Her hjemme så bruker vi mye ris og har dermed gått til anskaffelse av en riskoker. Dette gjør det lettere å koke litt større porsjoner og risen kan holde seg i kjøleskapet i noen dager ferdig kokt. Men for en nybegynner eller student, kan koking av ris være det første det kan lønne seg å lære, for da er man sikret mange gode måltider.
Ris er jo veldig mye brukt i østen, men har gjort sitt inntog i våre vestlige kjøkken også. Ris er basismaten for ca 1/2 parten av jordens befolkning. Dyrkes først og fremst i asia.
Husk at brun ris er mye sunnere enn hvit ris.
Koking av ris i en gryte er:
Kok opp vann i en gryte med litt salt og ett par dråper olje. Det brukes ca 2 ganger så mye vann som ris i volum. Altså 2 dl vann til 1 dl ris.
Når vannet koker, så skrus platen ned litt og risen helles i. Rør rundt til det begynner å småboble. Sett så på ett tett lokk og la risen småkoke antall minutter etter anvisning på pakken. Som regel fra 15-20 minutter. Du kan med fordel ta risen av platen litt før og la den trekke med lokk 10 min ekstra. Det lønner seg å bruke en gryte som er dobbel så stor som mengden vann.
Koking av ris i riskoker
Dette er ganske enkelt og det følger med både bruksanvisning og målebeger, men følgende gjør vi hjemme. Bruk målebegeret som følger med og mål opp ønsket antall porsjoner ris først og hell i riskokeren. Hos oss som regel 3 eller 4. Hell så i det dobbelte med vann med samme målebeger. Sett bollen i kokeren og skru på. Den er ferdig når lampa for koking slukker og den andre starter, da kan risen stå i kokeren og holde varmen i flere timer. Se ellers tips under.
Hete ristips for både gryte og riskoker
- Hvis du ikke ønsker så klebrig ris, så kan du skylle den i vann først. Da blir risen luftigere. Dette gjelder og i riskoker og er noe kona gjør. Dette kommer av at riskornene har ett belegg på utsiden som blir klissete ved koking.
- Ris kan og bløtlegges ca 30 minutter før koking. da blir det kortere koketid og risen blir større. Passer når du bruker gryte
- I riskokeren vil det som regel boble litt over når den koker, så la den stå på ett handkle.
- Rå ris kan gjerne surres i litt smør før koking. Mange mener den får bedre smak.
- Det er lurt å tilsette litt olje, smør evt krydder ved koking, da får en litt smak på risen. Dette er selvfølgelig avhengig av hva man skal bruke risen til.
- Når risen er kokt, la den stå en stund før servering.
- Smakstilsetning. Når vi koker ris har vi ofte i diverse krydder og urter. Litt friske urter, hakket løk/hvitløk og diverse vanlige krydder. Disse kan gjerne tilsettes halveis i kokingen for å ikke få for mye smak. Urter røres inn mot slutten.
- Advarsel Ikke la risen stå ferdig kokt for lenge i romtemperatur. Den skal så fort som mulig settes kaldt siden kokt ris og pasta kan utvikle giftstoffer

Ristyper
Det er nå blitt en hel del ristyper på markedet, i motsetning til før da vi bare hadde grøtris, middagsris og etterhvert hurtigris. Jeg husker godt hurtigrisen fra turer i fjellet, den var ypperlig sammen med kjøttkaker på boks.
Men nå er utvalget så stort at en ikke riktig vet hva som er bra. Jeg selv kjøper jasmin ris på en innvandrerbutikk her i byen. Rimelig, godt og i store sekker. Men det er mange andre typer.
Jeg nevner:
- Basmatiris er en langkornet og lettkokt ristype med spesiell duft. Kleber litt og kan brukes som vanlig middagsris. Passer til kylling og asiatisk mat.
- Brun ris. Har mer næring enn hvit. Fiberlaget på riskornet er ikke fjernet. Kan erstatte hvit ris, men krever litt lengre koketid.
