Gode middagsforslag til påske



Oppdatertdato: 2019-04-16 Tema: Påske Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Knut Pettersen, Rosemarie Pettersen, Kim Holthe Kilder: matprat.no, godfisk.no, matoppskrift.no


I disse dager før påske må man begynne å planlegge litt innkjøp for påskens middager. Om man satser på hjemmelagd eller ferdig retter er opp til deg selv og hvor mye tid man vil bruke på maten. Men flere råvarer går igjen hver påske og disse får en ofte gode kjøp på i denne førpåske perioden.
Lammelår, lammestek, påskeskinke, kalkunbryst, kylling, grillpølser, klippfisk, laks og torskefilet er alle eksempler på råvarer som man ofte får gode kjøp på. Og har du gått til innkjøp av en eller flere av disse, uten helt å vite hva du skal gjøre, har jeg noen gode tips her. Noen er litt vriene mens andre går greit å lage. Flere av de under har og utregnet allergen og næringsinnhold lenger nede.

Lammelår

Dette er vel en av de mest kjente påsketradisjonene her og tilsvarende retter lagd av dette samt en god lammestek fra lammelår. Om en kjøper lammelår rått med bein, så er det noe arbeid. Men når man er ferdig blir det en uforglemmelig middag. Men skal man steke en lammestek, må en helst ta ut benet av låret først, men som dere ser under er det ikke nødvendig, men det holder ofte bare å ta vekk nøkkelbeinet - isbeinet, dvs det innerste og la selve lårbeinet være igjen. Beiner en ut hele låret, bør en surre lammesteken etterpå. Man får da en stek som ser fin ut i fasongen, og som holder seg sammen under steking.

Utbeining av lammelår

En god video fra youtube om utbeining av lammelår. Med Flying Culinary TV.

Klassisk lammestek

En klassisk lammestek fra Matprat hvor det kan brukes helt eller en surret steik.
6 porsjoner

Du trenger ikke å være en mesterkokk for å få til en god og saftig lammestek, av mange også kalt lammelår. Hemmeligheten ligger i å bruke et steketermometer. Dette er en helt tradisjonell lammestek med hvitløk og rosmarin. Enkelt, saftig og velsmakende!

Ingredienser
1 stk stor lammelår (ca 2 1/2 kg)
3 ts salt
1 ts pepper
2 ts knust rosmarin
2 fedd hvitløk hakket
1 stk løk, i båter
3 stk gulrøtter
8 dl vann

Saus:
Ca 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
0,5 ts pepper
0,5 ts salt

Serveres med f.eks. fløtegratinerte poteter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.

Fløtegratinerte poteter
12 stk poteter
1 stk løk
1 ss smør
2 ts salt
0,5 ts pepper
4 dl matfløte
1 dl ost, reven

Fremgangsmåte

Steketemp: 125°C
Steketid: 2 - 3 timer

1. Gni lammelåret godt inn med krydder og hvitløk.
2. Ha vann, løk og gulrøtter i langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer. Pass på at det ikke kommer inn til beinet. Stek på 125°C i 2 - 3 timer. Når steketermometeret viser 70°C er steken rosa, når det viser 76°C er den gjennomstekt.
3. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen. 4. Sil stekesjyen over i en kjele. Gi den et oppkok og tilsett jevningen mens du rører. Smak til med solbærsaft, soyasaus, salt og pepper.

Fløtegratinerte poteter
Steketemp: 200°C
Steketid: 45 min

1. Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over.
2. Stek i ovn på 200°C. Strø over ost etter 15 minutters steketid.
Stek videre i ca. 30 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.

Klikk her for mange flere oppskrifter på lammestek

Oppskriften som over har følgende næringsinnhold og allergener

Husk at alle mine oppskrifter har definert ut næringsinnhold og allergener, og er man allergisk kan man sende oppskriften til tallerkenen og justere den selv

Innhold pr 100 gram:

Kalorier 100,5 Kcal
Protein 8,18 g
Fett 5,18 g
Karbo 4,96 g
Pris 6,58.- kr

Følgende allergener finnes i denne retten med fløtepoteter.

