Noen av våre kjente julekaker er litt vanskelige eller litt mer spesielle enn de andre. Noen krever lang tid eller spesielle fremgangsmåter. Og flere av disse er mine og andres sine favoritter. Bla kransekake, delfiakake og fyrstekake er en favoritt i den eldre generasjonen. Men flere av disse holdes i hevd fortsatt av familier som er tro mot sin historie og sine tradisjoner.
Her er noen favoritter med litt variasjoner.
Delfiakake 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
11.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Gaffel.nuBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
200 gram delfia fett (I kjøledisken på Rimi)
300 gram kokesjokolade
2 egg
2,5 desiliter sukker
snop (Seigmenn, geletopper, marsipan, valnøtter.... Alt som er søtt er nam
nam!)
1 pakke Per kjeks
Delfiakake hører utvilsomt julen til!Fremgangsmåte
Smelt fettet og sjokolade på svak varme. Plata skal stå på maks 1!
Pisk egg og sukker til eggedosis i en bolle og bland i sjokoladen og fettet.
Kle en avlang form (Brødform, men har du ikke det, så er du sikkert så
kreativ at du finner på noe annet!)med bakepapir.
Legg et lag med røre i bunnen. Legg i et lag med kjeks og snop. Legg i et
nytt lag med røre, og så mer snop…. Husk at det skal være sjokoladerøre
sist. Om du er kunstferdig anlagt så pynter du med endamer snop. Denne kaken
må ligge i kjøleskapet, ellers blir den rennende og ekkel.
Dette er en typisk julekake som smaker godt resten av året også. Ikke tenk
på kaloriene, de tenker på deg!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
508,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
53,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
30,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gullkake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
11.12.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
150 g smør
150 g sukker
6 eggeplommer
2 dl kremfløte
225 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
Har du mange eggeplommer til overs er det en gyllen anledning til å bake en gullkake. Kaken er saftig, og kan gjerne fryses.Fremgangsmåte
Rør smør og halvparten av sukkeret forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Pisk eggedosis av eggeplommer og resten av sukkeret. Pisk fløten nesten stiv. Bland smørkremen vekselvis med eggedosis og mel tilsatt bakepulver. Rør forsiktig inn kremen. Hell røren i en godt smurt form og stek den på nederste rille i stekeovnen ved 175 °C i 3/4 – 1 time. Hvelv kaken forsiktig og avkjøl på rist. Gullkake kan fryses.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
426,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
38,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
27,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,76.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++BaileysBrownies
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
07.05.2016Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
150 g mørk sjokolade
125 g usaltet smør
175 g sukker
2 egg
90 g hvetemel
70 g hvit sjokolade
50 g valnøtter
1 dl Baileys Orginal
Her er det baileys i deigen og det smaker man etterpå. En nydelig aroma som fyller smaksløkene. På bildet har vi lagt 2 stykker oppå hverandre og pyntet med sjokoladetopping med litt av den hvite sjokoladen + nøtter.Fremgangsmåte
Smelt sjokoladen i vannbad sammen med smør. Visp sammen egg og sukker til eggedosis. Hell så sakte i blandingen av sjokolade og smør og bland godt sammen.
Sikt i melet og rør sammen før du tilsetter Baileys Orginal. Hakk opp den hvite sjokoladen og valnøttene i biter og rør dette forsiktig inn i røren. Hell så røren over i en godt smurt langpanne på ca 20×30 cm.
Stek brownies i ovnen ved 180°C i ca.30 min. Stikk med en kakestikke i midten av kaken, og litt deig skal henge igjen på pinne.
La kaken avkjøles før den deles opp i passende biter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
453,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
26,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,05.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Kransekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.12.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
500 g mandler
500 g melis
3 eggehviter
2 eggehviter (neste dag)
smeltet smør og semulegryn til pensling av formen
Kransekake er skikkelig norsk tradisjonsbakst. Den brukes ved flere forskjellige høytider, men særlig 17 mai og til jul. Her i huset er det foreldregenerasjonen som lager og spiser disse, men en ring i ny og ne er jo ikke galt. Det er en kake som tar litt tidFremgangsmåte
Bruk skåldede mandler. Mal disse en gang på mandelkvern og bland dem med melis og eggehviter (upiskede). Elt deigen godt. Sett en kjele over svak varme og varm deigen under elting til den blir så varm at du nesten brenner fingrene. Ikke la deigen svi i bunnen. Sett kjelen til side og la deigen stå til neste dag.
Da stivpiskes 2 eggehviter som vendes inn i mandelmassen. Nå skal deigen hvile minst 2 timer. Smør formene godt: Smelt smør eller margarin, la det bli nesten kaldt og tyktflytende. Smør formene og la dem stå ca. 15 minutter. Smør en gang til og dryss etter hvert med semulegryn. Sprøyt deigen ut i formene med en kakesprøyte med rund tyll eller bruk den største stjerneskiven på kjøttkvernen. Fest deigendene godt sammen.
