Grunnleggende safting med oppskrifter


Oppdatertdato: 2023-08-15 Tema: Safting Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Når alle frukter og bær er i hus for vinteren, er det tid for å se på litt sylting og safting. Disse konserveringsmetodene går mer og mer i glemmeboken, men det trenger ikke være det store arbeidet, og det er koselig å samles på kjøkkenet til en sylte/safte økt en hufsen dag.

Safting

Selv om ferdigsaft i butikken er billig og lettvint, så er det ingenting som slår skikkelig hjemmelagd saft. Og dette behøver ikke være så mye arbeid.
Har en tilgang på en saftkoker så er det bra, men det går greit med en stor gryte også. Og råsafting fungerer også, selv om det ikke kan stå så lenge.
Og har bær i frysen kan man safte hele vinteren.

Metoder

Som nevnt brukes følgende metoder for safting.
  • Dampsafting i saftkoker. Denne fylles med bær og sukker, før den settes på en kjele med kokende vann. Etterhvert kan man da tappe ut saft i bunnen av saftkokeren. Tappes på flasker.
  • Kokesafting. Her brukes gryte, bær og vann kokes opp, kokes, siles, og tilsettes sukker og evt konserveringsmiddel. Fylles på rene flasker.
  • Råsafting. Bær knuses og tilsettes vann og syre. La stå en tid og siles i silepose, tilsettes sukker og helles på flasker.
Tips

Når en skal safte er det viktig å huske på følgende.
  • Rens alltid bær og frukt. Kutt opp store bær/frukt i biter.
  • Alle flasker som skal brukes må være rene og skal steriliseres. Hvis ikke kommer det lett mugg.
  • Bruk godt modne bær, disse er som regel mest saftige og med mest smak.
  • Beregn ca 400-700 g sukker pr kg bær.
  • Bruk tette korker og lagre saften mørkt og kjølig.
  • Ved kokesafting og råsafting tilsettes sukkeret etter siling.

Generell fremgangsmåte ved kokesafting

Vannmengde pr. kg bær:
bringebær 1 dl
kirsebær 3 dl
rips 4 dl
solbær 4 dl
tyttebær 3 dl
blåbær 1 dl

til 1 liter saft:
300-400 g sukker

Bær til saft må være fullmodne. Da får vi mest saft, og smaken blir finest. Man kan lage saft av en enkelt sort bær, eller blande flere sorter.
Vask bærene og ta bort de mugne og råtne. Det er ikke nødvendig å rense bærene for stilker.
Kok bær og vann ved svak varme. La dem trekke under lokk til de har saftet seg godt. De har da falt sammen og har skiftet farge, men de bør ikke koke i stykker.
Vri silklede opp i kokende vann, hell bærmassen i og sil saften fra. La bærene stå et par timer, men ikke så lenge som til neste dag. Det går ut over C-vitaminet.
Bærene kan også dampsaftes uten vann.
Mål saften, kok den opp og la den koke ca 5 minutter under lokk.
Tilsett sukker. Vi trenger mest sukker hvis oppbevaringsrommet ikke er helt godt. Gi det et raskt oppkok av skum.
Fyll saften på rene, varme flasker. Kork dem etterhvert. Ha lakk eller parafin over korkene.

Fremgangsmåte rå saft av blåbær eller bringebær

1 kg bringebær eller blåbær
3-5 dl vann
5 g vin- eller sitronsyre
1/2 g bensoesurt natron til hver liter saft
6 dl sukker

Kok opp vannet og la det bli kaldt. Skyll, rens og vei bærene. Mos bærene med en treklubbe i et rommelig kar eller mal dem på fruktkvern.
Ha bærmassen i en stor krukke, hell på bannet og tilsett sitron- eller vinsyre og oppløst bensoesurt natron. Rør godt om.
Dekk til krukken og la den stå kaldt ett døgn. Rør i blandingen av og til.
Hell massen i silekledet og la saften renne gjennom. Mål saften, ha i sukkeret og rør til det er oppløst.
Skum saften og hell den på kalde flasker. Fyll flaskene helt opp og bind godt over med pergamentpapir som har ligget i vann tilsatt litt bensoesurt natron.

