jordbærene. Skjær dem i biter. Bland jordbær, vin og eddik i en gryte, og la koke under lokk i 5 minutter. Tilsett sukkeret og kok i 2 minutter til. Ta gryten av platen og skum godt av. Hell syltetøyet over på varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevar syltetøyet kjølig.
Rødvin og mørk balsamicoeddik gir et mørkt syltetøy, mens hvitvin og lys balsamicoeddik gir et lysere syltetøy.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 187,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Syltetøy av vannmelon og jordbær.

Syltetøy av vannmelon og jordbær


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 04.05.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

250 g vannmelon
250 g jordbær
Saften av 1 sitron
300 g Dansukker Syltesukker


Sommermånedene er tiden for spontanitet og glede. Med sine lange, lyse dager er det mange anledninger for nytelse.
Her med syltetøy av vannmelon og jordbær, uvanlig men godt.


Fremgangsmåte

Fjern kjernene fra vannmelonen ved å presse den gjennom en sil. Skyll og rens jordbærene.
Legg i en gryte, og mos alt med en stavmikser. Tilsett sitronsaft og syltesukker. La koke i 3–6 minutter eller til konsistensen er fast. Hell over på varme, rene glass. Skru på lokk, og oppbevar kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 158,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rabarbra- og jordbærsyltetøy.

Rabarbra- og jordbærsyltetøy


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.05.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

250 g rabarbra i biter
250 g jordbær i biter
Revet skall av 1 ubehandlet sitron
1/2 kg Dansukker Syltesukker
Syltetøy i små mengder
125 g jordbær
125 g rabarbra
1 1/2–2 dl Dansukker Syltesukker


Nå skyter rabarbraen i været, og det er på tide å høste de første spede stilkene. Rabarbraen, som opprinnelig kommer fra Kina, ble tidligere ansett for å ha styrkende egenskaper. Rabarbrapai er en klassiker, men alternativene er mange og lekre.
Her som syltetøy sammen med jordbær


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en kasserolle, og kok i 5 minutter under omrøring. Skum godt av. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 208,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 50,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,05.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:314







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.