
En ridder i rustning: krabben har skjelettet sitt utenpå. Etter hvert som den vokser, skifter den skall – på samme måte som mennesker må ha større klær etter hvert som vi vokser. Klørne er krabbens våpen- mot andre krabber og mot mennesker. Men de brukes også som redskap til å knuse skallet på små skjell og snegler.
Krabbe er en kulinarisk godbit. I en stor krabbe er det 150 - 200 g krabbekjøtt, og det holder vanligvis til en person. Krabbe får du kjøpt både levende og ferdig kokt. Mens den kokte krabben er klar til bruk, må den levende kokes så fort som mulig etter innkjøp.
Koking av krabbe
Kok opp rikelig med vann og salt, 50 g salt pr liter, i et stort kokekar. Legg de levende krabbene i det fosskokende vannet, ikke for mange av gangen, da blir vannet fort avkjølt. La krabben få et raskt oppkok for deretter la dem trekke rett under kokepunktet. Koketiden for krabbe er 15-25 minutter. Den er ferdig kokt når de små klørne lett kan trekkes av. Ta krabben opp av kokevannet og la den ligge på ryggen til avkjøling for at den deilige kraften skal beholdes inne i skallet. Kokt krabbe spises helst nykokt eller avkjøles og oppbevares i kjøleskap. La det ikke gå mer enn ett døgn før den enten spises eller fryses. Krabben kan serveres naturell med enkelt tilbehør, eller den kan brukes i ulike typer retter.
Krabbe naturell
Dette trenger du til 4 porsjoner:
4 stk krabbe
2 sitroner
majones
eddik
pepper
loff og smør
Krabben kan serveres som den er, men vi gjør det litt lettere for gjestene om vi renser litt før servering. Vi fjerner paven og gjellene og knekker klørne med en nøtteknekker.
Legg krabbehuset tilbake i skallet så krabben ser hel ut før du serverer den. Noe av sjarmen med krabbelag er jo nettopp at gjestene må jobbe litt for å finne maten.
Server krabbe naturell med loff, smør, sitronbåter og majones. Som variasjon i tilbehøret kan du servere chilisaus til.
Chilisaus
Dette trenger du til 4 personer:
1dl 20 % rømme
1/2 dl majones
1/2 dl chilisaus
1 ss sitronsaft
1/2 ts sennep
1/2 ts worcestersaus
Rør sammen ingrediensene og smak eventuelt til med litt sukker.
Krabbesalat
Dette trenger du til 4 porsjoner
Kjøtt av 1–2 krabber, ca. 200 g eller 2–3 krabbeklør pr. porsjon
1 appelsin
1 rosa grapefrukt
2 plommetomater i terninger, uten skinn og kjerner
2 avokado i tynne skiver
Blandet frisk salat, f.eks. frisée, batavia, rucola
Dressing
saft av 1 lime
1 dl kaldpresset olivenolje
1 ss kapers
1 ss finhakket gressløk
salt og pepper
Skjær ut fruktkjøttet i appelsinen og grapefrukten, og skjær det i terninger. Bland sammen ingrediensene til dressingen. Anrett krabbekjøttet sammen med salat, avokadoskiver og tomatterninger. Drypp over dressing og pynt med friske urter.
Her er noen av deres egne favoritter med krabbe.
Cocktail Lindesnes
4 porsjoner
200 gr krabbekjøtt
1 stk egg hardkokt
1 stang(stenger) stangselleri
1 ss gressløk, hakket
salat, isberg eller frissè
Dressing:
6 ss rømme
2 ss ketchup
2 ts sukker
2 ts sitronsaft
Legg strimlet salat i bunnen av en skål. Legg lagvis krabbe, hakket egg og strimlet selleri.
Dressing:
Rør sammen rømme og tomatketchup. Smak til med sukker og sitronsaft. Slå dressingen over salaten og strø gressløk på toppen.
Server med kuvèrtbrød eller toast.
