Julesild- snadder på julebordet


Oppdatertdato: 2019-12-04 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Sild er populært rundt juletider og ikke bare til pålegg. Mange bruker og sild som en gave til jul. Men hvorfor ikke begynne i disse førjulstider med å lage litt julesild. Jeg minnes før den gode tomatsilden som vi lagde hjemme, og med gode smaker kan selv den mest kresne gane smake på sild.
Under følger en del utvalgte oppskrifter på sild og forskjellige variasjoner av dette.




Urtesild på rugbrød


Prøv også Urtesild på rugbrød.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.11.2019
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norsk Sjømatråd

Ingredienser

6 stk saltsildfilet
1 stk rødløk
1 stk løk
0,5 stk purre
1 stk sitron
1 dl bladpersille
0,5 dl dill, frisk

Lake
7 stk allehånde, hel
7 stk pepper, hel sort
7 stk rosépepper
1 dl eddik, 7%
1 dl sukker
1 dl vann
1 stk laurbærblad

Tilbehør
rugbrød


Sild på glass kan serveres til frokost, på koldtbordet eller som tapas. Til tapas trenger du bare å skjære rugbrødskiver i mindre biter og legge på litt sild.


Fremgangsmåte

Smak på sildefiletene og legg dem i vann dersom de er for salte.
Skjær sildefiletene i biter, og rødløk, løk, purre og sitron i tynne skiver. Hakk bladpersille og dill.

Lake
Knus allehånde og pepperkorn i en morter, og ha i en kasserolle med de andre ingrediensene. Kok opp laken, og avkjøl den helt.
Legg sild, løk, purre, sitron, bladpersille og dill lagvis i et glass eller krukke. Hell over laken og legg på lokk.
Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før bruk.

Server urtesild på små rugbrødskiver.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 173,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,51.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Tranebærsild


Prøv også Tranebærsild.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.11.2019
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Bent Raanes & Sara C. Sørensen

Ingredienser

2 glass kryddersild
0,5 stk rødløk
1 stk appelsin
1 dl tranebær, soltørrede
0,5 dl valnøtter
1 ts pepper, hel sort


Når man lager påleggssild kan man gjerne gi den en personlig vri. Tranebærsild vil nok imponere enten du setter den på bordet eller gir den bort som gave.


Fremgangsmåte

Skjær strimler av appelsinskallet, bare det gule skallet. Bryt valnøttene i mindre biter og skjær rødløk i tynne skiver.
Hell laken fra silden i en bolle og bland den med løk, appelsinstrimler, tranebær, pepperkorn og valnøtter.
Ha sild og lake lagvis over i et nytt glass eller en krukke. Silden bør trekke ett døgn i kjøleskap før den spises.
Sett på lokk, og dekorer den gjerne med sløyfe og merkelapp.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 105,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Sennepssild med eple og rosiner


Prøv også Sennepssild med eple og rosiner.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.04.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

2 glass sennepsild
1 stk egg
0,5 stk eple, grønt
1 stilk selleri
0,5 dl persille, frisk
1 dl rosiner
0,5 dl eplejuice


Sennepssild er en av de klassiske sildevariantene, men i denne oppskriften har vi gitt den noen nye ingredienser; eple og stangselleri. Dette gjør den ekstra frisk og god.


Fremgangsmåte

Kok egg.
Kutt eple og stangselleri i små terninger, finhakk persille og grovhakk egg.
Bland ingrediensene godt sammen i en bolle sammen med rosiner
Hell over sennepssilden og eplejuice, og vend blandingen sammen.
Ha blandingen over i et glass eller krukke og legg på lokk.
Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.
Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 1 uke.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 131,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Tomatsild 2.

Tomatsild 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 23.04.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Eksportutvalget for fisk (EFF)

Ingredienser

2 kryddersildfileter

saus:
2 ss olje
2 ss vineddik
4 ss sukker
4 ss tomatpuré
3 ss vann
1 kryddermål pepper
1/2 ts dill
1/2 hakket løk



Fremgangsmåte

(1 glass på 5 dl.)

