Grill til SanktHans


Oppdatertdato: 2020-06-22 Tema: SanktHans Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Sankthans kvelden er en av de mest benyttede grillkvelder om sommeren. Det er den dagen da mange reiser på sjøen eller ut til samlingsplasser med sankthans bål, god mat og drikke. Og jeg vet at mange ikke gidder å lage mye styr ut av grillingen, men tar med seg de vanlige pølsene, burgerene, salaten, potetsalaten og ferdig med det.
Men, det går an å lage en liten spiss på de vanlige tingene og hvorfor ikke prøve i år med litt ekstra som ikke lager mer arbeid. Mye av den vanlige grillmaten blir så mye bedre med litt ekstra omtanke og planlegging.

Det kan være lurt å følge de vanlige grilltipsene mine på grillsider, Men følgende kan jo være en ide:

Pølser

Pølser du kan velge mellom:
Løkpølser
Bratwurst/Bratwurstgrill
Hvitløkspølser
Ostepølser
Pepperpølser
Frankfurter
Chilipølser
Grillpølser
Pølser med baconskiver

Beregn 2-3 pølser per person

Praktisk talt alle typer pølser egner seg til grilling. Men med en varm grill kan det lett skje at pølsene sprekker. Det kan du unngå ved å lage et par, tre snitt i hver langside av pølsene før du legger dem på grillen. Helt sikker mot sprekk er du hvis du velger grillpølser - de er nemlig skinnfrie. Uansett pølsetype, så er det viktig at du snur pølsene ofte. Både for å unngå sprekk og at pølsene blir svidd.

Tips til tilbehør:

agurk, ananas, bacon, baguetter, bakt potet, chilisaus, fransk dressing, hvitløk, italiensk salat, ketchup, kinakål, loff, lomper, løk, mais, oliven, paprika, pommes frites, potetsalat, purre, pølsebrød, rekesalat, revet ost, rødbeter, rømme, salat, sennep, sjampinjong, sommersalat, sylteagurk, thousand island, tomater, vestkystsalat.



Grillspyd er smakfult og godt. Man kan variere i det uendelige her, og de kan gjøres ferdige før en reiser til sankthans festen.

Enkle grillspyd

Kjøtt du liker, som:
Biff
Kylling
Pølser (med bacon)
Svinekjøtt

sopp
paprika
andre grønnsaker som egner seg til grilling

Grilling er en fantastisk ting, sommmer som vinter. inne har man bordgriller, og ute har man gjerne store monstre med gass og kull. Tre spydene fulle av mat og grill i vei.

Tips:
Bitene bør være like store for å få det jevnt grillet
Mariner gjerne kjøttet i god tid før grilling
Ikke putt for mye mat på spydene, det vil ta lang tid å gjennomsteke kjøttet om det ligger for tett Pass på håndtakene om de er av tre, de KAN ta fyr!

Og til alle disse forslagene passer det fint med en enkel salat, potetsalat eller annet hvis det ønskes. Jeg vil og anbefale å bruke grillolje og riktig krydder. Se mine grillsider for mer informasjon. Ha en riktig hyggelig sankthans.


Grillburgere 2


Prøv også Grillburgere 2.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.11.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

600 g kjøtt - eller karbonadedeig
1 ts salt
pepper
1 hakket løk
8 hamburgerbrød


Rett og slett noen gode burgere. Vi har brukt karbonadedeig flere ganger med hell. Og disse trenger ikke nødvendigvis grilles, stekepanne og stekeovn gjør nytten.
Men jeg må innrømme at vi har en elektrisk grill hjemme som vi bruker om vinteren.
Og til dere som rynker på nesen av burgere. Som en vanlig familie som alle dere andre, kan vi ikke hver dag diske opp med spennende utenlandske retter eller retter med kule ingredienser. Vi spiser både burgere, pizza, taco, pasta, pannekaker osv stadig vekk.


Fremgangsmåte

1. Arbeid deigen seig med salt. Tilsett hakket løk, egg, hvitløk, gressløk og pepper, bland godt. Form deigen til 8 burgere. Kakene pensles med grillolje og grilles ca. 3 minutter på hver side.

2. Fyll hamburgerbrødene med det tilbehøret du liker best og lag din favorittburger.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 214,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Deilige grillspyd med squash


Prøv også Deilige grillspyd med squash.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.01.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

500 g storfekjøtt - bruk gjerne annet kjøtt
200 g squash
1 stk. rødløk
2 stk. tomat
1 stk. rød paprika
8 stk. frisk sjampinjong

Grillolje:
1 dl olivenolje eller annen god olje
2 ts worcestershire-saus
2 ts tørkede urter (feks;rosmarin, persille, el.)
1 ts salt
1 ts grovmalt pepper
1 ts paprikapulver



Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i litt store terninger, squashen i hele eller halve skiver, tomater i båter og paprika i store terninger. Store sjampinjonger deles i to. Træ alle ingrediensene vekselvis på spyd.

Bland alle ingrediensene til grilloljen og pensle spydene godt over det hele.
Legg spydene under god varm grill eller i grillpanne. Snå spydene når de får litt farge og stek dem ferdige.