Allergenet Gluten som forekommer i ingrediensen hvetemel og soyasaus
Allergenet Melk som forekommer i ingrediensen matfløte, ost og smør
Allergenet Soya som forekommer i ingrediensen soyasaus
Og Spor-av-Peanøtter som forekommer i ingrediensen soyasaus

Påskeskinke

Ferdig kokt og/eller røkt påskeskinke er tilgjengelig før påske og som regel på tilbud. Dette er det samme som juleskinke og er surret skinke som er kokt eller røkt, men det fins vel helt rå også. Vi pleier å kjøpe den kokte varianten. Bortsett fra å bruke denne til pålegg eller koldtbord, er den ypperlig å bake i ovnen, Den kan også spises kald sammen med for eksempel potetsalat ol.

Sennepsgratinert påskeskinke

6 porsjoner

Ca 2 kg Påskeskinke- (veier mellom 1-3 kg uten ben) rå, røkt eller kokt
6 ss sennep
2 stk eggeplommer
1 ss potetmel
Ca 1 dl kavring

Er skinka kokt begynn rett på nr 2.
1. Pakk skinka i aluminiumsfolie og legg i en langpanne. Stikk inn et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av skinka. Skinka er ferdig når steketermometeret viser 72°C. Eventuelt kan skinka legges i kokende vann og så trekke ved ca 80°C til steketermometeret viser 72°C. (Ca. 3 Timer for en skinke på 3 kg).
2. Ta skinka ut av ovnen og fjern aluminiumsfolien. Ta av nettet og evt Svoren.
3. Bland sennep, egg, potetmel og kavring. Smør blandingen utover skinka.
4. Gratiner i forvarmet ovn ved 200°C i ca 15 min.

Påskeskinke serveres med for eksempel ovnsbakte grønnsaker, en saus og poteter.

En litt annen variant av skinka kan man se på youtube. Her som juleskinke, men ellers lik.


Nakkekoteletter

Dette er og noe som dukker opp på tilbud nå. Og koteletter kan brukes til mye annet enn bare stekte med surkål. Nakkekoteletter er og noe mer spekket med fett og er dermed ofte mer saftige.
Her en versjon vi har prøvd oss på
Koteletter i form er enkelt og fins i mange varianter. Denne er en av de vellykkede. Vi hadde litt ekstra selleri + ett par epler og noen svisker i formen før vi satt den i ovnen.

Nakkekoteletter i form

4 posjoner


4 stk stor nakkekoteletter
1 dash salt
1 dash pepper
0,5 dl solsikkeolje
1 stk gulrot
100 gr sellerirot
2 stk løk
1 ss tomatpuré
1 fedd hvitløk
1 ts timian
0,5 boks tomater, hakkede
3 dl creme fraiche

Salte og pepre kotelettene. Brun dem i en panne med olje og legg dem i en stor ildfast form. Rens grønnsaker og kutt dem i terninger (1 x 1 cm).
Fres dem i pannen og tilsett tomatpuré, hakket hvitløk og timian. Tilsett tomater og creme fraiche og kok opp. Salte og pepre, og hell grønnsaksausen over kotelettene.
Sett formen i ovnen ved 180 gr varme, 30 minutter. Da er kotelettene gjennomkokte og møre sammen med grønnsakene, og du får en deilig, mild tomatsaus.
Serveres direkte fra formen. Server ovnsbakte poteter til.

Oppskriften som over har følgende næringsinnhold og allergener


Innhold pr 100 gram:

Kalorier 194,08 Kcal
Protein 9,34 g
Fett 16,32 g
Karbo 2,1 g
Pris 4,69.- kr

Følgende allergener finnes
Allergenet Melk som forekommer i ingrediensen creme fraiche
Allergenet Selleri som forekommer i ingrediensen sellerirot

Klikk her for mange flere oppskrifter med nakkekoteletter



Klippfisk

Jeg har også sett at flere har klippfisk på tilbud nå før påske, og da er det mest nærliggende å lage en skikkelig bacalao.
Jeg har flere varianter på nettsidene og Norges Sjømatråd har flere på sine nettsider:
Godfisk.no

En god en hos meg er denne som har fått mange poeng:

Brasiliansk bacalao

Kommer opprinnelig fra Norsk Sjømatråd

4 porsjoner
Bacalhau da Mama Rose er en brasiliansk julerett med norsk klippfisk. Denne retten passer godt å servere til søndagsgjestene eller til en fin familiemiddag, men og til påske her i Norge.