- Grøtris er hvit rundkornet ris som kleber når den kokes. passer til grøt, men ikke middag.
- Hurtigris er hvit forkokt ris, som trenger lite koketid.
- Hvit langkornet ris. Vanlig middagsris. Kleber ikke og passer til mange retter.
- Jasminris er en langkornet, lettkokt ris med fin, mild duft og smak av jasmin. Ligner basmatirris, men med annen aroma og farge. Kleber litt. Passer til all slags middagsretter.
- Parboiled ris er en polert, hvit ris. Den behandles før polering, slik at en del av næringsstoffene trenger inn i kornet. Derfor er denne mer næringsrik enn alminnelig hvit ris.
- Risottoris. Er en klebrig ris.
- Sushiris. Klebrik rundkornet ris. Denne kan og kokes i riskoker, men følg anvisning på pakningen
- Villris. Er ikke ris men ett gress. Må koke i ca 40 minutter. Mørke lange korn med smak.
Men det fins mange fler typer og betegnelser på ris.
Tips til enkle retter med ris
Når risen er ferdig kokt, kan man varme opp kjøttrester eller andre rester sammen med risen. Prøv også å koke risen og så tilsett den til slutten av steketiden for en wokrett, eller pannerett. Eller prøv en av mine enkle retter under her.
Chiliris
4 personer
4 porsjoner kokt middagsris
2 røde chilipepper uten frø. Finhakket.
4 fedd hvitløk finhakket
Olje
2 røde paprika i terninger
1 boks hermetiske tomater i terninger
2 ts paprika pulver
Salt og pepper
1 purre i strimler
Stek chili og hvitløk i olje ett par minutter.
Tilsett paprika, tomater og krydder. La det småkoke noen minutter til.
Kok purren raskt i litt vann.
Bland ris og grønnsaker.
Server med purrestrimler på toppen.
Ris og erter med pølser
4 personer
350 g langkornet ris
2 ts karri
salt
1 pk. dypfryste erter
1 liten løk
2 ss smør
200 g kokt skinke
8-12 cocktailpølser
smør eller margarin
persille til pynt
Kok risen mør i lettsaltet vann tilsatt karri. Hell kokevannet fra og spyl risen med kaldt vann.
Kok erter og finhakket løk i lettsaltet vann til det er mørt. Hell kokevannet fra.
Smelt smør i en gryte og vend ris og erter i det. Fyll blandingen i en godt smurt form og hvelv den på varmt fat.
Rist pølser og skinketerninger i litt smør. Anrett den pent på toppen av risen.
Server retten pyntet med persille og med salat til.
Enkel risotto
4 posjoner kokt ris
12 skiver bacon
2 hakkede løk
1 stor purre i ringer
1 grønn og 1 rød paprika i strimler
Salt og pepper
Stek bacon og legg det til side.
Stek så løk og purre i fettet etter baconet. Ha i paprikastrimlene.
Bland så i risen og rør det godt i sammen.
Smak til med salt og pepper.
Serveres med bacon skiver på toppen.
Risotto med kjøttdeig
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
25.03.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
300 g kjøttdeig
1 dl ris
vann - se anvisning på pakken
1/2 ts salt
1/2 fedd hvitløk
1/2 løk
1 ts tørskede urter (persille, oregano, timian e.l.)
En av de raske rettene som smaker masse. Og man kan bruke ting en som oftest har i huset. Vi pyntet med litt grønt for bildet sin skyld.Fremgangsmåte
Rens og finhakk løk og hvitløk. Ha over i en varm panne sammen med kjøttdeig og ris. Fres det godt i 5 min.
Hell over vann og kok opp. La det småkoke til vannet er kokt bort og risen er mør. Ha i maiskorn.
Smak til med salt og urtekrydder.
Pynt ved servering
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
138,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,8.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pølserisotto
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
02.05.2003Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2-3 løk
100 g bacon
2 1/2 ss smør eller margarin
1/2 ts karri
1/2 ts paprika
2 dl langkornet ris
4 dl hønsebuljong
1/2 ss tomatpuré
salt
pepper
1 pk dypfryste erter, ca 235 g
300 g falukorv eller annen pølse
Fremgangsmåte
Finhakk løk og bacon. Fres blandingen lett i 1 ss av smøret, sammen med karri og paprika.