Serveres med kokt ris eller kokte poteter og gjerne med en god salat til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 109,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,31.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Pølsegrillspyd


Prøv også Pølsegrillspyd.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 20.06.2015
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 g pølser, gjerne med ost, chili, løk
1 paprika
4 småløk evt. løk i båter
4 skiver bacon


Denne kan varieres og vi lagde grønnsaksspyd ved siden av og brukte lettkokte poteter sammen med pølsebitene.
Vi surret bacon rundt pølsene og det er virkelig godt. Og bruk slike krydderpølser eller for eksempel ost og chilipølse.


Fremgangsmåte

Skrell og del poteter i små firkanter. Kok dem til de er litt møre, men skal fortsatt være harde. Del pølser og grønnsaker opp i passe biter og træ pølser og grønnsaker vekselvis på spydet, evt sammen med poteter. Surr gjerne baconskiver rundt pølsebitene eller grønnsakene eller rull dem sammen og tre på spydene. Pensle evt. med grillolje.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 144,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,3.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Grillspyd med lam og pære.

Grillspyd med lam og pære


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 08.10.2005
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

800 g lam ytrefilet, eller 8 hele lammekoteletter
4 pærer
1 ts provencekrydder eller tørket rosmarin ( kan eventuelt sløyfes)
ca 1 ts salt
½ ts grovmalt sort pepper


Grillspyd er enkel og rask grillmat som alle liker. Her kan du variere i det uendelige etter hver sin smak. Her er et av våre forslag med lammekjøtt.


Fremgangsmåte

1. Skjær kjøttet i 2x2 cm, eller om du bruker koteletter så skjærer du løs kjøttet fra beinet og del i 2x2 cm store biter. Dryss over salt og pepper.

2. Del pærene i like store biter som kjøttet.
3. Træ på grillspydene med lagvis kjøtt og pære – ca 3 biter av hver på hvert spyd. Har du mer råvarer igjen, så lag flere spyd! Bruker du grillspyd av tre bør disse ligge litt i vann først slik at de ikke så lett blir svidd.
4. Grill spydene på sterk varme i 5-10 minutter

Server gjerne med pitabrød, salat og en deilig mynteyoghurt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 88,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 19,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Brasilianske grillspyd med biff.

Brasilianske grillspyd med biff


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.06.2018
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

800 g mørbrad, flatbiff eller ytrefilet av storfe
4 ts salt

Grillsaus
1 dl ketchup
1/2 dl vann
2 ss rødvinseddik
1 ss pulverkaffe
1 ts malt kajennepepper
1 ts malt koriander
2 båt finhakket hvitløk
4 ss solsikkeolje
1/2 ts sukker
1/2 ts salt
1/2 ts kvernet pepper

Bønne- og yoghurtdipp
1 boks (400 g) store hvite bønner (butterbeans)
1/2 stk hakket løk
2 ss sitronsaft
1 båt hakket hvitløk
1 ss hakket frisk mynte
100 g gresk yoghurt eller yoghurt naturell
1/2 ts salt
1/4 ts kvernet pepper


Espetinhos er brasiliansk for grillspyd. Store biter av storfe- eller kyllingkjøtt på spyd grilles til perfeksjon og serveres som de er, eller med en god saus. Vi griller våre biff-espetinhos av norsk storfekjøtt, uten annet krydder enn salt, og serverer dem med en kraftig grillsaus og en mild bønne- og yoghurtdipp.


Fremgangsmåte

Lag grillsaus: bland sammen alle ingrediensene og smak til med sukker, salt og pepper.

Skyll bønner under rennende vann og la dem renne godt av seg i et dørslag. Ha dem i en hurtigmikser sammen med resten av ingrediensene til bønne- og yoghurtdippen. Kjør til en jevn og kremet konsistens. Smak til med salt og pepper.

Skjær kjøtt i 4 cm store biter. Dryss over salt.
Bløtlegg grillspyd av tre, eller bruk grillspyd av metall. Tre ca. 200 gram kjøtt på hvert grillspyd. Sørg for at det er litt luft mellom bitene, slik at varmen kommer til.

Bruker du grillspyd av tre, kan det være lurt å bruke to på hvert spyd, slik at de blir mer stabile og lettere å snu på grillen.

Grill spydene på vekslende direkte og indirekte varme i ca. 20 minutter, eller til de er stekt slik du liker det.
Server grillspydene med barbequesaus og bønne- og yoghurtdipp.

I Brasil fleiper de med at espetinhos enkelte steder er laget med “filet de meow” – et kjøttslag som definitivt ikke selges i Norge…. Andre varianter kan være med pølser, sjømat eller queijo coalho, en ost som tåler å bli grillet uten å smelte.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 116,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Barnas grillspyd.

Barnas grillspyd


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.05.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

400 g pølser, snadderpølser, coctailpølser, småpølser el.l.
2-3 ringer ananas
4-6 cherrytomater


Her har vi brukt både pølser og kjøttboller + tomater. Og ved siden av litt kokt blomkål. Ananas er og ett godt valg her. Bruk en mild grillsaus.


Fremgangsmåte

Tre pølsene på spydet vekselvis med kjøttboller og tomater. Pensle gjerne med en mild grillsaus. Grilles.
Server med kokt blomkål.
Pass på at tomater ofte holder lenge på varmen, slik at ingen brenner seg.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 127,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er noen andre aktuelle artikler



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:289






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.