Skjær sildefiletene i skrå biter. Rør sausen sammen og bland med sildebitene. Ha det hele i et glass eller krukke. Tomatsild er spiseklar etter noen timer i kjøleskapet, men smaker best etter ett døgn.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 161 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Glassmestersild 1.

Glassmestersild 1


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.03.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Kim Holthe

Ingredienser

5 filéter av kryddersild
1 rød løk i skiver
1 pepperrot i skiver
1 gulrot i skiver
1 ts frisk ingefær i skiver
1 ts sennepsfrø

Marinade
2 dl 7 % eddik
4 dl vann
3 1/2 dl sukker

Tilbehør:
Grovt rugbrød



Fremgangsmåte

Start med å koke eddikmarinaden.
Smak på silden du har kjøpt. De fleste sildetypene har godt av et par timer i kaldt vann eller skummet melk. Melk uansett type trekker lett ut saltet.
Tørk sildefilétene og skjær dem i biter.
Legg løk, grønnsaker, krydder og sild lagvis i et glass eller en krukke.
Tøm over godt avkjølt sursildlake.
Sett på lokk og la silda stå 1 døgn før servering.
Server med grovt rugbrød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 129,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sennepssild 1.

Sennepssild 1


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 15.04.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Bent Raanes & Sara C. Sørensen

Ingredienser

Sennepssaus
100 g majones
3 ss sennep
2 ss dijonsennep
3 ss dill, frisk
1 ts eddik, 7%
1 ts sukker
pepper

Sennepssild
6 stk sildefilet, krydret
0,5 stk løk


Sennepssild, tomatsild og sursild er de klassiske silderettene, og her gir deg oppskriften på hvordan du lager sennepssild fra grunnen av.


Fremgangsmåte

Bland majones med sennep, dill, eddik og sukker. Smak til med pepper ev. sukker og eddik.
Med denne som basis kan du lage din egen sennepssild.
Skjær løken i tynne skiver og skjær fileter av kryddersild i biter på skrå. Legg sild og løk lagvis i et glass eller krukke.
Hell sennepssausen over.
La sennepssilden få stå i kjøleskapet i et døgn før bruk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 296,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 26,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sursild hjemmelagd.

Sursild hjemmelagd


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.04.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Bent Raanes & Sara C. Sørensen

Ingredienser

5 stk sildefilet, saltet
1 stk rødløk
2 stk vårløk
1 ts ingefær, frisk

Eddiklake
2 dl eplecidereddik
4 dl vann
3,5 dl sukker
1 ss pepper, hel sort
1 ss allehånde
1 ss nellik
1 ss sennepsfrø
2 stk laurbærblad


Sursild er en av de klassiske sildevariantene, og har lange tradisjoner i det norske kostholdet. Før tradisjonene videre med denne oppskriften på hjemmelaget sursild.


Fremgangsmåte

Smak på sildefiletene og legg dem i vann eller melk et par timer om de er for salte.
Rens og skjær løken, vårløken og ingefær i tynne skiver. Skjær silden i ca. 2 cm brede strimler på tvers.

Eddiklake
Kok opp vann og sukker, og avkjøl. Tilsett eddikk, krydder og laurbærblad.
Legg sild, løk, vårløk og ingefær lagvis i et glass eller krukke. Hell over laken og la silden stå i kjøleskap i et døgn før bruk.
Etter tilberedning bør silden stå kjølig i et døgn før servering for at den skal trekke til seg smaken. Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 2 uker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 198,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,9.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sild med frukt.

Sild med frukt


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

6 kryddersildfileter
1 liten boks fersken
1 banan
1 - 2 epler
2 sylteagurker

Saus:
4 dl lettrømme
litt sitronsaft
3 ss ketchup
1 ss sherry
1 pose ( 50 g) valnøtter



Fremgangsmåte

Skyll filetene og tørk dem eller vann dem evnt. ut litt hvis du synes de er for salte. Del dem i 1 - 2 cm store biter. Del frukten i små terninger. Lag sausen ved å blande alt bortsett fra nøttene.