Stek ringene midt i stekovnen ved 180 C i 12-15 minutter. Flytt platen til nederste rille og stek videre 3-4 minutter. La kakene bli kalde i formene. Hvelv ringene når de er avkjølt ved å løsne dem forsiktig. Før kaken skal serveres, lager du en melisglasur av 100 g melis og eggehvite. Glasuren fylles i små kremmerhus av papir med et lite hull i spissen. Sprøyt glasuren på ringene og legg disse oppå hverandre. De kan festes sammen med karamell. Til slutt pyntes kaken med sløyfer, norske flagg og bonboner.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
431,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
22,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,75.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kransekakestenger
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
03.06.2004Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
125 g mandler
125 g melis
1 eggehvite
50 g sjokolade
1 ss kaffe
Fremgangsmåte
Mal mandlene og sikt inn melis. Gni inn eggehviten, og elt deigen godt sammen. Trill deigen ut til lillefingertykke pølser og kutt dem i 5 cm lange pølser. Stek kakene ved 200 °C i 6-7 minutter. Avkjøl. Smelt sjokoladen i kaffe over svak varme og dypp endene i sjokoladeglasuren. Pynt med litt marsipan og cocktailbær.
Smelt sjokoladen i kaffe over svak varme og dypp endene i sjokoladeglasuren. Pynt med litt marsipan og cocktailbær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
439,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
46,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
22,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fruktkake fra Freia
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
04.06.2008Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kraft foodsBildet er tatt av
Kraft foodsIngredienser
4 dl rosiner
100 g Freia Sukat (1pakke)
100 g Freia Apsikat (1 pakke)
100 g Freia Fruktblanding (1 pakke)
120 g Freia Cocktailbær (2 pakker), grovt hakket
4 dl mandler, grovt hakket
1 dl appelsinjuice
250 g smør/margarin
2 dl brunt sukker
4 egg
5 dl hvetemel
1 ts Freia Bakepulver
Fremgangsmåte
Bland sammen all frukten, hell over 1 dl appelsinjuice og la det stå i en bolle dekket med plast natta over.
Neste dag røres smør/margarin og sukker lyst. Eggene piskes og tilsettes, et av gangen. Bland bakepulveret i melet før det tilsettes deigen.
Tilsett frukten og bland godt. Ha deigen i to godt smurte brødformer på 1 ½ liter.
Stekes midt i ovnen ved ca. 175°C i ca. 70 min. Det er store forskjeller mellom ulike stekeovner, så følg med kaken under steking og bruk gjerne en kakenål for å sjekke om kaken er stekt. Om kaken begynner å bli mørk på overflaten bør et stykke matpapir legges over for å hindre ytterligere bruning. Avkjøl kaken på rist i formen.
Når kaken er avkjølt pakkes den i folie og legges kjølig i minst 4-5 dager før den serveres. Denne fruktkaken er veldig holdbar og kan oppbevares i flere uker i kjøleskap.
TIPS:
Fruktkaken blir enda mer aromatisk om den fra tid til annen dynkes med et par spiseskjeer konjakk, whisky eller rom.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
368,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
41,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,55.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sarah Bernard 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
Bunner:
ca. 500 g ferdig kransekakemasse
Trøffelkrem:
3 dl kremfløte
150 g kokesjokolade
Sjokoladeglasur:
100 g smeltet kokesjokolade
4 ss kokosfett (delfiafett)
Å lage Sarah Bernard selv er faktisk ganske enkelt. Små bunner av kransekakemasse sprøytes med sjokoladekrem, og til slutt dyppes kakene i smeltet sjokolade. Mmm!Fremgangsmåte
1. Kok opp fløte og tilsett grovhakket sjokolade. Dra kjelen av plata og rør i fløten til sjokoladen er helt smeltet. Sett sjokoladefløten i kjøleskap noen timer (helst til dagen etter).
2. Kjevle ut kransekakemassen til ca.1 cm tykkelse. Stikk ut passe store sirkler og legg dem på en bakeplate. Stek ved 210 °C i ca. 7 minutter. Kransekakebitene skal kun ha en «stekeskorpe». Avkjøl
3. Pisk opp sjokoladekremen. Bruk en liten smørekniv og stryk opp kremen på kransekakeplettene som spisse, lave hatter. Alternativt kan kremen sprøytes på med sprøytepose. Sett kakene kjølig.
4. Smelt sjokolade over vannbad og tilsett litt kokosfett for å gjøre sjokoladen tynnere. Avkjøl noe. Dypp kakene raskt i glasuren og sett dem på brett.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
475,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
36,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
32,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,15.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Julekurvkake (ostekake)
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
05.06.2017Denne retten tar ca
4 timer å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
FreiaBildet er tatt av
FreiaIngredienser
Kakebunn
250 gr Pepperkaker
100 gr Smeltet smør
50 gr Sukker
Fyll
3 dl Kremfløte
600 gr Philadelphia Original eller Light (romtemperert)
50 gr Sukker
6 stk Eggeplomme(r)
1 pk Freia Appelsingelé
1 pk Freia Sitrongelé
2 dl Vann
2 stk Lime (saft og revet skall)
Pynt
3 pk Freia Pyntegelé Rød
3 pk Freia Pyntegelé Grønn
Freia Sølvkuler
Du trenger blant annet
Tannpirkere uten smak eller cocktailpinner, hjerteformet springform.
