Hvordan lager man chilisaus hjemme ved bruk av rå chili, eller mer nøyaktig den søte og sterke chilisausen som passer i wok? Dette har vi prøvd oss på og kommet frem til ett bra resultat. Utgangspunktet vårt er at vi har drivhus i hagen og chili er en grønnsak som vokser som bare rakkeren med stor avling.
Vi fikk store mengder chili av flere typer og de fleste ble lagt ned i eddik samt noen i fryseren. Men så dukket det opp ett forslag her hjemme om å prøve på å lage chilisaus som kunne brukes i wok ol. Og nå har vi flere glass med saus stående samt vi wokker ett par ganger i uka:)
Det som er litt morsomt er at når man søker etter hjemmelagd chilisaus på nett dukker det opp mange resultater, men som regel med, nettopp chilisaus som ingrediens! Disse er ofte versjoner med tomat ol, men det vi ønsket å få til var den typen søt chilisaus som man kjøper fra forskjellige produsenter og bruker som tilskudd i feks woksauser.
Sweet chilisaus
Vår er i utgangspunktet en thai versjon, men vi har utelatt fish sauce i denne. Man kan og ha i litt sherry eller risvnin for smak. Husk at disse små røde thai chiliene er sinnsykt sterke. Om en vil ødelegge maten så er det bare å pøse på med disse. Alt etter om man er erfaren bør man se på å vanne ut sausen litt. Jo mer væske man tynner ut med jo tynnere blir den og da bruker man litt maizena. Thai versjonen er og fin til dipp for vårruller, wok og gjerne grillet fisk.
Det er flere land som har sin egen versjon av denne sausen. Rundt om i Asia er disse mye brukt og flere er kruttsterke mens andre normale.
Andre typer chilisaus er Tabasco, Sriracha chili saus, Sambal Oelek(paste), Sari Sari osv.
Først her er den vi lagde og så kommer andre varianter + noen gode retter med chilisaus som ingrediens.
Søt chilisaus
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
17.01.2018Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
12 små, røde chili uten stilker
4 fedd hvitløk uten skall
2 dl ris- eller hvitvinseddik
125 g sukker
1 ts salt
1 dl vann evt ++ til utvanning
1 ss maizena i litt vann
1 ts tørket knust chili for ekstra smak.
En porsjon gir ca 3 dl saus. Denne doblet vi flere ganger da vi hadde så mye. Vi brukte en miks av orange små chilier og små og store røde uten kjerner. Etter å ha blitt kjørt i blenderen kan du evt sile sausen, ser litt penere ut. Om ikke sausen blir tykk nok kan du tykne med litt maizena. Er den for sterk så vann ut med for eksempel vann og tykne igjen med maizenaFremgangsmåte
Sausens styrke avhenger av de anvendte chiliers styrke. Ved å bruke færre og mindre sterke chili, fås en mildere saus. Vi brukte mildere chilier i en miks av orange og røde.
Hakk chili og hvitløk grovt evt raskt med stavmikseren. Ha alle ingredienser i en liten gryte, kok opp, skru ned for platen og la syde til en sirupsaktig konsistens i 10-15 minutter.
Kjør ingrediensene i en foodprocessor eller blender, til chiliene er finthakkede. Server sausen varm. Smak til med evt mer sukker om den ikke er søt, litt salt om det mangler og mer chilipulver om den ikke er sterk nok.
Sausen kan holde seg på kjøl i opp til 1 måned, når den oppbevares i et steriliseret glass.
Sausen brukes til wok og andre thai retter
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
108,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
25,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sweet chili wok med laks
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.04.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
600 gr laksefilet
2 pors nudler
1 stk paprika, rød
200 g sukkererter
1 ss rapsolje
1 lime
2 ss soyasaus
6 ss sweet chilisaus
10 blader koriander, frisk
En wok er lett å lage og smaker utrolig godt. I denne oppskriften er grønnsakene woket i en saus av lime, soyasaus og sweet chilisaus.Fremgangsmåte
Kok nudlene som beskrevet på pakken.
Skjær laksen i ca. 3 cm store biter.
Vask og rens paprika og sukkererter og skjær dem i biter.
Stek laksebitene i olje 1-2 minutter på hver side til de får en blekrosa farge.