Ha i risen, og la den frese med et par minutter.
Hell over buljongen, ha i tomatpuré, salt og pepper, og la risen trekke under tett lokk over svak varme i ca 20 minutter eller se tidsangivelsen på pakken.
Varm ertene med litt smør og salt.
Skjær pølsen i terninger som brunes lett i resten av smøret.
Legg opp på serveringsfat. Risen i bunnen, ertene langs kanten, og pølseterningene på toppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
133,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,1.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt ris med egg
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.08.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
3 egg
1 ts salt
2 vårløk, finhakket
2-3 ss vegetabilsk olje
450 g kokt ris
125 g erter
Har du risrester i kjøleskapet, så er dette en av løsningene til å bli kvitt dem. Denne retten samt varianter av den er noe vi ofte lager hjemme til feks lunsj.Fremgangsmåte
Bruk ris med ganske fast konsistens. Til denne retten bør risen kokes minst 2-3 timer før den stekes, slik at den kan avkjøles fullstendig. Hvis ikke vil den være så fuktig at riskornene kleber seg sammen.
Pisk eggene lett i en bolle sammen med en klype salt og litt vårløk.
Varm oljen i en stekepanne eller wok. Ha i eggeblandingen og rør og vend den til blandingen er fast, men ikke tørr.
Tilsett ris og rør om slik at kornene skilles. Rør inn resten av saltet og erter. Strø resten av vårløken over og server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
161,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
16,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Stekt ris spesial
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.03.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
50 g reker uten skall
50 g kokt skinke
3 egg
1 ts salt
2 vårløk, finhakket
4 ss vegetabilsk olje
125 g erter
1 ss lys soyasaus
1 ss kinesisk risvin eller tørr sherry
450 g kokt ris
En god wok variant hvor vi brukte slik røkt påskeskinke i. Og det ene egget lagde vi en omelett av og strimlet den ved siden av til pynt. I tillegg hadde vi pakchoy og paprika som ikke var i originalen, men droppet ertene.Fremgangsmåte
Tørk rekene med kjøkkenpapir. Skjær skinken i små terninger på størrelse med erter.
Knekk eggene i en bolle, ha i en klype salt og litt finhakket vårløk. Pisk lett med gafel slik at alt blandes godt. Sett til side.
Varm en wok og ha i halvparten av oljen. Når den er varm, tilsetter du erter, reker og skinke og freser under omrøring i 1 minutt. Deretter tilsetter du soyasaus og vin. Ta det opp og hold det varmt.
Varm resten av oljen og stek eggerøren lett. Tilsett ris og rør godt slik at alle korn skilles fra hverandre. Tilsett salt, pepper, vårløk, reker, skinke og erter. Bland godt.
Pynt med litt agurk, paprika og strimlet egg ved servering. Vi lagde og slik ett ristårn med en kopp.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
144,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,46.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt ris med laksecurry
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
08.12.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
100 g laks
100 g kokt /dampet ris
2 egg
1/3 ts middels sterk karri
1/2 løk
1 grønn paprika
1/2 ss hvetemel
1 ss smør
1/2-1 l vann
Opprinnelig var dette en enkel rett, men vi fikk prøve ut ett par ting her, samt at vi brukte indisk currypaste fra masalamgic. Dette ble en veldig bra kombinasjon som smaker herlig. Fløte sammen med karripaste er godt.
Det er viktig her å smake til med salt og pepper. Dvs smak på risen og sausen med en liten skje, og ha i salt/pepper etter behov.Fremgangsmåte
Begynn med å gjøre ferdig risen. Hakk løk og hvitløk. Stek det blankt i en panne med litt smør. Ha i risen og rør den inn med en tregaffel. Stek noen minutter.
Ha så i piskede egg, curry paste og rør godt. La alt steke til det er godt og varmt. Smak til med salt og pepper. Server ved siden av laksen.
