Sild er populært rundt juletider og ikke bare til pålegg. Mange bruker og sild som en gave til jul. Men hvorfor ikke begynne i disse førjulstider med å lage litt julesild. Jeg minnes før den gode tomatsilden som vi lagde hjemme, og med gode smaker kan selv den mest kresne gane smake på sild.
Under følger en del utvalgte oppskrifter på sild og forskjellige variasjoner av dette.
Urtesild på rugbrød
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.11.2019Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norsk SjømatrådIngredienser
6 stk saltsildfilet
1 stk rødløk
1 stk løk
0,5 stk purre
1 stk sitron
1 dl bladpersille
0,5 dl dill, frisk
Lake
7 stk allehånde, hel
7 stk pepper, hel sort
7 stk rosépepper
1 dl eddik, 7%
1 dl sukker
1 dl vann
1 stk laurbærblad
Tilbehør
rugbrød
Sild på glass kan serveres til frokost, på koldtbordet eller som tapas. Til tapas trenger du bare å skjære rugbrødskiver i mindre biter og legge på litt sild.Fremgangsmåte
Smak på sildefiletene og legg dem i vann dersom de er for salte.
Skjær sildefiletene i biter, og rødløk, løk, purre og sitron i tynne skiver.
Hakk bladpersille og dill.
Lake
Knus allehånde og pepperkorn i en morter, og ha i en kasserolle med de andre ingrediensene.
Kok opp laken, og avkjøl den helt.
Legg sild, løk, purre, sitron, bladpersille og dill lagvis i et glass eller krukke.
Hell over laken og legg på lokk.
Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før bruk.
Server urtesild på små rugbrødskiver.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
173,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,53.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tranebærsild
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.11.2019Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Bent Raanes & Sara C. SørensenIngredienser
2 glass kryddersild
0,5 stk rødløk
1 stk appelsin
1 dl tranebær, soltørrede
0,5 dl valnøtter
1 ts pepper, hel sort
Når man lager påleggssild kan man gjerne gi den en personlig vri. Tranebærsild vil nok imponere enten du setter den på bordet eller gir den bort som gave.Fremgangsmåte
Skjær strimler av appelsinskallet, bare det gule skallet.
Bryt valnøttene i mindre biter og skjær rødløk i tynne skiver.
Hell laken fra silden i en bolle og bland den med løk, appelsinstrimler, tranebær, pepperkorn og valnøtter.
Ha sild og lake lagvis over i et nytt glass eller en krukke.
Silden bør trekke ett døgn i kjøleskap før den spises.
Sett på lokk, og dekorer den gjerne med sløyfe og merkelapp.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
93,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,29.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sennepssild med eple og rosiner
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.04.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
2 glass sennepsild
1 stk egg
0,5 stk eple, grønt
1 stilk selleri
0,5 dl persille, frisk
1 dl rosiner
0,5 dl eplejuice
Sennepssild er en av de klassiske sildevariantene, men i denne oppskriften har vi gitt den noen nye ingredienser; eple og stangselleri. Dette gjør den ekstra frisk og god.Fremgangsmåte
Kok egg.
Kutt eple og stangselleri i små terninger, finhakk persille og grovhakk egg.
Bland ingrediensene godt sammen i en bolle sammen med rosiner
Hell over sennepssilden og eplejuice, og vend blandingen sammen.
Ha blandingen over i et glass eller krukke og legg på lokk.
Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.
Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 1 uke.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
117,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Tomatsild 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
23.04.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Eksportutvalget for fisk (EFF)Ingredienser
2 kryddersildfileter
saus:
2 ss olje
2 ss vineddik
4 ss sukker
4 ss tomatpuré
3 ss vann
1 kryddermål pepper
1/2 ts dill
1/2 hakket løk
Fremgangsmåte
(1 glass på 5 dl.)
Skjær sildefiletene i skrå biter. Rør sausen sammen og bland med sildebitene. Ha det hele i et glass eller krukke. Tomatsild er spiseklar etter noen timer i kjøleskapet, men smaker best etter ett døgn.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
144,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Glassmestersild 1
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.03.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Kim HoltheIngredienser
5 filéter av kryddersild
1 rød løk i skiver
1 pepperrot i skiver
1 gulrot i skiver
1 ts frisk ingefær i skiver
1 ts sennepsfrø
Marinade
2 dl 7 % eddik
4 dl vann
3 1/2 dl sukker
Tilbehør:
Grovt rugbrød
Fremgangsmåte
Start med å koke eddikmarinaden.
Smak på silden du har kjøpt. De fleste sildetypene har godt av et par timer i kaldt vann eller skummet melk. Melk uansett type trekker lett ut saltet.
Tørk sildefilétene og skjær dem i biter.
Legg løk, grønnsaker, krydder og sild lagvis i et glass eller en krukke.
Tøm over godt avkjølt sursildlake.
Sett på lokk og la silda stå 1 døgn før servering.
Server med grovt rugbrød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
116,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
16,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sursild hjemmelagd
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.04.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Bent Raanes & Sara C. SørensenIngredienser
5 stk sildefilet, saltet
1 stk rødløk
2 stk vårløk
1 ts ingefær, frisk
Eddiklake
2 dl eplecidereddik
4 dl vann
3,5 dl sukker
1 ss pepper, hel sort
1 ss allehånde
1 ss nellik
1 ss sennepsfrø
2 stk laurbærblad
Sursild er en av de klassiske sildevariantene, og har lange tradisjoner i det norske kostholdet. Før tradisjonene videre med denne oppskriften på hjemmelaget sursild.Fremgangsmåte
Smak på sildefiletene og legg dem i vann eller melk et par timer om de er for salte.