Ta laksebitene ut av stekepannen og legg dem til side.
Stek grønnsakene raskt på høy temperatur.
Press saft av lime.
Tilsett limesaft, kokte nudler, soyasaus og sweet chilisaus sammen med grønnsakene.
Kok opp sausen.
Tilsett laksebitene og la dem bli varme i sausen.
Server woken med korianderblader over.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
168,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Samosa
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
15.09.2015Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 pk vårrullflak
vegetabilsk olje til frityrsteking
FYLL:
3 store poteter, kokt og grovhakket
3/4 kopp frosne erter, kokte og avrente
1/3 kopp maiskorn fra boks, uten væske
1 ts malt koriander
1 ts malt spisskummen
1 ts amshur, (tørket mangopulver)
1 liten løk, finhakket
2 grønne chili, finhakket
2 ss finhakket koriander
2 ss finhakket mynte
saft fra 1 sitron
salt
chilisaus til servering
Vi har prøvd oss på denne indiske retten med veldig bra resultat, og den er ikke så vanskelig. Vi brukte bare ferdige vårrullflak som man får kjøpt overalt. Noe jeg fikk prøve da vi lagde denne sammen med annen mat, er å dyppe samosaen i soyasaus istedenfor chilisaus. Faktisk noe som undertegnede likte best.
Nå er og denne i utgangspunktet vegetar, men det er vel ikke noe galt i å legge for eksempel kylling eller svinekjøtt i fyllet.Fremgangsmåte
Å lage tradisjonell samosadeig er en tidkrevende prosess, men det går like greit å bruke vårrullflak, som kjøpes i kinabutikker. Husk at deigen må tines og legges i et fuktig håndkle. Samosa kan fryses både før og etter frityrsteking.
Ha potet, erter, mais, malt koriander, spisskummen, amshur, løk, chili, frisk koriander, mynte, sitronsaft og salt i en stor bolle og rør alt godt sammen. Smak til med mer sitronsaft og salt om nødvendig.
Ta en teskje med blandingen på et vårrullflak. Fold deigen diagonalt og lag en lukket trekant. Fukt enden av deigen med litt vann og press sammen.
Varm oljen til denne indiske retten i en frityrgryte. Stek samosaene i omganger, snu dem ofte, til de er gylne og sprø. Ta dem opp med en hullsleiv og tørk på husholdningspapir. Serveres varme med chilisaus.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
96,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,9.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Thailandske vårruller (Porpietord)
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
30.05.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Netmat.noBildet er tatt av
Børge AntonsenIngredienser
1 pk vårrull rispapir eller;
1 pk vårrull pastry (Disse er ferske og skal ikke fuktes)
100 g glassnudler, bløtlagt i 40 min
20 g tørket strimlet sopp, bløtlagt i 40 min
100 g bambusstrimler, finhakket
100g gulrot, finrevet
100 g nykål, finhakket
100 g bønnespirer
250 g kjøttdeig av svin eller kylling
1 ts malt hvit pepper
1/2 ss fiskesaus
3/4 ss soyasaus med sopp
3/4 ss sukker
2 egg
1/2 ss finhakket hvitløk
vegetabilsk olje til frityrsteking
4-5 ss søtchilisaus for vårrull
Lim : Kok 1 ss hvetemel og 3ss vann
Hvis du ikke få tak i nykål og bønnespirer, kan du bruke 300g gulrot i steden.
Fremgangsmåte
Vårrull rispapirene skal fuktes, slik at de blir myke, og legges utover på et fuktig kjøkkenhåndkle, gjerne 4 stk. i gangen. Glassnudlene avrennes og skjæres i 3 cm lengder. La soppen avrennes du får nå ca. 100 g . Bland kjøttet, egget, soppen, grønsakene og Glassnudlene . Tilsett fiskesaus, soyasaus, pepper, sukker og bland alt godt sammen.
Varm 3 ss olje i en wok og stek hvitløken til den er gylden. Ha blandingen ovenfor i woken til blandingen er gjennomstekt. La det avkjøle.
Legg en skjefull med fyll i hjørnet på hvert rispapir og brett hjørnespissene over. Brett inn sidene over fyllet og rull sammen oppover mot spissen. Lim spissen og brett den ned.