Laks med currysaus
Del opp laks, paprika og eple i biter. Varm litt olje i en stor panne. Ha i fisken i den ene siden og grønnsaken i den andre. La alt bli gjennomstekt. Rør så forsiktig inn curry i grønnsakene + spe med fløte. La det surre litt til det tykner. Smak til med salt og pepper. Rør så alt sammen, dvs fisk og grønnsaker. Ha litt kinakål over og la stå 1-2 minutter før servering.
Server med risen
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
178,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Meksikansk ris
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
17.10.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
2 dl langkornet ris
1 løk
1 båt hvitløk
1 boks hermetiske tomater
4 dl kraft eller buljong
1/2 ts salt
Fremgangsmåte
Ha litt olje i en panne og fres finhakket løk og hvitløk til det er gyllent. Tilsett risen og la det frese i et par minutter. Ha i tomater, kraft og salt. Kok opp og la risen småkoke i ca. 20 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
61,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,37.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ris med paprika
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.11.2005Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
ris til 4 personer
1/2 rød paprika
1/2 gul paprika
1/2 grønn paprika
Enkel og rask vegetarrett eller som tilbehør til andre retter av fisk og kjøtt.Fremgangsmåte
Kok risen etter anvisning på pakken. Skjær paprika i små terninger. Hell kokevannet av risen og rør inn paprikabitene. Smak til med salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
190,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
40,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,89.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Løkstekt ris
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.11.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1 stk. Løk
3 ss olje
3 dl ukokt langkornet middagsris
6 dl vann
Det er ikke så mye som skal til for å sette ekstra smak på risen.
Passer til det meste av stekt kjøtt eller gryteretter.Fremgangsmåte
Finhakk løken og stek den gyllenbrun. Tilsett olje og ha i ris. La det surre til det blir blankt i 34 minutter. Ha på vann og kok opp. Slå ned varmen, kok 20 minutter.
Denne kan og kokes i riskoker ved at løken tilsettes til risen under koking eller mot slutten
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
110,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 0,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt ris med reker og kylling
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.08.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
500 g ferdigkokt ris
2-3 ss olje
4 egg
150 g rensede reker
100 g kyllingfilet
salt og pepper
1/4 hode isssalt
1 vårløk eller liten purre
Bli kvitt risrester på en enkel måte. Her er rom for variasjoner.Fremgangsmåte
Ha soyaolje og sammenpiskete egg i en varm wok.
La eggene stivne litt under omrøring og tilsett ris.
Bland i små kyllingbiter, reker, salt og pepper.
Vend i finsnittet issalat og vårløk like før servering.
Server med soyasaus.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
145,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt ris med strimlet omelett chorizo og salat
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
23.01.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
vegetabilsk olje
pisket egg
Risen
finhakket sjalottløk
kokt ris
chorizo pølse i biter
revet gulrot
reker i biter
brokkoli i små biter
salt og pepper, eller annet valgfritt krydder til risen
Tilbehør
vårløk i tynne ringer
agurk i biter
lime i 4 båter
strimlet gulrot til pynt
selleriblader
Vår egen versjon av fried rice hvor vi lagde omelett først og strimlet den. Denne passet fint til risen som og hadde litt snadder i seg som chorizopølse, skinke og noen reker.Fremgangsmåte
Omelett:
Pisk egg med litt salt og pepper. Stek i litt olje til en tynn omelett. Legg på ett brett, strimles og sett til side.
Risen:
Ha litt olje i pannen, varm opp. Ha i sjalottløken og brun den litt. Og så ha i gulrot og brokkoli. Stek litt og ha så i risen. Smak til med litt salt og pepper og evt annet krydder. Rør sammen og la dette bli varmt. Til slutt røres det inn litt pølse og til slutt rekene. Evt og litt skinkerester.
Servering
Legges opp på tallerken med omelett. Pynt med vårløk, agurk. Gulrot og en dusk selleriblad.
Lime skvises over før man spiser.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
122,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:211