Ingredienser

700 gr klippfisk, utvannet og renset
400 gr potet, liten type
2 stk paprika, rød
2 stk paprika, grønn
2 stk paprika, gul
1 stk løk
6 fedd hvitløk
100 gr oliven, sort
olivenolje

Sett stekeovnen på 180 grader og kok potet. Skjær klippfisk i serveringsstykker, paprika i strimler, løk i skiver og finhakk hvitløk.
Stek løk og hvitløk i olivenolje og legg i en ildfast form.
Stek klippfiskstykkene gylne i olivenolje og legg dem sammen med løken. Surr paprikastrimlene i olivenolje ca. 1 minutt.
Legg paprika og sorte oliven pent rundt fisken, og drypp litt olivenolje over. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek ca. 5 minutter.
Stek de kokte potetene i olivenolje på stekepannen.
Server klippfisken sammen med de stekte potetene.

Oppskriften som over har følgende næringsinnhold og allergener


Innhold pr 100 gram:

Kalorier 109,05 Kcal
Protein 15,12 g
Fett 2,89 g
Karbo 4,98 g
Pris 8,48.- kr

Følgende allergener finnes
Allergenet Fisk som forekommer i ingrediensen klippfisk, utvannet og renset

Klikk her for mange flere oppskrifter på bacalao

I tillegg til disse har jeg oppdaget tilbud på grillpølser, laks og torskefilet, og vanlig kjøttdeig

Så da kan du bare klikke her for mere oppskrifter med disse råvarene:

Klikk her for mange flere oppskrifter med grillpølser

Klikk her for mange flere oppskrifter med laksefilet

Klikk her for mange flere oppskrifter med torskefilet

Klikk her for mange flere oppskrifter med kjøttdeig



Helstekt kalkunbryst med grønnsakkompott


Prøv også Helstekt kalkunbryst med grønnsakkompott.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.11.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Grete Roede
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 kalkunbryst (ca 500 g)
1 ss smør
1 ts salt
1/2 ts hvit pepper

Grønnsakkompott:
2 løk
1 squash
2 gulrøtter
1 fennikel
2 vårløk
1 ss olivenolje
1 ts gurkemeie
salt og pepper


En klassisk kalkunrett med en litt ny vri. Gurkemeie er rotknollen til en tropisk vekst som er i slekt med ingefær. Den har ingen framtedende smak, men gir en sterk gul farge.
Forskjellige grønnsaker kan brukes her. Vi brukte også selleri og reddiker.


Fremgangsmåte

Legg kalkunbrystet i en ildfast form og pensle det med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Stek brystet ved 160°C ca 40 minutter til kjernetemperaturen er 70-72 °C.

Kompott: Skjær løken i båter, squash, gulrøtter og fennikel i litt store terninger og vårløken i tykke skiver. Ha grønnsakene i en ildfast form og ha over olivenolje blandet med gurkemeie, salt og pepper. Sett grønnsakene i ovnen ved siden av kalkunbrystet. Rør i grønnsakene av og til. La kalkunbrystet hvile ca 15 minutter før det skjæres opp. Serveres med kokte poteter eller ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 74,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,37.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Lammestek med grønnsaker i ovn


Prøv også Lammestek med grønnsaker i ovn.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 15.04.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 stk lammelår
3 båt hvitløk
2 ts salt
1/2 ts pepper
1 ss hakket frisk rosmarin
1 ss hakket frisk timian
3 dl vann
1 stk purre i biter
1 båt hakket hvitløk
3 stk rødløk i båter
2 stk gulrot i biter
4 stk tomat i båter
700 g potet i båter
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 ss olivenolje
1 ss maisstivelse (maizena)



