
Koldtbord er fristende og flott til store anledninger. Enkelt kan det også være. Det meste får man kjøpt ferdig i
butikken. Da er bare det morsomme igjen, å pynte fater og bord. Kjøp inn forskjellige salater, frukter og
grønnsaker til å pynte med. Gjestene blir alltid begeistret over et lekkert pyntet bord. Da blir ikke de store
anledningene så slitsomme å stelle i stand til som de høres ut som.
Mengdeberegning avhenger av hvor stort koldtbord du har og mengde kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn ca
500-600 g mat per person inkludert tilbehør, ca. halvparten bør være fisk/kjøtt. Det enkleste er å sette opp en
liste og fordele hver enkel rett og husk på at noen ting er mer populært enn andre ting.
Her er et eksempel ut i fra det som er med på bildet:
- Roastbiff, 60 g per porsjon
- Røkt skinke, 60 g per porsjon
- Karbonade med løk, 1 stk per porsjon
- Paté, 40 g per porsjon
- Spekemat, 80 g per porsjon
- Eggerøre, 1 egg per porsjon
- Kabaret, 40 g per porsjon
- Grønn salat, 40 g per porsjon
- Potetsalat, 40 g per porsjon
- Waldorfsalat, 40 g per porsjon
- Cumberlandsaus, 10 g per porsjon
- Rømme, 20 g per porsjon
- Remulade, 10 g per porsjon
- Reker, 60 g per porsjon
- Kokt ørret, 60 g per porsjon
- Pepperrotkrem, 20 g per porsjon
Det kan fort bli mye til overs etter et koldtbord, men samtidig er det kjedelig å ha for lite. Beregn heller litt
ekstra og kos deg med pålegg og salater neste dag, eller fordel det mellom gjestene.
Det meste kan man tilberede noen dager i forveien. Karbonader og paté kan lages lang tid i forveien og fryses
ned. Roastbiff, skinkestek og kabaret kan du lage i stand en til to dager i forveien og oppbevare det godt pakket
i kjøleskapet. Det samme kan du gjøre med mye av tilbehøret som potetsalat, cumberlandsaus, waldorfsalat og
remulade. Eggerøre, salat og pepperotkrem bør lages samme dag.
Du får også kjøpt det meste ferdig i butikken. Det gjør koldtbordet enklere og raskere. Roastbiff, skinkestek,
røkt skinke og spekemat får du kjøpt i hele produkter eller ferdig oppskåret. Mange ferskvaredisker i
velassorterte dagligvarebutikker selger ferdige pateer og kabareter. Potetsalat, remulade og cumberlandsaus får
du kjøpt både i pakker/glass og i løsvekt.

Karbonader med stekt løk er gjenganger på alle koldtbord. Har du oppvarmingsmuligheter anbefaler vi deg å varme
karbonadene og løken rett før servering. Slik varmer du karbonadene: Legg karbonadene på en stekeplate eller i en
ildfast form med løken over. Sett dem i ovn på ca. 175 °C i ca. 10 minutter til de er gjennomvarme.
Karbonader med løk
4 porsjoner
500 g karbonadedeig
1 ts salt
½ ts pepper
½ ss potetmel
½ dl vann
Slik gjør du:
1. Elt karbonadedeigen lett med salt, pepper og potetmel. Rør inn vannet.
2. Form karbonadene til 8 store flate kaker (per 500 g karbonadedeig). Lag rutemønster på overflaten med en sløv
kniv.
3. Karbonadene brunes i smør eller margarin på begge sider ved forholdsvis sterk varme. Etterstek ved svak varme
2-3 minutter.
Grunnoppskrift postei og paté
Postei eller paté er malt farse av kjøtt, fisk eller innmat. Paté har oftest grovere struktur enn postei og kan
fungere som egen rett. Postei servert i formen som den er stekt i, blir ofte kalt for terrin.
Porsjoner: 8
750 g lever av svin eller storfe
350 g medisterdeig
6 stk. ansjosfileter
3 ts salt
½ ts pepper
2 stk. egg
2 dl matfløte
Slik gjør du:
1. Om ønskelig kan leveren kokes i ca. 10 minutter. Avkjøl og del så i mindre biter.
2. Kjør alle ingrediensene til patéen, unntatt fløte og egg i foodprosessor til en jevn røre.
3. Visp egg og fløte lett sammen og spe til en glatt deig/røre. Tilsett smaksingredienser. Hell røren i
patéformer.
4. Stek i vannbad på 170° C i ca. 1- 1 ½ time, avhengig av størrelsen på formene. Patéen skal kjennes fast når du
trykker på den.
Forslag til smak på postei:
* Syltet grønn eller rød pepper
* Krydderurter, friske eller tørkede
* Julekrydder: nellik, allehånde og ingefær – ca. ½ - 1 ts av hver
Forslag til smak på paté:
* Kjøtt fra lettsaltet og røkt lam eller juleskinke
* Bacon i terninger
* Krydderurter, friske eller tørkede og finhakket løk
La patéen bli kald i formen, pynt med f.eks sølvløk, sylteagurk og urter. Glaseres med avkjølt, nesten stivnet
aspic. Settes kjølig til aspicen har stivnet.
