Hvordan koke pasta?


Oppdatertdato: 2020-09-03 Tema: Pasta Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Mange vil sikkert le litt av denne overskriften og tenke at dette er jo så enkelt som bare det. Men når du aldri har rørt en komfyr eller ei gryte, er det på sin plass med en innføring i kunsten å koke pasta rett. Og denne innføringen kommer sammen med link til innføring i å koke poteter og ris i bunnen.
I de siste 10 årene har pasta økt til å bli en hverdagsrett som mange bruker. Og fra makaroni og spaghetti, er det nå utallige forskjellige pastatyper som igjen kan lages i utallige pastaretter.

Først forskjellige typer pasta

  • Spaghetti: Lang, tynn og rund. Allsidig som alle kjenner. Fins og med tykkere/tynnere diameter. Lages som det meste av pasta av durumhvete, vann og evt egg.
  • Makaroni: Alle små typer tubepasta som selges i tørr form.
  • Penne: Større tubepasta, mellomlange pastarør. Både tykke og tynne. Den riflete versjonen kalles rigate. Min favoritt.
  • Fettucini: 1 cm bred og flat båndpasta. Tykk pasta laget av egg og hvete, Dette er den vanligste pastatypen å lage hjemme ved å presse deigen gjennom en pastamaskin. Kjent rett er Alfredo. Har og en veldig bred variant som heter pappardelle
  • Tagliatelle: Lang, flat båndpasta. Kan serveres med mange typer sauser. Ligner på fettucini
  • Linguine: Flat spaghetti. Litt mer oval form en spaghetti.
  • Lasagneplater: Pasta i plater til lasagne.
  • Vermicelli: Tynne pastatråder, tynnere enn spagetti.
  • Fusilli: Skruepasta. Med 3 farger kalles den tricolore.(hvit, orange og grønn)
  • Farfalle: Sommerfuglpasta
  • Canneloni: Store tuber/rør av pasta som fylles med noe godt.
  • Tortellini: Ringformet pasta som er fylt med kjøtt og parmesanost.
  • Ravioli: To lag pasta med kjøttfyll, fisk eller ost.
  • Gnocchi: Dumplinger av pasta som selges tørket eller ferske. Raskere å tilberede enn vanlig pasta. Er slike store skjell som normalt lages av poteter.

Hva er pasta

På den vestlige halvkule blir pasta av god kvalitet laget på durumhvete, en sort sterk hvete som er rik på proteiner, har høyt gluteninnhold og relativt lavt innhold av stivelse. Hvetekornene blir malt til fine partikler (semule) eller mel. Durumhvete har tendens til å forbli lett kornet når den er malt.
Den tåler koking godt og gir en pasta som ikke kleber. I flere land blir pasta beriket med vitaminer fra B komplekset (tiamin, riboflavin og niacin) og noen ganger med jern. Høyproteinpasta finnes også.
Hvilken pasta man velger er en smakssak, men det kommer også an på hvilken rett den skal brukes til. Tynn pasta blir for eksempel mest brukt i supper og buljonger, mens buet, snodd eller hul pasta fanger opp sauser.
Riflet pasta passer best i kjøttsauser, mens glatt pasta er perfekt til krem eller ostesauser. Pasta blir brukt til alt fra appetittvekkere til supper, blandede salater, hovedretter og til og med desserter.

Koking av pasta

Koking av pastaen skjer i rikelig kokende og saltet vann. Fersk hjemmelaget pasta trenger kun et par minutter, tørket kjøpepasta skal ikke kokes lenger enn at den fremdeles yter litt tyggemotstand. Da er den al dente.
Bruk rikelig med vann og stor nok kjele så pastaen har god plass til å svelle uten å klebe seg sammen.

Koking av spaghetti eller makaroni

(2 porsjoner)

100 g tørr spaghetti eller 3 dl makaroni
1 1/2 liter vann
1 ts salt
2 ts olje

Koketid: Se på pakningen, men normalt mellom 8 og 12 minutter

Slik gjør du:
1 Kok opp vann, salt og olje i en stor kasserolle. Det er delte meninger om bruk av olje. Men om du ikke bruker det, bør du røre mye mer.