Ostekake til jul med julekurvmotiv.Fremgangsmåte
Bunn
Knus pepperkakene i en foodprosessor og tilsett sukker. Ha i smøret og bland lett sammen. Ha bakepapir i bunnen av formen. Trykk pepperkakeblandingen jevnt ut i bunnen av formen og sett den kaldt.
Fyll
Visp kremfløten stiv og sett den kaldt. Visp sammen Philadelphia, sukker og eggeplommer. Kok opp vann i en kjele og ta den av varmen. Tilsett gelépulver og la det løse seg opp. Riv skall og press saften av limene og ha det i geléen. Tilsett litt av Philadelphiablandingen i geléen og rør det sammen. Ha dette tilbake i resten av Philadelphiablandingen. Bland kremen forsiktig inn. Hell Philadelphiakremen over pepperkakebunnen i formen og sett den kjølig i minst 4 timer.
Pynt
Skiss opp julekurvmønster på et bakepapir. Lag omriss ved å tegne av formen, og strek opp ruter. Sett tannpirkere ned i ostekremen for å indikere strekene etter mønsteret. Tegn opp med pyntegelé og pynt med sølvkuler. For å fylle alle rutene med farge trengs det mange tuber pyntegelé, men noen ruter kan også fylles med kakepynt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
214,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
21,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,48.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Charlotte Russe-kake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
22.11.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
3 egg
2 dl Dansukker Sukker
2 dl hvetemel
1 ½ ts bakepulver
2 ss kokende vann
Fyll til rullekaken
2-3 dl tyttebærsyltetøy
Fyll 1
6 dl kremfløte
1 ½ dl Dansukker Gelésukker Multi
Fyll 2
200 g tyttebær eller tranebær
6 dl utspedd tyttebærsaft
3 dl Dansukker Gelésukker Multi
Pynt
Dansukker Melis
Fremgangsmåte
Visp egg og sukker til luftig eggedosis. Bland hvetemel og bakepulver, og vend det ned i røren sammen med vannet.
Stekes midt i ovnen ved 250 °C i ca. 5 minutter. Strø sukker på kaken og hvelv den på et bakepapir. Dra papiret av bunnen. Ha på syltetøyet. Rull sammen. Avkjøl.
Kle en form med plastfolie. Skjær kaken i tynne skiver og dekk bunnen og sidene i formen.
Kok fløten og gelésukkeret i et halvt minutt. Avkjøl blandingen litt før den helles over kaken i formen. Sett blandingen i kjøleskap for å stivne. Legg tyttebær eller tranebær på fyllet. Kok saft og gelésukker i et halvt minutt. Avkjøl blandingen litt før den helles over bærene. Sett i kjøleskap til servering. Hvelv kaken på et fat og sikt over litt melis.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
209,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
28,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Delfia kake liten Alf´s spesial
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.12.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Wenche UllandBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2 plater kokesjoklade 250 g
1 pakke delfiafett 250 g
2 egg
2-3 ss sukker
4 ss kaffe
Tørre kjeks
Geletopper
Marsipan
Evt annet etter ønske.
Spesial delfiakake dedikert til Alf!
Bilde viser hvor mye forskjellig pynt man kan bruke etter at en unge gikk amok, og da ble det problem med å dele den opp, beklager!Fremgangsmåte
Smelt delfiafettet og sjokoladen.
Visp eggedosis av egg og sukker.
Ha sjokoladen og fettet i eggedosisen.
Rør inn litt kaffe. Legg litt pynt inni kaken og resten på toppen. Marsipan er fint inni.
Hell i avlang form dekket med matpapir eller folie, og stikk ned kjeks, gele og marsipan.
Dekk til og kjøl ned i kjøleskap.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
547,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
31,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
44,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,46.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fyrstekake 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.03.2004Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Det norske kjøkkenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
250 g smør
125 g sukker
1 eggeplomme
1 egg
375 g hvetemel
Mandelfyll:
150 g malte uskåldede mandler
150 g melis
2 eggehviter
2 ss vann blandet med 2-3 dråper romessens
Fyrstekake er en saftig og god formkake som passer like godt til hverdagskaffen som til høytidelige anledninger. Bak gjerne flere kaker samtidig. Pakk kakene godt inn og legg i fryseren. Dette er en av de tradisjonelle norske kakene. Har ett nydelig mandelfyll.Fremgangsmåte
Ovnen settes på 180 grader.
Smør og sukker blandes. Eggeplomme, egg og hvetemel tilsettes. Deigen arbeides sammen.
Trykk to tredjedeler av deigen jevnt utover bunn og kanter i en 22 cm springform. Deigen skal gå 2-3 cm over kanten.
Ingrediensene til mandelfyllet blandes sammen. Brev over deigets bunn.
Resten av deigen kjevles ut til en ca. 3 mm tykk leiv. Skjær leiven i 12 mm brede remser. Remsene legges i rutemønster over hele kaken og det avsluttes men en ring rund kanten.
Stekes i ca. 50 minuter i nedre del av ovnen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
440,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
45,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
24,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,4.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:469