Stekte krabbekaker med tartarsaus
4 porsjoner
250 gr renset krabbekjøtt (helst hvitt kjøtt)
olje og smør til steking
2 stk egg
1 ss majones
1 ss dijonsennep
1 ss worcerstershiresaus
1 ss persille, finhakket
1 ss gressløk, finhakket
1 ss søt chilisaus
5 skive(r) loff uten skorpe, I små terninger
salt
kvernet hvit pepper
Tartarsaus:
4 ss rømme
4 ss majones
1 ss kapers
1 stk egg hardkokt i terninger
1 ss sylteagurk, finhakket
1 ss sjalottløk, finhakket
1 ts dijon sennep
1 ts worcerstershiresaus
1 ss kjørvel, finhakket
Knekk egg i en bolle og pisk dem sammen med majones, sennep, Worcestershire saus, persille, gressløk og chilisaus. Tilsett brødterningene og krabbekjøttet og bland forsiktig sammen så krabben ikke moses. Form som kaker og legg på matpapir. Sett dem kaldt i minst 2 timer før steking.
Alt til tartarsausen blandes sammen. Sausen blir best hvis den får trekke noen timer før servering. Sausen kan tynnes med litt melk eller fløte hvis den er for tykk.
Krabbekaker stekes på middels varm panne i olje og smør til de blir gyllenbrune og får en sprø overflate.
Denne forretten serveres varme sammen med kald tartarsaus og gjerne en frisk salat med olje og eddik dressing. Kan og serveres som smårett
Krabbesalat med aspargesbønner og safransaus
4 porsjoner
180 gr renset krabbekjøtt, helst hvitt kjøtt
2 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
1 ss koriander, finhakket frisk
1 ss sjalottløk, finhakket
1 ss strøken, finhakket frisk ingefær
0,5 stk chili rød, finhakket
0,5 stk sitron, skallet finrevet
salt
hvit pepper
100 gr aspargesbønner
3 ss majones
3 ss rømme
1 knivsodd safran
1 stk eple, syrlig i små terninger
salt
hvit pepper
4 skive(r) baguette skåret på langs og ristet i ovn
Alt til krabbesalaten blandes forsiktig sammen så krabben moses minst mulig. Smak til med salt og pepper. Denne forretten smaker best hvis den blandes rett før servering.
Aspargesbønnene renses ved å brekke av endene. Ha dem i fosskokende vann som er saltet som sjøvann. Det skal være så mye vann at det ikke kommer av kok når bønnene tilsettes. Bønnene trenger et par minutters koking og has straks i kaldt vann for å avkjøles. Da beholder bønnene sin friske grønnfarge.
Etter avkjøling tas bønnene opp av vannet og tørkes av. Bland sammen majones, rømme, safran og eplebiter. Smak til med salt og pepper. La sausen trekke 30 minutter før servering. Blir sausen for tykk kan den tynnes med litt fløte eller melk.
Anrett bønnene pent i to stabler på hver tallerken. En skje saus helles over hver stabel. Krabbesalaten anrettes på ristet baguette som legges over bønnestablene. Pynt gjerne opp med litt friske krydderurter og små salatblader.
Klikk for alle våre oppskrifter med krabbe
Krabbesalat med aspargesbønner og safransaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.03.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Bengt WilsonIngredienser
180 g renset krabbekjøtt, helst hvitt kjøtt
2 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
1 ss finhakket frisk koriander
1 ss finhakket sjalottløk
1 ss strøken, finhakket frisk ingefær
1/2 finhakket rød chilipepper
skall av 1/2 sitron, revet på fineste rivjern
salt
hvit pepper
100 g aspargesbønner
3 ss majones
3 ss rømme
1 knivsodd malt safran
1 syrlig eple i små terninger
salt
hvit pepper
4 skiver baguette skåret på langs og ristet i ovn
Saftig krabbekjøtt servert ristet brød er en flott rett som faller i smak hos alle. Oppskriften er en fristende forrett med krabbeklør, aspargesbønner og safransaus.Fremgangsmåte
Alt til krabbesalaten blandes forsiktig sammen så krabben moses minst mulig. Smak til med salt og pepper. Denne forretten smaker best hvis den blandes rett før servering.
