Type 1 mangler helt insulin i kroppen og må ta det i sprøyter. Er mindre vanlig enn type2. Kommer ofte hos yngre mennesker. Er gjerne alvorligere enn type2.
Type 2 har insulin produksjon men det virker dårlig i forhold til behov. Dette kan i mange tilfeller reguleres med riktig mosjon, kost og livsstil. Denne er mest vanlig og kommer mest hos eldre og middelaldrende mennesker.
Sukker og stivelse har mest effekt på nivået av blodsukker. Proteiner, fett og karbohydrater med fiber, påvirker ikke så mye. Men man bør være forsiktig med fett av andre grunner. Men all mat hever blodsukkeret mer eller mindre. Sukker som stivelse hever nivået mye senere enn rent sukker og sukkerholdige matvarer.
Høyt blodsukker oppstår gjerne 1-2 timer etter at man har spist, og har man da ikke insulin nok til å transportere sukkeret over i cellene, får man problemer. Det er viktig at nivået holdes jevnt hele tiden, og da er det viktig å spise regelmessig.
Ved aktivitet, stress eller lite mat ofte i kombinasjon med for mye insulin, kan man få få lite blodsukker og man kan få føling. Da må man ha sukkerholdig mat fort. Drikk gjerne 1 glass melk, brus, frukt eller litt sjokolade. Det blir
som regel bedre etter ett kvarter. Hvis ikke må man ta mer.
Av de matvarer vi har er det en fordel med følgende: Bruk grovt brød, vanlig fettredusert pålegg og lettsyltetøy ol. Ikke drikk for mye melk av gangen. Det er nok med ett glass. Vann, te, kaffe, lettbrus og lettsaft kan drikkes mye av. Frukt bør ikke spises i store mengder av gangen. Mye kokte poteter gir raskt økende blodsukker, varier med ris, pasta eller brød. Bruk grønnsaker og magert kjøtt og fisk. Fisk bør spises ofte. Husk at sauser er ofte kilde til fett. Som erstatning for sukker kan man bruke sakkarin, cyklamat, aspartam og acesulfam. Disse kan kjøpes flytende, som pulver eller som tabletter til søtning.
Det finns mange lettprodukter på markedet til bruk i en vanlig husholdning. Jeg vil prøve å beskrive flere av de i mitt råvarebibliotek senere.
Jeg
vil og anbefale å bruke diett/allergi søk, som er
spesial lagd for søk i basen etter retter som ikke har en spesifisert
ingrediens i seg.Jeg vil og sterkt anbefale etter egne
erfaringer å mosjonere/trene jevnlig. Selv om jeg ikke har diabetes, så vet
jeg at det er viktig med mosjon, både som forebyggende og som middel til å
øke livsskvaliteten. Det er vanskelig i begynnelsen, men når man begynner å
få tilbakemeldinger fra kroppen er det bare gøy.
Forenklet liste over anbefalt mat, mat som kan inntas regulert og nei mat for diabetikere | ||
Anbefalt mat |
Moderat mat |
Nei mat |
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.