Fremgangsmåte

1. Sag av den ytterste delen av knoken. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp ferdig preparert lammestek.
2. Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Bruk en spiss kniv og skjær små lommer i steken og stikk inn hvitløkskivene. Gni steken godt inn med salt, pepper, rosmarin og timian. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av steken, pass på at det ikke hviler mot bein!
3. Legg steken i en langpanne og hell i vannet. Fordel grønnsaker og poteter rundt steken og drypp over olivenolje. Krydre med salt og kvernet pepper.
4. Sett steken i ovnen ved 125 ºC. Når steketermometeret viser ca. 70 ºC er steken rosa og ved 76 ºC er den gjennomstekt. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter.
5. Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpannen og hev temperaturen til 200 °C. Stek grønnsakene videre i ca. 15 minutter mens steken hviler.

6. Lag saus ved å røre ut maisenna i kaldt vann og tilsette jevningen i kraften under stadig visping. Kok opp og smak til med salt og kvernet pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 91,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,13.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Påskekylling med grønnsaker


Prøv også Påskekylling med grønnsaker.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.03.2018
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

600-700 g kyllingfileter

Marinade
1 dl hvitvin
1/2 dl rapsolje
1 ts vaniljesukker
2 ss kyllingfond
revet skall av en halv sitron
2 krm hvitpepper

Saus
1 gul løk i terninger
1 ss smør eller margarin
1 ss Dansukker Lys Sirup

Marinade
1 dl appelsinjuice
2 ts potetmel

Grønnsaker
1 rød paprika
1 gul paprika
1 lite stykke purre
1 rødløk
1 ss smør eller margarin
1 ss Dansukker Mørk Sirup


Her brukes det fileter av kylling, så ordet påskekylling kan misforstås. Filetene marineres godt


Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden i en tykk plastpose. Legg kyllingfiletene i posen, og knytt den igjen. Vend godt, slik at marinaden dekker kyllingkjøttet. La hvile i kjøleskap et par timer. Legg kyllingfiletene i en smurt ildfast form, og stek dem i ovnen ved 175 °C til den indre temperaturen er 70 °C. Smelt smør/margarin i en kasserolle, tilsett løken og sirupen, og fres til løken er myk. Tilsett marinade og juice, og kok opp. Rør ut potetmelet i litt kaldt vann og jevn ut sjyen. Sil sausen.

Skyll paprika og purre. Skjær paprikaen i store biter. Skjær purren i ringer. Skrell rødløken, og skjær den i båter. Smelt smør/margarin i en stekepanne. Tilsett grønnsakene og sirupen, og fres til de er varme, men fremdeles er litt sprø.

Legg kylling, saus og grønnsaker på varme tallerkener, og server med kokt ris, pasta eller poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 109,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Brasiliansk bacalao.

Brasiliansk bacalao


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 25.03.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Kim Holthe

Ingredienser

700 g klippfisk, utvannet og renset
400 g potet, liten type
2 stk paprika, rød
2 stk paprika, grønn
2 stk paprika, gul
1 stk løk
6 fedd hvitløk
100 g oliven, sort
olivenolje


Bacalhau da Mama Rose er en brasiliansk julerett med norsk klippfisk. Denne retten passer godt å servere til søndagsgjestene eller til en fin familiemiddag.


Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 180 grader og kok potet. Skjær klippfisk i serveringsstykker, paprika i strimler, løk i skiver og finhakk hvitløk.
Stek løk og hvitløk i olivenolje og legg i en ildfast form.
Stek klippfiskstykkene gylne i olivenolje og legg dem sammen med løken. Surr paprikastrimlene i olivenolje ca. 1 minutt.
Legg paprika og sorte oliven pent rundt fisken, og drypp litt olivenolje over. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek ca. 5 minutter.
Stek de kokte potetene i olivenolje på stekepannen.
Server klippfisken sammen med de stekte potetene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 125,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3014







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.