2 Legg i spagettien eller makaronien. Rør om med en tregaffel, slik at spagettien eller makaronien ikke klistrer seg sammen.
3 Kok uten lokk på middels varme. (Koketid: Se pakken.)
4 Rør av og til.
5 Hell spagettien eller makaronien opp i et dørslag. La vannet renne av.
6 Ett alternativ er å skylle pastaen i vann slik at den ikke kleber i det hele tatt, og at den da først når den tilsettes saus skal klebe sammen.

Enkle oppskrifter med næringsinnhold følger her under.




Kokt spaghetti


Prøv også Kokt spaghetti.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 03.02.2015
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 liter vann
1 1/2 ss salt
400 g spaghetti


Vanlig spaghetti blir spist i nesten alle hjem. Og så kan man om økonomien tillater det blande i saus, ost, ++


Fremgangsmåte

Kok opp rikelig med vann i et rommelig kokekar. Tilsett saltet. Hold spaghettien i et knippe og før den ned i det kokende vannet etter hvert som det mykner. Rør om med gaffel slik at spaghettien ikke kleber seg sammen. La den fosskoke uten lokk ca 10 minutter, ekstra tynn spaghetti 3-4 minutter. Passe kokt spaghetti skal gi litt tyggemotstand, al dente på italiensk.

Hell av vannet, bruk et dørslag. Skal spaghettien serveres med en gang, helles den direkte i en varm bolle og blandes med litt margarin eller smør. Ellers skylles den raskt med varmt eller kaldt vann slik at den ikke kleber seg sammen, og varmes siden i kokekaret sammen med litt margarin eller smør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 31,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,21.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Spaghetti med kjøttsaus


Prøv også Spaghetti med kjøttsaus.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 22.04.2018
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

250 g spaghetti
1 ss olje
1 løk
200 g kjøttdeig
1 boks hermetiske tomater
1 grovrevet gulrot
1 ss tomatpurre
1 ts paprikapulver
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1 ts basilikum


En enkel og grei pastarett med kjøttdeig, løk og tomater. Gurlot gjør denne saftigere sammen med tomatene. Husk å smake til med krydder før servering.


Fremgangsmåte

Kok spaghettien etter anvisningen på pakken.

Hakk løken og brun den sammen med kjøttdeigen. Rør hele tiden så kjøttdeigen smuldrer seg.

Tilsett tomatene med laken, gulroten, tomatpurre, paprikapulver, salt, pepper og basilikum og la sausen småkoke under lokk i 15-20 minutter, til den har kokt litt inn.

Sil vannet av spaghettien og server den med sausen og revet ost.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 133,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,55.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Spaghetti carbonara


Prøv også Spaghetti  carbonara.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.04.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er HAUKET.NET
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

400 g spaghetti
ca 100 g marmorert flesk /bacon
2 ss olje
3 egg
3 ss fløte
100 g nyrevet parmesan
2 fedd hvitløk
salt, grovmalt pepper


Klassisk pastarett. Nydelig smak. Bacon gjør susen her.


Fremgangsmåte

Kok opp rikelig med lettsaltet vann i en kasserolle. Legg i spaghetti og la den koke i 8-10 min, til al dente.
Mens spaghetti koker skjær flesket i små terninger og stek det ved middels varme i en panne med olje. Ta opp og hold varme. Finhakk hvitløk og fres lett i baconfettet, uten at de blir brent. Visp sammen egg, fløte, salt og pepper til det skummer lett. rør inn 50 g revet ost.
Hell vannet av spaghetti og la den renne godt av seg. Ha godt avrent spaghetti over i den varme pannen med hvitløk og vend spaghetti godt inn i fleskefettet og hvitløken. Trekk pannen vekk fra varmen og hell i eggemassen og bland raskt sammen med spaghettien uten at eggene stivner. Sausen skal være kremaktig.
Dryss over stekt flesk/bacon, krydre med rikelig med grovmalt pepper og revet ost.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 330,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 34,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Omelett med makaroni.

Omelett med makaroni


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 20.03.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Grete Roede
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

4 egg
4 ss vann
salt
pepper
litt hvitløkpulver
250 g kokt skinke
1 salathode
4 tomater
100 g frisk sjampinjong
400 g kokt makaroni


En god omelett passer godt inn i en travel hverdag. Den er rask å lage, passer seg selv og serveres rett fra pannen.
En variant som ble veldig god i smaken og anbefales. Her kan en bruke diverse rester i.