Aspargesbønnene renses ved å brekke av endene. Ha dem i fosskokende vann som er saltet som sjøvann. Det skal være så mye vann at det ikke kommer av kok når bønnene tilsettes. Bønnene trenger et par minutters koking og has straks i kaldt vann for å avkjøles. Da beholder bønnene sin friske grønnfarge.
Etter avkjøling tas bønnene opp av vannet og tørkes av. Bland sammen majones, rømme, safran og eplebiter. Smak til med salt og pepper. La sausen trekke 30 minutter før servering. Blir sausen for tykk kan den tynnes med litt fløte eller melk.
Anrett bønnene pent i to stabler på hver tallerken. En skje saus helles over hver stabel. Krabbesalaten anrettes på ristet baguette som legges over bønnestablene. Pynt gjerne opp med litt friske krydderurter og små salatblader.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
184,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,4.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillet Norsk Kongekrabbe med avokadocrème, revet tomat og soya vinaigrette
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
31.05.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Audun AagreIngredienser
400 gr renskåret kongekrabbe
Kajennepepper
Litt matolje
2 modne avokado
1 ss crème fraiche
½ fedd hvitløk, knust
Saften av 1 sitron
2 plommetomater
1 ss finhakket gressløk
2 ss søt soya
2 ss brunet smør
Salt og pepper
Fremgangsmåte
Vend kongekrabben i litt matolje. Ha på salt og pepper. Grilles i grillpanne til den er medium stekt. Deles i fine biter ved servering.
Skrap avokadoene ut av skallet med en skje. Tilsett resten av ingrediensene og kjør det hele til en glatt mos i en foodprocessor. Tomatene rives på et rivjern og legges i en sil over natten. Smak til med salt, pepper og gressløk. Bland soyaen med brunet smør. Serveres temperert.
Denne retten er kreert av Gunnar Hvarnes til Årets Kokk 2006.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
107,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 16,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Krabbesuppe 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.09.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
1 kokt krabbe, ca 500 g
2 ss smør
1 gulrot
1 løk
1 kvist timian
1 dusk persille
2 dl hvitvin
1-2 ts salt
2 eggeplommer
2 dl fløte
1/2 ts potetmel eller
maizena
1 bit purre
1 avokado
Vi brukte kongekrabbe og purrestrimler til pynt, samt litt tomatbiter i suppen. Denne tar litt tid men blir veldig fyldig. Når vi får krabbe hjemme, så renser jeg alt og fryser det i porsjonsposer. Krabbekjøtt er veldig aromatisk og setter mye smak på fiskesupper, skalldyrsupper og andre retter.Fremgangsmåte
Rens krabben og ta vare på alt kjøttet. Knus beinene i morter. Varm smør i en gryte, legg skallene i og brun dem forsiktig.
Rens, skyll og skjær gulrøtter, løk og purre i små biter. Legg det hele i gryten og la det surre med skallene i ca 10 minutter. Legg i krydderkvastene. Spe med vin og vann. La alt småkoke under lokk i ca 20 minutter. Sil kraften.
Fjern skallet på avokadoen og kjør den gjennom en hurtigmikser sammen med det røde krabbefettet og småkjøttet fra krabben. Spe med litt av den varme krabbekraften til det blir en jevn suppe. Ha alt tilbake i kokekaret, legg i det hele krabbekjøttet, varm opp suppen igjen og smak til med salt.
Pisk sammen eggeplommer, potetmel og fløte, ta kokekaret av varmen og tilsett jevningen.
Server suppen med en gang den er ferdig. Ostebrød er godt til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
155,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:937