Sankthans kvelden er en av de mest benyttede grillkvelder om sommeren. Det er den dagen da mange reiser på sjøen eller ut til samlingsplasser med sankthans bål, god mat og drikke.
Og jeg vet at mange ikke gidder å lage mye styr ut av grillingen, men tar med seg de vanlige pølsene, burgerene, salaten, potetsalaten og ferdig med det.
Men, det går an å lage en liten spiss på de vanlige tingene og hvorfor ikke prøve i år med litt ekstra som ikke lager mer arbeid. Mye av den vanlige grillmaten blir så mye bedre med litt ekstra omtanke og planlegging.
Det kan være lurt å følge de vanlige grilltipsene mine på
grillsider, Men følgende kan jo være en ide:
Pølser
Pølser du kan velge mellom:
Løkpølser
Bratwurst/Bratwurstgrill
Hvitløkspølser
Ostepølser
Pepperpølser
Frankfurter
Chilipølser
Grillpølser
Pølser med baconskiver
Beregn 2-3 pølser per person
Praktisk talt alle typer pølser egner seg til grilling. Men med en varm grill kan det lett skje at pølsene sprekker. Det kan du unngå ved å lage et par, tre snitt i hver langside av pølsene før du legger dem på grillen. Helt sikker mot sprekk er du hvis du velger grillpølser - de er nemlig skinnfrie. Uansett pølsetype, så er det viktig at du snur pølsene ofte. Både for å unngå sprekk og at pølsene blir svidd.
Tips til tilbehør:
agurk, ananas, bacon, baguetter, bakt potet, chilisaus, fransk dressing, hvitløk, italiensk salat, ketchup, kinakål, loff, lomper, løk, mais, oliven, paprika, pommes frites, potetsalat, purre, pølsebrød, rekesalat, revet ost, rødbeter, rømme, salat, sennep, sjampinjong, sommersalat, sylteagurk, thousand island, tomater, vestkystsalat.
Grillspyd er smakfult og godt. Man kan variere i det uendelige her, og de kan gjøres ferdige før en reiser til sankthans festen.
Enkle grillspyd
Kjøtt du liker, som:
Biff
Kylling
Pølser (med bacon)
Svinekjøtt
sopp
paprika
andre grønnsaker som egner seg til grilling
Grilling er en fantastisk ting, sommmer som vinter. inne har man bordgriller, og ute har man gjerne store monstre med gass og kull. Tre spydene fulle av mat og grill i vei.
Tips:
Bitene bør være like store for å få det jevnt grillet
Mariner gjerne kjøttet i god tid før grilling
Ikke putt for mye mat på spydene, det vil ta lang tid å gjennomsteke kjøttet om det ligger for tett
Pass på håndtakene om de er av tre, de KAN ta fyr!
Og til alle disse forslagene passer det fint med en enkel salat, potetsalat eller annet hvis det ønskes. Jeg vil og anbefale å bruke grillolje og riktig krydder. Se mine
grillsider for mer informasjon. Ha en riktig hyggelig sankthans.
Grillburgere 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.11.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
600 g kjøtt - eller karbonadedeig
1 ts salt
pepper
1 hakket løk
8 hamburgerbrød
Rett og slett noen gode burgere. Vi har brukt karbonadedeig flere ganger med hell. Og disse trenger ikke nødvendigvis grilles, stekepanne og stekeovn gjør nytten.
Men jeg må innrømme at vi har en elektrisk grill hjemme som vi bruker om vinteren.
Og til dere som rynker på nesen av burgere. Som en vanlig familie som alle dere andre, kan vi ikke hver dag diske opp med spennende utenlandske retter eller retter med kule ingredienser. Vi spiser både burgere, pizza, taco, pasta, pannekaker osv stadig vekk.Fremgangsmåte
1. Arbeid deigen seig med salt. Tilsett hakket løk, egg, hvitløk, gressløk og pepper, bland godt. Form deigen til 8 burgere. Kakene pensles med grillolje og grilles ca. 3 minutter på hver side.
2. Fyll hamburgerbrødene med det tilbehøret du liker best og lag din favorittburger.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
218,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
21,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,81.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Deilige grillspyd med squash
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.01.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
500 g storfekjøtt - bruk gjerne annet kjøtt
200 g squash
1 stk. rødløk
2 stk. tomat
1 stk. rød paprika
8 stk. frisk sjampinjong
Grillolje:
1 dl olivenolje eller annen god olje
2 ts worcestershire-saus
2 ts tørkede urter (feks;rosmarin, persille, el.)
1 ts salt
1 ts grovmalt pepper
1 ts paprikapulver
Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i litt store terninger, squashen i hele eller halve skiver, tomater i båter og paprika i store terninger. Store sjampinjonger deles i to. Træ alle ingrediensene vekselvis på spyd.
Bland alle ingrediensene til grilloljen og pensle spydene godt over det hele.
Legg spydene under god varm grill eller i grillpanne. Snå spydene når de får litt farge og stek dem ferdige.
