Koldtbord


Oppdatertdato: 2013-05-19 Tema: Koldbord Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Studio Dreyer Hensley


Koldtbord er fristende og flott til store anledninger. Enkelt kan det også være. Det meste får man kjøpt ferdig i butikken. Da er bare det morsomme igjen, å pynte fater og bord. Kjøp inn forskjellige salater, frukter og grønnsaker til å pynte med. Gjestene blir alltid begeistret over et lekkert pyntet bord. Da blir ikke de store anledningene så slitsomme å stelle i stand til som de høres ut som.
Mengdeberegning avhenger av hvor stort koldtbord du har og mengde kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn ca 500-600 g mat per person inkludert tilbehør, ca. halvparten bør være fisk/kjøtt. Det enkleste er å sette opp en liste og fordele hver enkel rett og husk på at noen ting er mer populært enn andre ting.

Her er et eksempel ut i fra det som er med på bildet:
  • Roastbiff, 60 g per porsjon
  • Røkt skinke, 60 g per porsjon
  • Karbonade med løk, 1 stk per porsjon
  • Paté, 40 g per porsjon
  • Spekemat, 80 g per porsjon
  • Eggerøre, 1 egg per porsjon
  • Kabaret, 40 g per porsjon
  • Grønn salat, 40 g per porsjon
  • Potetsalat, 40 g per porsjon
  • Waldorfsalat, 40 g per porsjon
  • Cumberlandsaus, 10 g per porsjon
  • Rømme, 20 g per porsjon
  • Remulade, 10 g per porsjon
  • Reker, 60 g per porsjon
  • Kokt ørret, 60 g per porsjon
  • Pepperrotkrem, 20 g per porsjon


Det kan fort bli mye til overs etter et koldtbord, men samtidig er det kjedelig å ha for lite. Beregn heller litt ekstra og kos deg med pålegg og salater neste dag, eller fordel det mellom gjestene.

Det meste kan man tilberede noen dager i forveien. Karbonader og paté kan lages lang tid i forveien og fryses ned. Roastbiff, skinkestek og kabaret kan du lage i stand en til to dager i forveien og oppbevare det godt pakket i kjøleskapet. Det samme kan du gjøre med mye av tilbehøret som potetsalat, cumberlandsaus, waldorfsalat og remulade. Eggerøre, salat og pepperotkrem bør lages samme dag.

Du får også kjøpt det meste ferdig i butikken. Det gjør koldtbordet enklere og raskere. Roastbiff, skinkestek, røkt skinke og spekemat får du kjøpt i hele produkter eller ferdig oppskåret. Mange ferskvaredisker i velassorterte dagligvarebutikker selger ferdige pateer og kabareter. Potetsalat, remulade og cumberlandsaus får du kjøpt både i pakker/glass og i løsvekt.

Karbonader med stekt løk er gjenganger på alle koldtbord. Har du oppvarmingsmuligheter anbefaler vi deg å varme karbonadene og løken rett før servering. Slik varmer du karbonadene: Legg karbonadene på en stekeplate eller i en ildfast form med løken over. Sett dem i ovn på ca. 175 °C i ca. 10 minutter til de er gjennomvarme.

Karbonader med løk

4 porsjoner

500 g karbonadedeig
1 ts salt
½ ts pepper
½ ss potetmel
½ dl vann

Slik gjør du:
1. Elt karbonadedeigen lett med salt, pepper og potetmel. Rør inn vannet.
2. Form karbonadene til 8 store flate kaker (per 500 g karbonadedeig). Lag rutemønster på overflaten med en sløv kniv.
3. Karbonadene brunes i smør eller margarin på begge sider ved forholdsvis sterk varme. Etterstek ved svak varme 2-3 minutter.

Grunnoppskrift postei og paté

Postei eller paté er malt farse av kjøtt, fisk eller innmat. Paté har oftest grovere struktur enn postei og kan fungere som egen rett. Postei servert i formen som den er stekt i, blir ofte kalt for terrin.

Porsjoner: 8

750 g lever av svin eller storfe
350 g medisterdeig
6 stk. ansjosfileter
3 ts salt
½ ts pepper
2 stk. egg
2 dl matfløte

Slik gjør du:
1. Om ønskelig kan leveren kokes i ca. 10 minutter. Avkjøl og del så i mindre biter.
2. Kjør alle ingrediensene til patéen, unntatt fløte og egg i foodprosessor til en jevn røre.
3. Visp egg og fløte lett sammen og spe til en glatt deig/røre. Tilsett smaksingredienser. Hell røren i patéformer.
4. Stek i vannbad på 170° C i ca. 1- 1 ½ time, avhengig av størrelsen på formene. Patéen skal kjennes fast når du trykker på den.

Forslag til smak på postei:
* Syltet grønn eller rød pepper
* Krydderurter, friske eller tørkede
* Julekrydder: nellik, allehånde og ingefær – ca. ½ - 1 ts av hver

Forslag til smak på paté:
* Kjøtt fra lettsaltet og røkt lam eller juleskinke
* Bacon i terninger
* Krydderurter, friske eller tørkede og finhakket løk

La patéen bli kald i formen, pynt med f.eks sølvløk, sylteagurk og urter. Glaseres med avkjølt, nesten stivnet aspic. Settes kjølig til aspicen har stivnet.
Skal patéen fryses må den pyntes senere.

