
Opplysningskontoret for frukt og grønt ønsker at det skal være lettere for folk å velge sunnere og mer næringsrik fast-food. Derfor arrangerer de NM i sunn fast-food for andre år på rad. - Får vi et innslag av grønnsaker i pølse- og hamburgermåltidene, og det som folk ellers spiser i farta, har vi tatt et viktig skritt i riktig retning med tanke på smaksopplevelsen og folkehelsen, sier ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for frukt og grønt Camilla Andersen.
Konkurransen arrangeres i samarbeid med fagbladet FastFood og fastfood.no. Hensikten er å motivere aktørene i bransjen til å servere mat med mer frukt og grønnsaker. Alle spisesteder og butikker som lager og serverer mat til folk i farta kan melde seg på og delta.
Ifølge Andersen er det mye som kan forsvares når man legger til litt grønnsaker. - Det er smart å ta utgangspunkt i det folk allerede spiser mye av og se hvordan man med enkle grep kan "grønne opp" disse måltidene, fremfor å forvente at de skal droppe pølse til fordel for salat. Det er ikke mye som skal til for å gjøre maten både mer innbydende og sunnere.
Hun gir eksempler på ulike grep bransjen kan ta for å gjøre det enklere for folk å "kjøre på grønt":
- Server salat ved siden av pizza
- Grønn opp hamburgeren med f.eks. coleslaw, tomater og salat
- Ha strimlet kål, guacamole og tomatsalsa på pølsa (en såkalt 'completo' som er populært i Chile)
- Server friske jordbær ved siden av rundstykke
- Del ut en tomat sammen med pølse/hamburger
- Lag smoothie/juice med noe grønt i
- Ha tilbud av typen «Kjøp avis og få med en tomat»
- Grønnsaker vil være med på å heve smaken og synsinntrykket, men også nærings- og helsemessig vil grønnsaker spille en viktig rolle. Hvis man gir mer plass til grønnsakene i et måltid, er dette også med på å redusere det totale energiinntaket, noe som er gunstig i forhold til å forebygge overvekt, avslutter Andersen.
Påmelding og premie
Opplysningskontoret for frukt og grønt håper publikum vil være med å oppfordre "grønne eksempler" innen bransjen til å delta. - Kommer du over et sunt og grønt måltid langs veien i sommer, så si fra til spisestedet at de bør delta. Da er du med å spre kjennskapen om konkurransen og forhåpentligvis også gjøre Norge litt sunnere, sier prosjektleder for konkurransen Toril Gulbrandsen.
Påmelding skjer ved å sende inn bilde av retten med enkel oppskrift, navn, firmanavn og adresse på e-post til julie.langseth@frukt.no. Frist for påmelding er 1. november 2015.
Premien, i tillegg til heder, ære, pokal og diplom, er en gourmetopplevelse for to personer.
Fiskeburger med eplesalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.01.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Alf BørjessonIngredienser
Fiskekarbonader.
500 g fiskefilet, hyse, torsk, sei eller laks
1 ts salt
2 ts potetmel
1 knivsodd pepper
1 dl melk
Til servering:
4 hamburgerbrød
4 salatblad
1 stort, syrlig eple
2 stilker selleri
½ fennikel
1,5 dl kesam
2 ss lettmajones
1 knivsodd karri
salt og pepper
Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene til fiskekarbonadene i food-processor og mal dem til en grov farse. Har du ikke food-processor kan fisken males i kvern med grov hullskive eller den kan hakkes med en skarp kniv. Rør inn de øvrige ingrediensene.
Form fire flate karbonader og stek dem i smør eller margarin i 3-4 minutter på hver side.
Sprø eventuelt opp hamburgerbrødene i varm stekeovn eller rist dem i brødrister.
Riv eplet, finstrimle selleri og fennikel og bland alt med kesam og majones. Smak salaten til med karri, salt og pepper.
Del hamburgerbrødene og legg et salatblad på bunnen, legg på eplesalaten, fiskekarbonaden og dekk med hamburgerbrød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
150,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,25.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt hyse med piperonata
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.03.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Bent Raanes & Sarah Cameron SørensenIngredienser
800 g hysefilet, uten skinn og bein
3 ss hvetemel
1 ts salt
0,5 ts pepper
1 ts paprikapulver
olivenolje
Piperonata
1 stk løk
2 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
2 stk paprika, rød
2 stk paprika, grønn
6 stk tomat
1 ts salt
0,5 ts sukker
5 blader basilikum, frisk
pepper
Tilbehør
potet
Stekt hyse i kombinasjon med en klassisk paprikastuing. Denne retten kan serveres både med pasta og poteter etter lyst og humør.Fremgangsmåte
Piperonata
Surr skivet løk i olivenolje og tilsett hvitløk.
Rens paprika, del dem i fire på langs og skjær dem i strimler på tvers.
Ha i kjelen og bland med løken. Sett på lokk og la surre forsiktig.
Skold tomatene og skjær i skiver. Ha tomatene i kjelene sammen med salt, nykvernet pepper, sukker og basilikumblader.
Kok til grønnsakene er møre, ca. 30 minutter.
Denne stuingen kan erstatte tradisjonell saus som ofte inneholder mye fett.
Steking
Bland sammen hvetemel, salt, pepper og paprikapulver.
Skjær fiskefileten i serveringsstykker og vend stykkene i melblandingen.
Stek fisken i varm stekepanne. Bruk stekemargarin eller olje.
Server den med piperonata og kokte poteter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
59,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Skinkegrateng 3
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
31.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
4 dl makaroni
1 stk løk
1 stk rød paprika
1 stk gul paprika
1 stk grønn squash
2 ss smør
300 g kokt skinke
2 stk egg
3 dl melk
1 ts salt
½ ts pepper
100 g jarlsberg revet
En enkel hverdagsrett. Lett å lage, lett å like.Fremgangsmåte
Kok makaronien i lettsaltet vann etter anvisningen på pakken.
Fres paprika, løk og squash i smøret med litt salt og pepper.
Bland makaroni, grønnsakene og skinken. Legg blandingen i en smurt ildfast form.
Visp egg, melk og krydder sammen og hell blandingen over makaronien i formen. Dryss over revet ost.
Stek i ovnen ved 200° C i 20 minutter til gratengen er stivnet og har fått farge. Server med litt tomatsaus og en grønn salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
112,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,83.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3003