Skal patéen fryses må den pyntes senere.
Ost
Ost er alltid en suksess på et koldtbord. Folk spiser det gjerne som en forrett, hvilerett og dessert. Kjøp inn
3-4 forskjellige oster og 2-3 typer kjeks. Legg dem på et fat og pynt med for eksempel stangselleri, blå druer og
reddiker. Beregn ca. 50 g ost per porsjon.
Spekemat
Bruk ulike typer spekemat som
spekeskinke, fenalår og pølsevarianter. Legg det pent opp på et fat og pynt det med
for eksempel melonbåter, jordbær og fiken. Når spekemat er en del av koldtbordet kan du beregne ca. 80 g per
porsjon.
Røkt skinke får du kjøpt ferdig i butikken, både som hel, halv og ferdig oppskåret. Legg skiver av den røkte
skinken pent på et fat og pynt med hermetiske aprikoser og pærer, ferske appelsiner og stilkkapers.
Klassisk skinkestek lager du enkelt selv, eller du kan kjøpe den ferdig hel eller oppskåret. Skjær den i tynne
skiver og pynt med for eksempel litt salat, svisker, aprikos, agurk og tomat.
Ferske reker i bolle
Det er både delikat og utrolig godt å servere ferske reker i en bolle på koldtbordet. Dessuten er det enkelt å
tilberede. Kjøp hele frosne eller ferske reker i butikken, hell det over i en stor bolle. Server majones og
sitronbåter ved siden av. Du kan pynte bollen med noen sitronbåter og dill hvis du ønsker. Beregn ca. 60 g per
porsjon.
Sild
Mange er glad i sild og det gjør seg helt selv på et koldtbord. Kjøp ferdig sild i butikken og hell den over i
pene skåler. Trenger ikke pynt, er fargerikt som det er. I butikken får du kjøpt rømmesild, tomatsild,
sennepsild, sursild, karrisild osv. Bare velg og vrak. Beregn ca. 40 g per porsjon.
Grønn salat
Bland ulike typer salat, gjerne en grønn type, en rød type og ruccula for å få fine farger. Bland forsiktig inn
litt grønnsaker som for eksempel tomater, agurk og sukkererter. Utrolig friskt og godt.
Klikk her for mer enn 200 forslag til retter på koldtbordet
Eggesalat 3
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
06.05.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
6 hardkokte egg
2 dl rømme
1 dl majones
2 ss gressløk
1 ts rød chili
1 ts karri
1 dråper sitron
6 dråper tabasco
1/2 ts sukker
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
Fremgangsmåte
1. Kok eggene i 10 minutter og avkjøl dem i kaldt vann. Skrell dem. Skjær dem opp i grove biter.
2. Kutt opp gressløken. Kutt chilen i to og skrap ut frøene. Skjær chilien i tynne strimler. Rør godt sammen rømme, majones, gressløk, chili og karri.
3. Smak til med sitron, tabasco, sukker, salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
279,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
26,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,19.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Deviled eggs(fylte egg)
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
05.04.2004Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
6 hardkokte egg
3 ss majones
2 ts dijonsennep
noen dråper tabasco
1/4 ts chilipulver
1 ts sitronsaft
2 ss finhakket dill
rød chili til pynt
Fremgangsmåte
Skrell eggene og del dem i to. Ta ut eggeplommene og ha dem i en bolle. Ha i majones, sennep, tabasco, chili, sitronsaft og dill. Rør alt sammen til en glatt blanding. Fyll eggehvitene med blandingen og pynt med tynne strimler av rød chili.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
195,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kalkunfilet med waldorfsalat
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
02.07.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 kalkunfilet på 1,6 kilo eller to mindre fileter
2 ss smeltet smør
½ ts salt
¼ ts pepper
Waldorfsalat:
5 epler
1 stilkselleri
6 ringer ananas
300 g blå druer
100 g valnøttkjerner
Dressing:
3 dl kremfløte
3 dl majones
saft av 1 sitron
ca. 2 ts sukker
Kalkun med den klassiske waldorfsalaten passer ekstra godt på en sommerlig buffet.Fremgangsmåte
Pensle kalkunfileten med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Sett inn et steketermometer slik at spissen på termometeret befinner seg i den tykkeste delen. Legg fileten over i en ildfast form og stek i ovnen ved 180 °C i ca. 1 time eller til steketermometeret viser 68 °C. La kalkunen hvile før den skjæres pent i skiver.
Pisk kremfløten til waldorfdressingen stiv, og bland med majones. Smak til med presset sitron og sukker.
Del eplene i to og fjern kjærnehuset. Skjær eplene i terninger. Skjær stilkselleri og ananas i passe store biter. Del eventuelt druene og ta ut steinene. Vend alt inn i dressingen sammen med valnøttene. Spar eventuelt noen nøtter til pynt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
176,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,77.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:820