Varm olje i en frityrgryte eller wok. Ha en rist dekket med kjøkkenpapir stående klar. Når oljen er varm, legges forsiktig tre eller fire vårruller nedi, og stek til de er gyllenbrune. Legges på risten til avrenning.
Legg vårrullene på en tallerken og pynt med issalat og agurk.
Serveres med en bolle søt chilisaus for vårrull.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
192,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,17.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sari sari saus
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.06.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
3 fedd hvitløk knust
1-5 chilier hakket etter smak
3 ss fiskesaus (patis)
3 ss lys soyasaus
1 ss sitronsaft
3 knuste pepperkorn
1 frisk koriander bunt hakket
Kan lages kruttsterk om ønskelig.Fremgangsmåte
Bland alt og dekk til. Lagres i en uke før bruk. Enkel saus som passer til vårruller, stekt og fritert svinekjøtt. Eksperimenter gjerne med andre urter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
41,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 21,55.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kylling med sitrongress
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
04.10.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
2 ts vegetabilsk olje
4 kyllingebrystfileter i strimler uten skinn og ben eller hele
2 stilker hakket eller 1 ts tørret sitrongress
1¼ dl kokosmelk
2 ts finreven limeskall
2 ss limesaft
3 ss snittet, frisk basilikum
3 ss søt Thai chilisaus
6 vårløk i skrå skiver
2 ss hakket, frisk koriander
Vi brukte fileter i store stykker. Kokosmelk lager en mild smak her, som kan justeres med chilisaus.Fremgangsmåte
Varm en wok eller stor sauterpanne opp ved høy varme. Tilsett olje og kylling og lynstek i 3-5 minutter, til kyllingkjøttet begynner å få farve.
Tilsett sitrongress, kokosmelk, limeskall og -saft, basilikum, chilisaus, vårløk og koriander og lynstek i 2 minutter, til kyllingkjøttet er gjennomstekt.
Server retten øyeblikkelig med ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
113,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,19.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pad Thai saus
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
21.11.2011Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
3/4 ss. Tamarind pasta oppløst i 1/4 kopp varmt vann
2 ss. Fiskesaus, + evt ekstra for smak(ikke alle liker denne)
1-3 ts. Chili saus, eller kan erstattes med 1/2 ts. Eller mer tørket knust chili eller cayenne, etter smak
3 ss. Brunt sukker
Sausen eller krydderblandingen som brukes i pad thai. Denne røres sammen og has over nudlene når man steker dem.Fremgangsmåte
Dette røres sammen i en kopp og brukes når man steker nudlene i pad thai.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
188,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sweet-chili-marinerte fiskespyd med wokgrønnsaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.05.2012Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Eksportutvalget for fisk (EFF)Ingredienser
300 g laksefilet, uten skinn og bein
300 g steinbitfilet, uten skinn og bein
2 fedd hvitløk
1 pose wokgrønnsaker, fryste
sweet chilisaus
olje
salt og pepper
Tilbehør
ris
Denne oppskriften med sweet-chili-marinerte fiskespyd av lask og steinbit er enkel og god. Dette er en flott rett som passer for hele familien.Fremgangsmåte
Sett ovnen på 200 grader C.
Kok ris etter anvisning på pakken.
Skjær laks og steinbit i stykker på ca. 3x3 cm, og tre på spyd. Krydre lett med salt og pepper.
Varm en stekepanne til middels varme. Brun spydene kjapt i olje, uten å gjennomsteke fisken.
Pensle spydene i sweet chilisaus, og etterstek de i stekeovnen i ca. 5 minutter.
Kutt hvitløk og wok sammen med grønnsaker til de er knapt møre.
Krydre med salt og pepper.
Tisp:
Hvis du vil bruke ferske grønnsaker passer det godt med gulrot, rødløk og pak choy.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
143,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,19.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sursøt kyllingwok
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.12.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
350 g kyllingfilet
2 ss olje
1 stk stor gulrot
1 stk oransje paprika
2 skive frisk ananas
3 stk vårløk
100 g små dypfryste erter
50 g usaltede cashewnøtter
Saus:
2 ss honning
2 ss søt chilisaus
1 ss hvitvinseddik
2 ss soyasaus
4 porsjoner ris
Dette er selve standardwokken med kylling, grønnsaker og sursøt saus. Kan du lage denne har du ett godt utgangspunkt for alle andre.Fremgangsmåte
Skjær kylling, gulrot og paprika i strimler (bruk gjerne gul paprika istedenfor oransje). Del ananas og vårløk i biter.