Rens og skjær løken, vårløken og ingefær i tynne skiver. Skjær silden i ca. 2 cm brede strimler på tvers.
Eddiklake
Kok opp vann og sukker, og avkjøl. Tilsett eddikk, krydder og laurbærblad.
Legg sild, løk, vårløk og ingefær lagvis i et glass eller krukke. Hell over laken og la silden stå i kjøleskap i et døgn før bruk.
Etter tilberedning bør silden stå kjølig i et døgn før servering for at den skal trekke til seg smaken. Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 2 uker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
198,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,9.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Akevittsild 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.04.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Bent Raanes & Sara C. SørensenIngredienser
2 glass sursild
4 stk sjalottløk
8 stk einebær
5 cl akevitt
0,5 ts pepper, hel sort
1 ts dill
0,5 ts timian
Akevitt er noe som ofte serveres til silden, så hvorfor ikke prøve denne oppskriften hvor både sild og akevitt serveres fra samme krukke?Fremgangsmåte
Skjær sjalottløken i skiver og del einerbærene i biter med en kniv.
Hell laken fra sursilden over i en bolle og bland den med akevitt, einerbær, pepperkorn, timian og dill.
Legg løk og sild i en pen krukke og hell over den nye laken.
Silden bør trekke ett døgn i kjøleskap før den spises.
Sett på lokk, og dekorer den gjerne med sløyfe og merkelapp.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
129,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tomatsild med cherrytomat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.04.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
7 stk sildefilet, krydret
1 dl tomatpuré
4 ss hvitvinseddik
1,5 dl sukker
1 dl solsikkeolje
1 stk rødløk
100 g cherrytomat
1 stk laurbærblad
1 ss dill, frisk
salt og pepper
Tomatsild er en selvsagt klassiker på koldtbordet. I denne oppskriften er vanlig tomat byttet ut med cherrytomat, noe som gir en friskere smak.Fremgangsmåte
Del sildefiletene i biter.
Kok opp tomatpuré, hvitvinseddik, sukker og olje.
Tilsett rødløk i tynne ringer, cherrytomat i biter og laurbær, og la dette koke sammen i 3 minutter.
La alt avkjøles helt, og smak til med salt og pepper.
Bland sammen tomatsausen med sildebitene og finhakket dill.
Ha blandingen i et glass eller krukke, og legg på lokk.
Silden bør trekke to døgn i kjøleskap før den spises.
Silden er holdbar i kjøleskap i ca. 2 uker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
270,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
20,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hvitløksild til julebuffeten
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.12.2018Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
4 utvannede saltsildefileter
Sildelake
3/4 dl eddik
3/4 dl vann
3/4 dl Sukker
5 knust allehånde
5 knuste svarte eller hvite pepperkorn
Hvitløkslake
1/2 dl majones
1 1/2 dl yoghurt naturell eller lignende
1/2 dl finhakket dill
1/2 dl finhakket persille
1–2 fedd revet hvitløk
Sild i en hvitløkssaus til julebuffeten.Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene til hvitløkslaken i en bolle.
Hell laken av silden, tørk silden med kjøkkenpapir og bland den med hvitløkslaken.
La det stå kaldt i minst 1 døgn, slik at smaken modnes.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
191,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sherrysild 1
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.03.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Kim HoltheIngredienser
6 fileter av salt sild
2 rød løk i skiver
3 ss finhakket dill
Lake
1 dl sherry
1/2 dl vann
3 ss 7 % eddik
1 dl sukker
8 grovknuste pepperkorn
Tilbehør:
Grovt rugbrød
Fremgangsmåte
Legg sildefiletene i melk ca 2 timer. Skyll dem i kaldt vann og tørk dem og skjær dem i biter.
Bland ingrediensene til laken og smak den til.
Legg silden i en krukke og legg løkskiver og dill på toppen og noe innimellom.
Hell laken over og pass på at det dekker.
La silden stå kaldt i kjøleskap minst 24 timer før bruk.
Server med grovt rugbrød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
164,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,07.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sild med frukt
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
6 kryddersildfileter
1 liten boks fersken
1 banan
1 - 2 epler
2 sylteagurker
Saus:
4 dl lettrømme
litt sitronsaft
3 ss ketchup
1 ss sherry
1 pose ( 50 g) valnøtter
Fremgangsmåte
Skyll filetene og tørk dem eller vann dem evnt. ut litt hvis du synes de er for salte. Del dem i 1 - 2 cm store biter. Del frukten i små terninger. Lag sausen ved å blande alt bortsett fra nøttene.
Hakk nøttene grovt. Bland alt lett sammen og fyll det i passende krukker eller glass. Sild må oppbevares kjølig og bør trekke minst et døgn før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
118,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sennepssild 1
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
15.04.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Bent Raanes & Sara C. SørensenIngredienser
Sennepssaus
100 g majones
3 ss sennep
2 ss dijonsennep
3 ss dill, frisk
1 ts eddik, 7%
1 ts sukker
pepper
Sennepssild
6 stk sildefilet, krydret
0,5 stk løk
Sennepssild, tomatsild og sursild er de klassiske silderettene, og her gir deg oppskriften på hvordan du lager sennepssild fra grunnen av.Fremgangsmåte
Bland majones med sennep, dill, eddik og sukker.
Smak til med pepper ev. sukker og eddik.
Med denne som basis kan du lage din egen sennepssild.
Skjær løken i tynne skiver og skjær fileter av kryddersild i biter på skrå.
Legg sild og løk lagvis i et glass eller krukke.
Hell sennepssausen over.
La sennepssilden få stå i kjøleskapet i et døgn før bruk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
294,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
25,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,36.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:70