Fremgangsmåte

Visp eggene, vannet og krydderet sammen. Bland kokt makaroni og skinkebiter og brun dette i en teflonpanne. Hell omelettrøren over og la det steke under lokk. Pynt med salat, tomatbåter og sjampinjong i skiver.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 79,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,41.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Makaroniform med pølser.

Makaroniform med pølser


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.12.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

300 g medister- eller kjøttpølse
5 dl makaroni
1 liten purreløk, skåret i ringer
1 rød paprika, skåret i terninger
1 boks mais (340 g)
4 egg
4 dl melk
1 ts salt
1/4 ts pepper


Enkel og rask form. Kok makaronien først, og krydre godt. Krydret pølse gjør mye med smaken.


Fremgangsmåte

Sett makaroni i kokende vann og la koke 6-8 min. Hell av vannet.
Smør en ildfast form. Legg i 300 g pølser skåret i skiver, makaroni, en liten purreløk, paprika og mais.

Visp deretter sammen egg, melk, salt og pepper og hell blandingen over. Stek formen på 225 C i ca 30 minutter, men ta en titt etter 20 minutter. Serveres gjerne med brød og salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 139,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,85.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Spaghetti alla Carbonara 2.

Spaghetti alla Carbonara 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.01.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Elsa's hjemmeside
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

400 gr tykk hul spaghetti, bucatini
100 gr bacon stekt i terninger
3 ss olivenolje
3 egg
50 gr ost av geit
50 gr pamersan
2 ss cottage cheese
salt
nykvernet sort pepper


Her brukte vi vanlig spaghetti. Men carbonara er bare nydelig og enkelt å lage.


Fremgangsmåte

Pisk i en liten bolle ; eggene godt sammen med ost, salt og pepper
Kok pastaen i rikelig fosskokende lettsalta vann , hell av vannet

Legg pastaen i panna med nystekt bacon. Sett pannen pa meget varm plate og bland alt godt, sla over eggblandingen og server straks
Lykke til !

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 332,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 33,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,66.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pasta med frisk tomatsaus.

Pasta med frisk tomatsaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.10.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

100 g penne
1 ss olivenolje
½ stk. finhakket løk
2 båt. hvitløk - presset
½ bks. hermetiske tomater - hakkede
4 stk. tomat
3 ss tomatpuré
salt og pepper fra kvern
½ pk. karse
Kjøttboller:
350 g kjøttdeig
½ stk. finhakket løk
½ dl melk
2 ss griljermel
½ krm malt muskat
½ krm malt karve
¼ pk. karse
salt og pepper


En av de raske oppskriftene med pasta. Kjøttboller lage vi med jevne mellomrom og de kan brukes til mye. Selvfølgelig kan man og kjøpe de ferdig.


Fremgangsmåte

Bland griljermel og melk til bollene. La det svelle. Rør deigen seig med salt. Bland den, løk og alle krydderne i melkeblandingen. Form til kjøttboller og stek dem gyldne i panne.

Kok pasta som angitt på pakken. Fres løk og hvitløk til sausen i olje. Tilsett friske tomater i båter og boksetomatene. La det putre sammen. Tilsett tomatpuré og krydderet. La det putre sammen 3-5 minutter. Smakes godt til.

La pastaen renne av i et dørslag. Ha pastaen i et fat/form med sausen over. Fordel kjøttbollene på toppen og la herligheten få et godt dryss av karse. Gjerne grønn salat og grissinis til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 101,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pennelaks med pesto og sopp.

Pennelaks med pesto og sopp


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.04.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

600 g laksefilet uten skinn og bein
100 g bacon i terninger
4 sjampinjonger i skiver
2 dl crème fraîche
1 finhakket hvitløksbåt
2 ss pesto
salt og grovmalt pepper


Enkel og grei pastarett. Pesto og bacon gjør susen på smaken her.


Fremgangsmåte

Sett over pennepasta til kok etter anvisning på pakken.
Del laksefileten i serveringsstykker. Dryss rikelig med svart pepper på den ene siden av laksefileten. Stek dem lett i tørr stekepanne med peppersiden ned.
Skru ned varmen og la den ettersteke til den er gjennomstekt. Salt om nødvendig(husk at bacon ofte er salt)

I en annen stekepanne stekes baconterninger og hvitløk først. Så har du i sopp og steker til bacon er litt sprø og soppen er brun.