Hakk nøttene grovt. Bland alt lett sammen og fyll det i passende krukker eller glass. Sild må oppbevares kjølig og bør trekke minst et døgn før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 133,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hvitløksild til julebuffeten.

Hvitløksild til julebuffeten


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.12.2018
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

4 utvannede saltsildefileter

Sildelake
3/4 dl eddik
3/4 dl vann
3/4 dl Sukker
5 knust allehånde
5 knuste svarte eller hvite pepperkorn

Hvitløkslake
1/2 dl majones
1 1/2 dl yoghurt naturell eller lignende
1/2 dl finhakket dill
1/2 dl finhakket persille
1–2 fedd revet hvitløk


Sild i en hvitløkssaus til julebuffeten.


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til hvitløkslaken i en bolle.

Hell laken av silden, tørk silden med kjøkkenpapir og bland den med hvitløkslaken.

La det stå kaldt i minst 1 døgn, slik at smaken modnes.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 192,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sherrysild 1.

Sherrysild 1


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.03.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Kim Holthe

Ingredienser

6 fileter av salt sild
2 rød løk i skiver
3 ss finhakket dill

Lake
1 dl sherry
1/2 dl vann
3 ss 7 % eddik
1 dl sukker
8 grovknuste pepperkorn

Tilbehør:
Grovt rugbrød



Fremgangsmåte

Legg sildefiletene i melk ca 2 timer. Skyll dem i kaldt vann og tørk dem og skjær dem i biter.
Bland ingrediensene til laken og smak den til.
Legg silden i en krukke og legg løkskiver og dill på toppen og noe innimellom.
Hell laken over og pass på at det dekker.
La silden stå kaldt i kjøleskap minst 24 timer før bruk. Server med grovt rugbrød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 164,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Akevittsild 2.

Akevittsild 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.04.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Bent Raanes & Sara C. Sørensen

Ingredienser

2 glass sursild
4 stk sjalottløk
8 stk einebær
5 cl akevitt
0,5 ts pepper, hel sort
1 ts dill
0,5 ts timian


Akevitt er noe som ofte serveres til silden, så hvorfor ikke prøve denne oppskriften hvor både sild og akevitt serveres fra samme krukke?


Fremgangsmåte

Skjær sjalottløken i skiver og del einerbærene i biter med en kniv. Hell laken fra sursilden over i en bolle og bland den med akevitt, einerbær, pepperkorn, timian og dill.
Legg løk og sild i en pen krukke og hell over den nye laken. Silden bør trekke ett døgn i kjøleskap før den spises.
Sett på lokk, og dekorer den gjerne med sløyfe og merkelapp.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 173,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,04.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tomatsild med cherrytomat.

Tomatsild med cherrytomat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.04.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Studio Dreyer & Hensley

Ingredienser

7 stk sildefilet, krydret
1 dl tomatpuré
4 ss hvitvinseddik
1,5 dl sukker
1 dl solsikkeolje
1 stk rødløk
100 g cherrytomat
1 stk laurbærblad
1 ss dill, frisk
salt og pepper


Tomatsild er en selvsagt klassiker på koldtbordet. I denne oppskriften er vanlig tomat byttet ut med cherrytomat, noe som gir en friskere smak.


Fremgangsmåte

Del sildefiletene i biter.
Kok opp tomatpuré, hvitvinseddik, sukker og olje.
Tilsett rødløk i tynne ringer, cherrytomat i biter og laurbær, og la dette koke sammen i 3 minutter. La alt avkjøles helt, og smak til med salt og pepper.
Bland sammen tomatsausen med sildebitene og finhakket dill.
Ha blandingen i et glass eller krukke, og legg på lokk.
Silden bør trekke to døgn i kjøleskap før den spises.
Silden er holdbar i kjøleskap i ca. 2 uker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 270,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 20,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:70






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.