Serveres med kokt ris eller kokte poteter og gjerne med en god salat til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
114,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pølsegrillspyd
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.06.2015Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
500 g pølser, gjerne med ost, chili, løk
1 paprika
4 småløk evt. løk i båter
4 skiver bacon
Denne kan varieres og vi lagde grønnsaksspyd ved siden av og brukte lettkokte poteter sammen med pølsebitene.
Vi surret bacon rundt pølsene og det er virkelig godt. Og bruk slike krydderpølser eller for eksempel ost og chilipølse.Fremgangsmåte
Skrell og del poteter i små firkanter. Kok dem til de er litt møre, men skal fortsatt være harde. Del pølser og grønnsaker opp i passe biter og træ pølser og grønnsaker
vekselvis på spydet, evt sammen med poteter. Surr gjerne baconskiver rundt pølsebitene eller grønnsakene eller rull dem sammen og tre på spydene. Pensle evt. med grillolje.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
144,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,3.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Grillspyd med lam og pære
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
08.10.2005Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
800 g lam ytrefilet, eller 8 hele lammekoteletter
4 pærer
1 ts provencekrydder eller tørket rosmarin ( kan eventuelt sløyfes)
ca 1 ts salt
½ ts grovmalt sort pepper
Grillspyd er enkel og rask grillmat som alle liker. Her kan du variere i det uendelige etter hver sin smak. Her er et av våre forslag med lammekjøtt.Fremgangsmåte
1. Skjær kjøttet i 2x2 cm, eller om du bruker koteletter så skjærer du løs kjøttet fra beinet og del i 2x2 cm store biter. Dryss over salt og pepper.
2. Del pærene i like store biter som kjøttet.
3. Træ på grillspydene med lagvis kjøtt og pære – ca 3 biter av hver på hvert spyd. Har du mer råvarer igjen, så lag flere spyd! Bruker du grillspyd av tre bør disse ligge litt i vann først slik at de ikke så lett blir svidd.
4. Grill spydene på sterk varme i 5-10 minutter
Server gjerne med pitabrød, salat og en deilig mynteyoghurt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
88,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 19,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Barnas grillspyd
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
29.05.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
400 g pølser, snadderpølser, coctailpølser, småpølser el.l.
2-3 ringer ananas
4-6 cherrytomater
Her har vi brukt både pølser og kjøttboller + tomater. Og ved siden av litt kokt blomkål. Ananas er og ett godt valg her. Bruk en mild grillsaus.Fremgangsmåte
Tre pølsene på spydet vekselvis med kjøttboller og tomater. Pensle gjerne med en mild grillsaus. Grilles.
Server med kokt blomkål.
Pass på at tomater ofte holder lenge på varmen, slik at ingen brenner seg.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
127,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Brasilianske grillspyd med biff
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.06.2018Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
800 g mørbrad, flatbiff eller ytrefilet av storfe
4 ts salt
Grillsaus
1 dl ketchup
1/2 dl vann
2 ss rødvinseddik
1 ss pulverkaffe
1 ts malt kajennepepper
1 ts malt koriander
2 båt finhakket hvitløk
4 ss solsikkeolje
1/2 ts sukker
1/2 ts salt
1/2 ts kvernet pepper
Bønne- og yoghurtdipp
1 boks (400 g) store hvite bønner (butterbeans)
1/2 stk hakket løk
2 ss sitronsaft
1 båt hakket hvitløk
1 ss hakket frisk mynte
100 g gresk yoghurt eller yoghurt naturell
1/2 ts salt
1/4 ts kvernet pepper
Espetinhos er brasiliansk for grillspyd. Store biter av storfe- eller kyllingkjøtt på spyd grilles til perfeksjon og serveres som de er, eller med en god saus. Vi griller våre biff-espetinhos av norsk storfekjøtt, uten annet krydder enn salt, og serverer dem med en kraftig grillsaus og en mild bønne- og yoghurtdipp.Fremgangsmåte
Lag grillsaus: bland sammen alle ingrediensene og smak til med sukker, salt og pepper.
Skyll bønner under rennende vann og la dem renne godt av seg i et dørslag. Ha dem i en hurtigmikser sammen med resten av ingrediensene til bønne- og yoghurtdippen. Kjør til en jevn og kremet konsistens. Smak til med salt og pepper.
Skjær kjøtt i 4 cm store biter. Dryss over salt.
Bløtlegg grillspyd av tre, eller bruk grillspyd av metall. Tre ca. 200 gram kjøtt på hvert grillspyd. Sørg for at det er litt luft mellom bitene, slik at varmen kommer til.
Bruker du grillspyd av tre, kan det være lurt å bruke to på hvert spyd, slik at de blir mer stabile og lettere å snu på grillen.
Grill spydene på vekslende direkte og indirekte varme i ca. 20 minutter, eller til de er stekt slik du liker det.
Server grillspydene med barbequesaus og bønne- og yoghurtdipp.
I Brasil fleiper de med at espetinhos enkelte steder er laget med “filet de meow” – et kjøttslag som definitivt ikke selges i Norge…. Andre varianter kan være med pølser, sjømat eller queijo coalho, en ost som tåler å bli grillet uten å smelte.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
117,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:289