Stek kylling i 1 ss olje til den får litt farge - i 2 minutter. Tilsett cashewnøtter, gulrot og vårløk. Stek i 1 minutt og ha i paprika og ananas. Stek i 2 minutter til.
Rør chilisausen inn i honningen og bland i resten. Hell det over wokblandingen, ha i erter, og varm det til ertene er varme.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
149,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,65.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Brokkoli- og blomkålform med spicy saus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.02.2011Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 stk blomkål
1 stk brokkoli
200 g røkt skinke
2 dl crème fraîche lett, 18 %
1 dl chilisaus - middels styrke
2 stk vårløk
4 ss sesamfrø
Deilig grønnsaksform med brokkoli og blomkål og en spicy saus som garantert vil friste både store og små ved middagsbordet.Fremgangsmåte
Skjær bort blader og de groveste stilkene på blomkålen og brokkolien og del i buketter. Kok bukettene i ca. 4 minutter i lettsaltet vann. La vannet renne godt av og legg bukettene i en smurt, ildfast form.
Legg over biter av skinke. Stekt kylling kan også brukes.
Vask og skjær vårløk i tynne skiver. Bland chilisaus med vårløk og créme fraîche og hell det over i formen.
Stek formen på nederste rille i ovnen ved 180°C i ca. 15 minutter.
Rist sesamfrøene i en tørr, varm panne til de blir gylne. Strø sesamfrø over ved serering. Server sammen med godt brød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
91,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,84.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Chiliwraps 2
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
25.12.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
3 skive røkt kalkunpålegg , i strimler
½ stk avokado , i biter
2 stk soltørkede tomater , finklippet
½ stk rapidsalat eller frisesalat
½ pk frisk babymais
50 g normanna eller Royal Blue, i biter
2 stk hvetetortilla eller potetlomper
3 ss yoghurt naturell , gjerne biola
1 ss chilisaus , gjerne hot
½ ts chilipasta (sambal oelek)
Hvetetortilla kan du også få grove! De kan du fylle med alt mulig, vi har valgt blåmuggost, yoghurt, salat og soltørket tomat for å nevne noe.Fremgangsmåte
Fordel kjøtt, avokado, tomater, salat, mais og ost på tortillaen. Rør sammen yoghurt, chilisaus og krydder, og drypp over fyllet.
Brett sammen og server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
126,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,84.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Spareribs
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.07.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
1 kg ribbe av svin skåret i tynne skiver
1 finhakket løk
2 ss olje
1 dl chilisaus
2 ts worcestersaus
1 ss sennep
2 ss presset sitron
1/2 ts salt
1 krm svart pepper
1 presset hvitløkfedd
1/2 ts paprikapulver
2 ts sukker
Spare ribs kan kjøpes ferdig eller man kan rett og slett bruke en vanlig svineribbe. Her brukte vi svineribbe og bare stekte den på vanlig måte mens vi penslet etter hvert. Men det er ferdig stekt ribbe i butikken og ferdig marinert spareribs. Vanlig ribbe er mye billigere å kjøpe.
Etterpå kan man grille den slik at det blir sprøtt.
Tilbehør etter smak, men mais passer + som hos oss med grillet sjampinjong, tomat og squash.Fremgangsmåte
Legg ribben på rist over en langpanne.
Bland ingrediensene til sausen.
Pensle kjøttet med halvparten av sausen.
Stek kjøttet i ovnen på 200 C i 30-40 minutter. Snu det etter halvgått steketid slik at det blir sprøtt på begge sider. Pensle med resten av sausen noen ganger under steking.
La ribben bli avkjølt og skjær den så opp.
Tomat, squash og sopp griller du raskt på slutten. Legg på risten, pensle og så snu de etter kort tid. Litt etter hvor mye varme det er, men 1-2 minutter er som regel nok.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
266,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
23,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3098