Ost

Ost er alltid en suksess på et koldtbord. Folk spiser det gjerne som en forrett, hvilerett og dessert. Kjøp inn 3-4 forskjellige oster og 2-3 typer kjeks. Legg dem på et fat og pynt med for eksempel stangselleri, blå druer og reddiker. Beregn ca. 50 g ost per porsjon.

Spekemat

Bruk ulike typer spekemat som spekeskinke, fenalår og pølsevarianter. Legg det pent opp på et fat og pynt det med for eksempel melonbåter, jordbær og fiken. Når spekemat er en del av koldtbordet kan du beregne ca. 80 g per porsjon.

Røkt skinke får du kjøpt ferdig i butikken, både som hel, halv og ferdig oppskåret. Legg skiver av den røkte skinken pent på et fat og pynt med hermetiske aprikoser og pærer, ferske appelsiner og stilkkapers.
Klassisk skinkestek lager du enkelt selv, eller du kan kjøpe den ferdig hel eller oppskåret. Skjær den i tynne skiver og pynt med for eksempel litt salat, svisker, aprikos, agurk og tomat.

Ferske reker i bolle

Det er både delikat og utrolig godt å servere ferske reker i en bolle på koldtbordet. Dessuten er det enkelt å tilberede. Kjøp hele frosne eller ferske reker i butikken, hell det over i en stor bolle. Server majones og sitronbåter ved siden av. Du kan pynte bollen med noen sitronbåter og dill hvis du ønsker. Beregn ca. 60 g per porsjon.

Sild

Mange er glad i sild og det gjør seg helt selv på et koldtbord. Kjøp ferdig sild i butikken og hell den over i pene skåler. Trenger ikke pynt, er fargerikt som det er. I butikken får du kjøpt rømmesild, tomatsild, sennepsild, sursild, karrisild osv. Bare velg og vrak. Beregn ca. 40 g per porsjon.

Grønn salat

Bland ulike typer salat, gjerne en grønn type, en rød type og ruccula for å få fine farger. Bland forsiktig inn litt grønnsaker som for eksempel tomater, agurk og sukkererter. Utrolig friskt og godt.

Klikk her for mer enn 200 forslag til retter på koldtbordet

Annonse



Eggesalat 3


Prøv også Eggesalat 3.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 06.05.2006
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

6 hardkokte egg
2 dl rømme
1 dl majones
2 ss gressløk
1 ts rød chili
1 ts karri
1 dråper sitron
6 dråper tabasco
1/2 ts sukker
1/2 ts salt
1/4 ts pepper



Fremgangsmåte

1. Kok eggene i 10 minutter og avkjøl dem i kaldt vann. Skrell dem. Skjær dem opp i grove biter.
2. Kutt opp gressløken. Kutt chilen i to og skrap ut frøene. Skjær chilien i tynne strimler. Rør godt sammen rømme, majones, gressløk, chili og karri.

3. Smak til med sitron, tabasco, sukker, salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 279,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 26,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,19.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Deviled eggs(fylte egg)


Prøv også Deviled eggs(fylte egg).

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 05.04.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

6 hardkokte egg
3 ss majones
2 ts dijonsennep
noen dråper tabasco
1/4 ts chilipulver
1 ts sitronsaft
2 ss finhakket dill
rød chili til pynt



Fremgangsmåte

Skrell eggene og del dem i to. Ta ut eggeplommene og ha dem i en bolle. Ha i majones, sennep, tabasco, chili, sitronsaft og dill. Rør alt sammen til en glatt blanding. Fyll eggehvitene med blandingen og pynt med tynne strimler av rød chili.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 195,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,67.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Kalkunfilet med waldorfsalat


Prøv også Kalkunfilet med waldorfsalat.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 02.07.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 kalkunfilet på 1,6 kilo eller to mindre fileter
2 ss smeltet smør
½ ts salt
¼ ts pepper

Waldorfsalat:
5 epler
1 stilkselleri
6 ringer ananas
300 g blå druer
100 g valnøttkjerner

Dressing:
3 dl kremfløte
3 dl majones
saft av 1 sitron
ca. 2 ts sukker


Kalkun med den klassiske waldorfsalaten passer ekstra godt på en sommerlig buffet.


Fremgangsmåte

Pensle kalkunfileten med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Sett inn et steketermometer slik at spissen på termometeret befinner seg i den tykkeste delen. Legg fileten over i en ildfast form og stek i ovnen ved 180 °C i ca. 1 time eller til steketermometeret viser 68 °C. La kalkunen hvile før den skjæres pent i skiver.

Pisk kremfløten til waldorfdressingen stiv, og bland med majones. Smak til med presset sitron og sukker.

Del eplene i to og fjern kjærnehuset. Skjær eplene i terninger. Skjær stilkselleri og ananas i passe store biter. Del eventuelt druene og ta ut steinene. Vend alt inn i dressingen sammen med valnøttene. Spar eventuelt noen nøtter til pynt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 176,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++











Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:820
Info.Studentmat.
Salater.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.