Rå kreklingbærsaft

2 kg bær
1 l vann
20 g sitronsyre
Ca 750 g sukker pr liter saft

Bruk godt modne bær. Rens bort stygge bær og kart. Knus bæra, tilsett kokt, kaldt vann og sitronsyre og rør godt sammen. Dekk til med håndkle og la det stå til neste dag. Sil massen gjennom klede. Mål væsken og ha i sukker. Rør til det er oppløst. Skum av hvis det er skum. Steriliser flasker og fyll opp med saft. Kork igjen og sett kaldt. Kan ikke lagres lenge. Evt kan saften fryses. Har litt voksen smak!

Annonse



Måltidsdrikk


Prøv også Måltidsdrikk.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 22.07.2020
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

500 g blåbær
1 liter vann
5 kvister rosmarin
Saften av 1 sitron
2 dl Sukker


Med naturens spiskammer, og med utgangspunkt i smaker som rabarbra og blåbær, er det lett å våge eksperimentere. By på is blandet med sur rabarbracurd i solen. Overrask store og små med kaffe og blåbærpai på pinne i hagen eller bakgården. Avslutt middagsselskapet med en engelsk ”bær-fool” på verandaen. Det er klart for varmere tider med familie og venner.


Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene utenom sukkeret i en gryte, og kok i 10 minutter.
Ha over i en sil, og la renne av i 15 minutter.
Hell tilbake saften i rengjort gryte, og tilsett sukkeret. Kok opp. Skum godt av. Hell over på varme, grundig rengjorte flasker.
Sett på lokk.
Oppbevar i kjøleskap eller frys ned. Drikken spes med vann til ønsket styrke.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 57,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Bjørnebærsaft


Prøv også Bjørnebærsaft.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 01.08.2020
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1 kg bjørnebær
3 dl vann
5 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker


Bjørnebær er bare så utrolig godt, her som saft.


Fremgangsmåte

Kok opp vannet og tilsett bærene. Legg på lokk, og la koke i 10 minutter.
Mos bærene mot kanten på gryten. Sil av, og tilsett muscovadorrørsukker.
Kok opp igjen i noen minutter. Hell over på rene flasker, og oppbevar kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 102,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,12.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Eplesaft 2


Prøv også Eplesaft 2.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 01.08.2020
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

2 kg syrlige epler
4 sitroner
1 liter vann
3 ts sitronsyre
6 dl Dansukker Sukker per liter avrent saft



Fremgangsmåte

Skyll eplene, og del dem i mindre biter. Legg eplebitene i en kasserolle, og hell på vannet.
La det småkoke under lokk i 20 minutter. Ha dem i et sileklede, og la det renne av i 30 minutter.
Press saften ut av sitronene, og bland med eplesaften. Mål opp saften, og hell den tilbake i den rengjorte kasserollen. Kok opp.
Tilsett sukker, 6 dl per liter saft, samt sitronsyre, og kok opp igjen. Skum godt av. Hell over på varme, grundig rengjorte flasker. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.
Tilsett konserveringsmiddel (Atamon) hvis du ikke har plass til saften i kjøleskap. Eplene kan også kokes i en saftkoker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 31,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,48.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Rå blokkebær/blåbærsaft.

Rå blokkebær/blåbærsaft


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 15.11.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Magnus Thor Magnusson

Ingredienser

2 kg bær Enten blåbær eller blokkebær, evt blanding.
1,5 l vann
50 g sitronsyre
Til 2 liter saft beregnes ca.1,5 kg sukker



Fremgangsmåte

Bruk godt modne bær. Rens bort stygge bær og kart.
Knus bæra, tilsett kokt, kaldt vann og sitronsyre og rør godt sammen.
Dekk til med håndkle og la det stå til neste dag.
Sil massen gjennom klede.
Mål væsken og ha i sukker.
Rør til det er oppløst.
Skum av hvis det er skum.
Steriliser flasker og fyll opp med saft.
Kork igjen og sett kaldt.
Kan ikke lagres lenge.
Evt kan saften fryses.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 29,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,27.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bringebærsaft.