De nå ferdige pastaen avhelles vannet, og man rører inn pesto, bacon/sopp blanding. Smak evt med salt og mer pepper, også evt mer pesto.
Server med laksefiletene på en seng av pasta.
Viktig: Husk en persilledusk til pynt

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 253,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 15,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Makaroni og ost med tomatpølser.

Makaroni og ost med tomatpølser


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 05.04.2015
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

200 gr makaroni
100 gr jarlsbergost
1 ss smør
1 ts salt
2 ts pesto

300 gr kjøttpølse i skiver
1 løk i strimler
2 fedd hvitløk knust
2 dl ketchup
1 dash salt og pepper


En enkel og rask hverdagsrett. Og så smaker den godt. Her som i andre pastaretter, kan man bruke annen type pasta om en vil variere litt.


Fremgangsmåte

Pølse og løk:
Stek løk og hvitløk i stekepannen til de er myke. Ha i strimlet pølse, ketchup og salt/pepper. Kok opp og la surre noen minutter.

Makaroni:
Kok makaroni i saltet vann med en smørklatt. Når den er ferdig så siles vannet av og du rører inn smør, pesto og reven ost. La dette smelte sammen.

Server makaroni med tomatpølseblandingen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 208,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,39.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Macaroni and cheese.

Macaroni and cheese


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 11.10.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 porsjoner tørr makaroni

Ost
1 dl jarlsberg reven
2 ss blåmuggost fra tube
2 ss kremost
50 gr fetaost.
1 dl matfløte


Macaroni and cheese er en amerikansk klassiker. Mac and cheese! En enkel rett som kan brukes alene eller ved siden av fisk eller kjøtt. Ostene som brukes kan man variere alt etter humør. Vi brukte blanding av Jarlsberg, feta, kremost og blåmuggost fra tube. Varier med cheddar, parmesan ol. Servert med en enkel salat.
Vi brukte slike små pastaskjell.


Fremgangsmåte

Kok makaroni i saltet vann med litt olje i.
Hell av vannet.
Smelt ostene i en kjele med fløten. Rør forsiktig til alt er smeltet.
Rør inn ost i makaronien. Smak til med salt, pepper og evt annet krydder(paprika, kajenne, urter ol)
Server litt grønt ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 289,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 28,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,38.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pasta med tomat & basilikumsaus.

Pasta med tomat & basilikumsaus


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 06.10.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Trine
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 boks hermetiske tomater
1-2 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
3-4 ss balsamicoeddik
1 potte fersk basilikum
brunt sukker
salt
pepper

Pasta, gjerne penne
(Parmesanost)


Enkel og grei pasta. Er vegetar men ikke veganer. Bruk mye basilikum.


Fremgangsmåte

Dette er en kjempe god og billig rett som er enkel å lage!!!

Mos de hermetiske tomatene med en stavmikser, og hell de over i en kjele. Tilsett olivenolje, hvitløk og balsamicoeddik. La dette koke uten lokk til det meste av vannet har fordampet. Ca. 30-45 min.

Smak til med brunt sukker, salt og pepper.
Kok pastaen slik som det står på anvisningen. Like før pastaen er ferdig, grovhakker du hele basilikum-planten og har i sausen.

Server gjerne med revet parmesanost.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 191,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,53.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pasta med skinke og pesto.

Pasta med skinke og pesto


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 31.08.2014
Denne retten tar ca 25 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

ca. 500 g røkt, kokt skinke (bayonne eller lignende)
4 porsjoner fullkorn makaroni
0,5 glass pestosaus
1 ss smør/olivenolje
fersk parmesanost


Så enkelt og så godt. Kombinasjonen pasta, skinke, pesto og en ost er bare så godt, og samtidig veldig enkelt på lage. Vi brukte også litt jarlsberg her som vi rørte inn.


Fremgangsmåte

1. Kok pastaen etter anvisning på pakken og skjær skinken i strimler.
2. Hell vannet av pastaen og ha den tilbake i kjelen. Bland forsiktig i pesto, smør og skinkestrimler og la det bli gjennomvarmt. Rør inn reven jarlsberg.

3. Dryss høvlet parmesanost over ved servering og pynt eventuelt med frisk basilikum.

Serveres med baguetter eller annet brød og en frisk salat laget av f.eks. salatblader, cherrytomater, løkringer og oliven.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 321,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,28.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er noen andre aktuelle artikler



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3285






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.