Bringebærsaft


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.07.2018
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norsk Tradisjonsmat
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

31/2 l bringebær
21/2 l vann
41/2 kg sukker
50 g vinsyre


Gammel oppskrift fra Råde i Østfold.


Fremgangsmåte

Slå kokende vann over bærene og la det stå i to døgn.
Sil fra bærene, tilsett sukker og vinsyre. La stå til alt sukkeret er oppløst. Røres av og til. Ha på flasker.
Saften blandes med vann i forholdet 1:5 eller 1:6 når den skal drikker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 204,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 50,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tyttebærdrikk 2.

Tyttebærdrikk 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 22.07.2020
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

700 g tyttebær
3 dl vann
2 dl Dansukker Brun Farin


Frisk tyttebærdrikk er noe som faller i smak både hos store og små. Den hjemmelagde tyttebærdrikken kan nytes kald og svalende eller som varmende styrkedrikk på ruskete høstdager.


Fremgangsmåte

Hell tyttebær og vann i en kasserolle. Kok opp og la blandingen småkoke til bærene har blitt myke.
Sil blandingen gjennom en finmasket sil. Mos ut så mye saft som mulig fra bærene, og hell blandingen over i en ren kasserolle. Tilsett sukker og gi et kort oppkok.
Ta av varmen og skum av saften. Hell den på nytt gjennom en finmasket sil.
Hell over saften på en varm, ren flaske og la den avkjøle seg med lokk på. Oppbevares i kjøleskapet.
Spe ut med vann etter smak og behag ved servering. Varm opp drikken eller server den kald.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 73,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,03.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Plommesaft 2.

Plommesaft 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 01.08.2020
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1 1/5 kg plommer
9 dl vann
1 1/5 dl Dansukker Økologisk Sukker
1 tsk. Vaniljesukker



Fremgangsmåte

Del plommene i to og fjern stenen, la skallet være på plommene.
Skjær plommene i små biter og kok dem i vannet i ca. 10-15 minutter til de er myke.
Sil saften gjennom et rent kjøkkenhåndkle som du legger i et dørslag. Det tar gjerne et par timer før all saften er rent gjennom stoffet.
La saften renne gjennom selv, slik at den ikke blir uklar.
Hell den silte saften i en ren kjele og tilsett sukker. Kok i 2-3 minutter. Hell saften på varme og rene flasker. Oppbebares kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 44,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,72.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stikkelsbærsaft 2.

Stikkelsbærsaft 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 01.08.2020
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1 kg stikkelsbær
6 dl vann
6 dl Dansukker Økologisk Sukker


Kok din egen, smaksrike stikkelsbærsaft som du kan oppbevare på glassflasker. Stikkelsbærsaft er herlig å avkjøle seg på om sommeren og passer perfekt i en leskende bowle.


Fremgangsmåte

Skyll bærene, og ha dem i en kasserolle. Hell på vannet, og la det koke under lokk i 5 minutter.
Klem i stykker bærene, og kok i 5 minutter til. Ha dem i et sileklede, og la det renne. Vask kasserollen, mål opp saften og hell den tilbake i kasserollen.
Kok opp igjen, og rør i sukkeret. La det koke i omtrent 2 minutter. Hell over på varme, grundig rengjorte flasker.
Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 117,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 27,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,48.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Solbærsaft med sitron.

Solbærsaft med sitron


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 01.08.2020
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

6 dl vann
2 l solbær
5 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker (per liter avrent saft)
Saften av 1 sitron



Fremgangsmåte

Kok opp vannet og tilsett bærene. Legg på lokk, og la koke i 10 minutter.
Mos bærene mot kanten på gryten. Sil av, og mål opp saften i en gryte.
Tilsett sukker og sitronsaft. La koke noen minutter til sukkeret har løst seg opp.
Ta gryten av platen, og skum godt av.
Hell over på rene flasker, og oppbevar kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 108,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,05.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:406
Grillmat.Kjøttkaker.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.